Chwilkę mnie tu nie było. To może nadrobię zaległości i podzielę się z ludzkością (choć mój przypadek uznałem ostatecznie za dość odosobniony, a tym samym niezbyt przydatny dla szerszego grona odbiorców) tym, co w końcu wyjaśniło się w kwestii wątku poświęconego problemowi z aktualizacją.
Otóż nie wiem czy to zadziałała jakaś sprawcza moc tego forum, czy inne siły nadprzyrodzone

ale w kwietniu okazało się, że istnieje coś takiego jak wsparcie techniczne w GoClever i jak chcą, to nawet potrafią wyciągnąć pomocną dłoń do klienta.
W skrócie:
- polecili mi zainstalowanie najnowszej wówczas wersji Don'tPanic (4.7.4)
- PIN wówczas okazał się możliwym do odczytania
- wprowadziłem go na wciąż prowizorycznym panelu rejestracyjnym
- pojawiły się dostępne aktualizacje, click w link.
- dostałem @ ze spakowanymi licencjami
- po upomnieniu się support dosłał mi linki do pobrania poszczególnych elementów folderu Maps (mail z punktu powyższego choć o tym informował to jednak ich nie zawierał)
- pobrałem, zainstalowałem i od 2 połowy kwietnia korzystam z mapy w wersji 2013.09.
==
Obecnie, naszła mnie ochota na kolejną aktualizację. Wszak można by się spodziewać, że po przeszło roku pojawi się coś nowszego. I niechybnie takowe istnieje, jednak już wypraktykowałem, że z niewiadomej mi na razie przyczyny, tak jakby mi nie przysługuje.
W formularzu rejestracyjnym podałem nowy PIN - ten, który pojawił się w następstwie mojego "kwietniowego" update'u.
Okazuje się, że aktualizacje jakie są mi proponowane to: a) nowsza wersja obrysu budynków 2D (2014.03), b) fotoradary (2014.03) oraz c) Budynki 3D (2013.12). Mapa pozostaje 2013.09.
/ W kwietniu a), b) i c) było w wersji 2013.09 - tak jak mapa./
Niestety żaden z tego pożytek, bo klikając w link zamiast otrzymać @, dostaję jedynie komunikat "Serwer przeciążony" Ot, może jakieś przejściowe problemiki techniczne

Co do aktualniejszej mapy, gdybym sugerował się np. tym:
http://goclever.100sklepow.pl/mapa-polski/musiał bym uznać, że najnowszą jest cały czas ta z września 2013.
Jednak jak wytłumaczyć to:
http://files.goclever.com/poland_em_201403_eeu_cell.zip
Prosta zmiana daty w znajomym już linku i 203 MB na dysku ni stąd ni zowąd.
Pobrałem, ale nie chce mi się już tego wrzucać na Navi. Poza tym bez aktualnej licencji marna szansa, na zadziałanie.
Supporcie przyzywam Cię !!!