Witam wszystkich serdecznie!
Tym postem chciałbym podzielić się swoimi wrażeniami z obsługi nawigacji NR560BF z wince 5 pro. Urządzenie ma 5" duży, czytelny ekran dotykowy, bluetooth oraz nadajnik fm. Wszystko działa całkiem przyzwoicie, Automapa 6 zainstalowana na dołączonej karcie sdhc 2gb działa dość szybko i sprawnie. Nawigacja łapie fixa w przyzwoitym czasie (nie zdarzyło się, bym musiał długo czekać na ustalenie pozycji).
Wbudowany moduł bluetooth umożliwia sparowanie nawigacji z telefonem, zgranie książki telefonicznej oraz nawiązywanie i odbieranie połączeń. Można także połączyć się z internetem poprzez telefon obsługujący profil DUN bluetooth (niestety, z moim touch diamond nie umie się dogadać w tej sprawie...). Podobno internet też działa przez activesync, ale o tym później.
Całkiem fajnie działa za to nadajnik fm - ustawiamy częstotliwość, głośność na maxa, w radiu nastawiamy to samo i słyszymy komunikaty nawigacji:) Po odpaleniu w tle jakiegoś media playera i uruchomieniu automapy możemy słuchać ulubionej muzyki i być prowadzeni do celu. Co ciekawe - muzyka podczas wygłaszania komunikatów jest lekko ściszana, dzięki czemu polecenia słychać głośno i wyraźnie. Niestety, ten trik nie działa z wbudowanym odtwarzaczem audio. Nie miałem też okazji sprawdzić odtwarzacza wideo, ponieważ działa on tylko z plikami WMV, a szkoda bo podobno obsługuje też napisy

Jedną z lepszych cech NR560BF jest niezablokowany system WinCE 5.0 Pro. Klikając w eksplorator przechodzimy do przeglądania plików w systemie, mamy wgląd w kartę sdhc i pamięć wbudowaną. Możemy z tąd zainstalować dodatkowe aplikacje (ale nie każdą, sporo cabów krzyczy że nie są nieprawidłowe). Na szczęście aplikacje można zainstalować np. na telefonie, a potem skopiować pliki do pna

Tyle, jeśli chodzi o krótki opis. Teraz czas na moje problemy:
- gdy jest włączony bluetooth, ale nie ma połączenia z telefonem, wszystkie komunikaty z automapy są ucinane w różnych miejscach,
- przeglądanie internetu działa tylko przez bluetooth DUN - brak obsługi profilu PAN to jakaś pomyłka. Mam nadzieję, że w nowej wersji softu będzie to poprawione.
- pna można podłączyć do kompa z windowsem poprzez kabel usb i activesync. Teoretycznie internet powinno się dać udostępnić przez AS, tak jak to jest z windows mobile... niestety, to nie działa. Przynajmniej w moim przypadku.
No i moje pytania:
- czy istnieje jakiś program, który doda do windowsa ce 5 pro obsługę profilu bluetooth PAN? Lub coś, co umożliwi połączenie z internetem poprzez Diamonda...
- co zrobić, by internet działał poprzez activesync? w tej sprawie pisałem mejle do serwisu, coś tam odpisali ale stwierdzili że problem leży w moim komputerze. Oczywiście z Touch Diamondem wszystko działa OK przez AS. Próbowałem zmieniać różne opcje, nawet przywrócenie fabrycznych ustawień nic nie dało...
- czy da się do takiego urządzenia wgrać własny rom? tak jak np. w touch diamond

Z góry dzięki za wszelkie próby pomocy, na którą bardzo liczę

ps. dane z karty 'o systemie':
Model: NR560BF
Wersja OS: v1.16.5.4304 (nowsza podobno w drodze, upgrade tylko w serwisie ze względu na licencję win ce pro)
Wersja aplikacji: 1.0.2.58BTFMDUN_PLKJ
Wersja GPS: 2009081301
EBoot: v1.16.5.2204
StepLDR: v1.16.5.17
VideoPlayer: 2071