Autor Wątek: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1  (Przeczytany 12458 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #30 : Czerwiec 07, 2009, 16:53:50 »
Emilnovy -> tu masz opis jak zrobić "language hack" (naprawdę zwany "magic byte") http://www.etenblog.com/2008/03/11/unbrick-your-eten-glofiish/ (w języku angielskim), tak zmodyfikowany ROM należy wgrać z karty SD (wielkość do 1GB) - nie używaj karty SDHC do wgrywania ROMu - a jak wgrać rom z karty znajdziesz w FAQ na forum. Mam wgrany ROM WWE339 od jakichś trzech miesięcy - działa rewelacyjnie.


PDAclub.pl

Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #30 : Czerwiec 07, 2009, 16:53:50 »
R E K L A M A:


Offline Emilnovy

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
  • Sprzęt: Glofiish M810
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #31 : Czerwiec 22, 2009, 21:21:37 »
Przydalby sie opis po polsku. nie czaje za bardzo jak wyciagnac temp.dat


Udalo sie znalazlem dokladny opis skad wziac te pliki temp.dat :p i rzeczywiscie tel smiga lepiej ok 30  wolnego ramu wczesnie 14-21 w najlepszym wypadku.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2009, 08:42:07 wysłana przez Emilnovy »

Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #32 : Czerwiec 23, 2009, 11:06:43 »
Dwa tygodnie temu wgrałem gotowany ROM z WM6.5 oparty o WWE339 - z oryginalnego WWE339 byłem bardzo zadowolony (nie w porównaniu lepszy, szybszy i stabilniejszy od wgranego fabrycznie 300PLK), ale ten gotowany na WM6.5 to po prostu bajka, interface graficzny śmiga jak szalony, jedyne co musiałem dograć to MS Office (korzystam z niego) i aplikacje dla A-GPS. Szkoda tylko, że MobileShell 3.0 zabiera tyle RAMu (choć system nadal pracuje bardzo wydajnie) bo jest bardzo funkcjonalny - w sumie to nie mogę się zdecydować czy korzystać ze standardowego interface'u WinMob 6.5 czy z MobileShell'a 3 ale w każdym razie polecam przesiadkę na gotowana wersję WM6.5 dla M810 - oczywiście jeżeli nikomu nie przeszkadza wersja angielska.


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #33 : Czerwiec 23, 2009, 21:20:13 »
Dodam, że na Eten-users ruszyło niedawno gotowanie romów dla M810 więc wersji będzie więcej...
W naszej kochanej ojczyźnie ten model nie rozszedł się w tak zaskakującym rozmiarze jak w innych krajach i raczej czekanie na jakiś ugotowany rom PL jest bez sensu...
Przyznaję się, sam miałemn ochotę coś na niego ugotować ale już wiem, że nie będę się tego podejmował (chociaż wiem jak) ponieważ nie mam nawet jak go sprawdzić...

Pozdrawiam

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline Emilnovy

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
  • Sprzęt: Glofiish M810
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #34 : Czerwiec 24, 2009, 14:58:32 »
mógłbyś podać link do tego Romu z WM 6.5 ?


Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #35 : Czerwiec 24, 2009, 16:12:34 »
link do gotowanego romu wm6.5 wwe339 dla M810: http://rghost.ru/277971


Offline Emilnovy

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
  • Sprzęt: Glofiish M810
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #36 : Czerwiec 24, 2009, 18:07:25 »
Dziękuje , zaraz będe wgrywał    :O~    . O co chodzi z dogrywaniem A-GPS ?


Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #37 : Czerwiec 24, 2009, 19:09:50 »
chodzi o to, że nie ma pewnych aplikacji w rom'ie (zostały wycięte) - m.n. GPSViewer i SatelliteData Update.


