Autor Wątek: Mio Moov S505 + AutoMapa 6.17 (1502) Polska - opóźnienia na wyświetlaczu  (Przeczytany 5356 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roswell

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Witam,
od około roku dręczy mnie irytujący problem podczas korzystania z nawigacji Mio Moov S505 (oprogramowanie: Microsoft Windows CE5 + AutoMapa 6.17 (1502) Polska)

Przez ten czas było zainstalowanych co najmniej kilka edycji. Ciągle pojawia się jednak ten sam problem, mianowicie:
"Podczas użytkowania mapa wyświetla wskazania na ekranie z opóźnieniem o jakieś 25-30m.
Podczas jazdy w dużym mieście to mocno uciążliwe.
Przykładowo: do skrzyżowania zostało ok. 100m. Komunikat głosowy jest poprawny, natomiast w momencie jego wypowiedzenia na wyświetlaczu jest wskazanie, że zostało 125-140m. Będąc już na samym skrzyżowaniu komunikat głosowy podaje prawidłowo, aby skręcić. Natomiast obraz na mapie nadal jest opóźniony o te 25-30m"

Zaznaczam, że użytkując AutoMapę wcześniej, ponad rok temu wszystko chodziło precyzyjnie.
Teraz mam pytanie - co się mogło stać, czy jest możliwa zmiana jakiegoś ustawienia, które to zniweluje?
O ile w trasie nie przeszkadza to zbytnio, to w mieście pokroju Krakowa można wręcz wyjść z siebie.

Z góry serdecznie dziękuję,
Damian


PDAclub.pl

R E K L A M A:


Offline JD-MM

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1142
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
Menu - Ustawienia - GPS- 'ptaszek' przy uwzględniaj pokazując pozycję - kompensuj opóźnienie musisz poeksperymentować.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4782
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Można też spróbować (jeśli tego nie zrobiłeś), sformatować kartę przed instalacją AM. Jeśli się tego nie robi, z czasem może nastąpić fragmentacja plików, a tym samym mapa będzie wolniej wczytywana (więc i odświeżana też powinna być wolniej).


Offline roswell

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Formatuję kartę przed każdą instalacją nowej wersji AM.

Zmieniłem ustawienia GPS. Zaznaczyłem "uwzględniaj pokazując pozycję", przy kompensowaniu próbowałem kilka opcji. Według pobieżnej weryfikacji wydaje się, że najlepiej jest przy opóźnieniu 2,0-2,1s czyli maksymalnym możliwym.

Nie jest w pełni precyzyjnie, ale wydaje się, że już do zaakceptowania. Oczywiście zależnie od prędkości.
Trochę jeszcze pobawię się tym ustawieniami.

Dziękuję jeszcze raz!