Autor Wątek: Automatyczne zestawianie połączenia DUN  (Przeczytany 48962 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomek666

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: NavRoad 460BT
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #120 : Luty 10, 2011, 21:24:17 »
Odpowiedzi na pytania:

1) Współrzędne - punkt 0,0 to lewy GÓRNY róg ekranu.

2) Ikonki - rzeczywiście chyba nie da się wyświetlać ikonek programów na karcie SD.

3) CECtrl.exe jest tak pomyślany, aby można było korzystać z wybranych jego funkcji. Zbędne elementy można wyłączać wpisami w rejestrze. W przypadku DUN będzie to HKCU\Software\CECtrl\Config\ConnPeriod równe 0.

Pozdrawiam


PDAclub.pl

Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #120 : Luty 10, 2011, 21:24:17 »
R E K L A M A:


Offline luckynyc

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #121 : Luty 13, 2011, 23:04:55 »
Jeśli ktoś używa skórki Darek Foto, są dużo bardziej czytelne niż oryginalne, to położenie kontrolki AM Traffic ma współżędne 405,234

W załączeniu przesyłam też własne modyfikacje skryptu autorstwa Tomek666, polegające na:
- zmianie odcienia ikonek zielonych - na odcień bardziej pasujący do skórki Darek Foto
- dodatkowych plikach kopiowanych do działania MiploSync
- zmiany połączenia ikonki BT
- wydłużenia czasu wyświetlania menu BT, zmiany kolejności poleceń oraz zmieniłem jedną pozycję z Galeria na Głośność.



Offline maryszek

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #122 : Luty 14, 2011, 11:36:26 »
Gdzie wpisane jest położenie ikonki AM'Traffic w skórce DF?

Pozdrawiam
Leszek

Offline luckynyc

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #123 : Luty 14, 2011, 12:46:30 »
w pliku GetLD.mscr

Tomek666
z automatycznym pobieraniem danych LD jest pewien problem. Skrypt działa jak dane pobiorą się prawidłowo. Jeśli jednak wyskoczy informacja o błędzie podczas pobierania to okienko to nie zamyka się samo i trzeba je zamknąć ręcznie, choć przycisk wyłączenia jest dokładnie w tym samym miejscu, w którym zamyka się okno z informacją o prawidłowo pobranych danych.


Offline Tomek666

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: NavRoad 460BT
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #124 : Luty 15, 2011, 19:55:30 »
Skrypt oczekuje (przez 30s) na pojawienie się okna o określonej nazwie i po kolejnych 2 s zamyka je. W obecnej wersji skryptu wykrywane są okna zaczynające się od "AutoMapa - ". Podejrzewam, że problem wynika ze zbyt krótkiego czasu oczekiwania (30s). Być może błąd pojawia się po dłuższym czasie. Proszę spróbować zwiększyć ten czas - w skrypcie GetLD.mscr w linii:

      while(Find(ActiveWindow(),"AutoMapa -")=0 and Find(ActiveWindow(),"AutoMapa -")=0 and w<300)

należy zmienić wartość 300 na większą (wartość jest wyrażona w jednostkach 100ms).

Pozdrawiam


Offline sw

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #125 : Maj 18, 2011, 16:39:30 »
Kilka dni temu kupiłem N460bt. Szukałem rozwiązania dla połączenia z AM Traffic i szybko znalazłem ten wątek. Ściągnąłem pakiet, zainstalowałem. Działa wspaniale. Wielkie dzięki, że udostępniliście wyniki swojej pracy.

Przy okazji mam pytanie - może uda się to jakoś rozwiązać, choć wątpię...
W samochodzie mam wbudowany zestaw głośnomówiący bluetooth w radiu. Jeśli ten zestaw jest odłączony, synchronizacja z AM Traffic działa świetnie.

W momencie podłączenia zestawu, przejmuje on funkcje głośnomówiące od N460, ale nadal N460 pozostaje połączony z telefonem w trybie DUN. Przynajmniej tak mówią ikonki w nawigacji i w telefonie. Niestety od tego momentu wymiana danych nie działa.

Co więcej, po odłączeniu wszystkiego, ikonki połączenia bluetooth i internetu w telefonie dalej sygnalizują połączenie. Można je wyłączyć tylko przez restart telefonu. Telefon to Samsung S3310. Obawiam się, że niewiele da się zrobić, ale być może ktoś z Was ma pomysł jak to obejść.

