NavRoad NR560BF - krótka opinia, uwagi i problemy

• 105 Odpowiedzi
  • 54324 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marqss

• *
  • 56
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond + NavRoad NR560BF wince pro
NavRoad NR560BF - krótka opinia, uwagi i problemy
« dnia: Styczeń 05, 2010, 20:00:33 »
Witam wszystkich serdecznie!

Tym postem chciałbym podzielić się swoimi wrażeniami z obsługi nawigacji NR560BF z wince 5 pro. Urządzenie ma 5" duży, czytelny ekran dotykowy, bluetooth oraz nadajnik fm. Wszystko działa całkiem przyzwoicie, Automapa 6 zainstalowana na dołączonej karcie sdhc 2gb działa dość szybko i sprawnie. Nawigacja łapie fixa w przyzwoitym czasie (nie zdarzyło się, bym musiał długo czekać na ustalenie pozycji).
 Wbudowany moduł bluetooth umożliwia sparowanie nawigacji z telefonem, zgranie książki telefonicznej oraz nawiązywanie i odbieranie połączeń. Można także połączyć się z internetem poprzez telefon obsługujący profil DUN bluetooth (niestety, z moim touch diamond nie umie się dogadać w tej sprawie...). Podobno internet też działa przez activesync, ale o tym później.
Całkiem fajnie działa za to nadajnik fm - ustawiamy częstotliwość, głośność na maxa, w radiu nastawiamy to samo i słyszymy komunikaty nawigacji:) Po odpaleniu w tle jakiegoś media playera i uruchomieniu automapy możemy słuchać ulubionej muzyki i być prowadzeni do celu. Co ciekawe - muzyka podczas wygłaszania komunikatów jest lekko ściszana, dzięki czemu polecenia słychać głośno i wyraźnie. Niestety, ten trik nie działa z wbudowanym odtwarzaczem audio. Nie miałem też okazji sprawdzić odtwarzacza wideo, ponieważ działa on tylko z plikami WMV, a szkoda bo podobno obsługuje też napisy :)
 Jedną z lepszych cech NR560BF jest niezablokowany system WinCE 5.0 Pro. Klikając w eksplorator przechodzimy do przeglądania plików w systemie, mamy wgląd w kartę sdhc i pamięć wbudowaną. Możemy z tąd zainstalować dodatkowe aplikacje (ale nie każdą, sporo cabów krzyczy że nie są nieprawidłowe). Na szczęście aplikacje można zainstalować np. na telefonie, a potem skopiować pliki do pna :)

Tyle, jeśli chodzi o krótki opis. Teraz czas na moje problemy:
- gdy jest włączony bluetooth, ale nie ma połączenia z telefonem, wszystkie komunikaty z automapy są ucinane w różnych miejscach,
- przeglądanie internetu działa tylko przez bluetooth DUN - brak obsługi profilu PAN to jakaś pomyłka. Mam nadzieję, że w nowej wersji softu będzie to poprawione.
- pna można podłączyć do kompa z windowsem poprzez kabel usb i activesync. Teoretycznie internet powinno się dać udostępnić przez AS, tak jak to jest z windows mobile... niestety, to nie działa. Przynajmniej w moim przypadku.

No i moje pytania:
- czy istnieje jakiś program, który doda do windowsa ce 5 pro obsługę profilu bluetooth PAN? Lub coś, co umożliwi połączenie z internetem poprzez Diamonda...
- co zrobić, by internet działał poprzez activesync? w tej sprawie pisałem mejle do serwisu, coś tam odpisali ale stwierdzili że problem leży w moim komputerze. Oczywiście z Touch Diamondem wszystko działa OK przez AS. Próbowałem zmieniać różne opcje, nawet przywrócenie fabrycznych ustawień nic nie dało...
- czy da się do takiego urządzenia wgrać własny rom? tak jak np. w touch diamond :)

Z góry dzięki za wszelkie próby pomocy, na którą bardzo liczę :)

ps. dane z karty 'o systemie':
Model: NR560BF
Wersja OS: v1.16.5.4304 (nowsza podobno w drodze, upgrade tylko w serwisie ze względu na licencję win ce pro)
Wersja aplikacji: 1.0.2.58BTFMDUN_PLKJ
Wersja GPS: 2009081301
EBoot: v1.16.5.2204
StepLDR: v1.16.5.17
VideoPlayer: 2071

