Autor Wątek: M810 a Automapa 6.5  (Przeczytany 4484 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tamara

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 58
  • Sprzęt: Glofiish M810 4GB-padł/ OMNIA II/Garmin Asus M10
M810 a Automapa 6.5
« : Czerwiec 14, 2010, 09:46:58 »
Witam, mam pytanie czy ktoś z Was ma na M810 zainstalowaną AM, jeśli tak, to do jakiej wersji AM doszliście?Ja mam taki problem,że zainstalowałem AM 6.5 i tak wyglada, że procesor razem z RAM nie daje rady. Po wyznaczeniu trasy urządzeni chwilę chodzi dobrze, po potem jak w trakcie jazdy zmieniam trasę i ma wyliczyć ponownie zaczyna liczyć i się zatnie(zwiesi się ) lub odwołuje się do pamięci ,że jej mało ma. Zwieszanie się jest i na długich trasach rzędu 950 km jaki i małych np. 200 km. Na dotychczas wgranej AM 6.2 nie miałem takich cudów, działa bez problemów wylicza długie i krótkie trasy i to przy zmianie trasy w czasie jazdy jak i przez opcje w menu "info trasy" zmieniając na trasę szybką , krótką czy optymalną. Co może być nie tak ?Zrobić twardy reset urządzenia czy co?


PDAclub.pl

M810 a Automapa 6.5
« : Czerwiec 14, 2010, 09:46:58 »
R E K L A M A:


Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #1 : Czerwiec 14, 2010, 18:16:12 »
Witam, mam pytanie czy ktoś z Was ma na M810 zainstalowaną AM, jeśli tak, to do jakiej wersji AM doszliście?Ja mam taki problem,że zainstalowałem AM 6.5 i tak wyglada, że procesor razem z RAM nie daje rady. Po wyznaczeniu trasy urządzeni chwilę chodzi dobrze, po potem jak w trakcie jazdy zmieniam trasę i ma wyliczyć ponownie zaczyna liczyć i się zatnie(zwiesi się ) lub odwołuje się do pamięci ,że jej mało ma. Zwieszanie się jest i na długich trasach rzędu 950 km jaki i małych np. 200 km. Na dotychczas wgranej AM 6.2 nie miałem takich cudów, działa bez problemów wylicza długie i krótkie trasy i to przy zmianie trasy w czasie jazdy jak i przez opcje w menu "info trasy" zmieniając na trasę szybką , krótką czy optymalną. Co może być nie tak ?Zrobić twardy reset urządzenia czy co?


witam,
przeprowadziłem kilka testów na AM w wersji 6.5.0 (1059), Mapa: Polska 1004; muszę stwierdzić, że nie zauważyłem żadnych problemów w działaniu AM 6.5 na M810 (soft WWE w wersji 339) - zmieniałem ustawienia tras o długości od 380 do 650 km, po przeliczeniu trasy "optymalnej" zmieniałem na "krótką", "szybką" i urządzenie bez problemu dokonywało obliczeń i ustalało daną trasę na nowo - zmiany wielokrotne na różnych trasach z uwzględnieniem rodzajów dróg, połączeń promowych itd, itp. Przed uruchomieniem AM sprawdź czy jakieś programy nie rezydują w pamięci, fakt że AM 6.5 ma trochę większe wymagania niż poprzedniczki (6.2 czy 5.5.3), mam również Omnię 2 (i8000) i tam też zauważyłem, że nieznacznie więcej pamięci pożera AM 6.5 ale mimo wszystko działa bez zarzutu. Procek w M810 powinien radzić sobie bez bólu z AM, raczej pozostaje kwestia dostępnej pamięci RAM, wyłącz wszystkie niepotrzebne aplikacje/procesy i powinno być OK.


Offline tamara

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 58
  • Sprzęt: Glofiish M810 4GB-padł/ OMNIA II/Garmin Asus M10
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #2 : Czerwiec 15, 2010, 14:15:34 »
Zrobię twardy reset i wyczyszczę pamięć bo tego dawno nie robiłem i zobaczę co wtedy, czy się poprawi?

