Autor Wątek: znaki specjalne, jak ?  (Przeczytany 4445 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline incredible

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
  • Sprzęt: nokia e61->eten m800
znaki specjalne, jak ?
« : Kwiecień 10, 2009, 20:15:39 »
wie ktos moze jak w m800 wpisywac znaki specjalne z klawiatury wysuwanej ? chodzi mi np o nawiasy <>,klamry, malpke itd... o te ktore nie sa dostepne spod skrotu kropa+jakas litera ? wydaje mi sie ze do tego powinno sluzyc kropa+ tab. ale po nacisnieciu takiej kombinacji nic sie nie dzieje


PDAclub.pl

znaki specjalne, jak ?
« : Kwiecień 10, 2009, 20:15:39 »
R E K L A M A:


Offline Endokannabinoid

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
  • Sprzęt: Eten M800
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #1 : Kwiecień 13, 2009, 01:27:32 »
jeśli chodzi o nawiasy to w moim jest tak:
ktopka + O daje (
później klikasz kropka+spacja i zmienia się na [
talj tak idzac jest { i za trzecim raziem <


Offline incredible

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
  • Sprzęt: nokia e61->eten m800
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #2 : Kwiecień 13, 2009, 08:38:36 »
masakra... to juz wole wpisywac z ekranowej :D myslalem ze w etenie jest cos w stylu tablicy znakow wywolywanej przyciskiem. np kropa+sym, jak w noki e61 przycisk chr. no ale trudno ;]


Offline Teflon94

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1271
  • 特氟隆- Moje Chińskie oblicze
  • Sprzęt: Palm III , Psion Revo , Palm Centro
  • VIP Level: 150
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #3 : Kwiecień 13, 2009, 10:04:16 »
Spróbuj zainstalować inną klawiaturkę tam masz standartowo inne znaki ...

SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i

Offline BliSki

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1059
  • Sprzęt: M700
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #4 : Kwiecień 13, 2009, 10:14:38 »
masakra... to juz wole wpisywac z ekranowej

To może przeedytuj sobie plik odpowiedzialny za wprowadzanie znaków z klawiatury sprzętowej? Który to jest plik jest opisane w FAQ Etena.

:D myslalem ze w etenie jest cos w stylu tablicy znakow wywolywanej przyciskiem. np kropa+sym, jak w noki e61 przycisk chr. no ale trudno ;]

Myślę, że dałoby się coś takiego zrobić. Trzeba by zapytać Kielicha, czy nie da się coś takiego zrobić.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

Offline incredible

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
  • Sprzęt: nokia e61->eten m800
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #5 : Kwiecień 13, 2009, 12:56:36 »
masakra... to juz wole wpisywac z ekranowej

To może przeedytuj sobie plik odpowiedzialny za wprowadzanie znaków z klawiatury sprzętowej? Który to jest plik jest opisane w FAQ Etena.

:D myslalem ze w etenie jest cos w stylu tablicy znakow wywolywanej przyciskiem. np kropa+sym, jak w noki e61 przycisk chr. no ale trudno ;]

Myślę, że dałoby się coś takiego zrobić. Trzeba by zapytać Kielicha, czy nie da się coś takiego zrobić.


no bo tak wlasciwie to co powinna wywolywac kombinacja kropa + sym(tab) ? u mnie nic sie nie dzieje


Offline BliSki

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1059
  • Sprzęt: M700
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #6 : Kwiecień 13, 2009, 22:22:24 »
U mnie na M700 kropa + sym(tab) też "nic nie robi" :)

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

Offline incredible

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
  • Sprzęt: nokia e61->eten m800
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #7 : Kwiecień 14, 2009, 08:26:24 »
U mnie na M700 kropa + sym(tab) też "nic nie robi" :)



to jak by tam podpiac jakas tablice znakow to by bylo fajnie ;]