[EDIT]
Przyczyna namierzona: W momencie łączenia automatycznego telefon-radio, oprócz zestawu głośnomówiącego otwierane jest połączenie szeregowe. Przy łączeniu ręcznym (bez autoryzacji) można zablokować połączenie szeregowe i wtedy wszystko działa. Niestety przy połączeniu automatycznym połączenie szeregowe jest nawiązywane i wiesza komunikację z NR460. :-(
Jakieś pomysły (oprócz zmiany samochodu)? ;-)

« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2011, 19:20:45 wysłana przez sw »

Offline gnat74

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #126 : Czerwiec 27, 2011, 19:20:44 »
Witam
Nie wiem czy to dobre miejsce na pytanie jesli zle to z gory przepraszam..
Mam NR 460BT wygrana w konkursie:)Chcialem skorzystac z dobrodziejstw AM takich wlasnie jak Traficc no i niestety..
juz nie wiem o co z tym chodzi..mam nokie c5 i za nic nie chce sie navi polaczyc przez BT z netem..W navi jest ikona DUN ale nie mam pojecia jak nawigacja sygnalizuje to albo tel.Jak to wciskam DUN to efekt jrs taki,ze tel daje komunikat rozlaczenie potem polaczenie,znow rozlaczenie i ponowne polaczenie.To tyle.Ikona BT w navi jest zielona..Do tego pisze HFP.na telu ikona polaczenia i samochodzik.
Na AM ikonka traficc swieci na czerwono i zolto..a gdy klikne na traficu pobierz dane od razu wywala komunikat blad polaczenia z internetem..
Czy ktos moze wylozyc jak krowie na miedzy co jest nie tak bo po prostu brak mi pomyslow :(

Pozdrawiam i czekam az ktos sie zlituje..


Offline charlie102

  • Newbie
  • Wiadomości: 13
  • Sprzęt: NavRoad 560BF
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #127 : Czerwiec 27, 2011, 20:42:47 »
Większość nowych telefonów, w tym i Twoja nokia nie obsługuje protokołu DUN - stąd brak możliwości połączenia. Na stronie navroada jest lista zgodności, Twojego modelu tam nie ma


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #128 : Czerwiec 27, 2011, 20:48:03 »
Akurat C5 chyba jeszcze posiada standardowy DUN, zresztą inaczej nie było by w ogóle możliwości wybrania połączenia (ikona nieaktywna). Tu raczej wygląda na jakiś problem z parowaniem, albo autoryzacją (dlatego rozłącza).


Offline charlie102

  • Newbie
  • Wiadomości: 13
  • Sprzęt: NavRoad 560BF
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #129 : Czerwiec 27, 2011, 22:00:06 »
Nigdzie w specyfikacji Nokii C5-00 nie znalazłem aby obsługiwała protokół DUN - stąd moja odpowiedź. Jeżeli masz rację, to problem może leżeć w  parowaniu. Sam miałem problem ze zmuszeniem swojej nokii do współpracy - szczegóły postępowania znajdziesz tu: pdaclub.pl/forum/navroad/nr560bf-nokia-e66/.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #130 : Czerwiec 27, 2011, 22:04:43 »
Pewnie masz rację - z przyzwyczajenia założyłem, że jeśli do nawigacji jest podłączony po BT telefon NIE OBSŁUGUJĄCY DUN, to nie da się w ogóle wybrać opcji "połączenia", jednak szczerze mówiąc nie wiem jak to dokładnie na NR560 wygląda...


Offline gnat74

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #131 : Czerwiec 30, 2011, 17:59:03 »
Witam
Dzieki za zainteresowanie problemem i podpowiedzi :)
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczow :)


Offline rgrgrg

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #132 : Czerwiec 30, 2011, 21:09:47 »
w pliku GetLD.mscr

Tomek666
z automatycznym pobieraniem danych LD jest pewien problem. Skrypt działa jak dane pobiorą się prawidłowo. Jeśli jednak wyskoczy informacja o błędzie podczas pobierania to okienko to nie zamyka się samo i trzeba je zamknąć ręcznie, choć przycisk wyłączenia jest dokładnie w tym samym miejscu, w którym zamyka się okno z informacją o prawidłowo pobranych danych.