Offline Emilnovy

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
  • Sprzęt: Glofiish M810
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #38 : Czerwiec 25, 2009, 11:25:22 »
smiga az milo ten nowy Rom , dzieki

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2009, 20:00:18 wysłana przez Emilnovy »

Offline Leon87

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
  • Sprzęt: Glofiish M810 -> HTC Desire
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #39 : Październik 05, 2009, 16:59:46 »
Witam
Chciałem sobie wgrać rom wm6.5 wwe339 dla mojego M810.
Postępowałem zgodnie z instrukcjami pod tym adresem :
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=104521.0
Wgrywałem za pomocą kabla. System Windows XP SP2.
Niestety wystąpił problem.
Po kroku 2.4.4 i kliknięciu na "UPDADE" i "tak" zamiast pasków postępu wyskoczyło mi takie okienko  :(



Natomiast na etenie instalacja stanęła na tym:


Nie wiedziałem co jest przyczyną niepowodzenia, więc pomyślałem, że spróbuje wgrać ROM za pomocą karty.
Użyłem do tego celu karty kingstona 1GB (nie HC). Sformatowałem do FAT (gdyż nie miałem opcji FAT16).
Skopiowałem potrzebne pliki:


Uruchomiłem bootloadera i na etenie ukazał się komunikat.


Mój wniosek: niezgodna wersja językowa.
No i właśnie tutaj tego nie rozumiem.
Na forum wyczytałem, że plik Euus.exe załatwia problem niezgodności języka w ROMie.
I w tym miejscu utknąłem. 

Tak wygląda moja sytuacja. Jest to mój pierwszy tego typu "zabieg".
Do tej pory używałem fabrycznego ROMu PL, ale ciągłe problemy z nim skłoniły mnie do spróbowania innego ROMu.
Nie chcę uszkodzić swojego etena więc proszę o radę bardziej doświadczonych użytkowników. 
Jeśli ktoś wie gdzie istnieje problem to prosiłbym o podzielenie się wiedzą.

« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2009, 17:07:19 wysłana przez Leon87 »

Offline andykg

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #40 : Październik 06, 2009, 19:27:14 »
Mam to samo co Leon87 za cholery nie chce iść dalej.Mam ktos jakieś propozycje co z tym zrobić


Offline Leon87

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
  • Sprzęt: Glofiish M810 -> HTC Desire
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #41 : Listopad 19, 2009, 22:50:45 »
Widzę, że mój problem pozostaje bez odzewu. W takim razie ponawiam prośbę o pomoc. Mam pytanie do użytkowników MarcusMan oraz Emilnovy.
Panowi czy przed przesiadką na WM 6.5 oboje robiliście "language hack" w wwe339 (chodzi o rom z WM 6.0 oczywiście)?


Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #42 : Listopad 20, 2009, 13:13:01 »
Tak, musiałem użyć "magic byte" aby wgrać ROM w innej wersji językowej (oryginalnie miałem PLK). Nie pomagały przerobione pliki EUUs.exe czy znalezione na rosyjskim forum pliki flasher.exe, które tak samo jak standardowa metoda aktualizacji ROM'u wyświetlały komunikat o niezgodności OS z urządzeniem, niestety regionalizacja to przekleństwo dla każdego użytkownika chcącego coś zmienić/usprawnić. Z początku irytujące były te dziwne znaczki na górze ekranu przy stracie PDA ale w końcu przyzwyczaiłem się do nich i przestałem na to zwracać uwagę, może dlatego że nowe ROM'y są lepsze pod wieloma względami, przede wszystkim stabilniejsze i wydajniej pracujące. Powrót do oryginalnego ROM'u (mam na myśli wersję PLK) teraz również jest możliwy wyłącznie przy użyciu "magic byte". W wolnych chwilach próbuję różnych metod na wgranie nie "hackowanego" ROM'u ale jak na razie bez powodzenia. Na pewno gdy takową metodę znajdę opiszę to na forum.


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #43 : Listopad 20, 2009, 16:41:06 »
Nie mam M810 ale kilka miesięcy temu dostałem taką informację od kolegi DeadMan2k z eten-users:
"All glofiish except m810 and m750 have another extrom structure (not fat 16)"

Oto przyczyna dlaczego nie możecie zmienić wersji językowej plikiem Euus dla innych modeli.
tryb bootloadera napewno jest inny ale napewno czyta karty sformatowane w trybie FAT16.