Offline BliSki

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1059
  • Sprzęt: M700
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #8 : Kwiecień 14, 2009, 09:57:35 »
Jeżeli tak się da, to pewnie, że by się przydało.
Czekamy zatem na obeznanych w temacie.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #9 : Kwiecień 14, 2009, 20:29:54 »
A więc tak jest nawet w orginalnym romie?
Nigdy tego nie sprawdzałem ale skoro można, to trzeba znaleśc odpowiedzialny plik i go poprostu upgradowac...

w mojej kuchni to będzie gdieś w driverach jak sądzę, ale musicie poczekac, bo własnie się na X800 z bratem odmieniłem...

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline BliSki

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1059
  • Sprzęt: M700
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #10 : Kwiecień 14, 2009, 22:58:31 »
A więc tak jest nawet w orginalnym romie?


I to jest dobre pytanie, bo jakoś nikt jeszcze o tym jasno nie napisał.

Nigdy tego nie sprawdzałem ale skoro można, to trzeba znaleśc odpowiedzialny plik i go poprostu upgradowac...


Jeżeli dasz radę, to będziemy wdzięczni  :mrgreen:

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

Offline incredible

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
  • Sprzęt: nokia e61->eten m800
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #11 : Kwiecień 15, 2009, 08:08:57 »
ja nie mam oryginalnego romu ;] nawet nie wiem jaki mam, trzeba by sajlenta zapytac ;]


Offline Teflon94

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1271
  • 特氟隆- Moje Chińskie oblicze
  • Sprzęt: Palm III , Psion Revo , Palm Centro
  • VIP Level: 150
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #12 : Kwiecień 15, 2009, 08:50:12 »
Settings>About zobacz czy pisze coś za Build'em

SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i

Offline incredible

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
  • Sprzęt: nokia e61->eten m800
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #13 : Kwiecień 15, 2009, 16:35:00 »
Settings>About zobacz czy pisze coś za Build'em


nic, tylko wersja build 19199.1.0.0


Offline Teflon94

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1271
  • 特氟隆- Moje Chińskie oblicze
  • Sprzęt: Palm III , Psion Revo , Palm Centro
  • VIP Level: 150
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #14 : Kwiecień 15, 2009, 17:57:39 »
trzeba by sajlenta zapytac ;]

Probelm ???

Spytaj napewno powie jeżeli będzie pamiętał ...

SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i

Offline sajlent

  • Redaktor
  • Global Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 3714
  • Skąd: Poznań
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
  • VIP Level: 5
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #15 : Kwiecień 16, 2009, 01:21:06 »


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #16 : Kwiecień 17, 2009, 14:46:54 »
A może ktoś się orientuje, który driver odpowiada za klawiaturę sprzętową...
tylko proszę bez sym415 bo z tego co się orientuję to jest to PL od klawiaturki softwarowej...
a mi chodzi o reakcję przycisków sprzętowych...

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline BliSki

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1059
  • Sprzęt: M700
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #17 : Kwiecień 17, 2009, 15:50:54 »
tylko proszę bez sym415 bo z tego co się orientuję to jest to PL od klawiaturki softwarowej...

Jak do softwarowej? Jak plikiem sym (tym który jest w FAQ ETENA) zmianowaniem PL znaczki na sprzętowej. A co do softwarowej, to nie mogłem zmienić tam znaków.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #18 : Kwiecień 17, 2009, 22:05:56 »
ale w sym nie ma połączeń klawiszy sprzętowych (tak mi się wydaje, są znaki ale nie ma połączeń pomiędzy klawiszami)
te same znaki z sym, są wyświetlane po wcisnięciu klawisza na klawiaturze sprzętowej, ale gdzie jest ( w jakim pliku) zapisane, że naciskając "a" wyświetla się "a" lub wciskając ". + a" wyświetli się A?
Czyli nie sama tabela tylko jej linkowanie.
Przy klawiszach bocznych (tych sprzętowych) mam taką tabelkę w której mogę zmieniac ich funkcję i podpisywac je pod jakiejolwiek inne programy

