Autor Wątek: Mio C520 - odblokowany!  (Przeczytany 162230 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kolata

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 96
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #210 : Czerwiec 12, 2009, 12:56:47 »
Mógłby ktoś zalinkować jakiegoś mioautoruna sprawdzonego i działającego z as? Może być beta6 bo w poście nie znalazłem działających linków.

//
problem rozwiazany.
moze ktos napisac co trzeba zrobic, zeby przy wlaczaniu nie pojawial sie program mainshell?

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2009, 18:30:56 wysłana przez kolata »

PDAclub.pl

Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #210 : Czerwiec 12, 2009, 12:56:47 »
R E K L A M A:


Offline Janle

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #211 : Sierpień 09, 2009, 13:14:40 »
[No właśnie , trzeba dosyć długo czekac az sie uruchomi Cierpliwosci


Offline mC1992

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #212 : Listopad 07, 2009, 15:02:02 »
Witam serdecznie! czy mógłby ktoś wrzucić tu, lub na mateuszcie@o2.pl  programik iBanana ?? Nigdzie go nie mogę znaleźć...;/ z góry wielkie dzieki:)


Offline jaro16

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #213 : Grudzień 22, 2009, 21:12:07 »
Witam
Mam duży problem z moją nawigacja MIO C520. W czasie kopiowania plików do nawigacji komputer rozłączył się z nią. Nawigacja ma pojemność fabrycznie 2GB, jednak teraz pokazuje tylko kilkaset megabajtów. Gdy po podłączeniu nawigacji do komputera wchodzę do folderu z mapami jest on pusty. Dopiero program WINHEX je zobaczył. Da się to naprawić chyba tylko formatem, ale potrzebuje od kogoś obrazu całej partycjji MIO, z systemem i aplikacjami (map mi nie potrzeba), żeby wgrać go z powrotem. Niestety nie znam nikogo kto ma ten model. Bardzo prosiłbym o zrobienie i wstawienie obrazu. Niedługo wyjeżdzam i będe potrzebował gps. Chyba że ktoś zna inny sposób na naprawę.
Pisałem już na paru innych forach i straciłem nadzieje, nikt sie nie odzywa. Błagam niech ktoś wrzuci ten soft, bo w tej chwili nawigacja nadaje się do śmieci.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2009, 21:14:24 wysłana przez jaro16 »

Offline jaroo5

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 74
  • Sprzęt: Mio C720, Galaxy SIII, Galaxy S4, Note 10.1
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #214 : Grudzień 22, 2009, 21:20:09 »
Witam
Mam duży problem z moją nawigacja MIO C520. W czasie kopiowania plików do nawigacji komputer rozłączył się z nią. Nawigacja ma pojemność fabrycznie 2GB, jednak teraz pokazuje tylko kilkaset megabajtów. Gdy po podłączeniu nawigacji do komputera wchodzę do folderu z mapami jest on pusty. Dopiero program WINHEX je zobaczył. Da się to naprawić chyba tylko formatem, ale potrzebuje od kogoś obrazu całej partycjji MIO, z systemem i aplikacjami (map mi nie potrzeba), żeby wgrać go z powrotem. Niestety nie znam nikogo kto ma ten model. Bardzo prosiłbym o zrobienie i wstawienie obrazu. Niedługo wyjeżdzam i będe potrzebował gps. Chyba że ktoś zna inny sposób na naprawę.
Pisałem już na paru innych forach i straciłem nadzieje, nikt sie nie odzywa. Błagam niech ktoś wrzuci ten soft, bo w tej chwili nawigacja nadaje się do śmieci.


nie mozna podawać linków więc znajdź chomika januszek2245 - tam masz rozwiązanie, powodzenia

« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2009, 21:24:13 wysłana przez jaroo5 »

Offline jaro16

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #215 : Grudzień 25, 2009, 15:21:45 »
Dzięki wielkie, a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jaki system plików ma mio fabrycznie (fat, ntfs, fat 32). Zacząłem formatować i sobie nie sprawdziłem jaki był.
Napisane: Grudzień 25, 2009, 15:20:44


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4782
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #216 : Grudzień 25, 2009, 20:47:01 »
Z pewnością nie NTFS :) Najlepszy będzie FAT (poniżej 2 GB da się tak formatować) albo FAT32.