*

Offline Svistak

• *
  • 51
  • Sprzęt: HTC Kaiser + NavRoad NR560BF Win CE Pro
Odp: NavRoad NR560BF - krótka opinia, uwagi i problemy
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2010, 22:19:58 »
Dodam jeszcze jeden minus - jak masz połącenie DUN z telefonem i zarazem połączenie z internetem - odpada jednoczesna możliwość  działania zestawu głośnomówiącego - albo jedno albo drugie...
Mobilek: Skoda Octavia II Radio: Alan 48+Multi Antena: Performer 5000

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 06, 2010, 09:42:30 »
Internet przez Activesync działa raczej bez problemu, tylko Ty pewnie próbujesz otwierać strony uruchamiając DUN, a tu trzeba by po prostu ręcznie odpalić IE, bądź inną, lepszą przeglądarkę. Przypadki w których Internet po AS nie działa wcale, nie są bardzo częste.
Jeśli chodzi o profil PAN po BT, to wszystkie nawigacje są go pozbawione domyślnie i trzeba by go dodać (uruchomić). Próbowałem swego czasu się tym pobawić, ale odniosłem tylko połowiczny sukces. Wprawdzie dodane przezemnie usługi pojawiły się na PNA w Adeneo, jednak próba połączenia powodowała błąd.

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2010, 10:01:15 »
@angler22:
Nie rozumiem tego stwierdzenia: "tylko Ty pewnie próbujesz otwierać strony uruchamiając DUN, a tu trzeba by po prostu ręcznie odpalić IE".
DUN jest profilem bluetooth (DialUpNetworking), łączy z internetem poprzez telefon komórkowy, i tyle, to działa ale nie z moim Touch Diamond. Dlatego chcę odpalić internet poprzez AS po kablu USB. Nie uruchamiam wtedy bluetooth, nie wciskam 'połączenie DUN', tylko klikam bezpośrednio w ikonkę IE. Efekt - połączenie z kompem jest aktywne, ale internetu brak :(
Co do profilu PAN - wydaje mi się, że jego obsługa powinna być wbudowana w rom, żeby to poprawnie działało... możesz mi napisać, czym próbowałeś dodać PAN w swoim pna?

Pozdr.

ps. klik w 'połączenie dun' nie włącza automatycznie przeglądarki, po prostu zmienia tryb połączenia z HFP na DUN. A eksplodera i tak trzeba ręcznie odpalić :)

*

Offline romek64

• **
  • 112
  • Sprzęt: N311, A636N, N560, N6120c, NR360, NR460,E52,N8
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 06, 2010, 10:19:11 »
W w opcjach AS trzeba ustawić Internet bo o ile dobrze pamiętam to chyba to nie jest ustawienie domyślne.

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2010, 10:52:15 »
W w opcjach AS trzeba ustawić Internet bo o ile dobrze pamiętam to chyba to nie jest ustawienie domyślne.
Gdzie? W pna czy w pc? W pna nie znalazłem czegoś takiego, natomiast w kompie jest internet ustawiony. Tak jak pisałem na początku - AS w komputerze jest dobrze skonfigurowany, ponieważ udostępnia internet do telefonu Touch Diamond (a na nim hula winmobile 6.5).
Btw. domyślnie jest ustawione 'automatycznie' :)

*

Offline romek64

• **
  • 112
  • Sprzęt: N311, A636N, N560, N6120c, NR360, NR460,E52,N8
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2010, 11:07:36 »
Ustaw w AS w kompie internet na sztywno,jak nie pomoże tzn że problem jest w oprogramowaniu Navroada i nie pozostanie nic innego jak czekać na nowy Rom...

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2010, 12:10:36 »
Ustawiałem i nic. Widać błąd w romie nawigacji... Zobaczymy jak to będzie z tym nowym romem, jak wyjdzie w sensownym czasie...

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 07, 2010, 11:08:09 »
Ok, dzięki pomocy serwisu NavRoad mam (częściowe) rozwiązanie problemu :) Częściowe, ponieważ net działa na razie tylko w eksploderze...

Rozwiązanie:
Do rejestru należy wprowadzić następującą wartość:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows CE Services\GuestOnly=DWORD:1

Standardowo tego klucza w rejestrze nie ma i trzeba go ręcznie dodać Regeditem.