a to sym.415.txt

aàáâäåąãăæ
AÀÁÂÄÅĄÃĂÆ
cçćč©
CÇĆČ©


eèéêëę
EÈÉÊËĘ
iìíîï
IÌÍÎÏ




oòóôõöőøœ
OÒÓÔÕÖŐØŒ
pþ¶
Pþ¶


sşšß
SŞŠß


uùúûüű
UÙÚÛÜŰ


zźż
ZŹŻ
$€£¥
/\|
"'«»
([{<«
)]}>»
+±&-_
!¡?¿
.:,;
*#
@~
%^


Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline BliSki

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1059
  • Sprzęt: M700
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #19 : Kwiecień 18, 2009, 23:34:52 »
Nie wiem jak to działa przyznam.
Ale po zmianie tego pliku na klawiaturze sprzętowej przy kombinacji A kropka spacja mam Ą itd.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

Offline incredible

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
  • Sprzęt: nokia e61->eten m800
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #20 : Kwiecień 19, 2009, 08:41:48 »


aàáâäåąãăæ
AÀÁÂÄÅĄÃĂÆ
cçćč©
CÇĆČ©


eèéêëę
EÈÉÊËĘ
iìíîï
IÌÍÎÏ




oòóôõöőøœ
OÒÓÔÕÖŐØŒ
pþ¶
Pþ¶


sşšß
SŞŠß


uùúûüű
UÙÚÛÜŰ


zźż
ZŹŻ
$€£¥
/\|
"'«»
([{<«
)]}>»
+±&-_
!¡?¿
.:,;
*#
@~
%^





najlepiej by bylo wywolac caly taki zestaw po nacisnieciu kropa+sym i np sobie joyem wybrac


Offline Teflon94

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1271
  • 特氟隆- Moje Chińskie oblicze
  • Sprzęt: Palm III , Psion Revo , Palm Centro
  • VIP Level: 150
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #21 : Kwiecień 19, 2009, 09:39:38 »
Można by było wywalić te litery które w języku polskim są zbędne np u z kreską i takie podobne ....

SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i

Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #22 : Kwiecień 20, 2009, 09:37:12 »
Znalazłem wreszcie klawiaturkę ekranową, którą mogę włoży do mojego romu...
Jest to taka sama klawiaturka jak w HTC Touch HD czyli po wciśnięciu przycisku powiększa się dana literka i błąd jest automatycznie eliminowany...
Jest to klawiaturka pod VGA i QVGA więc muszę złożyc rom i wstawic na forum...
Może to załatwi problem, a jeśli nie, to jak dostanę M800 to sam poszukam rozwiązania w dll-kach driverów...

Narazie rom jest w testach na moim X800 więc musicie trochę poczekac...
A jak się sprawdzi, to podmienie drivery i zbuduję pod M800...

Pozdro...

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline BliSki

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1059
  • Sprzęt: M700
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #23 : Kwiecień 20, 2009, 11:47:15 »
Znalazłem wreszcie klawiaturkę ekranową, którą mogę włoży do mojego romu...
Jest to taka sama klawiaturka jak w HTC Touch HD czyli po wciśnięciu przycisku powiększa się dana literka i błąd jest automatycznie eliminowany...

A jaka to klawiatura? Możesz przy okazji podać linka? Pobawię się nią na M700.
Napisane: Kwiecień 20, 2009, 11:46:57
Może być na PW :)

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

Offline kacper-m810

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: znaki specjalne, jak ?
« Odpowiedź #24 : Wrzesień 24, 2009, 12:17:45 »
Ja mam z deka trochę inne pytanie. No więc plik znalazłem, tylko teraz mam pytanie: czy da się jakoś edytować ten plik w oryginalnym romie?  mi wyskakuje komunikat że plik jest zabezpieczony.