PDA AIRIS T620

• 24 Odpowiedzi
  • 3557 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PDA AIRIS T620
« dnia: Październik 17, 2006, 16:25:34 »
Czy może komuś wpadlo do ręki takie PDA? zamówilem sobie takie bo ma dobrą cenę i wyposażenie (BT,WI-FI) ale nie ma nigdzie opisów.

PDA AIRIS T620
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 17, 2006, 17:44:44 »
hmm, wi-fi ,BT, SIRF III, czy ja wiem ze to mało? licze że ktoś sie doczytal o tej firmie więcej

PDA AIRIS T620
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2006, 10:30:44 »
Właśnie dostalem tego PDA ! zainstalowalem mapy i wszystko śmiga, nie ma oczywiscie polskiej lokalizacji ale to nie pszeszkoda.Jak się pobawie nim to napiszę więcej. Oczywiście WI-FI i BT jest w nim.

polska lokalizacja?
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 24, 2006, 10:10:38 »
czy jest możliwe spolszczenie WM5 uniwersalnym softem? bo coś w tym airisie mi nie wychodzi.

*

Offline ePiotr

• 27
PDA AIRIS T620
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 20, 2007, 19:32:23 »
i jak z tym sprzetem,bo zastanawiam sie czy go nie kupic do nawigacji???

Odp: PDA AIRIS T620
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2007, 15:56:41 »
Uzywam go juz od okolo miesiaca, korzystam z Automapy i oraz MIO MAP i jestem zadowolony.  Automapa nie ma niestety wszystkich map, ale ja jestem ze szczecina i akurat trafilem, bo mapa szczecina jest dokladna.  Jest jeszcze mapa ogolna i na tym tez da sie navigowac.  MioMap niestety slabo, jesli chodzi o polske.  Mapa polski w porownaniu z mapa niemiec czy francji Polska okolo 11 MB, niemcy 200 MB francja 190 MB.  Jedynym minusem tego palma jest jego bateria.  Slabiutka, ale sprzet oczywiscie z ladowarka do zabawy w domu, kabel do kompika , no i samochodowy uchwyt plus ladowarka samochodowa do auta.  Glos wyraznie sluchac mimo glosnika z tylu.  Nie mam zastrzezen, no moze do samego systemu operacyjnego WM 5. 0, bo jest troche mulowaty, no ale nie jest to przeciez komputer, tylko pocket PC.  Ja glownie uzywam tego uzadzenia do navigacji (taka praca) jednak juz zdazylem sie pobawic i odpalic tam kilka gier oraz programow.  Jednak nadal jestem pionierem, mimo, ze z komputerami nie jestem na bakier (15 lat praktyki) to czasem czuje sie jak pierwszak, jesli chodzi o pocketa.  Kupilem go za 999 PLN w polsce z gwarancja i reszta zestawow.  Karta u mnie kosztuje 31 zl za KINGSTON 1 GB i 50 PLN za 2 GB.  Obie wspolpracuja przez kabelek, jednak polecam czytnik kart.  Szybsze wgrywanie.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 22, 2007, 22:01:14 »
Może jest ktoś kto potrafi mi pomóc? W sumie to prosta sprawa. Potrzebuję przeprowadzić twardy reset na AIRIS T620(samo przełączenie przełącznika on/off nie wystarcza). Konieczne jest przywrócenie ustawień fabrycznych, bo wprowadziłem hasło, które zapomniałem i teraz kaplica. Nic sie nie daje uruchomić. Wyświetla tylko ekran z PINem.

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 22, 2007, 23:20:44 »
Dzięki, już sobie poradziłem, tzn. znalazłem.

Pisał Ja456.
Może pomóc hard reset, jak to zrobić? Przeczytaj resztę:
Na francuskim forum ( http://forum.hardware.fr/hfr/MiniPCPortablesPDA/PDA-Organiseurs/avis-airis-t620-sujet_33625_12.htm ) znalazłem takie coś:
-Appuyer sur le joystick "en haut" et simultanément appuyer sur reset. Maintenir le joystick en position haute jusqu'a ce que l'écran Airis disparaisse
po "przepuszczeniu" przez translator na altavista.com wyszło ->
-To support on the joystick "in top" and simultaneously to press on reset. To maintain the joystick in high position until A what the Airis screen disappears
życzę powodzenia, a i dodam, że po hard resecie sprzęt będzie czysty tzn. stracisz wszystkie zainstalowane programy i ustawienia

Pozdrawiam go przy okazji.

