Autor Wątek: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1  (Przeczytany 12462 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« : Styczeń 10, 2009, 10:04:30 »
Jak w temacie. Szukam stabilnego i sprawdzonego ROM-u do etena M810 coś na wzór http://eten-users.eu/index.php?showtopic=14070

Jakoś brak odzewu więc precyzuję, że chodzi mi o ROM alternatywny z możliwościami zaprezentowanymi w linku ( niestety ten w linku to do M700. Mam też M700 z tym ROMem i jestem bardzo zadowolony.)
Następna sprawa to czy od M800 będzie chodził w M810 i czy da się go zainstalować ?

Hmm. Widzę, że temat czytany ale bez specjalnego odzewu. Powstają romy do M800, X800... Czemu więc nie ma romów do M810. Ja akurat nie znam się na gotowaniu i dlatego pytam o taki ROM do M810. Różnica między M800 i M810 jest tylko w rozdzielczości ekranu. Myślę, że nie powinno to sprawiać jakiegoś problemu z adaptacją już istniejących ROM-ów.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2009, 15:22:27 wysłana przez Polecony »

PDAclub.pl

Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« : Styczeń 10, 2009, 10:04:30 »
R E K L A M A:


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #1 : Styczeń 21, 2009, 22:25:03 »
Polecony,

podeślij mi orginalny Rom dla M810, tzn wrzuć link skąd mógłbym go ściągnąć
lub podeślij mi na prv twój login i hasło do glofiish.com tak abym mógł go ściągnąć sam. Później będziesz mógł sobie zmienić hasło.

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #2 : Styczeń 22, 2009, 17:47:04 »
Wszystko niby OK ale nie mogę przeprowadzić rejestracji na stronie prodycenta. Mają jakiś błąd. Mam też M700 i wiem jak się to robi, ale nie w tym przypadku. Czy jest jakać metoda skopiowania ROM-u z etena ? lub inny sposób pozyskania oryginalnego romu ?


Offline loos

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 175
  • Sprzęt: glofiish M800
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #3 : Styczeń 22, 2009, 23:13:36 »
a ja się tam dzisiaj zarejestrowałem ... więc działa.

spróbuj z IE bo na FFoxie nie widział mi np plików do pobrania ;/

a na IE działa ...



Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #4 : Styczeń 23, 2009, 12:50:18 »
Oficjalny ROM dla ETEN Glofiish M810. Plik: 200811101147511226288854.exe, ETEN_M810_WWE_A42_030_0339_XP&VISTA, 59.8 MB, data: 10.11.2008 (d.m.y). link bezpośredni: http://www.etencorp.com/Support/downloadfile/rom/200811101147511226288854.exe

oraz starsza wersja

plik: 200810151636331224059787.exe (ETEN_M810_WWE_A42_030_0336_XP&VISTA), data: 15.10.2008 (d.m.y), link:
http://www.etencorp.com/Support/downloadfile/rom/200810151636331224059787.exe

ROM'y w wersji WWE czy angielskiej, polska wersja na glofiish.com nie jest dostępna ponieważ rejestrując się nie mogłem wybrać polskiego języka (po prostu nie ma go na liście).

i prośba ode mnie, kiedy ktoś go "ugotuje" i sprawdzi ;) to proszę o wrzucenie na forum, chętnie go przetestuję.

aha, i jeszcze jedno (przynajmniej ja tak mam) - nie mogę wgrać tych ROM'ów WWE ponieważ mój M810 ma system w wersji PL i pokazuje "OS is not compatibile with this device" czy coś takiego.


Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #5 : Styczeń 23, 2009, 16:13:17 »
Albo sie mylę , albo to będzie rom ver. PL http://www.etencorp.com/Support/downloadfile/rom/200810151532381224055953.exe

M810_PLK_A42_010_0300_POLISH   EUU TYPE   ETEN_M810_PLK_A42_010_0300_XP&VISTA   EEU

Tak przynajmniej pisze na stronie ETEN-a. Problem jednak w tym, że ciągle jest to WM6.0 przeładowany niepotrzebnymi fajerwerkami. Tak jak pisałem w pierwszym poście interesuje mnie ROM o parametrach podanych w liku z pierwszego postu. Można sobie poczytać, co umieścił w nim _TB_TB_. Chodzi na M700 bardzo stabilnie i ma np. wskażnik baterii co 1% w postaci ciekawego paseczka nad ekranem DZISIAJ, Stabilną pocztę itd...


« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2009, 16:18:33 wysłana przez Polecony »

Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #6 : Styczeń 23, 2009, 16:57:57 »
Polecony,
wersja którą podałeś botuje się po plsku?
i jest to WM 6.0?