Połączone: Czerwiec 17, 2010, 10:03:48
Witam , zrobiłem reset urządzenia, zwolniło się pamięci RAM do 27 MB i tyle, zwiechy są , długo przelicza trasę. Mam pytanie ile wolnej pamięci RAM macie jak Wam poprawnie działa Glofiish? Zaczynam się zastanawiać nad kartą pamięci ale AM 6.2 poprawnie działa, Igo8 działa poprawnie inne programy navi na tej karcie działały też dobrze.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2010, 10:03:48 wysłana przez tamara »

Offline MarcusMan

  • Newbie
  • Wiadomości: 30
  • Sprzęt: i8000 Omnia 2, i9000 Galaxy S
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #3 : Czerwiec 18, 2010, 10:54:47 »
zaraz po starcie systemu mam ok. 32 MB, po 2-3 dniach spada do 27-28 MB. Hmm... te zwiechy... masz może zainstalowaną jakąś dodatkową aplikacje/sterownik rezydujący w RAM po starcie systemu? I jeszcze jedno, czy AM była instalowana z poziomu PC przez AS czy masz gotowca na karcie SD?


Offline tamara

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 58
  • Sprzęt: Glofiish M810 4GB-padł/ OMNIA II/Garmin Asus M10
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #4 : Czerwiec 19, 2010, 11:49:58 »
Witam, zrobiłem jeszcze raz reset i pojawiło się 30 MB RAM ale nie wiem czemu strasznie pływa ta pamięć nic nie chodzi a raz pokazuje 30 raz 29 innym razem 26,5 MB RAM. Usunołem z autostartu parę programów ale to pomogło na chwilę. AM 6,5 mam zainstalowną na karcie bo to szybsza instalacja. Soft w urządzeniu 300 PL , jak pisałem AM 6,2 bez problemu, Igo 8 bez problemu, wszystko działa na bardzo dużych wyznaczanych odległościach. A AM 6,5 PECH. Nie wiem co jeszcze mozna zrobić aby mieć więcej RAM?


Offline ravros

  • Ekspert Eten
  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 903
  • Sprzęt: X800
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #5 : Czerwiec 19, 2010, 22:13:16 »
Ja bym tutaj bardziej szukał winy po stronie AM 6.5. Skoro z poprzednimi nie ma problemu, to eten sam w sobie nie jest niczemu winien.
Jeśli Twoja AM jest niekoniecznie legalna, to witaminy mogą być nieświeże ;). Możesz też skusić się na inny build AM, zbliżony do tej 6.5.
Wolne działanie aplikacji, które operują na plikach (w tym AM) często jest spowodowane fragmentacją karty. A zatem jeśli masz chwilę czasu to spróbuj taką zabawę:
1. Usuń AM.
2. Skopiuj zawartość całej karty do komputera.
3. Sformatuj kartę.
4. Przenieś z komputera na kartę.
5. Zainstaluj AM.


Offline tamara

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 58
  • Sprzęt: Glofiish M810 4GB-padł/ OMNIA II/Garmin Asus M10
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #6 : Czerwiec 20, 2010, 12:48:27 »
AM jest legalna, bez witaminek i ulepszaczy, zastanawiam  się tylko jak producent zacznie tak ulepszać AM ,że trzeba będzie mieć coraz więcej pamięci to niedługo mało komu wystarczy w palmach pamięci żeby pracować z AM. Spróbuję może wziąć od kogoś inną kartę i spróbować na innej może to ustanie, lub wgrać inny ROM, może to pomoże? Nie mam pomysłu. Suport AM jest tak "dobry" że dodzwonić się tam graniczy z cudem a raz już próbowałem coś z nimi ustawiać to nic nie wiedzą.


Offline M0BBY

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #7 : Lipiec 12, 2010, 15:52:54 »
Nie instaluj calej mapy. Mialem to samo a po instalacji tylko Polski smiga az milo.


Offline tamara

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 58
  • Sprzęt: Glofiish M810 4GB-padł/ OMNIA II/Garmin Asus M10
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #8 : Lipiec 12, 2010, 17:48:30 »
Kolego "Mobby" w tym sęk że potrzeba mi EU są wakacje i będę się poruszał po Europie. Jeździłem po Słowacji z znalazłem braki na mapie , teraz pojadę na południe i potrzebuję nawigacji. Na początku myślałem że to moje urzątko jest nie halo ale na forum wielu ludzi z wieloma urządzeniami ma problemy po wgraniu AM 6.5 i to z wyliczaniem tras długich, dziwnymi komunikatami i zwiechami urządzeń.Jak się nie poprawi jakość AM to zrezygnuję z płacenia bo musiałbym co 2 lata kupować nowe urządzenie aby mogło pracować z AM, takich problemów nie ma TT i iGO.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2010, 18:03:11 wysłana przez tamara »