*

Offline szkari

• *
  • 89
  • Sprzęt: Airis T620 (klon MIO p550)
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 09, 2008, 21:12:39 »
ja mam parę pytań odnośnie tego palmtopa
- szybkość - wszystko sprawnie działa ? nic nie zacina ? Miałem kiedyś Acera n35 (266Mhz) i powiem że go dość muliło jak otwierałem normalne strony www ...
- obudowa - nie jest to jakiś tandetny plastik który się zaraz obije ?
- Bluetooth - jaką musze mieć komórke żeby używać jej jako modem przez blueetoth ?
- mikrofon - gdzieś czytałem że jest słaby, w związku z tym czy dam rade na tym palmtopie rozmawiać przez skype ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2008, 21:19:30 wysłana przez szkari »

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 09, 2008, 21:28:05 »
- szybkosc - calkiem niezle, bez problemow
- obudowa - rowniez wyglada calkiem solidnie
- jaka komorka? kazda z bluetooth i (najlepiej) szybkim internetem
- da sie rozmawiac przez skype

*

Offline szkari

• *
  • 89
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 09, 2008, 21:39:00 »
- jaka komorka? kazda z bluetooth i (najlepiej) szybkim internetem

na razie mam 3310 :D i chce kupić jakąś najtańszą komórkę która służyła by mi jako modem. Czyli nie musi mieć ona jakieś "specjalnej" opcji modemu ? Wystarczy bluetooth ? Co do szybkości to wystarczy EDGE, chyba nie ma sensu pakować się w UMTS bo i tak nie będe z tego dużo kożystał, tylko jakieś gadu-gadu czy onetlajt
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2008, 09:40:02 wysłana przez szkari »

*

Offline szkari

• *
  • 89
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 22, 2008, 20:59:14 »
jeszcze jedno pytanko

chciałbym kupić folie na wyświetlacz do airisa t620 (jeszcze go nie mam), jakie wymiary ma wyświetlacz ? folie na pda mają jakiś uniwersalny rozmiar ? czy warto kupować jakąś grubą folie np. brando czy wystarczy jakaś folia za 10 zł ? ew. prosze o linka na allegro do jakiejś dobrej foli

ps. airis obsługuje karty sd 2gb ?

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 22, 2008, 21:35:13 »
Osluguje 2GB.
Kupuj tylko Brando, sa swietnej jakosci.  Co do wymiarow to niech sie wypowie kto posiada airisa.

*

Offline sebol72

• 19
  • Sprzęt: FS Loox N560, N500, Asus 636, 696, 686, 526, Mio 350, 550, 560, 701, HTC Diamond, Eten X650 i czekam na Acera F1
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 29, 2008, 23:50:21 »
Witam wszystkich

Mam tego PDA do testów cena jakieś 650zł.
Pierwsze co rzuca się w oczy to że jest to wierny klon Mio P550 w pierwszej wersji (mniejsza pamięć).
Właściwie żeby nie obudowa to jest identyczny tyle że ja mam już z polskim systemem operacyjnym opracowanym przez TECHMEX (screen po resecie).

Reset można zrobić w ustawieniach - jest taka ikonka SysInfo (symbol otwartego kartonika z literką M) albo przez przytrzymanie joystika (trzeba go trzymać jakiś czas) w górę i wciśnięcie reset.

Za tą cenę to jest chyba najlepszy sprzęt na rynku i proszę nie traktować to jako reklamy ja sam posiadam całkiem inny sprzęt, to jest tylko stwierdzenie faktu że jest w tym wypadku rewelacyjny stosunek możliwości do ceny.

*

Offline szkari

• *
  • 89
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 30, 2008, 22:30:51 »
zakupiłem tego palma, jednak mam problem gdyż nie wykrywa mi sygnału wifi z mojego routera (na pewno działa bo laptop śmiga), może jest jakiś lepszy menadżer połączeń wifi pod wm5.0 , bo ten standardowy to kicha troche, nawet nie da się odświeżyć listy

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 04, 2008, 19:09:07 »
zakupiłem tego palma, jednak mam problem gdyż nie wykrywa mi sygnału wifi z mojego routera (na pewno działa bo laptop śmiga), może jest jakiś lepszy menadżer połączeń wifi pod wm5.0 , bo ten standardowy to kicha troche, nawet nie da się odświeżyć listy

Ten standardowy jest wystarczający. Po co odświeżać listę, jak robi się to automatycznie?

*

Offline szkari

• *
  • 89
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 05, 2008, 01:18:52 »
z tym już sobie poradziłem

za to mam kolejny problem - tym razem z GPS - nie wykrywa mi w ogóle satelit, IGO działał chyba przez godzine i nic ani jednej kreski. Ustawienia to COM2 i 4800, włączyłem "automatyczne cośtam" w WM. Byłem na otwartym powietrzu. W IGO miga zielona lampka, za to jak zmienię manualnie na inny port czy coś to wogóle przestaje migać - wniosek: dobrze ustawiony port w programie. Airis jest nowy, rozumiem że potrzebuje troche czasu na złapanie satelit za pierwszym razem, ale tu kompletnie nic nie widać. Zainstalowałem też GPSInfo, wykrywa tam coś (czerwone kółko z numerem 29) - ale akurat ten programik testuje to przy oknie.  W IGO czy AUTOMAPIE nie pokazało nigdy ŻADNEJ satelity. Grr... jakieś pomysły ?

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 05, 2008, 12:51:51 »
Hm,
u mnie po pierwszym uruchomieniu Automapy wszystko się samo wykryło i zaczęło szukać satelit... Znalazł je dosyć szybko, około 30 - 40 sekund.

*

Offline szkari

• *
  • 89
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 05, 2008, 19:08:19 »
widocznie mam uszkodzoną antere, trudno, bede reklamował :/

*

Offline maro_ka

• 39
  • Sprzęt: Mio P360
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 06, 2008, 00:10:57 »
szkari

próbujesz złapać sygnał w domu stojąc przy oknie czy gdzieś na trasie jadąc w ogóle ci nie łapie??

jeśli w domu, to moja propozycja, włącz sobie program do nawigacji i sie przejdz na spacer. generalnie bądź w ruchu :)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2008, 00:12:47 wysłana przez maro_ka »

*

Offline szkari

• *
  • 89
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 06, 2008, 01:02:40 »
na zewnatrz tez stal  w miejscu ponad godzine i nic kompletnie, ani jednej satelity, w gprsinfo tylko jakies liczby i numerki caly czas przelatuja :/

normalnie szlag mnie zaraz trafi bo serwis moze "potrwac do 90dni" :mad:

*

Offline szkari

• *
  • 89
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 06, 2008, 13:48:58 »
hmm może wgranie romu od nowa coś pomoże ?

*

Offline maro_ka

• 39
  • Sprzęt: Mio P360
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 06, 2008, 15:59:27 »
"na zewnatrz tez stal  w miejscu ponad godzine i nic kompletnie"

ponawiam pytanie ponieważ miałem podobny problem z looxem n100

dopiero jak wsiadłem w samochód i pośmigałem chwilkę to mi złapał sygnał. Po tym łapał już bez problemu.

przejedz sie z nim kilka kilometrów zrób, nic mu nie będzie...

*

Offline szkari

• *
  • 89
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 06, 2008, 16:38:55 »
no skoro był na otwartej przestrzeni przez godzine i nic, to raczej wątpie żeby jazda samochodem cokolwiek dała. Nie mówie tutaj o fix'ie, nie mam sygnału z ANI JEDNEJ satelity. GPSinfo, rozpoznaje poprawnie GPS na COM2, jak dam START to lecą te dziwne numerki  to oznacza że GPS pracuje, tylko że już chyba ta wbudowana antena musi być walnięta skoro nie łączy z satelitami. W polsce jest wogóle serwis AIRISA ?