Autor Wątek: Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE  (Przeczytany 16321 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yesod

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE
« : Luty 19, 2007, 15:48:01 »
Na początku chciałbym zaznaczyć, że  jest to upgrade dla Mio 168 ale działa bez zarzutu na TYPHOON Myguide 3500 Mobile, dlatego, że jest to praktycznie to samo, gdyż jak się nie mylę to zostało wyprodukowane przez firmę MITAC (robią dla Mio, typhoona, yakumo i wielu innych marek) soft ten ponoć działa na wszystkich Mio 168 i na niektórych wersjach typhoona 3500 (tylko te, które mają Upgrade Tool jest w wersji V1.1) Jest to Windows mobile 2003 Se w wersji EN +polska lokalizacja, jeżeli masz taki system to nie potrzebujesz ulepszenia chyba, że masz wersję softu niższą niż 168WWER27, bo o  takiej tu jest mowa. Ostrzegam, że nie ponoszę odpowiedzialności za to jak wam coś się stanie ze sprzętem lub pójdzie nie tak.

Krok 1

Niezbędne programy
*   StorageTools
*   ActiveSync
*   OSLoader
*   Oczywiście Plik bin z naszą windą 2003SE_MIO168_168WWER27
*   Stworzony przeze mnie bacik
*   spolszczenie
*   Lub też wszystkie programy w jednej paczce :D


Tak, więc mamy niezbędne programy i zabieramy się do dzieła. Po pierwsze musimy zrobić backup naszego romu na wypadek gdyby coś poszło nie tak. Jest wiele sposobów na to aby zrobić kopię zapasową  firmware`u, ja opisze jedną ,tą którą znam i jest sprawdzona. W tym celu niezbędny jest OSLoader program ten nie potrafi zrobić kopi zapasowej na karcie SD/MMC, więc musimy sobie poradzić w inny sposób.

Połącz swój PPC przez ActiveSync skopiuj OSLoadera na palma i z niego odpal (nie wymaga żadnej instalki). Nie rozłączaj sprzętu z komputerem!!!
Wejdź w zakładkę TOOLS->Flash->32MB Save to files
Wyskoczy komunikat: " Saving flash to files will appear to freeze the device, so don`t  be alarmed" co oznacza, że zapisując pliki może to wyglądać jakby urządzenie się zawiesiło, więc się tym nie przejmuj. W tym czasie nie wolno nic robić a tym bardziej wyłączać lub resetować.  Kliknij OK. i nic nie dotykaj po około 2 minutach PDA powinno "pipnąć", wyświetli się wówczas jakiś komunikat wtedy wejdź na Palma przez Active Sync`a do głównego katalogu, powinien tam się pojawić plik flash_00000000.bin wytnij ten 4 megowy plik i wklej gdzieś na PeCeta a następnie kliknij OK na PDA czekaj na kolejne "piknięcie" powyższą operację z wycinaniem i wklejaniem powtarzamy jeszcze 7 razy i pojawią się pliki o takich nazwach:

1.   flash_00000000.bin
2.   flash_00400000.bin
3.   flash_00800000.bin
4.   flash_00c00000.bin
5.   flash_01c00000.bin
6.   flash_01400000.bin
7.   flash_01000000.bin
8.   flash_01800000.bin

Gdy już wszystkie osiem plików mamy na kompie to trzeba je zespolić za pomocą TOMEK.BAT

Gratulacje właśnie zrobiłeś kopie zapasową swojego ROMU

Kolejny krok
Przenieś wszystkie swoje dane z PDA, chyba, że Ci na nich nie zależy :D   zainstaluj na PDA storagetools i go uruchom, program ten służy do formatowania karty pamięci (wszystkie dane na karcie pamięci ulegną zniszczeniu!!!!) w systemie FAT16 i FAT32, ale nas interesuje jedynie FAT16 i na taki trzeba sformatować kartę.  Formatowanie trzeba wykonać tym programem gdyż pod windą nie sformatuje tego jak należy.

Skopiujmy na kartę plik WinCEIMG.bin

Idziemy dalej, wstrzymujemy oddech i zabieramy się do dzieła: odłączamy fizycznie PPC od kompa wyłączamy go z tyłu (hard reset), naciskamy i cały czas trzymamy dżojstik i włączamy PPC z tyłu. Pojawi się okno "upgrade Tool " (koniecznie w wersji  1.1 w innym przypadku nie wgrywaj softu, bo możesz już nie odpalić palma, jest to niebezpieczna operacja) z opcjami wyboru:

0=WinCE Image (USB)
1=WinCE Image (SD/MMC)
2=UBoot Image (USB)
3=UBoot Image (SD/MMC)
4=BIN Image (USB)
5=Flash Type
6=Reboot

Wybieramy oczywiście  "1=WinCE Image(SD/MMC) ", która odczytuje z naszej karty nowy system, jeżeli wykonałeś wszystko jak należy to po około 3-5 minutach będzie po wszystkim i trzeba będzie wykonać hard reset a potem cieszyć się z wykonanego upgrade`u.

Jeżeli przy wybraniu opcji nr 1 nie widać żadnych postępów, czyli nie ma informacji typu Reading Image bądź flashing to oznacza, że karta nie została sformatowana jak należy.