Offline M0BBY

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #9 : Lipiec 12, 2010, 18:34:50 »
Niestety Eten pod tym względem to kiszka. Znajomy zainstalował całą mapę na starszym ale porównywalnym parametrami (nawet chyba gorszym) HTC Wizard/ SPV M3000 mapa działała OK.
Ja robiłem na M800 hard reset, format i nic nie pomogło - cała mapa się wieszała.
Można pokombinować i spróbować wyciąć tylko ten kawałek mapy na którym będziesz się poruszać-na pewno będzie lepiej, chyba że na prawdę chcesz objechać całą Europę..

« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2010, 19:12:24 wysłana przez M0BBY »

Offline tamara

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 58
  • Sprzęt: Glofiish M810 4GB-padł/ OMNIA II/Garmin Asus M10
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #10 : Lipiec 13, 2010, 09:01:08 »
Ja po zabawach z odinstalowaniem programów uzyskałem 32 MB RAM i jakoś z bólem AM chodzi


Offline sq3oph

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #11 : Sierpień 07, 2010, 12:34:38 »
U mnie AM w wersji 6.5 chodzi bez większych zastrzeżeń. Obecnie m810 pracuje na ROMie WM 6.5. Dziwi mnie natomiast pewna sprawa. Urządzenie pokazuje, że całkowita pamięć RAM wynosi w nim 50.54 MB. Zastanawiam się, gdzie się podziało 14 MB?  :S W końcu producent twierdzi, że urządzenie posiada 64 MB pamięci RAM


Offline ravros

  • Ekspert Eten
  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 903
  • Sprzęt: X800
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #12 : Sierpień 07, 2010, 22:04:10 »
Niestety te 14MB musi gdzieś zginąć. Pamięć ta jest pobierana na pewne procesy WM (np. PagePool) i zawsze jej nie będzie. Rekord wolnego ramu w etenie jaki widziałem gdzieś na screenach to było 36MB.


Offline BliSki

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1059
  • Sprzęt: M700
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #13 : Sierpień 07, 2010, 23:57:14 »
Niestety Eten pod tym względem to kiszka. Znajomy zainstalował całą mapę na starszym ale porównywalnym parametrami (nawet chyba gorszym) HTC Wizard/ SPV M3000 mapa działała OK.
Ja robiłem na M800 hard reset, format i nic nie pomogło - cała mapa się wieszała.

Bardzo dziwne. Ja mam oryginalną/legalną mapę na M700 - który ma gorsze parametry od M800 - i tam AM6.5 chodzi bez żadnych problemów.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

Offline sq3oph

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #14 : Sierpień 08, 2010, 18:18:08 »
Niestety Eten pod tym względem to kiszka. Znajomy zainstalował całą mapę na starszym ale porównywalnym parametrami (nawet chyba gorszym) HTC Wizard/ SPV M3000 mapa działała OK.
Ja robiłem na M800 hard reset, format i nic nie pomogło - cała mapa się wieszała.

Bardzo dziwne. Ja mam oryginalną/legalną mapę na M700 - który ma gorsze parametry od M800 - i tam AM6.5 chodzi bez żadnych problemów.


Też korzystam z oryginalnego oprogramowania, i tak jak pisałem, nie mam problemów z jego użytkowaniem na m810, który nie razi ani swoją prędkością, ani tym bardziej pojemnością pamięci RAM.

ravros, u mnie po odpaleniu SPB Shell 3.5 oraz WisBar advance 3.x, pamięć ram wynosi w urządzeniu aż 16 MB  :O~ Pomimo tego AM chodzi bez problemu  :proud: Dziwi mnie natomiast, dlaczego system nie pokazuje całkowitej pojemności pamięci RAM, pomimo tego, że jest ona rozdzielona pomiędzy jakieś tam procesy, które są uruchomione.


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: M810 a Automapa 6.5
« Odpowiedź #15 : Sierpień 12, 2010, 19:10:56 »
ta część pamięci, której nie jest przeznaczona do bieżącej pracy etena  (jakiegokolwiek PDA na WM), jest przeznaczona na PagePool oraz załadowany "karnel", xip czy jak to sobie nazwiemy.
Co to jest PP, karnel, czy xip to wie google

pzdr

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...