Z tego co zauważyłem dzieje się tak, jeśli okienko błedu wyskoczy "za szybko" (u mnie występuje to zestawi się połączenie DUN gdy AM widzi położenie "poza obszarem działania LD"). Rozwiązałem to następująco:
#klik na przycisku zamykającym okno statystyk
Sleep(500)
if( Find(ActiveWindow(),statWndName)>0)
    MouseClick(30,265)
endif

#czekaj na okno potwierdzenia lub błędu
w=0
while(Find(ActiveWindow(),"AutoMapa -")=0 and Find(ActiveWindow(),"AutoMapa -")=0 and w<600)
    Sleep(100)
    w=w+1
endwhile

#klik na przycisku zamykającym okno potwierdzenia/błędu
if(Find(ActiveWindow(),"AutoMapa -")>0)
    Sleep(2000)
    MouseClick(30,265)
endif
# Zamkniecie okna ze statystykami (jesli jest)
w=0
while(Find(ActiveWindow(),statWndName)=0 and w<10)
    Sleep(100)
    w=w+1
endwhile
if( Find(ActiveWindow(),statWndName)>0)
    Sleep(100)
    MouseClick(30,265)
endif

Poza tym na początku GetLD.mscr dodałem sobie kod, który "wyciąga" AutoMapę na wierzch (wyłaczanie przez GetLDActivatesAM=0 w Autostart.ini). Nie testowałem tego zbyt dokładnie ale jak na razie działa:
#Jeśli Automapa aktywna ale w tle to wyciągnij ją na wierzch
getLDActivatesAM=IniRead("AutoStart.ini","Start","GetLDActivatesAM")
if(getLDActivatesAM eq "" or getLDActivatesAM<>0)
    runs=RegRead("HKCU","Software\Aqurat\AutoMapa EU WCE","AmRunning")
    if (( runs ne "" ) && (runs = 1))
wndname=RegRead("HKCU","Software\Aqurat\AutoMapa EU WCE","AmMwCaption")
if ( (wndname ne "") && WndExists( wndname))
    Show(wndname)
    WaitForActive(wndname,10)
endif
    endif
endif

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2011, 21:16:07 wysłana przez rgrgrg »

Offline luckynyc

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 236
  • Sprzęt: Asus A696, Navroad NR560BF
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #133 : Styczeń 15, 2012, 14:42:58 »
Koledzy, czy przy zainstalowanym tym module do automatycznego ustanowienia połączenia DUN działa wam opcja ustawień miplo w AM?

W AM jak wchodzę w opcję Menu -> Ustawienia -> Ogólne -> Miplo... -> Ustawienia konta
wyskakuje Błąd połączenia

zastanawiam się czy to problem AM czy Navroada czy tego modułu DUN z tego wątku

Co ciekawe, pomimo że w ustawieniach wyskakuje błąd połączenia to mogę uruchomić z AM synchronizację POI
nie mogę natomiast wyłączyć Miplo Loc - zniknęła ikonka



Offline rafalgil

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
  • Sprzęt: SPV M3000 + G-Space GS-R238
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #134 : Maj 21, 2014, 14:27:48 »
Zaraz mnie ktoś pewnie zje za wygrzebywanie tak starych wiadomości, ale czuję potrzebę zapytać w tymże temacie:

Panowie, czy zaproponowana metoda wznawiania połączenia z internetem zadziała na najnowszej serii urządzeń S6 ? A w szczególności na LEEO S6 ?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Chyba, że ktoś znalazł "inną metodę" na wznawianie połączenia z internetem.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #135 : Maj 22, 2014, 17:26:48 »
Raczej nie zadziała - skrypty były przygotowywane dla Mediateków z softem Phonelink - nowsze NavRoad'y mają inny procesor (a co za tym idzie także wiele innych elementów systemu).


Offline Jaroslav

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #136 : Maj 22, 2014, 19:47:37 »
Ale przecież zarówno te najnowsze Navroad-y (z serrii S6) jak i poprzednie (bez 6) funkcję wznawiania połączenia DUN, mają wbudowaną w system.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #137 : Maj 22, 2014, 19:54:37 »
SKoro tak, to po co Kolega Rafalgil pytał o skrypty? Może wyjaśnisz mu dokładnie, gdzie i co włączyć, bo ja z S6 nie miałem przyjemności.


Offline Jaroslav

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #138 : Maj 22, 2014, 20:34:42 »
Ja też nie do końca rozumiem. Ale skoro uważasz, że trzeba Koledze pomóc, to proszę bardzo. Jeden obraz zamiast wielu słów  :D


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #139 : Maj 22, 2014, 21:02:07 »
No dobra, teraz widać, ale pytanie jest takie, czy nawigacja nawiązuje połączenie z internetem także po jego zerwaniu z powodu na przykład zaniku zasięgu na trasie? Takie właśnie było zadanie skryptów, które robiliśmy dla MTK'ów.


Offline Jaroslav

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #140 : Maj 22, 2014, 21:32:12 »
Tak. W takim przypadku połączenie jest nawiązywane ponownie.