W razie problemów warto też dodać:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows CE Services\AllowLSP=dword:0

:)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 07, 2010, 19:35:31 »
Nie rozumiem tego stwierdzenia: "tylko Ty pewnie próbujesz otwierać strony uruchamiając DUN, a tu trzeba by po prostu ręcznie odpalić IE".
DUN jest profilem bluetooth (DialUpNetworking), łączy z internetem poprzez telefon komórkowy, i tyle, to działa ale nie z moim Touch Diamond. Dlatego chcę odpalić internet poprzez AS po kablu USB. Nie uruchamiam wtedy bluetooth, nie wciskam 'połączenie DUN', tylko klikam bezpośrednio w ikonkę IE. Efekt - połączenie z kompem jest aktywne, ale internetu brak :(
Co do profilu PAN - wydaje mi się, że jego obsługa powinna być wbudowana w rom, żeby to poprawnie działało... możesz mi napisać, czym próbowałeś dodać PAN w swoim pna?
Na innych nawigacjach (np goclever czy Blow) wygląda to tak, że dostęp masz tylko do aplikacji nazwanej DUN (z fabrycznego menu), a przeznaczonej do nawiązywania łączności przez GPRS, a dopiero jak DUN już zestawi połączenie, uruchamiany jest Iexplorer. Dlatego zasugerowałem się, że możesz mieć to samo. Jeśli chodzi o DUN, to udało mi się dodać takie usługi do spisu (pojawiają się np po uruchomieniu Adeneo), ale nie działają prawidłowo - po wybraniu dostaję komunikat o błędzie połączenia.

*

Offline AdamT

• 44
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 08, 2010, 11:47:44 »
Podepnę się z pytaniem.
Mam kolegi NR560BF i zainstalowałem MiploSync. Przy próbie synchronizacji MiploSync wyświetla mi komunikat: Brak połączenia z internetem. Dodam, że NR łączy się z AS jako Gość i w AS mam zaznaczone na sztywno połączenie z internetem. Jak rozwiązać ten problem?
Pozdrawiam
Adam

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 08, 2010, 14:05:55 »
Podepnę się z pytaniem.
Mam kolegi NR560BF i zainstalowałem MiploSync. Przy próbie synchronizacji MiploSync wyświetla mi komunikat: Brak połączenia z internetem. Dodam, że NR łączy się z AS jako Gość i w AS mam zaznaczone na sztywno połączenie z internetem. Jak rozwiązać ten problem?
Pozdrawiam
Adam

A podpinaj się ;)
Na początek spróbuj dodać podane przeze mnie powyżej wartości do rejestru komputera (regedit). Jeśli to nie pomoże, to spróbuj zainstalować MiploSync w pamięci wewnętrznej urządzenia, a nie na karcie sd. U mnie też miplo nie działało z karty, po wczorajszym kolejnym HR zainstalowałem go w pamięci Flash i, o dziwo, zatrybiło :)
Daj znać czy zadziałało :)
Pozdr.

*

Offline AdamT

• 44
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 08, 2010, 14:46:18 »
Pozdr.
MS od początku jest zainstalowany w pamięci wewnętrznej. Klucze dopisane do rejestru ale niestety to nie pomogło.  :(
Dla pewności zapytam - HR robię tym przyciskiem od dołu urządzenia, tak? (nie moja navi a miałem tylko zaktualizować AM no i uruchomić MS)
Pozdrawiam
Adam

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 08, 2010, 15:55:20 »
Pozdr.
MS od początku jest zainstalowany w pamięci wewnętrznej. Klucze dopisane do rejestru ale niestety to nie pomogło.  :(
Dla pewności zapytam - HR robię tym przyciskiem od dołu urządzenia, tak? (nie moja navi a miałem tylko zaktualizować AM no i uruchomić MS)
Pozdrawiam
Adam

Nie, przycisk od spodu to tylko SR=soft reset. HR=hard reset robisz tak:
- włącz urządzenie,
- w rzędzie przy prawej krawędzi kliknij w ikonkę z kółkiem zębatym (czyli opcje),
- teraz wybierz opcję Reset (po prawej w dolnym rzędzie),
- z tego co wyskoczy wybierz 'Ust. Fabryczne' i poczekaj chwilkę. Po uruchomieniu skalibruj ekran i to wszystko.
Pamiętaj, że dane z karty oraz z pamięci wewnętrznej (MyFlashDisk) nie znikną. Dla pewności zawsze możesz wyjąć kartę, a z flasha skopiować wszystko na kompa:)

Tak w ogóle to masz wersję Core czy Pro? W wersji pro możesz sprawdzić neta iexplorerem (chociaż u mnie mimo działającego ie, miplosync nie chodziło).

Powodzenia!