Jest na te górne krzaczki jeden słuszny sposób:
należy przeładować rom (po użyciu opcji magicbyte i uruchomieniu nowo wgranego WM) tym samym romem ale już bez opcji magicbyte (oczywiście przez ASynch i plik Euus)
Powinno pomóc.

Inna droga:
Jeśli macie niezgodność wersji językowej, bierzemy orginalny plik producenta temp.dat (z waszą wersją językową) oraz ten, który chcemy wgrać i za pomocą narzędzi z eten-users (z tąd: http://eten-users.eu/index.php?showtopic=18003&st=30 ) rozpakowujemy orginalny temp.dat oraz ten nowy i z nowego kopiujemy i podmieniamy w orginalnym pliki XIP oraz IMGFS a następnie spowrotem go składamy do postaci temp.dat
Co zrobiliśmy:
W gotowe informacje o regionie wstawiliśmy nasz nowy system WM, który nas interesował.
Możecie mi podesłać linki do wersji którą chcecie wgrać oraz do wersji jaką aktualnie posiadacie (wersji językowej) i ja to dla was poskładam.

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #44 : Listopad 20, 2009, 22:35:59 »

Jest na te górne krzaczki jeden słuszny sposób:
należy przeładować rom (po użyciu opcji magicbyte i uruchomieniu nowo wgranego WM) tym samym romem ale już bez opcji magicbyte (oczywiście przez ASynch i plik Euus)
Powinno pomóc.



Kielich, dziękuję za informację, naprawdę doceniam Twoje zaangażowanie ale wierz mi ta opcja nie działa (z reszta nie wiem czy pamiętasz ale już kiedyś o tej metodzie z Tobą rozmawiałem), niestety próba przeładowania tym samym ROM'em bez "magic byte" kończy się komunikatem "OS image is not compatible" i tak dalej. Może wiesz gdzie dokładnie leżą różnice w plikach euus.exe skoro inna jest struktura bootloader'a, jak byś znał jakieś szczegóły to daj znać, sam spróbuje zmodyfikować ten plik - co prawda na co dzień używam php/sql ale może sobie poradzę jeżeli jest to napisane w jakims C++, VBA czy Pearl.

a co do samych ROM'ow i ich wgrywania, to osobiście nie mam z tym żadnych problemów ale serdecznie dziękuję za propozycje pomocy, ludzie zwykle czegoś chcą a sami rzadko coś oferują, więc naprawdę doceniam ten gest, Jeszcze raz dzięki.


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #45 : Listopad 21, 2009, 01:22:37 »
No to może to:
http://rapidshare.com/files/309893079/usbdl.rar

Zabijamy ASynch i odpalamy tego exe-ka iwchodzimy w tryb bootloadera,
podłączamy etena kablem i pokazujemy mu plik temp.bin

aby zabić ASyncha: (przez Alt+Ctrl+Del zabijamy procesy)
wcscommon
jeśli to nie wystarczy to jeszce
rapimgr

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline andykg

  • Newbie
  • Wiadomości: 2
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #46 : Listopad 26, 2009, 11:32:29 »
Wielkie dzięki po użyciu <magic byte> poszło. Ale chciałem przedobrzyć i pozbyć się krzaków i tu pojawił się problem z ekranem. Robi się biały i nic nie widać. w trybie serwisowym pokazuje kolory a w jednym miejscu robią się kreski i jakby mgła. to samo na teście aparatu. Przed wgraniem romu pojawiało się to ale po rozsunięciu klawiatury znikało. Wczoraj go rozebrałem na części pierwsze ale to nic nie pomogło. Macie jakiś pomysł co to może być czy trza go słać do serwisu. Plomb nie naruszyłem więc nikt nie powinien się przyczepić 


Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #47 : Grudzień 29, 2009, 14:14:21 »
No to kochani jeśli już udało się wam wgrać ROM WWE to może ktoś by taki wstawił do pobrania. Nie wszyscy są tak biegli jak Wy i nie umie zrobić wersji pod polski rom. Szukałem tych programików do hakowania i nic z tego mi nie wychodzi, a jestem już zdesperowany bo sprzęt się sypie w romie oryginalnym. Wgrywanie ponowne tego samego Romu nic już nie daje. Szukam usilnie alternatywy, ale nawet ten 6.5 z rosyjskiej stronki nie idzie bo.. język. Może ktoś już ma jakiegoś gotowca, albo całą paczuszkę z opisem jak to wgrać do M810 ?


Offline BliSki

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1059
  • Sprzęt: M700
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #48 : Grudzień 30, 2009, 10:28:30 »
Może ktoś już ma jakiegoś gotowca, albo całą paczuszkę z opisem jak to wgrać do M810 ?


Co do paczuszki to nie pomogę, a co do tego jak wgrywać, to jest tu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=104521.msg716770#msg716770
Bo mam nadzieję, że o to pytasz pisząc "jak to wgrać"?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #49 : Grudzień 30, 2009, 16:44:50 »
Te tematy znam dobrze. Mam M700i romy wgrywałem wielokrotnie. Nie ma znaczenia czy z karty, czy z PC.
Sprawa dotyczy M810 w wer PLK. Rom jaki znalazłem jest ugotowany z WWE, a niestety nie bardzo mi idzie zmiana wersji języka. Nie chodzi o to, że rom jest po angielsku, ale o lokalizację. Chętnie bym wgrał rom angielski, ale nawet euus. nie pomaga. Ciągle błąd os. Z tego co tu czytałem trzeba coś z tym zrobić przed wgraniem. Nie ma niestety nic co mogło by pomóc, a linki do programów są nieaktywne.
Wspomniałem o jakiejś paczce właśnie z tymi programami no i opisem jak zmienić PLK na WWE w ETENIE.


Offline Mortus

  • Newbie
  • Wiadomości: 32
  • Sprzęt: Lumia 1520
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #50 : Styczeń 17, 2010, 23:33:14 »
Dzięki ci wielkie MarcusMan za tego roma 6.5 świetnie działa a mam taką prośbę mógł byś umieścić office na jakimś servie bo mi go troszkę brakuje jednak w wm  :E

a tak po za tym to jak wgrywałem tego roma z karty pamięci to wgrałem byle jaki USBDLUpdate_Console.exe i mi wyskoczyło że plik nie prawidłowy aczkolwiek telefon działa nie wiem jak z gsm ale reszta działa coś to ogólnie spowoduje ?


Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #51 : Styczeń 19, 2010, 00:13:41 »
Na stronie Microsoftu jest do pobrania http://www.microsoft.com/windowsmobile/pl-pl/meet/applications/software-office-mobile.mspx


Przepraszam BYŁ do pobrania. Microsoft po ostatnim przegranym procesie musiał wycofać wszystkie pakiety Office.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2010, 00:15:54 wysłana przez Polecony »

Offline Mortus

  • Newbie
  • Wiadomości: 32
  • Sprzęt: Lumia 1520
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #52 : Styczeń 22, 2010, 07:32:18 »
Polecony a tak swoją drogą chcesz jeszcze ten rom www 339 z magic byte wykonanym ?


Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #53 : Listopad 16, 2010, 00:12:10 »
No to temat trochę odkurzę. Poszukuję pilnie Romu ugotowanego i sprawdzonego działającego dla M810. Obecnie mam wersję PLK 300 i żadne moje sposoby wykonywane w/g wcześniejszych opisów z "magic byte" nie pomagają. Ciągle komunikat o niezgodności systemu ze sprzętem.
Jeśli ktoś dysponuje wersją WWE lub inną jak PLK 300, a dającą się wgrać na wersję PLK to proszę o pomoc i ewentualne podesłanie lub wskazanie linka.