Autor Wątek: czujnik otwarte klapki - p0m0cy  (Przeczytany 2167 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline garbala

  • Newbie
  • Wiadomości: 14
czujnik otwarte klapki - p0m0cy
« : Październik 02, 2011, 15:04:03 »
Witam
Mam Etana M800 niestety upadł mi na ziemię i się wyłączył. Od tamtej pory nie chce się odpalić. Po naciśnięciu Power dioda miga sobie na czerwono. Rozebrałem go (dzięki zresztą koledze z forum i jego fotkom) i zauważyłem że ułamał się całkiem czujnik tej otwartej klapki tzn dolna nóżka czujnika została na płytce a górna nóżka na tym przełączniku. Wyczytałem że jeden z userów zmostkował ten czujnik po jego usunięciu ale za pierona nie wiem jak to zrobić gdyż na płytce jest tylko jedna nóżka a w miejscu tej drugiej został tylko ciemny ślad.
http://www.otofotki.pl/img23/ll705_2011_10020025.JPG.html

link do fotki jak to wygląda

Jeśli ktoś moze pomóc to proszę

« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2011, 15:08:50 wysłana przez garbala »

PDAclub.pl

czujnik otwarte klapki - p0m0cy
« : Październik 02, 2011, 15:04:03 »
R E K L A M A:


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: czujnik otwarte klapki - p0m0cy
« Odpowiedź #1 : Październik 03, 2011, 08:02:46 »
to mi wygląda na wyrwany punkt lutowniczy...
musi być jakaś naderwana ścieżka, która się łączyła z tym punktem...
jeśli tej ścieżki nie ma, to spróbuj znaleźć masę (pewnie będzie na tych metalowych blaszkach) i zewrzyj go przez rezystor 1k do punktu, który ci został... Następnie spróbuj włączyć...
Jeśli się nie włączy a dioda nadal będzie mrugać, to tylko schemat i szukanie oderwanej ścieżki na jakiejś nóżce innego elemenu...
możesz też pokombinować z rezystorem do jakichś nóżek ale odradzam te dwa wystające bolce z lewej strony zdjęcie, bo to antena...
ale pod nią są piny jakiegoś złącza i nie wykluczone, że jeden z pinów łączył się z twoim wyrwanym...

Kombinacja tak czy inaczej...
napisz jak ci poszło...


Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline garbala

  • Newbie
  • Wiadomości: 14
Odp: czujnik otwarte klapki - p0m0cy
« Odpowiedź #2 : Październik 03, 2011, 18:10:29 »
niestety ten ciemniejszy slad oczyscilem dokladnie i niestety nie ma sladu gdzie by mozna cos przylutowac, trzeba by kogos kto wiedzialby ewentualnie gdzie to podlutowac :(


Offline Polikon

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 163
  • Sprzęt: X800//HTC HD2+Lobuz1 NewStyle1.2+SDHC16GB
  • VIP Level: 50
Odp: czujnik otwarte klapki - p0m0cy
« Odpowiedź #3 : Październik 03, 2011, 18:16:30 »
Musisz też brać pod uwagę, że te płytki drukowane są wielo warstwowe. I może być tak, że masz na płytce pina, od którego nie ma widocznej ścieżki. Powinieneś dokładnie oczyścić to miejsce i zobaczyć czy niema jakiegoś punktu kontaktowego. Możesz też obejrzeć ten pin, co się urwał, czy nie ma na nim jakiejś małej dziurki. A jeśli jest to znaczy, że w tym miejscu było połączenie ze ścieżką w środku płytki. I tam powinieneś szukać połączenia.
I jeszcze jedno, zdrap trochę tego lakieru dookoła tego miejsca po pinie. Tylko delikatnie.

« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2011, 18:25:26 wysłana przez Polikon »
X800.WM6.1.Panot.ver.1.90_PP6_ENG//Acer n311//HTC HD2+Lobuz1 New Style 1.2+SDHC 16GB

Offline garbala

  • Newbie
  • Wiadomości: 14
Odp: czujnik otwarte klapki - p0m0cy
« Odpowiedź #4 : Październik 04, 2011, 20:07:07 »
Witam

Zrapalem nozem lekko płytke i znalazlem styk miedziany, pytanie tylko jak to zmostkowac teraz bo jak je poprostu połączyłem lutem to daje nie działało. Czemu pisałeś że muszę użyć rezystora????? Próbowałem też spowrotem wlutować ten przełącznik ale nie jest to realne trzeba być niezłym akrobatom :))))


Offline Kielich

  • ROM Maker
  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: czujnik otwarte klapki - p0m0cy
« Odpowiedź #5 : Październik 05, 2011, 08:52:40 »
piszę o rezystorze, bo możesz przez niego próbować podłączyć się do innego punktu lutowniczego zamiast wyrwanej ścieżki...
Jeśli masz zamiar podlutować się do wyrwanej ścieżki to bezpośrednio a nie przez rezystor... (możesz użyć nóżki do podlutowania)

Szukasz innego miejsca do którego mógłbyś się podłączyć (przez rezystor) a jak znajdziesz, to podłączasz się bezpośrednio...
 
chyba, że znajdziesz schematy...

Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

Offline garbala

  • Newbie
  • Wiadomości: 14
Odp: czujnik otwarte klapki - p0m0cy
« Odpowiedź #6 : Październik 07, 2011, 21:42:52 »
schematów nie znalazłem, dałem sobie siana i etan trafił do szuflady, nawet nie chce mi się go skręcać do kupy taki jestem na niego zły. Bedzie miał karę za to ze się zepsuł :)))) dzieki za pomoc pozdrawiam