Offline ksz

  • Newbie
  • Wiadomości: 42
  • Sprzęt: Palmax GPS 2005r. :)
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #217 : Kwiecień 17, 2010, 22:21:44 »
Wielkie dzięki za pomoc w odblokowaniu i mała rada dla tych co piszą że są laikami i żeby im krok po kroku wyjaśnić odblokowanie... Ludzie kopiujecie na kartę SD rozpakowany MioAutorunBeta7 robicie restart i macie na dzień dobry "winde" i instalujecie mapy które są pod WINE CE i cała filozofia!!  B)  B)
Mam pytanie do zaawansowanych userów :) Gdy mam włączoną automape6 nie moge wyłączyć urządzenia poprzez przycisk POWER tylko musze wejść do MENU "AM" > Zakończyć prace Automapy i dopiero z windowsa albo ikonką przy pasku Schut Down albo przycisk. Wydaję mi się to po prostu bez sensu bo na innych navigacjach po prostu wyłaczam i włączam kiedy chce a nie zawsze z windowsa. Jest na to jakaś rada ??

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2010, 22:23:53 wysłana przez ksz »

Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4782
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #218 : Kwiecień 17, 2010, 22:27:09 »
Jest, ale nie taka super prosta do zastosowania. Potrzebne są dwa programiki - jeden odpowiadający za przechwycenie przycisku sprzętowego, drugi za wykonanie "uśpienia". Pierwszy to "powerbutton.exe" drugi trzeba dobrać (zależnie od sprzętu). Później tylko edycja INI powerbuttona i już masz działający przycisk.


Offline ksz

  • Newbie
  • Wiadomości: 42
  • Sprzęt: Palmax GPS 2005r. :)
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #219 : Kwiecień 18, 2010, 00:32:40 »
Czy mi się wydaję czy to na serio jest chore ?? Po co tyle komplikacji... Nie można łatwiej ?? Pleaseee


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4782
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #220 : Kwiecień 18, 2010, 08:28:36 »
Przycisk sprzętowy w Mio jest "wielofunkcyjny", dlatego nie ma funkcji usypiania przypisanej przez system CE, tylko orginalną nakładkę Mio. Wgrywając MioDestktop, czy inne kombajny, nakładkę orginalną wyłączasz, a tym samym przycisk staje się "głuchy".


Offline ksz

  • Newbie
  • Wiadomości: 42
  • Sprzęt: Palmax GPS 2005r. :)
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #221 : Kwiecień 18, 2010, 10:10:36 »
Przycisk sprzętowy w Mio jest "wielofunkcyjny", dlatego nie ma funkcji usypiania przypisanej przez system CE, tylko orginalną nakładkę Mio. Wgrywając MioDestktop, czy inne kombajny, nakładkę orginalną wyłączasz, a tym samym przycisk staje się "głuchy".

Powiedzmy że ściągam ten program powerbutton.exe i co dalej ?? Co to za drugi program trzeba dobrać ??


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4782
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #222 : Kwiecień 18, 2010, 11:13:00 »
Drugi to program wyłączający (usypiający). Jeśli ten dołączony do Mioautorun (czy jak tam się zwie ten kombajn, który instalujecie) program usypiający działa prawidłowo, to jego wykorzystaj.
Ewentualnie spróbuj zestawu, który dołączam.
Uniwersalna metoda postępowania:
- uruchamiasz powerbuttontest.exe, przyciskasz przycisk usypiania i odpisujesz, jaki numer wyświetli sie na ekranie. Będzie to coś w rodzaju 1057: 0 0 (o ile dobrze pamiętam, to właśnie taki ID ma przycisk na Mio C520).
- edytujesz plik powerbutton.ini wpisując taką ścieżkę :
1057=\sdmmc\XXX\poweroff.exe (tu podajesz ścieżkę do programu wyłączającego).
- dodajesz do skryptu uruchamiającego Miopocket uruchomienie powebutton (automatyczne) i już powinno działać.

Opisałem metodę uniwersalną (dla każdej nawigacji), ale program powerbutton był z założenia pisany na Mio, więc może działać nawet bez dodatkowego edytowania INI (sam sprawdź, czy masz w ini jakiś wpis odnośnie C520).


Offline ksz

  • Newbie
  • Wiadomości: 42
  • Sprzęt: Palmax GPS 2005r. :)
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #223 : Kwiecień 18, 2010, 11:57:34 »
- uruchamiasz powerbuttontest.exe, przyciskasz przycisk usypiania i odpisujesz, jaki numer wyświetli sie na ekranie. Będzie to coś w rodzaju 1057: 0 0 (o ile dobrze pamiętam, to właśnie taki ID ma przycisk na Mio C520).
- edytujesz plik powerbutton.ini wpisując taką ścieżkę :
1057=\sdmmc\XXX\poweroff.exe (tu podajesz ścieżkę do programu wyłączającego).
- dodajesz do skryptu uruchamiającego Miopocket uruchomienie powebutton (automatyczne) i już powinno działać.


Dokładnie jak napisałeś mam komunikat: 1057: 0 0
Teraz nie umie się doszukać tego powerbutton.ini w urządzeniu ??


