Miałem 3 może 4 razy taki zonk że samo zmieniło sobie bitrate ale wtedy gdy ustawiłem sobie 9600 zamiast oryginalnego 4800 . odkąd ustawiłem 57600 to się nie zdarzyło ale być może poszczególne egzemplarze mają swoją specyfikę

Widzę że są jakieś problemy z programem sirf tech może mój opis jest trochę mętny więc zrobię to jeszcze raz krok po kroku (opis dotyczy SitfTech v2.02 ) . Rozumiem że program wgrany i uruchomiony bez problemów więc biorę swój p550 i zmieniam z 57600 na 4800 .
Klikam w "com" na dole ekranu - samo znalazło że gps na com2 baudrate 57600 , protokół NMEA i cyferki się zmieniają znaczy że działa . w poprzedniej wersji ST trzeba było kliknąć Find port &baud żeby zadziałało być może za pierwszym razem trzeba to zrobić .U mnie pewnie pamięta z poprzednich uruchomień .Proponuję sprawdzić czy znaleziony port jest portem sprzętowym GPS a nie programowym. dalej
.klikam ok by zamknąć kartę
.klikam NMEA a potem Set Serial Port (Switch to SiRF)
.teraz Protocol zostawiam na Sirf Baudrate ustawiam na 4800 i naciskam SET
NmeaTime stanął ruszył SirfTime
.klikam ok i na wszelki wypadek (i z ciekawości ) wchodzę w zakładkę com i tu jest com2 baudrate 4800 protocol Sirf i działa "ok"
.klikam Sirf tutaj "Switch to NMEA protocol " (na samym dole ) ustawiam Baudrate 4800 i naciskam SET
po chwili SirfTime stanął ruszył NmeaTime więc "ok" i znowu zakładka com (chociaż wiem co tam zobaczę

)
com2 baudrate 4800 protocol NMEA
ok i X by wyłączyć program
teraz trzeba tylko w systemie(Start/Settings/System/GPS/Hardware) ustaić takie same wartości czyli w tym wypadku com 2 Baud 4800 Ja oczywiście jednak wrócę do 57600
i jeszcze to samo trzeba ustawić w programie nawigacyjnym
Pisałem to wykonując jednoczesnie to na swoim pockecie USTAWIONE I DZIAŁA!!
edit : przy powrocie do 57600 mały zonk nie chciał ruszyć NmeaTime .Pomogło wciśnięcie " =BAUD" (a ja się zastanawiałem po co to jest

)