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #7 : Styczeń 23, 2009, 20:23:40 »
Ja mam obecnie dokładnie taką wersję wgraną fabrycznie w swojego M810 więc tej nie wgrywałem. Podaję tylko link dla chcących pobrać i sprawdzić. Jest jeszcze wersja czeska .
(wersja w moim M810 to PL fabryczna)

« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2009, 20:39:40 wysłana przez Polecony »

Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #8 : Styczeń 23, 2009, 21:19:51 »
Właśnie to sprawdzam ale czy podczas pierwszego uruchomienia (gdy kalibrowałeś ekran) miałeś wszystko po polsku?
Czy może dopiero po pierwszym uruchomieniu wybierałeś wersję językową?
Może robiłeś HardReset?

jak to wyglądało na twoim urządzeniu?
Może kupiłeś urządzenie już ze skalibrowanym ekranem i zabotowanym systemem więc nie wiesz czy instalowała się nakładka...

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #9 : Styczeń 24, 2009, 00:00:14 »
Od pierwszego uruchomienia było po Polsku. Nie wybierałem wersji językowej jak to ma miejsce np. w MIO. robiłem HR i sartuje już po polsku. Nie ma opcji innego języka w mojej wersji. Jest to nowy fabrycznie sprzęt z niezmienianym romem. To co podałem jako link do ROM-u w poście powyżej ma takie same oznaczenia jak moje w ekranie startowym.


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #10 : Styczeń 24, 2009, 00:43:10 »
Tak, próbowałem go (ROM) rozebrać ale edit: mam złe narzędzia...
Jak się z tym uporam to dam ci znać bo okroję wersję z plików debugingu i jak dobrze pójdzie to będzisz miał duużo ramu...
A jest WM6.1 na twój sprzęt?
Nie musi być po polsku...

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2009, 22:24:25 wysłana przez Kielich »
Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #11 : Styczeń 24, 2009, 01:27:06 »
Oficjalnego WM 6.1 dla M810 niestety nie ma. Dlatego założyłem ten post.


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #12 : Styczeń 24, 2009, 01:29:28 »
A masz jakiś link do ugotowanej wersji M810?
może być 6.0

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #13 : Styczeń 24, 2009, 01:33:13 »
Nie. M810 mam kilka dni dopiero. Mam za to fajny rom w drugim sprzęcie M700. Link do tego ROM-u jest w pierwszym poście. Chodzi bardzo stabilnie. Używam już tego romu kilka miesięcy i jest naprawdę OK.


Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #14 : Luty 08, 2009, 20:19:39 »
Już nie poszukuję. Po kilku tygodniach zabawy z fabrycznym ROM-em, jestem z niego co najmniej zadowolony. Jest dopracowany i funkcjonalny. Oczywiście nie każdy może się z tym zgadzać, ale mam porównianie do M700 i jego mankamentów w ROM-ie. Na dzień dzisiejszy jest naprawdę ok.


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #15 : Luty 16, 2009, 15:04:44 »
Proszę o link jeśli ktoś trafi na ugotowany ROM dla M810

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #16 : Luty 17, 2009, 13:59:15 »
Gotowanego ROMu do M810 to chyba jeszcze nigdzie nie ma, natomiast polecam wgranie romu ze strony producenta w wersji WWE 339 (po małej modyfikacji, która pozwala ominąć blokadę językową xD) ale w porównaniu z oryginalnie wgranym przez producenta ROMem PLK 300 jest zdecydowanie szybszy (np. po uruchomieniu systemu mam 30MB / wcześniej 23MB wolnej pamięci a po kilku dniach normalnego użytkowania wolna pamięć nie spada poniżej 26MB / wcześniej spadała do nawet 14MB - ), jest stabilniejszy (na starym miałem kilka razy zwiechę, czasem nie włączał się po naciśnięciu przycisku POWER a na 339 wszystko działa jak powinno) i pozbawiony kilku mankamentów swojego poprzednika (np. opóźnienie przy odbieraniu telefonu) - z nowego ROMu korzystam od dwóch tygodni i jest naprawdę SUPER. :)


Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #17 : Luty 18, 2009, 11:09:16 »
Czy po odblokowaniu języka nadal jest wersja PLK ? Podaj link do tej wersji.


Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #18 : Luty 18, 2009, 12:04:46 »
co masz na myśli pytając o wer PLK? jeżeli zainstalujesz ROM w wersji WWE (World Wide English) to system będzie po angielsku, natomiat jeżeli chodzi o wyświetlanie info przy starcie samego urządzenia to są śmieszne krzaki (na tym właśnie polega "language hack") ale urządzenie działa fantastycznie - jak chcesz to wstawię kilka screen'ów. co do linku, to pobrałem ze strony producenta ROM WWE 339 i zmodyfikowałem go sam przy użyciu hex edytora :), potem instalacja z karty SD (jak to mówią - chwila strachu ;D).


Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #19 : Luty 18, 2009, 14:30:25 »
Nie jestem za mocny w szukaniu. Mam zarejestrowanego etena M810 na stronie producenta i wersja jaką mogę pobrać to http://www.etencorp.com/Support/downloadfile/rom/200810151532381224055953.exe wersja EEU. Jest ona po polsku. Niestety nie potrafię teraz zmienić w swoim profilu danych aby pobrać inną wersję językową.


Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #20 : Luty 18, 2009, 14:50:07 »
Nie można zmienić wersji językowej w profilu na stronie ETEN'a - rejestrując się wybrałem WWE, stąd mam dostęp. Natomiast podany przez ciebie plik (link) to wersja PLK 300, taką samą masz w urządzeniu - wgraną przez producenta (oczywiście jeżeli nie zmieniałeś - przynajmniej ja miałem taką kupując M810 w hurtowni). Jeżeli j. angielski nie stanowi dla Ciebie problemu to polecam zmianę na WWE.


Offline Polecony

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 88
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #21 : Luty 18, 2009, 16:36:22 »
Angielski to nie problem. Problem to dostęp do pliku z ROM-em.


Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #22 : Luty 18, 2009, 17:00:36 »
Jakieś 15-17 postów wyżej zamieściłem linki do obu wersji WWE (336 i 339) - przy czym wer 336 nie instalowałem.

« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2009, 17:02:15 wysłana przez MarcusMan »

Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #23 : Luty 18, 2009, 22:30:23 »
Mobile,
jeśli zmieniacie wersję językową i robicie
"language hack"

to możecie śmiało przeładować kolejny raz ten rom nie robiąc już tego triku.
Informacja o zmianie języku została zapisana w urządzeniu.
nie będzie już tych krzaków na górnym pasku...

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #24 : Luty 19, 2009, 12:34:49 »
Kielich => czy jesteś pewien tego co napisałeś? Zrobiłem mały eksperyment - nudziło mi się :)) - mianowicie spróbowałem wgrać ROM w wersji WWE 339 nie zawierający "language hack" i pokazało mi radośnie, że "OS image is NOT compatible with this hardware", wgranie ROMu PLK 300 (nie hack'owany) przebiega bezproblemowo i potem pokazuje info o PLK na startowym screenie urządzenia. Bez problemu wgrałem na końcu ROM WWE339 z "langhackiem" ale z krzaczkami na pierwszym ekranie (zaraz po właczeniu). Zatem, pytanie, sprawdziłeś to czy to tylko Twoje radosne wyobrażenie?


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #25 : Luty 20, 2009, 20:36:15 »
Ja robię tak,

Zmieniam wersję językową (nawet wgrywam rom z innego modelu) przy pomocy "magicbyte" przez RomConfigurator (linki już podawałem w innych tematach etena). Po pierwszym uruchomieniu są krzaczki na górnym pasku.
Jeszcze raz przeładowuje ten sam rom tylko, że już bez opcji "magicbyte" w RomConfiguratorze
i wszystko jest cacy!

RomConf. używa Euus i ten właśnie trik z "magicbyte"
Wyczytałem to wszystko na eten-users, a przeładowania poprostu z doświadczenia więc dziękuję za:
sprawdziłeś to czy to tylko Twoje radosne wyobrażenie?



Poprostu nie użyłeś za drugim razem pliku Euus.
I dopiero po tych zabiegach, jak będziesz przeładowywał takim samym językiem co wgrałeś, tylko np. nowszą wersją, nie krzyknie że to nie ten OS image... bo już będzie miał zapisany new lang...

Pozdro.
Kielich

« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2009, 20:40:10 wysłana przez Kielich »
Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #26 : Luty 21, 2009, 16:31:09 »
Ha, a widzisz, wyniki mojego wgrywania były inne z prostej przyczyny; ja ROM wgrywam wyłącznie z karty SD a jak widzę Ty robisz to przy użyciu Euus (przez ActiveSync) i zapewne stąd różnica, w każdym razie dzięki za przepis i mam nadzieję, że nie obraziłeś się za mojego poprzedniego posta, byłem po prostu lekko zaskoczony wynikiem moich eksperymentów (różnym od Twojego) - ja nie lubię ActiveSync'a - dla mnie to gniot i tyle. THX i pozdro.

P.S.
skorzystam po Twojemu i dam znać jak mi poszło :)


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #27 : Luty 22, 2009, 14:57:53 »
Wszystko spoko...
Cel jest jeden, górny napis ma być ok po zmianie języka, tak?
Więc mam nadzieję, że pomogłem...

Pozdro.

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline marszy

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #28 : Kwiecień 17, 2009, 22:14:36 »
witam.

tak czytam wasze wypowiedzi jak zmienic ustawienia aby wgrać rom wwe do sprzeta M810 z PLK i nic z tego nie rozumiem.
Z exe juz wyciagnalem plik temp.dat próbowałem wrzucić go przez euus.exe i nic.
normalnie jak uruchamiam exe to wyskakuje mi ze rom nie jest kompatybilny ze sprzetem.
mozecie mi napisac krok po kroku jak zrobic ten language hack? bo jestem zielony w tym.
Jakos z M700 nie mialem takich problemow i inne softy wgrywalo sie bezproblemowo.

pozdrawiam.


Offline Emilnovy

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
  • Sprzęt: Glofiish M810
Odp: Poszukuję ROM do M810 WM 6.1
« Odpowiedź #29 : Czerwiec 06, 2009, 18:43:55 »
Jak zrobic ten "language hack" w wwe339 ??