Autor Wątek: Dikom mp350 wiesza sie  (Przeczytany 2874 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline abecikxp

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Dikom mp350 wiesza sie
« : Grudzień 28, 2010, 14:37:17 »
Witam dostałem ostatnio od znajomego nawigacje Dikom mp350 , nawigacja została przez kogoś odblokowana , nie wiem przez kogo , ale najgorsze jest to ze ona sie wiesza. Chciałem w niej zrobić hard reset ale niestety nie wiem jak. Moze macie jakieś pomysły jak to zrobić?


PDAclub.pl

Dikom mp350 wiesza sie
« : Grudzień 28, 2010, 14:37:17 »
R E K L A M A:


Offline NikoPL

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 295
Odp: Dikom mp350 wiesza sie
« Odpowiedź #1 : Grudzień 28, 2010, 15:01:40 »
dosłownie chwila szukania w internecie:
Cytuj
"Hard reset jest też z tyłu tylko po prawej stronie, taka sama dziurka tylko, że nie jest opisana."


HTC Desire AMOLED - MIUI 2.4.13 OC 1,1GHz + 16GB MicroSDHC Kingston + 1GB ext2; Nokia E51 4GB - v410.34.001 Hacked

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Dikom mp350 wiesza sie
« Odpowiedź #2 : Grudzień 28, 2010, 22:32:54 »
To raczej będzie zwykły reset (czyszczący RAM) a nie pełny hard reset z przywracaniem rejestru. Większość nawigacji na CE posiada trwały rejestr, zapisywany w nieulotnej pamięci flash, bez możliwości przywrócenia go do stanu fabrycznego inaczej niż przez wgranie romu na nowo. Owszem są też nawigacje z nietrwałym rejestrem, ale w takiej z kolei pełny hard reset występuje po każdym rozładowaniu akumulatora. Nie wiem do której grupy należy Dikom, ale zabawę należało by zacząć od zdobycia większej ilości informacji. Co znaczy "wiesza się" - kiedy się "wiesza"? Czy jest komunikacja z komputerem? Czy masz kartę pamięci z programem nawigacyjnym?


Offline abecikxp

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: Dikom mp350 wiesza sie
« Odpowiedź #3 : Grudzień 29, 2010, 09:34:21 »
Co znaczy wiesza sie hmm,  Odpalając np automape to trza poczekać z dobra minute az sie włączy ,  latając po eksploratorze też łapie zwiasy , zanim otworzy folder itp. Najchętniej przywrócił bym go do stanu takiego jak był po zakupie czyli (zablokowany windows ce)


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Dikom mp350 wiesza sie
« Odpowiedź #4 : Grudzień 29, 2010, 09:47:17 »
AutoMapa zazwyczaj włącza się długo jeśli startuje z mocno pofragmentowanej karty. Naprawdę bardzo trudno jest tak zamulić nawigację, by chodziła po odblokowaniu gorzej, niż przed (z nakładką). Jeśli nie zrobiłeś przed odblokowaniem pełnej kopi zapasowej w Activesync + kopi zawartości flasha, to zapomnij o łatwym przywróceniu stanu pierwotnego. Raczej przypomnij sobie w jaki sposób odblokowałeś urządzenie (edycja rejestru, podmiana plików czy jeszcze inaczej?), sprawdź sekcję Init w rejestrze i przeglądnij aktywne procesy w Itasku.


Offline abecikxp

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: Dikom mp350 wiesza sie
« Odpowiedź #5 : Grudzień 29, 2010, 14:32:15 »
gdybym to ja ją odblokowywał to nie miałbym z nią problemów :) A ze dostałem ja w takim stanie jak jest to... Pozostaje mi gdybać jaką metodą była odblokowywana.. hmm w sumie mógłbym sie pokusić o czysty rejestr z windows-a ce i strzelić mała podmiankę w miejscach gdzie by było to wymagane ;)


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Dikom mp350 wiesza sie
« Odpowiedź #6 : Grudzień 29, 2010, 15:05:37 »
Skoro tak piszesz, to pewnie połączenie z PC przez AS masz? Wtedy można poprosić innego użytkownika Dikoma o zrobienie kopii przez AS i następnie przywrócić ją na Twoim sprzęcie.
Ja bym jednak po pierwsze sprawdził sekcję init w rejestrze (HKLM\init) jakie śmieci tam ładujesz.


Offline abecikxp

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: Dikom mp350 wiesza sie
« Odpowiedź #7 : Grudzień 29, 2010, 17:35:25 »
device.exe
gwes.exe
loadnavi.exe
services.exe
GpsMc.exe

Hmm A pro po co to za proces "NK.EXE"

« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2010, 18:44:10 wysłana przez abecikxp »

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Dikom mp350 wiesza sie
« Odpowiedź #8 : Grudzień 29, 2010, 18:54:38 »
Nk to podstawowy proces Win CE (praktycznie wszystkim się zajmuje). W Twoim rejestrze tylko loadnavi.exe prowadzi do nakładki. Ten plik masz pewnie w Windows'ie i on prowadzi dalej do flasha. Szczerze mówiąc nie przypuszczam, żeby urządzenie było aż tak "zawalone" śmieciami, by się mogło zawieszać. Działa wolno, bo to prawdziwy zabytek. Jak do tego dodasz jakąś marną, mocno pofragmentowaną kartę pamięci, to problem staje się wyraźniej widoczny.


Offline abecikxp

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: Dikom mp350 wiesza sie
« Odpowiedź #9 : Grudzień 29, 2010, 19:29:17 »
hmm
zamieniłem loadnavi.exe na systeminformation.exe wsadziłem go do windowsa i gdy sie uruchamia system information  wywala bład
datei kann nicht gefunden w... <- tytuł belki
w okienku --->"\Windows\50


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Dikom mp350 wiesza sie
« Odpowiedź #10 : Grudzień 29, 2010, 22:33:18 »
Bo nie można w ten sposób - sysinfo musi mieć ini w swoim katalogu i ikonki "w pobliżu". Poza tym wszystko co w windows znika po resecie, więc nawet szkoda tak kombinować.
Na mój gust masz za stary sprzęt do nowej Automapy po prostu - ze starymi wersjami pewnie działa lepiej. Możesz ewentualnie zainwestować w MapaMap, bo ona jest mniej zasobożerna.


Offline abecikxp

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: Dikom mp350 wiesza sie
« Odpowiedź #11 : Grudzień 30, 2010, 09:09:12 »
wszystko miałem na miejscu ale uporałem sie z tym , z preparowałem plik loadnavi.exe hex editorem i zmieniłem mu mazwe uruchamianego programu z explorer na sysinfor i ładuje sie normalnie ;)