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4782
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #224 : Kwiecień 18, 2010, 12:06:23 »
Jak ściągnąłeś powerbutton (programik) to w paczce z nim powinien się znajdować plik powerbutton.ini i to w nim dokonuje się zmian. Jak już wspomniałem, programik był pisany pod Mio, więc może nawet działać bez dodatkowych kombinacji. Jakoś nie mogę znaleźć działającego linka od powerbutton, a ten co mam u mnie, jest wyczyszczony (w ini jest tylko wpis dotyczący mojego sprzętu BLOW).


Offline ksz

  • Newbie
  • Wiadomości: 42
  • Sprzęt: Palmax GPS 2005r. :)
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #225 : Kwiecień 18, 2010, 12:15:38 »
Kurde niestety nie ma w paczce tego pliku powerbutton.ini więc chyba kiszka będzie? Masz jeszcze jakieś pomysły??


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4782
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #226 : Kwiecień 18, 2010, 14:36:48 »
Poczekaj chwilkę - zaraz wstawię w tym poście to co mam, tylko zmienię dane na twoje i zobaczymy.
Wrzuciłem orginalny INI z większością gotowych wpisów dla MIO.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 16:47:36 wysłana przez angler22 »

Offline ksz

  • Newbie
  • Wiadomości: 42
  • Sprzęt: Palmax GPS 2005r. :)
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #227 : Kwiecień 18, 2010, 19:09:56 »
Dzięki Ci wielkie :):) Wszystko śmiga jak należy tylko coś mi sygnał słabo łapie AM6 ale to chyba temu że w domu. Wgrałem paczke którą mi przesłałeś , uruchmiłem ten pbutton.exe i "przycisk" robi to co do niego należy :ok: :ok:
Tylko teraz mam nowe zmartwienie czemu mu się AM zacina tak że musze HR robić ?? Czy może lepiej ją teraz od nowa zainstalować? Przed tymi operacjami związanymi z PRZYCISKIEM działała dobrze.


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4782
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #228 : Kwiecień 18, 2010, 19:51:51 »
Sam program powerbutton nie powoduje żadnych konfliktów, ale musisz wiedzieć, że niektóre programy nie lubią być "usypiane" i wybudzane. Po prostu tak są zrobione - szczególnie często zdarza się to w programach korzystających z portów COM, czyli właśnie nawigacyjnych. Nie ma na to rady.


Offline ksz

  • Newbie
  • Wiadomości: 42
  • Sprzęt: Palmax GPS 2005r. :)
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #229 : Kwiecień 18, 2010, 19:55:58 »
Więc wszystko jasne , trudno. Więc wywale to i będę zmuszony wyłączać AM poprzez MENU i urządzenie to samo przez Windows. Dzięki sliczne jeszcze raz za pomoc i chęci - pozdrawiam - Krzysiek  :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4782
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #230 : Kwiecień 18, 2010, 20:23:03 »
Możesz wyłączać przyciskiem (nie musisz wyrzucać powerbuttona), ale raczej nie z Automapą działającą w tle. To na bardzo wielu sprzętach powoduje problemy.


Offline maxreif

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #231 : Sierpień 07, 2011, 21:51:10 »
Witam
Czy jest możliwość zastosowania panelu autorstwa xtyler92 w mio 200? Jeśli tak to proszę o podpowiedź jak to zrobić?
Pozdrawiam
maxreif


Offline espanero

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #232 : Sierpień 25, 2012, 20:48:12 »
Witam, Posiadam nawigację Mio C520 chce odblokować system, ale niestety po zaktualizowaniu oprogramowania przez płytkę od firmy Mio za każdym razem właczając nawi włacza sie kalibracja ekranu dopiero tak około 10 razu można wejsc w menu główne. Próbowałem już przez rózne programy wgrywajac na karte sd ale przez tą kalibrację nawet nie moge zrestartować nawi. Proszę o pomoc jak można oblokować windowsa aby wgrać auto mapę? Pozdrawiam


Offline angler22

  • Redaktor
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4782
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Mio C520 - odblokowany!
« Odpowiedź #233 : Sierpień 26, 2012, 08:58:15 »
Częsta i długa (kilkukrotna) kalibracja często świadczy o mechanicznym uszkodzeniu warstwy dotykowej LCD (pęknięcie, zalanie, odklejenie taśmy itp.). Nie wiem jaką aktualizację wgrałeś, ale co by to nie było, kalibracji nie przeskoczysz (musi zostać zrobiona). C520 oferują dwa rodzaje resetów (soft i hard). Aby korzystać z odblokowania np. miopocket, potrzebny jest ten pierwszy (soft). Jak rozumiem po poprawnie wykonanej kalibracji ostatecznie startuje instalator Miopocket'a?