PDAclub.pl

Windows Mobile (Classic, Professional, Standard), Windows Phone 6.x => Eten / Acer => Pocket PC z telefonem - ogólnie (WM Professional/WP6.x) => M800/M810 => Wątek zaczęty przez: incredible w Kwiecień 10, 2009, 20:15:39

Tytuł: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: incredible w Kwiecień 10, 2009, 20:15:39
wie ktos moze jak w m800 wpisywac znaki specjalne z klawiatury wysuwanej ? chodzi mi np o nawiasy <>,klamry, malpke itd... o te ktore nie sa dostepne spod skrotu kropa+jakas litera ? wydaje mi sie ze do tego powinno sluzyc kropa+ tab. ale po nacisnieciu takiej kombinacji nic sie nie dzieje
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: Endokannabinoid w Kwiecień 13, 2009, 01:27:32
jeśli chodzi o nawiasy to w moim jest tak:
ktopka + O daje (
później klikasz kropka+spacja i zmienia się na [
talj tak idzac jest { i za trzecim raziem <
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: incredible w Kwiecień 13, 2009, 08:38:36
masakra... to juz wole wpisywac z ekranowej :D myslalem ze w etenie jest cos w stylu tablicy znakow wywolywanej przyciskiem. np kropa+sym, jak w noki e61 przycisk chr. no ale trudno ;]
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: Teflon94 w Kwiecień 13, 2009, 10:04:16
Spróbuj zainstalować inną klawiaturkę tam masz standartowo inne znaki ...
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: BliSki w Kwiecień 13, 2009, 10:14:38
masakra... to juz wole wpisywac z ekranowej

To może przeedytuj sobie plik odpowiedzialny za wprowadzanie znaków z klawiatury sprzętowej? Który to jest plik jest opisane w FAQ Etena.

:D myslalem ze w etenie jest cos w stylu tablicy znakow wywolywanej przyciskiem. np kropa+sym, jak w noki e61 przycisk chr. no ale trudno ;]

Myślę, że dałoby się coś takiego zrobić. Trzeba by zapytać Kielicha, czy nie da się coś takiego zrobić.
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: incredible w Kwiecień 13, 2009, 12:56:36
masakra... to juz wole wpisywac z ekranowej

To może przeedytuj sobie plik odpowiedzialny za wprowadzanie znaków z klawiatury sprzętowej? Który to jest plik jest opisane w FAQ Etena.

:D myslalem ze w etenie jest cos w stylu tablicy znakow wywolywanej przyciskiem. np kropa+sym, jak w noki e61 przycisk chr. no ale trudno ;]

Myślę, że dałoby się coś takiego zrobić. Trzeba by zapytać Kielicha, czy nie da się coś takiego zrobić.


no bo tak wlasciwie to co powinna wywolywac kombinacja kropa + sym(tab) ? u mnie nic sie nie dzieje
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: BliSki w Kwiecień 13, 2009, 22:22:24
U mnie na M700 kropa + sym(tab) też "nic nie robi" :)
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: incredible w Kwiecień 14, 2009, 08:26:24
U mnie na M700 kropa + sym(tab) też "nic nie robi" :)



to jak by tam podpiac jakas tablice znakow to by bylo fajnie ;]
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: BliSki w Kwiecień 14, 2009, 09:57:35
Jeżeli tak się da, to pewnie, że by się przydało.
Czekamy zatem na obeznanych w temacie.
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: Kielich w Kwiecień 14, 2009, 20:29:54
A więc tak jest nawet w orginalnym romie?
Nigdy tego nie sprawdzałem ale skoro można, to trzeba znaleśc odpowiedzialny plik i go poprostu upgradowac...

w mojej kuchni to będzie gdieś w driverach jak sądzę, ale musicie poczekac, bo własnie się na X800 z bratem odmieniłem...
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: BliSki w Kwiecień 14, 2009, 22:58:31
A więc tak jest nawet w orginalnym romie?


I to jest dobre pytanie, bo jakoś nikt jeszcze o tym jasno nie napisał.

Nigdy tego nie sprawdzałem ale skoro można, to trzeba znaleśc odpowiedzialny plik i go poprostu upgradowac...


Jeżeli dasz radę, to będziemy wdzięczni  :mrgreen:
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: incredible w Kwiecień 15, 2009, 08:08:57
ja nie mam oryginalnego romu ;] nawet nie wiem jaki mam, trzeba by sajlenta zapytac ;]
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: Teflon94 w Kwiecień 15, 2009, 08:50:12
Settings>About zobacz czy pisze coś za Build'em
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: incredible w Kwiecień 15, 2009, 16:35:00
Settings>About zobacz czy pisze coś za Build'em


nic, tylko wersja build 19199.1.0.0
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: Teflon94 w Kwiecień 15, 2009, 17:57:39
trzeba by sajlenta zapytac ;]

Probelm ???

