Autor Wątek: AutoMapa 4.X dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu  (Przeczytany 49871 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel R

  • Newbie
  • Wiadomości: 31
Odp: AutoMapa 4.1 dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #300 : Grudzień 30, 2007, 15:29:13 »
Dziękuje.
Znalazłem.
Ładnie wyświetla wysokość na tle nieba. Jak zrobić to samo z prędkością i jak spowodować żeby znikało gdy wyświetlam pilota, lub żeby przesuwało się pod niego?

Paweł Różycki


PDAclub.pl

Odp: AutoMapa 4.1 dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #300 : Grudzień 30, 2007, 15:29:13 »
R E K L A M A:


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9914
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 4.1 dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #301 : Grudzień 30, 2007, 15:38:53 »
To sie jeszcze nikomu nie udało, jak będziesz pierwszy - zostaniesz guru  :D

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline Pawel R

  • Newbie
  • Wiadomości: 31
Odp: AutoMapa 4.1 dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #302 : Grudzień 30, 2007, 23:34:22 »
OK.

Ale dane które są na pilocie da się pokazać na "niebie"?

pozdrawiam
Paweł Różycki


Offline tobik1

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: AutoMapa 4.1 dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #303 : Styczeń 09, 2008, 14:06:15 »
Witam wszystkich w Nowym Roku!

W związku z tym że niedawno miałem przyjemność pojeździć sobie z Automapą 4.2.1, mam parę uwag, a mianowicie:
1. Czy da się w jakiś sposób zmienić typ czcionki, np. z Tahoma na Arial w nazwach ulic i numeracji budynków, oraz jak pozbyć się obwódki w okół liter, gdyż dla mnie ta czcionka jest mało czytelna?? Jak zmienić kolorystykę czcionki??
2. Czy jest możliwość pochylenia kąta mapy, aby w momencie zbliżania do manewru kąt zmieniał sie automatycznie do niemal rzutu z góry, uważam że jest wtedy czytelniejsza? B. fajnie ma to rozwiązane MioMap.


Offline marko1410

  • Newbie
  • Wiadomości: 22
Odp: AutoMapa 4.1 dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #304 : Styczeń 23, 2008, 14:53:33 »
czy może ktoś napisac jak zmodyfikować skórkę dla rozdzielczości 176x220


Offline oksok1

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
Odp: AutoMapa 4.1 dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #305 : Styczeń 28, 2008, 12:28:03 »
Mam niezłego kwiatuszka uzyskanego od wsparcia technicznego AutoMapy (im ślę podziękowania o ile śledzą forum):


Aby zawsze (a nie tylko do skali 5 km) wyświetlały się POI należy:
zmienić w pliku pliku poishow.settings:

POIShowScales=100.00;180.00;350.00;600.00;900.00;1200.00;2500.00;5000.00

zmienić na

POIShowScales=100.00;180.00;350.00;600.00;900.00;1200.00;2500.00;9999999
---
Pozdrawiam
AutoMapa (pb)
_____________________________________________________________________________
od siebie tylko dodam, że jak ktoś ma wybranych zbyt wiele POI (bankomaty, stacje benzynowe, radary, hotele, bary, ect., to mu POI  oczywiście przesłonią cały ekran. Jednak wygodnie jest mieć przegląd interesujących nas POI od największej do najmniejszej skali. Bardzo pomaga w orientacji. Ekstra funkcja do gdy AM jest na laptopie.

« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 22:05:00 wysłana przez oksok1 »

Offline igab

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
Odp: AutoMapa 4.1 dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #306 : Luty 09, 2008, 09:48:32 »
Dodatkowo znalazłem parametry odpowiadające za wyszukiwanie POI "przy trasie".
Aby zwiększyć zasięg wyszukiwania POI w okolicy trasy należy w pliku: poisearch.setings
zmodyfikować na większe wartości parametry:
PointAttractDist1=100     //było 24    - to daje wyszukiwanie do 200 m (oznaczenie zielone)
PointAttractDist2=500     //było 50    - to daje wyszukiwanie do 1 km (oznaczenie jasno zielone)
PointAttractDist3=1000   //było 74    - to daje wyszukiwanie do 2 km (oznaczenie jasno szare)

« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2008, 12:04:43 wysłana przez igab »

Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9914
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 4.1 dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #307 : Luty 09, 2008, 10:45:49 »
Ooo, dzięki  :ok:
Ustawienia fabryczne są tu bardzo rygorystyczne,
już mi się marzy np. suwak, aktywny po zaznaczeniu opcji 'przy trasie',
którym można by było regulować promień wyszukiwania   B)
Zarazem byłaby to okazja, żeby poprawić ten fragment interfejsu na bardziej 'palcoprzyjazny'
Ot choćby tak:



Może być?  :proud:
Skala nie musiałaby nawet być całkiem płynna, wystarczyłyby ze 4-5 predefiniowanych fabrycznie pozycji.
Dla aktywnej opcji 'Przy trasie' mogłyby się np. zmieniać w ten sposób:
- na trasie (30m)
-100m
-200m
-500m
-1000m
Przy wyszukiwaniu bez ograniczenia do POI przy trasie
zakres suwaka zawierałby np. pozycje od 'najbliższe' po 'cały kraj'.

« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2008, 13:03:02 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline igab

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
Odp: AutoMapa 4.1 dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #308 : Luty 09, 2008, 13:11:27 »
Całkiem fajnie to wygląda.
Jeszcze gdzieś musi być: Wbudowane i Użytkownika (chodzi o rodzaj wyszukiwanych POI).


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9914
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 4.1 dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #309 : Luty 09, 2008, 13:33:50 »
Nie ma kategorii wbudowanej 'Pizzerie' więc na tym ekranie nie ma co wybierać :)
Skoro interfejs ma być prosty to nie ma w nim miejsca na zbędne opcje  :E
A jak na razie żadna kategoria z miplo nie pokrywa się z wbudowaną,
nawet jeśli mają takie same nazwy.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline Cobra206

  • Newbie
  • Wiadomości: 15
Odp: AutoMapa 4.X dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #310 : Marzec 24, 2008, 01:46:15 »
Chciałbym zmodyfikować nieco pilota, wyświetlanego w pionie po lewej stronie.

Pierwsza zmiana to wyświetlanie czasu do końca trasy w formacie 00:00 a nie 00'00"

Druga zmiana to wielkość czcionek i odległości pomiędzy poszczególnymi wierszami.
Z wielkością już jakoś sobie poradziłem.
Pozostała kwestia odstępów miedzy wierszami.

Bardzo proszę o pomoc :)

I jeszcze jedno.
Dałoby się zmienić pozycję pilota tak by wyświetlał się u dołu ekranu?
Mam tak w navroadmap i jest to dla mnie czytelniejsze :)


Offline pR0SiAczek

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
Odp: AutoMapa 4.X dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #311 : Marzec 26, 2008, 00:11:01 »
temat wczesniej podalem w poscie o modach do AM, ale tu mamy konkretnie 4.x zatem ponawiam... w zasadzie tylko to mi pozostalo, reszta zmian bezproblemowo poszla.

Panie i Panowie,

zalezy mi przeniesieniu dwoch wartosci z "komputera" OnboardComputer na pasek wysokosci npm. - tam gdzie wyswietlaja sie wspolrzedne geo (POS) - ich nie potrzebuje, a chcialbym tam miec srednia i maksymalna predkosc. AM 4.1.2


Offline p360

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
Odp: AutoMapa 4.X dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #312 : Marzec 26, 2008, 12:42:42 »
widziałem na niektórych screnach że macie jasniejsze (bardziej przezroczyste) budynki niż ja  :O~ jak to zrobić?

zawodowy kierowca...

Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9914
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 4.X dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #313 : Marzec 26, 2008, 12:54:32 »
Może poszukać w innych wątkach, bo na pewno już było?
np. z pomocą szukajki i słowa 'building'?

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline p360

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
Odp: AutoMapa 4.X dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #314 : Marzec 26, 2008, 13:11:08 »
 :ok: słowa building jeszcz enie uzywałem

edit//
faktycznie pod bulding można to znaleźć
Cytuj
Oto przepis na zmiane przeźroczystości budynków:

W plikach *.map.colors należy edytować następujące wpisy:

--- BUDYNKI 3DR
S3D_BuildingBright = 255 255 245 32
S3D_BuildingDark = 60 40 0 200
S3D_BuildingWireFrame = 225 225 225 200
S3D_BuildingMedium = 190 180 180 96
S3D_BuildingRoof = 255 255 246 64

3 liczby to kolor w RGB, ostatnia to stopień przeźroczystosci.

Tak na szybko ostatnią cyfrę zmieniłem na 200 we wszystkich wartościach i już jest dużo lepiej:
 
 


« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2008, 13:16:01 wysłana przez p360 »
zawodowy kierowca...

Offline alffa1655

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: AutoMapa 4.1 dla zaawansowanych - modyfikacje interfejsu
« Odpowiedź #315 : Kwiecień 07, 2008, 00:13:43 »
Tylko z tymi kilometrami do PRZEZ nie jest tak oczywiste, bo jak jadę jakimś objazdem, albo ominę niechcący jakiś skręt, to już robi się mętlik i kilometry się zmieniają. Automapa przelicza i już mogę mieć dalej do WIDOK1 niż WIDOK2. Ja myślę, że wystarczy takie ustawienie: wyświetlamy sobie kilometry do najbliższego punktu PRZEZ (jest teraz takie ustawienie w nawigacji) to możemy sobie dodatkowo wyświetlić (albo nie ) nazwę tego punktu. Jeśli wybierzemy punkt końcowy, to niech się pojawi także jego nazwa. Myślę, że to nic skomplikowanego, a ja to chętnie bym zamienił z wyświetlaniem aktualnej pozycji.

Ustawiasz w ustawieniach po zjechaniu z trasy NAWIGUJ DO TRASY a nie do PUNKTU ja tak jeżdżę i nie mam żadnych problemów .
Pozdrawiam