Autor Wątek: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!  (Przeczytany 11409 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rudini78

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« : Styczeń 17, 2011, 11:05:18 »
Witam

mam problem z beckerem z302 i jego odplokowaniem
Struktura katalogow jest analogiczna jak na innch Beckerach  serii Z czyli folder NngStart Igo8 ContentManager i Media.
Standardowe procedury odblokowania nie dzialaja- ani update.exe na karcie pamieci , ani tez podstawianie plikow pod igo8.exe lub nngstart czy tez nawet pod exevideoplayer. Efekt zawsze jest taki sam- nawigacja zaczyna sie zapetlac w resetowaniu. I nie wazne czy podstawi sie pod to totalcmd czy menu z sysinfo czy tez jakegos mortscripta. 
Kontaktowalem sie tez z 2 najwiekszymi serwisami  z Warszawy i z Pabianic.W Pabianicach mnie olali i nawet nie odpisali ,a w Warszawie zaproponowali mi wysylke urzadzenia do siebie -podeslali mi za free kilka skryptow ale efekt byl taki sam. Jak juz bede musial to wysle  ale wolalbym zrobic to bez wysylki.  Tak wiec pisze tutaj moze ktos ma ta nawigacje i odpalil juz automape.
A i gosc z tego serwisu cos mowil , ze jak ten becker ma pilota ,to moze byc zabezpieczony podobnie do Harmana 910 i dlatego chca by go im wyslac. 
Tak wiec moje kolejne pytanie czy Becker ma cos wspolnego z Harmanem ???


PDAclub.pl

Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« : Styczeń 17, 2011, 11:05:18 »
R E K L A M A:


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #1 : Styczeń 17, 2011, 12:28:59 »
Skoncentrował bym się na exeku od odtwarzacza Video, bo to najbezpieczniejsze. Powiedz mi jeszcze, czy masz z tym urządzeniem łączność przez Activesync? Zakładam, że w pamięci siedzi jakiś proces, który sprawdza exeka (zobacz, czy do exeków nie są dołączone pliki SIG - czyli sumy kontrolne).


Offline rudini78

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #2 : Styczeń 17, 2011, 12:43:24 »
plikow sig brak.
łączy się z komputerem jako dysk przenosny.- czyli tak samo jak moja poprzednia navi becker z098.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #3 : Styczeń 17, 2011, 12:56:59 »
No to faktycznie łatwo nie będzie. A jak uruchamiasz taki podstawiony plik, to reset następuje natychmiast, czy dopiero po chwili? Bo pytanie brzmi, czy jest sens w ogóle próbować tą metodą. O tych plikach z sumami (SIG) pisałem tak ogólnie - mogą się nazywać nieco inaczej. Możesz dać listing takiego katalogu z videoplayerem na przykład?


Offline rudini78

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #4 : Styczeń 17, 2011, 14:02:38 »
Restart jest praktycznie od razu . pokazuje sie total comander i reset  po 2-3 sekundach. tak samo z  nakladka systeminformation , pokazuje sie menu i od razu reset. wklejam jak wyglada folder igo8 w srodku. Tylko ze tak naprawde wszystko pod wzgledem plikowym jest jak w z098 , wiec to musi siedziec gidzie indziej


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #5 : Styczeń 17, 2011, 14:19:24 »
Ale właśnie te 2 czy 3 sekundy dają szansę na zrobienie czegoś automatycznie (skryptem). Na mój gust to nakładka resetuje urządzenie, widzę jednak parę możliwości :
1. Dorzucasz do Igo skórkę (chyba Gurjon się zwała) w której jest możliwość podpięcia programu pod dodatkowe przyciski w programie. Z działającym IGo chyba Nakładka nie będzie się buntować i resetować.
2. Podstawiasz skrypt za videoplayera, który uruchomi "coś" (w tej chwili nieważne co), a następnie natychmiast uruchomi też orginalnego playera. Być może to też wystarczy.
3. Robimy zrzut aktywnych procesów do pliku (skryptem), następnie przygotowujemy skrypt, który zamknie wszystko co stanowić by mogło problem (resetować) i odpali np. explorera.


Offline rudini78

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #6 : Styczeń 17, 2011, 15:11:52 »
podstawiali mi skrypt pod exevideoplayera , taki ktory wylaczal proces igo zeby automapa mogla zajac gpsa -tak mi tlumaczyli
i tez robili tak ze pod exevideoplayer -podstawiany byl skrypt ktory uruchamial po chwili ponownie exevideoplayera i totalcmd. i niestety dalej to samo. tak jak by becker orientowal sie ze ruszany byl orygnalny plik i jego reakcja obronna byl reset.   
w sumie jeszcze ten pomysl ze skorka mozna by sprobowac tylko tam jest troche inny interface niz w standardowym igo bo jest ten pilot do sterowanie z kierownicy. a skorka pewnie jest do standardowego igo


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #7 : Styczeń 17, 2011, 16:24:49 »
To chodzi tylko o chwilowe skorzystanie ze skórki IGO 8 Gurjona, celem odpalenia menadżera procesów. Dalej zrobi się roznanie i przygotuje odpowiedni skrypt. Możesz mi ewentualnie też podesłać plik exe od videoplayera - zobaczę, czy coś ciekawego w nim siedzi.
Możesz się na GG odezwać (5414529) to coś pomyślimy.


Offline rudini78

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #8 : Styczeń 20, 2011, 18:31:39 »
gb40.exe
servicestart.exe
hello.exe
others.exe

to sa procesy ktore sa w init w rejestrze . 
jak sie wejdzie przez ceprocessview to jeszcze jest proces servicesd.exe

jak recznie zatrzymuje procesy przez ceprocessview to wtedy po wylaczeniu wszystkich nawigacja po ok15 sek zawiesza sie i trzeba resetowac
jak przy pomocy skryptu podstawionego pod nngstart  , to wyskakuje ze mortscript wykonal nieprawidlowa operacje i sie zawiesza -  dogralem killproc i toolhelp i to tez nie pomoglo.
tak wiec dalej nic.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #9 : Styczeń 20, 2011, 19:06:17 »
Nie masz na liście explorera, więc po zamknięciu wszystkiego musi się wykrzaczyć. Spróbuj zamknąć samo hello, ewentualnie others (trzeba popróbować).


Offline rudini78

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #10 : Styczeń 20, 2011, 20:15:49 »
probowalem wlasnei wszystkie mozliwe kombinacje -pojedynczo podwojnie itp , probowalem tez zeby przed killami odpalal explorer . nic to nie daje , albo wysypuje sie mort albo nawigacja zaczyna sie resetowac.  juz trace nadzieje ze cos da sie z tym zrobic


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #11 : Styczeń 20, 2011, 20:56:49 »
No nie wiem - zdalnie to trudno coś powiedzieć. A to coś nie ma przypadkiem CE 6.0? Bo to by mogło wyjaśniać problemy z mortem (toolhelp).


Offline rudini78

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #12 : Styczeń 20, 2011, 21:01:49 »
tak ma ce 6


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #13 : Styczeń 20, 2011, 23:04:33 »
Jeśli masz 6 i nie masz w niej toolhelpa, to nie wolno używać tego od CE 5.0 (np do mortscripta), bo będzie się wykrzaczał. Jeśli w katalogu z mortscript.exe jest toolhelp, to go skasuj! Przez te zmiany jest problem z odczytem nazw wszystkich procesów.


Offline rudini78

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #14 : Styczeń 24, 2011, 10:19:33 »
ok udalo :) . chcialbym tu wrzucic rozwiazanie z tym ze nie moge znalezc plikow mscr - tak jak by ich nie bylo . 
A beckera mam odblokowanego bo akurat musialem byc sluzbowo w weekend w Warszawie i podrzucilem Beckera do zrobienia.
w kazdym razie menu odpala i dziala automapa i Igo - innych map nie testowalem .
z ciekawostek w porownaniu z moim z98 to z302 ma ResidentFlash zamiast My Flash Disk oraz SDMMC zamiast Storage Card.


Offline Ghosty69

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #15 : Grudzień 19, 2011, 22:42:29 »
hello all I have the same problem and I have not yet been able to solve it. Do reset after 2-3 sec. someone to help me please; I can send files to unlock Sorry i dont know your language


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #16 : Grudzień 20, 2011, 12:37:28 »
I'm not sure what's Your problem, as You have unlock files (quote: "i can send unlock files")?


Offline Ghosty69

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #17 : Grudzień 20, 2011, 14:37:08 »
angell22 Good morning I use too many unlocked. use nngstart.exe with RunINI.ini and some time use menu inside igo8/igo8 Shows the menu that I've put in 2-3 sec make restart. I m try to many scripts bul all have same restart
Thanks for you ansewer me

Połączone: Grudzień 20, 2011, 14:38:40
maybe i have same problem rudini78

« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2011, 14:38:40 wysłana przez Ghosty69 »

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #18 : Grudzień 20, 2011, 14:50:35 »
The problem is, that Rudini78 took his Z302 to the specialist, and after that he couldn't find the changes, that were made to the device (though it was unlocked properly). Personaly I had no chance to get Z302 in my hands, and unlock it. But there may still be a way to do that, but you have to do some additional test to the device. If You are interested, I'll do my best to help.


Offline Ghosty69

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #19 : Grudzień 20, 2011, 15:12:00 »
Dude I tried everything but failed. Today I give back to my friend (was not mine), but can back. If you can try to find a menu that works in becker Z302. Thanks for all


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #20 : Grudzień 20, 2011, 15:21:55 »
The "menu" is not a problem, but You need to unlock device first - disable it's safety features, which performs soft reset, on not finding Igo running in background.
It can be done, but I need a process list. There is a way to dump list of running process to the file, with simple script (its done automatically in a split of a second). If You want to try, let me know.


Offline Ghosty69

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #21 : Grudzień 20, 2011, 15:38:03 »
yes i want try please


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #22 : Grudzień 20, 2011, 16:08:40 »
Ok, so try this (attached file). Unpack and copy to the PNA, so it should start instead of igo. There will be no screen messages, but "parametry.txt" file should appear in the same directory. Copy that file to PC and post here.


Offline Ghosty69

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #23 : Grudzień 20, 2011, 16:36:12 »
angel22 thanks i try tomorow beacuse now i have not the becker i try and i sent u the file ok?? Thanks


Offline Ghosty69

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #24 : Grudzień 21, 2011, 20:46:22 »
hi angell22 sory i m late i send u report


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #25 : Grudzień 21, 2011, 21:44:39 »
Ok, now we know what to do. I suggest to try explorer first - if it's going to work fine, there should be no problem with adding menu, or semething like that.
One more question - quite important. The file, that we are using (nngstart.exe) is starting automatically after powering on device, or it's launched by some screen (or hardware) button? That's important, because if the unlock script is not going to work fine from the start (sometimes some improvements are necessary), the device might be unusable till next soft reset. So if it's automatic, we have to be careful, if it's manual launch, there is nothing to worry about.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2011, 21:52:11 wysłana przez angler22 »

Offline Ghosty69

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #26 : Grudzień 21, 2011, 21:53:18 »
starting automatically after powering on device. I was try first exlorer.exe but same problem. restart


Połączone: Grudzień 21, 2011, 22:00:24
If there is no NNGStart file or folder the device is like to be connected with Pc

« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2011, 22:00:24 wysłana przez Ghosty69 »

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #27 : Grudzień 21, 2011, 22:04:10 »
Thats odd - so how You've managed to "repair" device after previous experiments with nngstart.exe, if it was rebooting itself automatically every 2 or 3 seconds after powering on? As I said before, I don't know Z302 - maybe there is a "PC connection" state, when device is not running that file (nng...) and it can be modified - am i right?


Offline Ghosty69

  • Newbie
  • Wiadomości: 11
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #28 : Grudzień 21, 2011, 22:13:37 »
ίσως υπάρχει μια "σύνδεση με PC" κατάσταση, όταν η συσκευή δεν λειτουργεί αυτό το αρχείο (nng. ..) και μπορεί να τροποποιηθεί -
Right

Połączone: Grudzień 21, 2011, 22:16:06
Sorry
PC connection" state, when device is not running that file (nng...) and it can be modified
Correct

« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2011, 22:16:06 wysłana przez Ghosty69 »

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Becker Z302 i Automapa.Pomocy!
« Odpowiedź #29 : Grudzień 21, 2011, 22:19:55 »
Ok, so it should be quite safe. As before - unpack and copy all files to the device. Let me know, about the results.