Spytaj napewno powie jeżeli będzie pamiętał ...
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: sajlent w Kwiecień 16, 2009, 01:21:06
incredible
Z tego co pamietam masz ten ROM :)
http://eten-users.eu/index.php?s=ac20ae92142c439bbe2cbcbd713bbf37&showtopic=14590
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: Kielich w Kwiecień 17, 2009, 14:46:54
A może ktoś się orientuje, który driver odpowiada za klawiaturę sprzętową...
tylko proszę bez sym415 bo z tego co się orientuję to jest to PL od klawiaturki softwarowej...
a mi chodzi o reakcję przycisków sprzętowych...
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: BliSki w Kwiecień 17, 2009, 15:50:54
tylko proszę bez sym415 bo z tego co się orientuję to jest to PL od klawiaturki softwarowej...

Jak do softwarowej? Jak plikiem sym (tym który jest w FAQ ETENA) zmianowaniem PL znaczki na sprzętowej. A co do softwarowej, to nie mogłem zmienić tam znaków.
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: Kielich w Kwiecień 17, 2009, 22:05:56
ale w sym nie ma połączeń klawiszy sprzętowych (tak mi się wydaje, są znaki ale nie ma połączeń pomiędzy klawiszami)
te same znaki z sym, są wyświetlane po wcisnięciu klawisza na klawiaturze sprzętowej, ale gdzie jest ( w jakim pliku) zapisane, że naciskając "a" wyświetla się "a" lub wciskając ". + a" wyświetli się A?
Czyli nie sama tabela tylko jej linkowanie.
Przy klawiszach bocznych (tych sprzętowych) mam taką tabelkę w której mogę zmieniac ich funkcję i podpisywac je pod jakiejolwiek inne programy

a to sym.415.txt

aàáâäåąãăæ
AÀÁÂÄÅĄÃĂÆ
cçćč©
CÇĆČ©


eèéêëę
EÈÉÊËĘ
iìíîï
IÌÍÎÏ




oòóôõöőøœ
OÒÓÔÕÖŐØŒ
pþ¶
Pþ¶


sşšß
SŞŠß


uùúûüű
UÙÚÛÜŰ


zźż
ZŹŻ
$€£¥
/\|
"'«»
([{<«
)]}>»
+±&-_
!¡?¿
.:,;
*#
@~
%^

Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: BliSki w Kwiecień 18, 2009, 23:34:52
Nie wiem jak to działa przyznam.
Ale po zmianie tego pliku na klawiaturze sprzętowej przy kombinacji A kropka spacja mam Ą itd.
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: incredible w Kwiecień 19, 2009, 08:41:48


aàáâäåąãăæ
AÀÁÂÄÅĄÃĂÆ
cçćč©
CÇĆČ©


eèéêëę
EÈÉÊËĘ
iìíîï
IÌÍÎÏ




oòóôõöőøœ
OÒÓÔÕÖŐØŒ
pþ¶
Pþ¶


sşšß
SŞŠß


uùúûüű
UÙÚÛÜŰ


zźż
ZŹŻ
$€£¥
/\|
"'«»
([{<«
)]}>»
+±&-_
!¡?¿
.:,;
*#
@~
%^





najlepiej by bylo wywolac caly taki zestaw po nacisnieciu kropa+sym i np sobie joyem wybrac
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: Teflon94 w Kwiecień 19, 2009, 09:39:38
Można by było wywalić te litery które w języku polskim są zbędne np u z kreską i takie podobne ....
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: Kielich w Kwiecień 20, 2009, 09:37:12
Znalazłem wreszcie klawiaturkę ekranową, którą mogę włoży do mojego romu...
Jest to taka sama klawiaturka jak w HTC Touch HD czyli po wciśnięciu przycisku powiększa się dana literka i błąd jest automatycznie eliminowany...
Jest to klawiaturka pod VGA i QVGA więc muszę złożyc rom i wstawic na forum...
Może to załatwi problem, a jeśli nie, to jak dostanę M800 to sam poszukam rozwiązania w dll-kach driverów...

Narazie rom jest w testach na moim X800 więc musicie trochę poczekac...
A jak się sprawdzi, to podmienie drivery i zbuduję pod M800...

Pozdro...
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: BliSki w Kwiecień 20, 2009, 11:47:15
Znalazłem wreszcie klawiaturkę ekranową, którą mogę włoży do mojego romu...
Jest to taka sama klawiaturka jak w HTC Touch HD czyli po wciśnięciu przycisku powiększa się dana literka i błąd jest automatycznie eliminowany...

A jaka to klawiatura? Możesz przy okazji podać linka? Pobawię się nią na M700.
Napisane: Kwiecień 20, 2009, 11:46:57
Może być na PW :)
Tytuł: Odp: znaki specjalne, jak ?
Wiadomość wysłana przez: kacper-m810 w Wrzesień 24, 2009, 12:17:45
Ja mam z deka trochę inne pytanie. No więc plik znalazłem, tylko teraz mam pytanie: czy da się jakoś edytować ten plik w oryginalnym romie?  mi wyskakuje komunikat że plik jest zabezpieczony.