Autor Wątek: NavRoad 360 i obrót ekranu.  (Przeczytany 9031 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline karmazyn33

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 93
NavRoad 360 i obrót ekranu.
« : Marzec 08, 2010, 19:50:36 »
Witam , pytanie jak w temacie , mój nr360  nie obraca ekranu a ikona jest nie podświetlona , widziałem w testach że się przekręca/obraca i mozna wyświetlać mapę w poziomie lub pionie urzadzenia , czy to jakię inne oprogramowanie systemu musi być czy da radę to jakoś włączyć/


PDAclub.pl

NavRoad 360 i obrót ekranu.
« : Marzec 08, 2010, 19:50:36 »
R E K L A M A:


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #1 : Marzec 08, 2010, 22:13:44 »
Chodzi Ci o obracanie w samej Automapie? Niestety ta ikona jest aktywna tylko w wersji na WM (czyli PDA), mimo, że część nawigacji na Win CE rzeczywiście obsługuje obracanie ekranu.
Aby zmienić orientację trzeba użyć zewnętrznego programu (jest ich kilka).


Offline karmazyn33

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 93
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #2 : Marzec 09, 2010, 08:21:12 »
Chodzi o takie coś jak na zdjęciu w tym teście to jest bodajże 16 lub 17 zdjęcie .

http://www.forum.gps-nawigacje.pl/viewtopic.php?f=46&t=240.

A czy ta zmiana orientacji  jakimś programem  to cos skomplikowanego ? i jaki ewentualnie program to może zrobić?


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #3 : Marzec 09, 2010, 08:49:31 »
To bardzo proste, a użyć można jednego z programów z załącznika. Nawet można zmontować automat, który sam obróci ekran przed uruchomieniem danego programu.


Offline karmazyn33

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 93
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #4 : Marzec 09, 2010, 09:41:50 »
angler22 dzięki za ten załącznik pobrałem go ale czy mógłbyś mi napisać jak to po kolei zrobić, rozumiem że któryś z tych programików muszę wgrać do nawigacji , tylko który i gdzie ? i potem po wgraniu normalna instalacja programu ?


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #5 : Marzec 09, 2010, 12:57:07 »
To są programiki gotowe do uruchomienia (żadnej instalacji, wystarczy uruchomić). Problem pewnie w tym, że masz nieodblokowaną nawigację (z fabrycznym menu). Nie wiem, czy w Twoim modelu da się ustawić "ścieżkę" do programu nawigacyjnego?


Offline karmazyn33

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 93
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #6 : Marzec 09, 2010, 16:12:57 »
To znaczy że do sierpnia póki nie mine gwarancja niema co grzebać w systemie. A myslałem że jest odblokowana skoro można wgrywać różne mapy , i pisało że odblokowana, a żeby się upewnić  czy jest zblokowana co trzeba by zrobić ?


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #7 : Marzec 09, 2010, 18:22:41 »
Różnie rozumiemy słowo "odblokowana" :) Dla mnie oznacza to dostęp do pulpitu Win CE z możliwością uruchamiania dowolnych programów. W Twoim przypadku to po prostu możliwość uruchomienia innego niż domyślny programu nawigacyjnego. Napisz mi, jak się u Ciebie nazywa karta pamięci (SDMMC, Storage Card czy jeszcze inaczej) i podaj ścieżkę do programu, który chcesz "obrócić", a przygotuję skrypt do testu. Taka zabawa jest 100% bezpieczna (żadnej edycji rejestru).


Offline karmazyn33

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 93
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #8 : Marzec 09, 2010, 18:56:08 »
karta microSD a w systemie ma nazwe SDMMC.
 ale o tej sciezce mógłbyś jasnej mi napisac o co chodzi , bo jestem zielonkawy w tym temacie i nawetniewiem gdzie i co zobaczyc- chciałbym zebym mógł po przekręceniu nawigacji w uchwycie w pion aby mapa tez się przekreciła i było jak w palmtopie- niewiem czy o to Ci chodziło w Twoim pytaniu.

edit  na dzis musze kończyc zaraz do pracy. Ale jak coś to czekam na info. mozę coś z tego wyjdzie.
 I dzieki angler22 za Twoją pomoc i czas poświęcony

« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 19:37:09 wysłana przez karmazyn33 »