Na koniec ładujemy spolszczenie.cab na kartę pamięci i uruchamiamy z poziomu PDA i cieszymy się polską lokalizacją

Nie flashuj jeżeli Upgrade Tool jest w wersji innej niż V1.1, tylko w tej wersji to przetestowałem a z zebranych przeze mnie informacji wynika, że może przez to dojść do problemów, z którymi ja wam nie pomogę. Ponadto pamiętaj, aby bateria była naładowana (jak padnie podczas flashowania to kaplica), a tak w ogóle to operacja upgrade`u palma jest bardzo nie bezpieczna i nie ponoszę odpowiedzialności, jeżeli wam coś się nie uda, ja postępowałem według tych zasad i cieszę się z efektów. Większość tych informacji zaczerpnąłem z zagranicznych forów.  Nie odpowiadam na głupie pytania np. :" co to jest Active sync" czy też "a czy na moim palmie to zadziała?" z góry mówię nie wiem! Jeżeli będziecie postępować według tego tutorial  to nie ma szans aby coś popsuć :D


PDAclub.pl

Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE
« : Luty 19, 2007, 15:48:01 »
R E K L A M A:


Offline pk02

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE
« Odpowiedź #1 : Marzec 10, 2007, 20:40:01 »
@yesod
Witam
Czy tą wersję ROM-u 168WWER27 można użyć do
Medion model:95000 z Upgrade Tool w wersji V1.1,
gdzieś wyczytałem że po zpisie w/w ROM-u Upgrade Tool zmienił się
na ver.05.Proszę o odpowiedż...
Pozdr.pk02


Offline yesod

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE
« Odpowiedź #2 : Marzec 10, 2007, 22:04:09 »
Bardzo mi przykro ale nie mam pojęcia, czy do tego modelu pasuje ten ROM, a co do tego czy mój upgrade tool się zmienił to nie wiem bo porzyczyłem mojego TYPHOONA a nie sprzwdzałem jak wygląda po zmianie


Offline terminux

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE
« Odpowiedź #3 : Marzec 13, 2007, 10:44:01 »
Z radością donoszę, że powyższy sposób działa również z Typhoon-em 3500. Jak z tego wynika jest to cały MIO 168 z inną nazwą (bo nie można powiedzieć, że w innym opakowaniu ;)


Offline yesod

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE
« Odpowiedź #4 : Marzec 13, 2007, 14:58:23 »
Oczywiście, że działa najpierw to przetestowałem na swoimTYPHOON`ie 3500 a potem napisałem ten temacik  ]:>


Offline Simba1

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE
« Odpowiedź #5 : Czerwiec 12, 2008, 02:29:32 »
Krótko i na temat :
Kupiłem Typhoona 3500 XL z wersją po szwabsku Zrobiłem upgerade do wersji angielskiej z U T 0,5 i ...wszystko zadzialało Następnie wgrałem polska lokalizacje i wszystko śmiga że hej ....Pozdrawiam ..... :grin:


Offline KeriM36

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
Odp: Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE
« Odpowiedź #6 : Czerwiec 12, 2008, 06:52:38 »
Krótko i na temat :
Kupiłem Typhoona 3500 XL z wersją po szwabsku Zrobiłem upgerade do wersji angielskiej z U T 0,5 i ...wszystko zadzialało Następnie wgrałem polska lokalizacje i wszystko śmiga że hej ....Pozdrawiam ..... :grin:


cieszymy sie z twojego szczescia


Offline inconnel

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE
« Odpowiedź #7 : Kwiecień 28, 2010, 10:49:41 »
Poszukuje oryginalnego romu do mio168 w wersji 168WWER22 lub starszej. Niestety nigdzie nie jestem w stanie jej dostac... HELP!


Offline lotek71

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
  • Sprzęt: Mio 168 Digi Walker,Nokia E52
Odp: Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE
« Odpowiedź #8 : Sierpień 17, 2010, 18:08:43 »


Offline lotek71

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
  • Sprzęt: Mio 168 Digi Walker,Nokia E52
Odp: Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE
« Odpowiedź #9 : Wrzesień 22, 2010, 09:40:50 »
Zagubilem spolszcenie do Mio 168;>Mialem hard reseta ;/
Jest mozliwe spolszczenie to bede bardzo wdzieczny ;-)


Offline artbi881

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE
« Odpowiedź #10 : Kwiecień 15, 2011, 12:33:56 »
 :wink: Medion model:95000 też pasuje opisana wyżej procedurka  :) sprawdzone :cheesy:


Offline pHarel

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 468
  • Sprzęt: iPhone 4S / iPhone 5S 32GB / MacBook Air 13
Odp: Upgradowanie mio168 - 2003 na 2003SE
« Odpowiedź #11 : Lipiec 21, 2015, 15:19:53 »
Hey, sorki że odkopuje tak stary temat ale może ktoś zrobić reup paczki z programami z pierwszego postu? Z góry dzięki  :wink:

Jakieś tam>Hermes>K750>K800>TOSHIBA G900>Diament>i900 Omnia>HTC G1>I900 Omnia>I5700>SGS II>ZTE Blade>Milestone>SGS III > Dell X51 / iPAQ 4100 / iPhone 4S /iPhone 5S 32GB / MacBook Air 13,3 mid 2013 / ATV3