*

Offline AdamT

• 44
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 08, 2010, 16:21:40 »
Tak w ogóle to masz wersję Core czy Pro? W wersji pro możesz sprawdzić neta iexplorerem (chociaż u mnie mimo działającego ie, miplosync nie chodziło).

Powodzenia!
O 15-tej oddałem navi - kolega gdzieś jedzie w Polskę, ale będę ja miał w środę w przyszłym tygodniu to zrobię HR (tak przeczuwałem, żeby się o to zapytać :) ). Jak tylko zrobię ten HR to odpiszę czy pomogło.
Win jest Core także nici z ie.
Serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Adam

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 08, 2010, 20:56:02 »
Core powiadasz :) pogrzeb trochę w internecie w poszukiwaniu MioPocket :) jest to wypasiona nakładka na wince - trochę trzeba pokombinować przy instalacji, ale tam jest iexploder i dużo, dużo więcej przydatnych aplikacji :)
pozdr.

*

Offline Stas

• 28
  • Sprzęt: Navroad 560BF Auto Mapa Europe, Navigon 7310
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 09, 2010, 15:32:38 »
Witam wszystkich!
Też posiadam Navrod NR 560 BF i mam ten sam problem, z połączeniem z internetem przez AS. Pisaliście o wpisie do rejestru ponieważ jestem nowicjuszem w tym wszystkim a chciałbym to uruchomić możecie trochę jaśniej napisać jak dodać ten wpis do rejestru? :grin:

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 11, 2010, 16:26:19 »
Nie rozumiem po co pisać takie bzdury. Czy nie lepiej odesłać do strony http://www.miplo.pl/profile.php?a=miplosync gdzie wyraźnie pisze "aby współpracować z ActiveSync i łączyć się z Miplo wymagany jest WIN CE PROFESSIONAL". I po co się rozpisywać zrób to czy owo, popraw rejestr albo ustaw Bluetooth

Ludzie czytajcie inne informacje, gdyż większość czego jest na tym forum to szum informacyjny

Z poważaniem dla wszystkich

*

Offline AdamT

• 44
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 11, 2010, 17:01:42 »
"aby współpracować z ActiveSync i łączyć się z Miplo wymagany jest WIN CE PROFESSIONAL"
Nie do końca jest to prawda, bo na mojej nawigacji MS bez problemu łączy się z serwerem przez kabelek usb a mam Win CE Core 5.0 (nie jest to NavRoad).
Odnośnie NavRoad NF560BF z Win CE core 5.0 dostałem taką odpowiedź z suportu AutoMapy:

Aby w tym urzadzeniu nie bylo problemu z polaczeniem internetowym musi miec system Windows CE Professional 5.0

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 11, 2010, 17:37:30 »
Właśnie - wszystko zależy od konkretnego urządzenia, a nie samej wersji systemu. Jest tyle wersji WIN CE ile urządzeń, i to, że na jednym z CE 5.0 Core wszystko w Miplosync działa bez problemu (Goclever, Blow), nie znaczy, że na Navroad działać będzie :)

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 11, 2010, 18:57:19 »
"aby współpracować z ActiveSync i łączyć się z Miplo wymagany jest WIN CE PROFESSIONAL"
Nie do końca jest to prawda, bo na mojej nawigacji MS bez problemu łączy się z serwerem przez kabelek usb a mam Win CE Core 5.0 (nie jest to NavRoad).
Odnośnie NavRoad NF560BF z Win CE core 5.0 dostałem taką odpowiedź z suportu AutoMapy:

Aby w tym urzadzeniu nie bylo problemu z polaczeniem internetowym musi miec system Windows CE Professional 5.0

Dostałeś odpowiedź od supportu, a czy zobaczyłeś na link który wkleiłem. Głowę daję że nie. Oto odpowiedź od supportu Automapy
Cytuję (fragment maila z poczty gmail)
"AutoMapa Support  do mnie                          pokaż szczegóły 12:11 (6 godz. temu)

Celem poprawnego synchronizowania punktow POI za pomoca Panskiego urzadzenia
wymagana jest aktualizacja systemu do wersji Proffesional. Aktualizacje zakupic
mozna w firmie NavRoad."

I jeszcze jeden z Navroad
NavRoad do mnie                      pokaż szczegóły 16:03 (2 godz. temu)

Witam,
Miplo na swojej stronie wyraźnie precyzuje wymagania odnośnie systemu operacyjnego w urządzeniu:
http://www.miplo.pl/profile.php?a=miplosync"

Więc proszę zanim coś będziesz komentował sprawdź !!!
Z poważaniem dla forumowiczów

*

Offline AdamT

• 44
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 11, 2010, 19:17:46 »
Głowę daję że nie.
To lepiej nie dawaj, bo zajrzałem tam i przyznam, że się zdziwiłem tą informacją. Tak jak napisałeś potrzebna jest wersja proffesional, ale nie napisali na jakich urządzeniach (konkretnie). A ja powtórzę mam na swojej nawigacji Core i wszystko działa (MaxCom NAVI 351). I powtórzę też, że ten NavRoad nie jest mój, zostałem poproszony o uruchomienie MiploSync. A, że systemy są te same w mojej i kolegi (chociażby z oznaczenia) wyszedłem z założenia, że nie będzie problemu i musi to "chodzić".
A i zacytuje całą odpowiedź z supportu:
Aby w tym urzadzeniu nie bylo problemu z polaczeniem internetowym musi miec system Windows CE Professional 5.0, w przypadku Windowsa CE Core 5.0, synchronizacje nalezy przeprowadzic wedlug ponizszej instrukcji.

Prosimy wykonac synchronizacje wedlug ponizszej procedury.  

1. zainstalowac MiploSync na PC;  
2. karte pamieci z AutoMapa przelozyc do komputera PC, karta pojawi sie, jako ”Dysk wymienny” lub ”Pamiec masowa”;  
3. w programie MiploSync w zakladce Opcje utworzyc plik do synchronizacji bezposrednio na ”Dysku wymiennym/Pamieci masowej” w katalogu AutoMapa EU; 4. uruchomic synchronizacje MiploSync na PC, Menu -> Synchronizacja; 5. odlaczyc karte pamieci, uruchomic AutoMape i wczytac plik z POI  

http://www.miplo.pl/guide.php?a=d210  

Kolejne synchronizacje beda wymagaly powtorzenia punktow: 2 i 4.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen AutoMapa (pd)

Jak widać nie poradzili mi zmiany OS, ale to szczegół.

Więc proszę zanim coś będziesz komentował sprawdź !!!
Wierzysz czy nie ale zapewniam sprawdzałem.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2010, 21:55:11 wysłana przez AdamT »

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 11, 2010, 20:58:36 »
Panowie @Vancom i @AdamT - nie po to zakładałem ten wątek, by tu jakieś nikomu niepotrzebne kłótnie urządzać. Oczywiście wszystkie konstruktywne wypowiedzi są mile widziane, ale zachowajcie proszę spokój w rozmowie :) Sprawa jest taka, że są dwie wersje WinCE - Core i Pro. Obie różnią się przede wszystkim licencją, wbudowanymi bibliotekami i, w związku z tym, funkcjonalnością. Jednak na ostateczny wygląd i funkcjonalność systemu na największy wpływ producent, który decyduje co znajdzie się w jego urządzeniu z tym systemem (czyli ile chce dać za licencję).
Myślę, że część "utraconej" funkcjonalności można "przywrócić" do Core poprzez dogranie odpowiednich bibliotek, niestety nie mogę niczym poprzeć swojej teorii, nie mam żadnego urządzenia z Core...
@AdamT, jeśli chcesz i możesz, to sprawdz proszę pakiet MioPocket http://netfresco.com/MioPocket/default.aspx. Ten zestaw jest kombajnem do "odblokowania" wielu różnych nawigacji, zawiera mnóstwo darmowych gier i programów, w tym i sporo różnych bibliotek. Być może jest tam coś, co odblokuje także dostęp do internetu.
Tyle w tym temacie.
Pozdrawiam, Marek
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2010, 21:51:03 wysłana przez marqss »

*

Offline AdamT

• 44
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 11, 2010, 21:27:02 »
@AdamT, jeśli chcesz i możesz, to sprawdz proszę pakiet MioPocket http://netfresco.com/MioPocket/default.aspx. Ten zestaw jest kombajnem do "odblokowania" wielu różnych nawigacji, zawiera mnóstwo darmowych gier i programów, w tym i sporo różnych bibliotek. Być może jest tam coś, co odblokuje także dostęp do internetu.
Tyle w tym temacie.
Pozdrawiam, Marek
Dziękuje za wszystkie dotychczasowe wskazówki, a w/w kombajnem "pobawię się" jak tylko będę miał okazję.
Ze swojej strony przepraszam za zaśmiecanie Twojego tematu i proszę Moderatorów o ich usunięcie (nic nie wnoszą do tematu).
Pozdrawiam
Adam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 11, 2010, 21:43:11 »
Nie będziemy nic usuwać, bo wypowiedzi nie były obraźliwe, ani też bezsensowne. Każda miała jakiś przekaz i coś wnosiła do tematu.  Żebyście widzieli, jak wyglądają naprawdę bezsensowne kłótnie na forach... :)
Oczywiście, że można bardzo rozbudować system Core poprzez dogranie bibliotek i edycję rejestru, kwestia tylko poświęcenia odpowiednio dużo czasu i zapału na testy i eksperymenty. Producentowi po prostu nie chce się udostępniać takich informacji, woli sprzedać całą "paczkę" systemową.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2010, 21:45:36 wysłana przez angler22 »

*

Offline AdamT

• 44
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 13, 2010, 17:44:12 »
o dziwo, zatrybiło :)
No właśnie o dziwo u mnie też zatrybiło  :grin:
Zrobiłem tak jak napisałeś: HR, podpiąłem pod kompa uruchamiam MiploSync, klikam synchronizuj i.... Nieautoryzowane urządzenie.
Myślę, że nie jest źle, piszę do supportu o odblokowanie i po 3 godz dostaję odpowiedź, że zostało odblokowane. Synchronizuję i... jest pobiera!!!!!!!!! :banan:
Jednak na Win CE Core 5.0 MiploSync potrafi się połączyć z netem!
marqss serdeczne podziękowania za pomoc. Wystarczyły wpisy do rejestru i wszystko działa.   :D
Pozdrawiam
Adam

PS MioPocket pobawię się innym razem, na razie to dla niego nowa zabawka i nie chce jej mi na dłużej zostawić.

« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 13, 2010, 21:22:57 »
Czesc dopiero co kupilem NR 560BF. Chcialem zapytac w jaki sposob jest tutaj sygnalizowane ze bateria jest w pelni naladowana? Podlaczylem nawigacje  do kompa przez kabelek i ladowala sie okolo 3 godzin a ikonka na wyswietlaczu byla ciagle taka sama. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Mam AutoMape 6.0 i w zwiazku z tym problem. Dzis zauwazylem ze jesli wytycze trase i chce ja zapisac w katalogu My documents to ona się zapisuje. Następnie wyłaczam program a pozniej cala nawigacje. Po nastepnym wlaczeniu urzadzenia i uruchomieniu programu katalog jest pusty. Robiac dokladnie to samo tylko zapisujac trase na karcie pamieci od AutoMapy wszystko je ok i trasa pozostaje zapisana. Chcialem wiec zapytac czy to normalne ze zapisane trasy w tym katalogu znikaja??
Dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam Marcin

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 14, 2010, 11:57:47 »
Witam!

@akoblk: nie ma czegoś takiego. Jak chcesz wiedzieć w jakim dokładnie stanie jest bateria, wejdź do panelu sterowania i kliknij w 'power' - zobaczysz wszystko czego potrzebujesz. Zresztą w prawym, górnym rogu głównego menu też zobaczysz miernik energii.
Co do automapy - bo zapisujesz w pamięci ulotnej. Zapisuj w "myflashdisk" albo "sdmmc".

@AdamT: no to super, że działa :) Cieszę się :)

Teraz coś innego - czy już komuś udało się uzyskać połączenie internetowe z telefonu typu Touch Diamond (lub inny HTC)? Walcze z tym od jakiegoś czasu bezowocnie...

Pozdrawiam, Marek

« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 14, 2010, 15:37:23 »
dzieki za odpowiedz. Swoją drogą to słabo że nie jest komunikowane w zaden sposob zakonczenie ladowania. Wedlug mnie jest to dosyc istotne.
pozdrawiam

*

Offline marqss

• *
  • 56
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 14, 2010, 19:41:39 »
Dlaczego dosyć istotne? Przecież to jest nawigacja, nie telefon :) Heh, zresztą nawet nie każdy telefon sygnalizuje o naładowanej baterii :) Np. mój HTC Touch Diamond nie sygnalizuje, telefony SE też nie sygnalizują :)
A w samochodzie jak korzystasz z urządzenia, to i tak je podłączasz do ładowarki, żeby ci gdzieś w kluczowym momencie nie umarła, i jedziesz sobie. Wtedy taki wskaźnik naładowania jest po prostu nieistotny. Inna sprawa, jak potrzebujesz mieć tą nawi do pieszych lub rowerowych wędrówek - ale w takim wypadku to należałoby się zastanowić nad mniejszym, poręczniejszym i wytrzymalszym urządzeniem.

Pozdr.