Nie wiem tylko czy jest nawiązywane DUN, po zerwaniu zasięgu bluetooth, np. w wyniku wyjścia telefonu z samochodu. To znaczy ma się rozumieć, czy jest nawiązywane po powrocie :) bo tego nie sprawdzałem.

« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2014, 21:48:50 wysłana przez Jaroslav »

Offline rafalgil

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
  • Sprzęt: SPV M3000 + G-Space GS-R238
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #141 : Maj 22, 2014, 23:40:49 »
Witam i ponownie przepraszam za wyciągnięcie tak starego tematu. Również serdecznie dziękuję za udzielone odpowiedzi. Okazuje się, że rzeczywiście S6 sam wznawia połączenie via BT.

Dodam, że serwis navroad załamał mnie na całej linii - poprosiłem o listę telefonów, z którą na pewno LEEO S6 będzie kooperował prawidłowo - to nie możliwe, jest ich tak dużo, że nie mają jak sporządzić takiej listy. Poproszono mnie o wskazanie jaki mam tel, to odpowiedzą czy zagada ... Ehhh . Przecież to akurat sam mogę sprawdzić. A pytałem, żeby mieć wiedzę jaki telefon kupić.

Na 2 pytanie co do wznawiania połączenia DUN - zapytałem czy są jakieś oficjalne rozwiązania tego problemu, czy wznawianie DUN "bez utraty gwarancji" powinienem załatwić sobie metodami opisanymi na pda - odpowiedź, którą dostałem zamiast informacji, że LEEO S6 samo to robi wymaga aż zacytowania, bo pokazuje wiedzę serwisu nt urządzeń:

"Witam, Panie Rafale.

 

Niestety, nie dysponujemy oficjalnym poradnikiem tego typu, jednak zachęcamy do skorzystania z metod dostępnych w Internecie. Użytkownicy naszych produktów niejednokrotnie udowodnili swoją pomysłowością iż funkcjonalność naszych urządzeń można znacząco poszerzyć.

 

Pozdrawiam."

Krótko mówiąc - jeśli masz pytanie dotyczące urządzenia NavRoad, zapomnij o serwisie a techniczną i szczegółową wiedzę czerp z pdaclub.

Jeszcze raz dziękuję za odzew z Waszej strony, który w pełni rozwiązał mój problem i wątpliwości.

Połączone: Maj 22, 2014, 23:43:55
Tak. W takim przypadku połączenie jest nawiązywane ponownie.

Nie wiem tylko czy jest nawiązywane DUN, po zerwaniu zasięgu bluetooth, np. w wyniku wyjścia telefonu z samochodu. To znaczy ma się rozumieć, czy jest nawiązywane po powrocie :) bo tego nie sprawdzałem.


Kolego Jarosla - ja w nokii ustawiłem automat do łączenia via BT z LEEO, i mogę czy to jedno urządzenie wyłączyć, wynieść poza zasię drugiego - jak znajdą się w swojej obecności - ponownie zestawią połączenie BT i udostępnią połączenie internetowe - zatem działa to tak w S6, jak działały opisywane tutaj skrypty.

« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2014, 23:43:55 wysłana przez rafalgil »

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4793
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #142 : Maj 23, 2014, 09:18:19 »
Nie wszystkie telefony tak ładnie "wznawiają" połączenie po zerwaniu BT (wyjście z zasięgu). W niektórych konieczne było nawet wyłączenie i włączenie modułu BT, ale to już niedoróbki producentów komórek, a nie wina nawigacji.


Offline Jaroslav

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 57
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S6
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #143 : Maj 23, 2014, 18:32:12 »
No to sprawdziłem. Otóż mój Navroad paruje się z moim telefonem przez BT automatycznie, tylko i wyłącznie w przypadku gdy startuje w jego bluetooth-owej bliskości. I uważam, że jest to wina nawigacji, a nie telefonu.

« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2014, 18:48:03 wysłana przez Jaroslav »

Offline Lost

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
    • gps online
  • Wiadomość użytkownika dołączyła do kolejki oczekujących na zatwierdzenieModerowany
Odp: Automatyczne zestawianie połączenia DUN
« Odpowiedź #144 : Maj 29, 2014, 12:29:01 »
Ja zgadzam się z @angler22, że jest to wina telefonu .
Potrzeba wtedy wyłączyć i włączyć, tak samo jak ze zgubieniem zasięgu, jeden telefon poradzi sobie od razu, a drugi dopiero po dłuższej chwili, albo właśnie restarcie.

Regulamin - moderowany