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #9 : Marzec 09, 2010, 19:43:40 »
Chodziło mi o ścieżkę do programu nawigacyjnego, który chcesz mieć obrócony (przykładowo dla AM to by mogło być \sdmmc\Automapa EU\wceam.exe). W załączniku skrypt przygotowany dla Automapy właśnie (jak będziesz chciał inny program, to zmieni się ścieżkę). Wypakuj i wrzuć cały katalog "obrot" na kartę pamięci, a później ustaw ścieżkę do programu GPS na \sdmmc\obrot\obrot.exe. Program obróci ekran, po czym uruchomi plik \sdmmc\automapa EU\wceam.exe, poczeka na jego zamknięcie, po czym przywróci normalną orientację. Jeśli potrzebujesz zmienić odpalany plik, możesz to zrobić edytując notatnikiem na PC plik obrot.mscr.

« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 21:42:17 wysłana przez angler22 »

Offline karmazyn33

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 93
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #10 : Marzec 10, 2010, 11:39:42 »
Dzieki serdeczne angler22 jesteś spoko GOŚC  , jak bede miał dzis wolna chwile to zrobie to i napisze jak wyszło, mnie własnie o AM chodziło bo innej mapy nie mam, tak że jeszcze raz dzieki.(Pytanie jeszcze mam niezwiązane z tym tematem , kol chciał wrzucic na sony ericson c902 lub 905 automape  czy moę kupić normalną Am czy na telefon musi być jakaś specjalna wersja? .I czy wystarczy ją wgrać na kartę i już działa)
edit
 Wgrałem ten skrypt  i tam sa nastepujące ikony  MortScript, OBROT, obrot , Rotate , TOOLHELP, nie widze pliku obrot.exe, a na PC jak patrzyłem zawartośc paczki RaR  to był, ale jak klikne Rotate to obraca ekran i AM tez jest obrócona , ale ten przycisk w menu AM  jest dalej nie aktywny i żeby przekręcać mapę trzeba wejśc w eksplorator plików potem  SDMMC  i kliknąć kilka razy Rotate zależy jak chce ją ustawić bo przekręca się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Wygodniej by było z tego przycisku przekeęcać ale i tak dzięki angler22 mam fajny bajer teraz

« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 13:11:15 wysłana przez karmazyn33 »

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #11 : Marzec 10, 2010, 13:08:06 »
Telefonami się nie interesuję, zresztą to nie ten dział. Automapa działa TYLKO na urządzeniach z Windowsem (Java, Symbian i inne wynalazki odpadają).


Offline karmazyn33

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 93
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #12 : Marzec 11, 2010, 08:13:07 »
No to nic tak tylko zapytałem , i dzieki za wszystkie info   ipomoc przy 360-ce.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #13 : Marzec 11, 2010, 08:56:04 »
Wgrałem ten skrypt  i tam sa nastepujące ikony  MortScript, OBROT, obrot , Rotate , TOOLHELP, nie widze pliku obrot.exe, a na PC jak patrzyłem zawartośc paczki RaR  to był, ale jak klikne Rotate to obraca ekran i AM tez jest obrócona , ale ten przycisk w menu AM  jest dalej nie aktywny i żeby przekręcać mapę trzeba wejśc w eksplorator plików potem  SDMMC  i kliknąć kilka razy Rotate zależy jak chce ją ustawić bo przekręca się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Wygodniej by było z tego przycisku przekeęcać ale i tak dzięki

Wszystko jest prawidłowo. Już Ci pisałem - NIE DA SIĘ UAKTYWNIĆ PRZYCISKU OBRACANIA W AM. Po prostu wersja Automapy na Win CE jest całkowicie obcięta z tej funkcji. Można tylko obracać tak jak masz teraz zrobione, czyli przez "obrot".


Offline karmazyn33

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 93
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #14 : Marzec 11, 2010, 13:44:00 »
OK. I tak jest nieżle , mam teraz fajny bajer , pojezdze troche z takim układem mapy zobacze który lepiej sie sprawdza na Nr 360.
Pozdrawiam i dzięki angler22


Offline Marc3

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #15 : Sierpień 05, 2014, 11:27:51 »
Witam, pobrałem pliki z dwóch archiwów i żadna aplikacja nie obraca ekranu. Automapa jest 6.16 a Windows CE6, Navroad nr470, da się coś na to poradzić? A może ja robię jakiś błąd.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: NavRoad 360 i obrót ekranu.
« Odpowiedź #16 : Sierpień 21, 2014, 12:52:47 »
Niektóre nawigacje nie obsługują po prostu funkcji "rotate" i nic na to nie poradzisz.