Autor Wątek: Instalacja Linuxa na iPaq  (Przeczytany 49380 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr_Kaczmarek

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 73
    • HTC w MEGARAM
  • Sprzęt: HTC Universal, HTC BlueAngel i inne
Instalacja Linuxa na iPaq
« : Luty 08, 2006, 01:20:44 »
No to zaczynamy:

Krok 1: Kopiowanie systemu.

Najpierw zainstaluj w palmtopie program BootBlaster w najnowszej wersji. Posłuży do skopiowania programu boo-tującego Pocket PC i całego systemu operacyjnego. BootBlaster nie zapisuje danych znajdujących się w pamięci RAM, takich jak lista kontaktów czy dokumenty. Musisz je skopiować samodzielnie.







Z menu Flash wybierz funkcję Save Bootldr .gz Format i zapisz ją w folderze My Documents w palmtopie. Bootldr jest niezbędny do uruchomienia systemu Pocket PC, gdy będziesz chciał do niego powrócić. Na wszelki wypadek zrób jego kopię zapasową. Mimo że plik jest skompresowany, nie rozpakowuj go.

Teraz przyszła kolej na skopiowanie obrazu ROM zawierającego system Pocket PC. W menu Flash programu Boot-Blaster zaznacz Save WinCe .gz Format i zapisz docelowy plik w pamięci palmtopa. Zajmować będzie tyle, ile wynosi pojemność ROM. Po zakończeniu kopiowania zarówno Bootldr, jak i WinCE przenieś do peceta.



Krok 2:Instalacja systemu:

Instalować będziesz dystrybucję Linuksa o nazwie Familiar, opartą na Debianie. Potrzebujesz plików dystrybucji, które znajdziesz na stronie http://familiar.handhelds.org . Do wyboru otrzymasz cztery wersje interfejsu graficznego, my zdecydowaliśmy się na Opie, zbliżony do Qtopii. Zaczynamy przekształcać iPAQ w maszynę z Linuksem.

Etap 1. Do palmtopa, jeszcze z systemem Pocket PC, wgraj plik bootldr.bin.gz, znajdujący się w pakiecie pobranym ze strony http://familiar.handhelds.org . Teraz uruchom program BootBlaster i z menu Flash wybierz funkcję Program, a następnie odszukaj skopiowany przed chwilą plik. Teraz nastąpi zmiana systemu bootującego. Nie dotykaj w tym czasie palmtopa, gdyż jego przypadkowe wyłączenie może spowodować zablokowanie komputera naręcznego na wieki.

Etap 2. Teraz jeszcze można uruchomić system Pocket PC, za chwilę już nie. Zresetuj palmtop, cały czas przytrzymując naciśnięty klawisz kierunkowy. Wyświetlone zostanie specjalne menu, w którym możesz wybrać sposób załadowania nowego systemu. My pokażemy, jak to zrobić przez port szeregowy. Kolejne pozycje przyporządkowane są przyciskom funkcyjnym w palmtopie. Naciśnij przycisk z symbolem kalendarza (Serial Bootloader Console).




Etap 3. Wstaw iPAQ do podstawki HotSync i podłącz ją do portu szeregowego w pececie. Za chwilę do pamięci palmtopa wgrywać będziesz obraz nowego systemu. Potrzebne ci będzie narzędzie do komunikacji poprzez port szeregowy. Hyperterminal, który instalujesz z Windows, nadaje się doskonale do tego celu. Utwórz nowe połączenie przez port, do którego podłączyłeś iPAQ. Jako prędkość wybierz 115000 bps, a resztę pozostaw bez zmian.

Etap 4. Hyperterminal powinien połączyć się z pecetem - na monitorze zobaczysz napis boot>. Jeśli wszystko poszło po twojej myśli, w oknie programu komunikacyjnego wpisz load root. Palmtop będzie czekał na obraz ROM. Aby go przesłać, wybierz w Hyperterminalu funkcję Transfer | Wyślij plik i ustaw protokół na Ymodem. Pozostaje wskazać odpowiedni plik, którym jest bootopie.jffs2 i poczekać, aż zostanie przesłany. Trwa to mniej więcej 17 minut.




Etap 5. Teraz na ekranie komputera zobaczysz, jak postępuje zastępowanie starego systemu operacyjnego nowym. Trwać to może nawet kilka minut. Po pomyślnie zakończonej operacji pojawi się napis verifying... formating... done. Wpisz polecenie boot i poczekaj na zresetowanie się palmtopa. Kolejne etapy ładowania się nowego systemu, wraz np. z montowaniem napędów, ujrzysz w oknie Hyperterminalu. Na końcu poproszony zostaniesz o zalogowanie się - login root, hasło rootme.




Etap 6. Zapoznaj się pokrótce z nowym interfejsem. Zauważysz z pewnością, że brakuje teraz w iPAQ np. obsługi Bluetooth. Wszelkie nowe pakiety zainstalować możesz z poziomu palmtopa, wchodząc w tym celu do Console i wpisując polecenie ipkg install, a następnie podając nazwę pakietu. A jak przesłać taki pakiet do palmtopa? Połącz się Hyperterminalem i aby palmtop oczekiwał na plik, wpisz w oknie aplikacji polecenie ry, a potem wyślij, korzystając z funkcji Transfer | Wyślij plik.

Artykuł: Cezary Kramp

Pozdrawiam Piotr Kaczmarek :!: [/b]

MDA I, MDA III, MDA PRO, HP 9515. HTC - Mój świat, moje zabawki :)

PDAclub.pl

Instalacja Linuxa na iPaq
« : Luty 08, 2006, 01:20:44 »
R E K L A M A:


Offline Hrw

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 125
    • Hrw website
  • Sprzęt: różne wynalazki
Kilka informacji aktualizujących.
« Odpowiedź #1 : Luty 08, 2006, 09:41:26 »
1. Familiar nie jest oparty na Debianie - w czasach <0.8 może tak było - teraz nie jest.

2. Piszesz o OPIE a screenshot z GPE :)

3. Obsługa Bluetooth jest zawarta w obrazach Familiara 0.8+ domyślnie.

Forum czytam tak rzadko, że lepiej napisać do mnie.

Sprzęt: Zaurusy: c760/6000, PalmPilot 5000, Palm M105, Nokia 770/N810 i parę innych wynalazków

Offline budus2

  • Newbie
  • Wiadomości: 7
Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #2 : Październik 30, 2006, 14:50:21 »
Czy na jornadzie 568 robi się to tak samo?


elektryk

  • Gość
Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #3 : Październik 30, 2006, 15:11:33 »
no i w sumie potrzebne faq.
prosba do autora o ewentualne poprawki i do modow o przyklejenie. bo wydaje mi sie, ze jest szansa na rozwoj watku.
:)


Offline kgx

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 199
Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #4 : Listopad 04, 2006, 15:22:34 »
jest to chyba skrot tego dosc starego artykulu http://www.pcworld.pl/artykuly/45438.html


Offline bercik_w

  • Newbie
  • Wiadomości: 40
    • romanwsiok.bizhat.com
Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #5 : Listopad 04, 2006, 21:46:14 »
Czy jest mozliwa instalacja przez port USB. Bo tu widze ze jest mozliwa przez COM gdzie indziej USB a i tak kazdy mowi inaczej? :)


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #6 : Sierpień 07, 2007, 17:42:51 »
Dopisuję się do pytania wyżej i dorzucam jeszcze jedno - da się odpalić linuxa z karty SD???


Offline kruszbuk3

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 265
  • Sprzęt: IPAQ 4150 Motorola L6 Jornada 690
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #7 : Sierpień 07, 2007, 19:50:40 »
Tutaj jest link do artykułu o startowaniu linuksa z karty pamięci (także SD) nie wiem czy do wszystkich modeli, znalazłem  ten artykuł przy opisie dla hp4150.
http://handhelds.org/moin/moin.cgi/CardBoot
Nie wygląda to skomplikowanie, trzeba założyć partycje wypakować obraz systemu plików linuksa i bootloader i edytować kilka plików konfiguracyjnych, jak już kupię 4150 (mam nadzieję że szybko) to napiszę jakieś howto, bo materiałów po polsku jest b. mało.
Oczywiście trzeba zrobić backup danych, bo linux wyczyści cały RAM.
Tutaj jest link do porównania kompatybilności różnych modeli z bootladerem.
http://handhelds.org/moin/moin.cgi/HaRET

« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 19:56:48 wysłana przez kruszbuk3 »

Offline Poklik

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #8 : Sierpień 07, 2007, 20:13:31 »
Jeśli chodzi o h4150 i boot z karty SD to gotowiec dla bardzo początkujących już jakiś czas temu napisałem: http://www.poklik.yoyo.pl/?Palmtopy:Linux_na_h4100:Instalacja:Familiar
Teraz czekam tylko na najnowsze biniarki ze statusem A+, może wtedy linux będzie w pełni użyteczny na h4150.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 20:15:18 wysłana przez Poklik »

Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #9 : Sierpień 07, 2007, 20:21:13 »
Poczytałem i widzę hareta dla h3900, nie dla 3800 :/


Offline Poklik

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #10 : Sierpień 07, 2007, 20:33:03 »
Faktycznie, Hareta dla h3800 niet :O Szukałem nawet wersji dla h3600/h3700 (kompatybilne sprzętowo z h3800) jednak tam też pustki. Tu masz log z Hareta 0.4.7 uruchomionym na h3800 http://www.mail-archive.com/haret@handhelds.org/msg00000.html Możesz zobaczyć co na nim działa a co nie, jednak jeżeli handheld nie jest supportowany to uważaj na zabawę z tym programem, inaczej skończysz tak jak Nothin z Optikiem :-|


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #11 : Sierpień 07, 2007, 21:00:07 »
shit :/ a właśnie nie chcę wgrywać linuxa do romu bo nie wiem czy go jutro nie wyrzucę, a podobno romem/bootloaderem jest łatwo uwalić h3800


Offline kruszbuk3

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 265
  • Sprzęt: IPAQ 4150 Motorola L6 Jornada 690
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #12 : Sierpień 07, 2007, 23:12:18 »
Ale nigdzie nie pisze że Haret dla 3800 nie działa, tamten log jest z wersji 4.7 a już jest 4.8
Nie podpuszczam cię ale ja bym zaryzykował i sprawdził   B)


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #13 : Sierpień 16, 2007, 20:02:16 »
Dobra, zaryzykowałem i wgrałem nowy bootldr do mojego ipaq, właśnie przez coma wysyłam obraz opie. Jak to mój kolega mówi:
Alleluja i do przodu!


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #14 : Październik 19, 2007, 20:51:09 »
Dobra, już pozbyłem się ipaka. Nie, nie uwaliłem go  :E A więc: wszystko fajnie ale jak mam odpowiednik "Cannot find" po zainstalowaniu wszystkich zależności aby odpalić któregoś playera (już nawet nie pamiętam jakiego) to klapa do kwadratu


Offline mateokrzyku

  • Newbie
  • Wiadomości: 14
  • Sprzęt: ipaq 3630+compact flash 1gb+bf
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #15 : Październik 21, 2008, 16:13:48 »
dostalem jakiś czas temu ipaq 3630 z linuxem Familiar, ale nie za dobrze mi sie z nim pracuje, mam wiec pytanie jak z powrotem zainstalowac oryginalny PPC2000 wszystkie papiery do niego mam i 2 oryginalne pytki tez... bede wdzięczny za wskazówki

« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2008, 16:37:33 wysłana przez mateokrzyku »

Offline przerabiarka

  • Newbie
  • Wiadomości: 39
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #16 : Marzec 07, 2009, 19:20:12 »
dobre jako ciekawostka i zdobycie wiedz i praktyki.
od strony funkcjonalności to jest równa 0. nie mniej jednak poleca przez wzgląd na wartość edukacyjną

to i ja się pochwalę: HP iPaq 1940, 1930, 1710, 2490b,  HTC Trinity, Acer n300, nokia e65, samsung d900.
na tym wszystkim robię bądź robiłem testy i zabawy

Offline hs6_06

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
  • Sprzęt: h3850 (fl 0.8.4), CF sleeve, CF-Wired Ethernet card
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #17 : Marzec 24, 2009, 14:09:55 »
Trochę przesadzasz. Sam używam familiar 0.8.4 na ipaq 3850 :). Akurat linux na h3800 ma A+ :) (czyli poziom najbardziej zaawansowany). Zaczaiłem się ale dopadłem na Allegro. ;) Opie w FlashROM, bo jest bardziej zaawansowane niż gpe. Trochę dorzuciłem softu z feeda. Nie widzę sensu wracać na wince - po polsku bazgram standardowo. Obsługuje mi i plecki i kartę sieciową.

Dla mnie ważna zaleta, że jest standardowo konsola. Nie żebym dostawał drgawek na widok GUI, ale lubię po-CLI-cować. A radosną twórczość mogą zawsze cross kompilować na dużym PC. :)

Jedna wada: brak obsługi gniazda SD - cóż kernel 2.4 tak ma. Cóz wiąże się to po części z tym, że chyba familiar lekko zasnął ostatnio - ostatni familiar 0.8.4 jest z 2006 roku. To całe zamieszanie z OpenEmbedded itd robi swoje.

ht


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #18 : Marzec 24, 2009, 15:04:32 »
Familiar AFAIK nie jest i nie będzie rozwijany - z niego wywiódł się Angstorm, za to na kernelu 2.6 na którym on bazuje nie udało się odpalić na h3800 linuksa.

Poza tym co to - jakiś sezon na odgrzewanie wątków?


Offline hs6_06

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
  • Sprzęt: h3850 (fl 0.8.4), CF sleeve, CF-Wired Ethernet card
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #19 : Marzec 25, 2009, 08:52:02 »
:(

eee, raczej zrzucanie na www informacji jakby ktoś coś potrzebował a zgooglac nie mógł.


Offline mcdanio

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 84
    • ZAKUPY ON-LINE RTV, AGD, PC, LAPTOPY , GSM , PPC , NAVI , SAT , CB-RADIA , AUDIO , CAR AUDIO
  • Sprzęt: JORNADA 690+CF 1Gb,IPAQ 3870 + HOLUX GR-230 ,  Nokia E51
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #20 : Marzec 29, 2009, 13:46:38 »
Moze mnie ktos poinforowac czy komus udalo sie zainstalowac familiara na 3870 przez kabel usb lub odpalic z sd ? Bo staruszek juz troche lezy i czeka na nowe mozliwosci :)


Offline hs6_06

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
  • Sprzęt: h3850 (fl 0.8.4), CF sleeve, CF-Wired Ethernet card
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #21 : Kwiecień 10, 2009, 12:41:07 »
Mi się udało na 3850, więc powinno też pójść na 3870, bo to ta sama rodzina.

Tyle, że nie gniazdo SD bo akurat pod familiar na h3800 jest nieobsługiwane.

Albo poprzez plecki CF i kartę CF (to ja tak robiłem), albo przez RS (nie robiłem, bo...,
bo rozwaliłem stację dokującą).


Offline morfeusz73

  • Newbie
  • Wiadomości: 10
  • Sprzęt: HTC TyNt microSD 1GB
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #22 : Grudzień 13, 2009, 22:48:44 »
witam

Czy linuxa da sie zainstalowac na HP hw6515 ?

pozdrawiam


Offline Kajetan Krykwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 6199
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #23 : Grudzień 13, 2009, 22:49:19 »
Nie.


Offline szymon111

  • Newbie
  • Wiadomości: 9
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #24 : Październik 13, 2010, 22:31:12 »
Mam takie pewne pytanie, czy jest możliwość zainstalowania linuxa backtrack 3 bądź 4 na ipaq pocket pc h5500?


Offline qulek

  • Newbie
  • Wiadomości: 18
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #25 : Wrzesień 10, 2011, 14:28:49 »
widzę datę i się martwię
wszystkie linki są nieaktywne a własnie męczę ipaq h2210
chciałbym na nim postawić familiara
niestety nawet google nie pomogło
może ktoś gdzieś to zapoda do ściągnięcia ?
przerobiłem angstorma ale to nie to
brak pamięci itd



Offline exxnvldz

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
  • Sprzęt: iPAQ 3970 hx 4700, Zaurus SL-5500G, Nokia 770
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #26 : Grudzień 13, 2011, 15:02:50 »


Offline bl4

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #27 : Marzec 14, 2013, 12:44:47 »
Ale nigdzie nie pisze że Haret dla 3800 nie działa, tamten log jest z wersji 4.7 a już jest 4.8
Nie podpuszczam cię ale ja bym zaryzykował i sprawdził   B)


Na moim Ipaq 3870 Haret odpala Linuksa bez problemu. Było to pewnym zaskoczeniem ponieważ szukałem i nie znalazłem nigdzie informacji na ten temat. Jądro Linux wypakowane z dystrybucji Familiar dla h3600/3800 (mirror ftp). Haret w wersji 0.5.2 ściągnięty stąd. Minimalna konfiguracja bez dodatkowych parametrów jądra. Na ekranie widzę konsolę z logiem pingwina. Komunikaty jądra kończą się na tym że nie może znaleźć systemu plików. