Autor Wątek: Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350  (Przeczytany 81787 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kobolt

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #30 : Czerwiec 26, 2006, 01:16:13 »
Udało mi się pobrać przez IE bo firefox sciągał tylko 4 kb

Dla zainteresowanych Polskim w MIO 550 wrzuciłem TU
http://www.megaupload.com/?d=R4Q1C0DZ


Plik zajmuje około 2.7 MB spakowany przy rozpakowaniu winrarem można zobaczyć sumę kontrolną dla pewności

DUMP.BIN 38DB0726


PDAclub.pl

Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #30 : Czerwiec 26, 2006, 01:16:13 »
R E K L A M A:


Offline qkiss

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #31 : Czerwiec 26, 2006, 09:34:23 »
Niech ktos poratuje oryginalnym romem. Cos sie nie powiodlo, a oczywiscie nie bylem na tyle przezorny, zeby zrobic backup :/
ftp://81.210.34.170/
Dzieki z gory.


Offline radoskur

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #32 : Czerwiec 26, 2006, 10:04:35 »
Oryginalnego romu niestety nie da się wyciągnąć... trzeba mieć jakiś program do komunikacji z Mio w trybie serwisowym


Offline qkiss

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #33 : Czerwiec 26, 2006, 13:34:03 »
A tak jak tu jest opisane?
http://home.tiscali.be/lataupe/


Offline ban konoo

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 95
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #34 : Czerwiec 26, 2006, 21:30:21 »
a kiedy pojawi sie do P350 czekam i czekam ;)
czy moze ten od P550 pasoje do P350


Offline radoskur

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #35 : Czerwiec 26, 2006, 23:36:32 »
już się zgrywa, za chwilę podam


Offline radoskur

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #36 : Czerwiec 26, 2006, 23:58:57 »
http://radoskur.neostrada.pl/DUMP350.rar
Dump z świeżego Mio P350, rozpakować wrzucić na kartę SD i wgrać wg opisu :)

Pozdrawiam


Offline loki

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Witam
« Odpowiedź #37 : Czerwiec 27, 2006, 13:10:58 »
Mam pytanko a czy może macie ROM z Polskim językiem do A201 albo czy któryś od P350 albo 550 pasuje do A201 ?

Dzięki


Offline qkiss

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #38 : Czerwiec 27, 2006, 13:34:53 »
Czyli lipa z tym ROMem i lepiej to zalatwic przez serwis?

pzdr.


Offline radoskur

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #39 : Czerwiec 27, 2006, 20:01:17 »
Cytuj
A tak jak tu jest opisane?
http://home.tiscali.be/lataupe/



Tam jest os loader dla mio 168 z windows 2003 na 100% ten program nie darady sciągnac romu z P350/P550...

Chyba jednak serwis Ciebi czeka  :(


Offline hamas

  • Newbie
  • Wiadomości: 5
    • http://klezmafour.pl
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #40 : Czerwiec 28, 2006, 11:35:26 »
czy po wrzuceniu tego polskiego romu do P350 caly palm bedzie goly, czy alpikacje, ktore mam zainstalowane zostana? (AM, Destinator..)?


Offline qkiss

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #41 : Czerwiec 28, 2006, 17:34:07 »
Czy ktoś mógłby jednak spróbować zrzucić ten rom do p550 za pomocą osloadera z http://home.tiscali.be/lataupe/ i dać znać - udostępnię miejsce... Zaczynają się pojawiać osoby mające ten sam problem a support Mio milczy :(

pzdr.


Offline drv

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #42 : Czerwiec 28, 2006, 18:43:26 »
Zrobiłem jak kazaliście i wszystko pięknie śmiga.... Tylko ja musze sie teraz 2 razy zastanawiać co robie bo jakieś to menu "dziwne" :D A i jeszcze jedno : Jakby coś się z palmem stało i trzeba by go zawieść do serwisu to musze wgrać spowrotem swoją wersje romu?? Bo w mojej orginalnie nie było polskiego... Nikt sie do tego nie przyczepi i nie strace gwagancji ? (profilaktycznie mój orginalny zrzut czystego romu mam na dysku kompa... )


Offline radoskur

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #43 : Czerwiec 28, 2006, 21:24:56 »
@hamas

Po wrzuceniu dumpa P350 bedzie goly, bedziesz musial poinstalowac no nowo.

@drv

Jak Ci sie popsuje palmtop (np. nie bedzie dzialac wogole) to nie bedzie mialo znaczenia. A jesli usterka bedzie mniejszego kalibru i palmtop bedzie chodzil to wystarczy zrobic hard reset windows angielski wroci spowrotem.

Pozdrawiam.


Offline jankok

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #44 : Czerwiec 29, 2006, 00:18:03 »
Istnieje jeszcze szybszy sposób na wgrywanie tego spolszczenia.
Mianowicie zaraz po pierwszym wgraniu nowgo ROMu według załączonej wcześniej instrukcji należy z katalogu Windows przegrać sobie instalkę InterWrita.
Teraz po każdym hard resecie wystarczy zainstalować polską nakładkę.
Ważne jest aby pliki instalacyjne uruchamiać z katalogu windows
Po zainstalowaniu są one automatycznie usuwane.

Tak zainstalowana nakładka działa zarówno z 350 jak i 550.
Po wgraniu jej do 201 działa jako wersja testowa 15 dniowa.


Offline radoskur

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #45 : Czerwiec 29, 2006, 11:49:17 »
Cytat: "qkiss"
Czy ktoś mógłby jednak spróbować zrzucić ten rom do p550 za pomocą osloadera z http://home.tiscali.be/lataupe/ i dać znać - udostępnię miejsce... Zaczynają się pojawiać osoby mające ten sam problem a support Mio milczy :(

pzdr.



Ten OS loader chyba nie pójdzie z WM 5.0


Offline qkiss

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #46 : Czerwiec 29, 2006, 16:09:22 »
No dobrze, ale OS Image Tool (http://cuba.calyx.nl/~jsummers/XDA/XDAtools-Jeff.exe) pojdzie na WM5.0. Wlasnie testuje na emulatorze i zrzuca ROM. Nie wiem na razie co z nim zrobic, ale to juz jest jakis postep. Jakby ktos z P550 mogl zrzucic to juz w ogole byloby super. Jest to proste, bo trzeba podlaczyc PDA przez ActiveSynca i wybrac w Source "Device memory (current rom)" a w Destination wpisac nazwe pliku z rozszerzeniem nbf (np. c:\dump.nbf) i po ok. 10 minutach rom jest na dysku.

pzdr.
Lukasz


Offline radoskur

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #47 : Czerwiec 29, 2006, 18:16:17 »
XDAtools-Jeff.exe  też nie daje rady... niby wszystko jest OK i zgrywa image ale po dojściu do 100% w miejscu docelowym nie ma żadnego pliku  :(


Offline qkiss

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #48 : Czerwiec 29, 2006, 21:50:08 »
No to rzeczywiscie dziwne. Na emulatorze po podlaczeniu do AS wszystko mi sprawnie poszlo... Nie moge niestety wgrac tego ROMu, bo nie zgadza sie bootloader (tak mysle). Jutro byc moze pokombinujemy cos z oryginalnym ROMem.

pozdrawiam
Lukasz


Offline wykrywek

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #49 : Czerwiec 29, 2006, 22:50:26 »
Witam wszystkich!

U mnie się udało, zgodnie z opisem qkiss'a, ustawienia jakie zastosowałem to:

source: Device Memory (current rom)

destination: klik w trzy kropki, podałem nazwę pliku (jakąś bzdurną) a z rozszerzeń wybrałem  *.nbf.

Próba zgrania z destination = XDA SD card slot - unknown size
nie powiodła się.

Program na końcu nie wyłączył się, po dojściu do zera odczekałem chwilę i po sprawdzeniu, że nic już do niego nie jest zapisywane (monitorem plików) dałem Cancel.

Acha program do zrzucania uruchamiałem z poziomu Windy XP.

Otrzymałem plik o długości 32 505 888 bajtów.

Plik w środku wygląda dość sensownie, widać charakterystyczne ciągi Windy, zadziwiła mnie jedynie bardzo duża ilość pustego miejsca ($00 w pliku) - ponad objętości 2/3 pliku (czyli system to zaledwie kilka MB). Ale nie znam się na flashowaniu i pewnikiem jest to normalne.

Znaczy teraz czekamy na obraz ROMu z wersji polskojęzycznej  ;)

Acha - jeszcze prośba przy okazji - czy dwie dowolne osoby, które dokonały dump'u z pliku podanego przez radoskura mogły podać obecne adresy MAC? Lub jedna, która spisała go przed upgradem i sprawdziła po czy się zmienił? Chodzi mi oczywiście o to czy istnieje w tym palmie możliwość zmiany tego adresu - odnalazłem odpowiedni wpis w rejestrze (HKLM\Comm\SWLD246L\Parms\MAC Address), ale jego zmiana nic nie daje (a po resecie wraca do pierwotnego stanu). Interesuje mnie czy jest jeszcze gdzieś jakiś klucz, który trzeba zmodyfikować, czy też nie da się tak tego zmienić. Z góry dziękuję! Sam tego nie robię, bo trochę za dużo rzeczy tam wgrałem i nie chcę w chwili obecnej niczego wyrzucać.


Offline qkiss

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #50 : Czerwiec 29, 2006, 22:59:59 »
Wiec sie da :) Jakbys dal rade to wyslij mi ten ROM. Dalem namiary na priva. Jesli uda mi sie sflashowac mojego PDA to opisze co i jak...


Offline qkiss

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #51 : Czerwiec 30, 2006, 12:27:49 »
No wiec sprobowalem i sie nie udalo. Dodatkowo nadpisalo bootloadera i palm jest martwy :(
Serwis wita. Nie mam sily na proby z JTAGiem, tym bardziej na gwarancji...


Offline 4ever

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #52 : Czerwiec 30, 2006, 15:18:41 »
DObra a ja mam inne pytanko:

(mam Mio p350)

Mnie się udało perfekt - wszystko po polskiemu - generalnie jest GIT.

Tylko zauważyłem mały zgryz: ta wersja  wymaga aktywacji kluczem ]:> który przychodzi prawdopodobnie wraz z opakowaniem PDA :) ma ktoś użyczyć klucz aktywacyjny?


Offline radoskur

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #53 : Czerwiec 30, 2006, 21:10:42 »
Cytat: "qkiss"
No wiec sprobowalem i sie nie udalo. Dodatkowo nadpisalo bootloadera i palm jest martwy :(
Serwis wita. Nie mam sily na proby z JTAGiem, tym bardziej na gwarancji...



Normalka że musiało się tak skończyć bo nbf nie jestt formatem MIO


Offline 4ever

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #54 : Czerwiec 30, 2006, 21:39:43 »
Cytat: "jankok"

Tak zainstalowana nakładka działa zarówno z 350 jak i 550.
Po wgraniu jej do 201 działa jako wersja testowa 15 dniowa.



Klawiatura polska z tego pakietu też działa jako wersja 15 dniowa nawet na p350...

[EDIT] o przepraszam - cała ta instalacja działa jako wersja 15-dniowa!!!

No to o co chodzi?!?!?!?!?!

[EDIT] no i wszystko jasne - ta wersja PRE-instalowana ma chyba po prostu zablokowany licznik - cały czas pokazuje że pozostało 14-ście dni...

Pytanie tylko czy to jest LEGALNE... ale że działa - nie ma wątpliwości.


Offline qkiss

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #55 : Lipiec 02, 2006, 21:23:33 »
radoskur: Ale nb1 powinien byc. Zreszta nbf to (z tego co sie orientuje) 256 kB bootloader + reszta to rom image. Ale po wycieciu tych 256 kB nie dzialalo. Po skonwertowaniu z nbf na nb1 w OS Tools tez nie poszlo.


Offline 4ever

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #56 : Lipiec 03, 2006, 08:07:08 »
Hmmm jednak nie ma zablokowanego licznika - po dwóch (sic!) dobach jakoś zmieniło się na 13 dni do końca...

Czy ktoś w ustawieniach tego interwrite w zakładce licencja ma inaczej??

Chwila zabawy w zmienianie daty i coś się klaruje - po każdym soft resecie (U mnie) wywala się okienko że wersja demo wygasła, i tyle. Nie da się używać polskiej klawiatury, natomiast nakładka polska nadal się wyświetla i działa.


Radoskur - czy mógłbyś sprawdzić co pokazuje pole licencja w ustawieniach interwrite po zmianie daty o rok do przodu na ORYGINALNYM p350 z Oryginalną instalacją interwrite??


Offline radoskur

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #57 : Lipiec 03, 2006, 22:03:27 »
Jutro dziś padam na twarz...


Offline 4ever

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #58 : Lipiec 03, 2006, 22:04:49 »
eeeeeeno - nie padasz chyba aż tak:)


Offline drv

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
Jak wgrać polski windows do MIO P550 i P350
« Odpowiedź #59 : Lipiec 04, 2006, 10:56:16 »
U mnie jest tak samo... Po karzdym resecie pisze że wersja demo wygasła... no i ikonka w prawym dolnym rogu jest przekreślona..... A przy okazji mam pytanko jak zlikwidować te zakładki ktore są na dole ekranu "kalendarz" i "kontakty" ... Albo ewentualnie zmienić je na inne... o ile z kalendarza jeszcze korzystam to z kontaktów nigdy....