problem NavRoad NR460 menu główne

• 6 Odpowiedzi
  • 19788 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline beneko

• 7
  • Sprzęt: FS N520 AM5.07
problem NavRoad NR460 menu główne
« dnia: Maj 12, 2009, 21:14:27 »
Witam

Mam AM PL zainstalowaną na flashdisk, wceAM.exe jest podlinkowany przez (APShell.ini) do standardowej ikonki "nawigacja".
Dodatkowo na karcie pamięci mam zainstalowane IGO 8 i chciałbym mieć je również podlinkowane pod ikonkę. Tak aby bez dodatkowego grzebania w (APShell.ini) móc korzystać do wyboru z AM lub IGO.

Wersja OS V1.0.5.43 \Win CE 5.0\ Wersja aplikacji 1.0.0.24PLKJ_ENG Wersja EBooT V1.0.3.14 a PNA to oczywiście NavRoad NR460

1. czy można dodać dodatkową ikonkę do menu pod którą można by było podlinkować owe IGo jeżeli nie patrz 2

2. w jaki sposób podlinkowac IGO z karty pod którąś ze standardowych ikonek np: "muzyka, zdjęcia, czy wideo" - nie używam tych gadżetów  więc ikonki do nich są mi zbędne.

Dziękuję z góry za podpowiedzi :)

« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2009, 21:36:03 wysłana przez beneko »

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
Odp: problem NavRoad NR460 menu główne
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 13, 2009, 11:02:25 »
Instrukcja mówi coś niejasno o wyciąganiu ikonek na pulpit i do skrótów np. Ulubione po prawej stronie menu. Mnie się nie udało.

Na pewno możesz sobie spreparować link na karcie z nawigacją o nazwie navroadmaps.lnk w którym podajesz w specjalny sposób ścieżkę do programu który chcesz uruchomić klikając standardową ikonkę "Nawigacja", ale to chyba sam wiesz. Problem pojawia się jeśli masz kilka programów do nawigacji na jednej karcie.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 13, 2009, 12:09:28 »
Serwis NavRoad zaproponował takie rozwiązanie problemu :

- na ich stronie wejść w dział "Do Pobrania" => http://www.navroad.com/pl/download,pl.htm

- wybrać urządzenie NavRoad NR450BV, bo do NR460 jeszcze tego nie ma

- w kolejnym oknie w dziale "Poprawki dla programów do nawigacji" wybrać klawisz [sprawdź -> ] pod rysunkiem "AutoMapa & NavRoad map" - chodzi o wersję obsługującą dwie aplikacje do nawigacji, potem jedną z nich podmienisz na to co chcesz

- ściągnąć "Poprawka do uruchamiania NavRoad map 7 i AutoMapy 4 lub 5 [rozmiar: 2 MB]" oraz Instrukcję

- przenieść .cab na kartę i zainstalować na urządzeniu (odpalić wedle instrukcji)

...
dalej nie wiem, bo nie robiłem  :E  :mrgreen: ale support NavRoada podpowiedział, że powstają 2 pliki 1.lnk i 2.lnk z których ten drugi odpowiada za aplikację "NavRoad map" i da się zmienić plik z linkiem na inne oprogramowanie z karty, czyli np. IGo

*

Offline beneko

• 7
  • Sprzęt: FS N520 AM5.07
Krok po Kroku: jak zainstalować dodatkowe ikonki w NavRoad
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 13, 2009, 15:08:37 »

Manual: Jak na NavRoad uruchomić dwa systemy nawigacji. Powinno działać według mnie na NR460/NR450/NR430/NR411/NR410/NR360
Potrzebne będzie: NavRoad, dwa systemy nawigacji - w naszym przypadku AM 5.5 i IGo 8) komputer, karta pamięci, kabelek usb  :E

1) systemy nawigacji instalujemy wg przykazań producenta (lokalizacja instalacji nie ma znaczenia) ja swoje zainstalowałem następująco

\MyFlashDisk\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe - ścieżka do AM

\SDMMC\IGO 8\iGO8.exe - ścieżka do IGo

2) Ściągamy pliczek Selector_all.cab link tu ->http://www.navroad.com/pl/download/Selector_all.cab oraz instrukcję jego instalacji link tu -> http://www.navroad.com/pl/download/Instrukcja_AM_NRM_Selector.pdf

3) Otwórz plik z instrukcją instalacji selektora i postępuj według jej zaleceń, ważne nie zmieniaj ścieżki instalacji selektora, selektor należy zainstalować w głównym folderze karty pamięci, jeśli zainstalujemy go w innej lokalizacji, to sam selektor będzie działał lecz nie uruchomi nam programów do nawigacji.

4) jeśli dobrze wykonałeś/aś punkt 3 to na karcie pamięci powstanie folder selektor i plik navroadmaps.ink - ten ostatnie nie będzie nam potrzebny, jeśli nie  - patrz punkt 3

5) odnajdujemy pliki o nazwach "1" i "2" powinny być na karcie pamięci w folderze "Selector" w moim przypadku \SDMMC\Selector - kopiujemy te pliki (1 i 2) na pulpit naszego komputera. Następnie odnajdujemy plik o nazwie "APShell.ini" standardowo powinien być w \ShellDisk\Shell - i również kopia na pulpit.

6)
- za pomocą notatnika lub worldpada otwieramy z pulpitu plik "1" będzie tam jeden wpis: 36#"\SDMMC\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe" należy wykasować ten wpis i zastąpić go swoją ścieżką do pliku uruchamiającego AM, w moim przypadku prawidłowy wpis wygląda tak -> 36#"\MyFlashDisk\AutoMapa EU\AutoMapa EU.exe" klikamy zapisz i zamykamy.

- za pomocą notatnika lub worldpada otwieramy z pulpitu plik "2" będzie tam jeden wpis: 49#"\SDMMC\NavRoadMap\nrm.exe" należy wykasować ten wpis i zastąpić go swoją ścieżką do pliku uruchamiającego drugi program nawigacyjny, w moim przypadku prawidłowy wpis wygląda tak -> 49#"\SDMMC\IGO 8\iGO8.exe" klikamy zapisz i zamykamy.

- za pomocą notatnika lub worldpada otwieramy z pulpitu plik "APShell.ini" odnajdujemy w nim sekcję [Navigation] jest na samym początku, w wierszu "Path" wpisujemy ścieżkę do pliku exe selektora, \SDMMC\Selector:

Tak było
[Navigation]
Path=\SDMC\Navroadmaps\......
ResetPath=
Caption=NavRoad
[FirstLaunch]
SetDate=1

Tak powinno być
[Navigation]
Path=\SDMMC\Selector\Selector.exe
ResetPath=
Caption=NavRoad
[FirstLaunch]
SetDate=1

- klikamy zapisz i zamykamy

7) po zmianach podmieniamy plik "1" i "2" oraz "APShell.ini" w naszym PNA - trzeba je przekopiować tam skąd się je wzieło - na pytanie czy zastąpić istniejący plik odpowiadamy tak.

8) restartujemy PNA, klikamy w ikonkę nawigacji - powinny pojawić się dwie następne - dalej już chyba wiadomo  :E

Połowa postu i podziękowań należy się dla Jackal

« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 18:27:54 wysłana przez beneko »

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 19, 2009, 10:07:17 »
Extra działa

Mam pytano czy jest jakis sposób na:

1. Dodanie większej ilości uruchamianych programów za pomocą tego programu selector.exe

2. Czy da się jakoś wyłączyć tą nakładkę aby był czysty wince ??

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 03, 2009, 08:38:52 »
Witam,

Czy ktoś może próbował program selector.exe z ustawieniami dla trzech programów? Dwa są obsługiwane na pewno, tak jak opisał w poście Jackal (Dzięki!). A czy trzy?

jtbili

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2009, 15:03:59 »
Odpaliłem sobie na navi Selector i  ... mam pytanie do innych użytkowników tego rozwiązania :

Czy u Was też występuje opisany niżej objaw?

Kroki:
1. uruchamiam navi
2. klikam ikonę [Nawigacja]
3. pojawia się nowe okno z dwiema ikonkami do dwóch programów nawigacyjnych (udało mi się w końcu dobrać do tych ikonek i zmienić na własne :D )
4. klikam na KTÓREJKOLWIEK ikonie
5. ponownie pojawia się okno z 4-ma ikonami (Nawigacja, Muzyka, Zdjęcia, Wideo)
6. po kilku sekundach odpala się wybrany w 4. program nawigacyjny

IMHO nie powinno w ogóle być punktu 5.

- - - - - - -

Co do 3-ech programów podpiętych pod Selector, na logikę da się to ustawić kaskadowo, czyli w pierwszym oknie będzie wybór [navi1] i [dalej], a po kliknięciu na ikonę [dalej] odpali się drugi Selectror, zainstalowany i skonfigurowany indywidualnie, a w nim będzie wybór [navi2] i [navi3].

Nie sprawdzałem i nie będę, ale kto chce niech próbuje.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 15:09:16 wysłana przez Jackal »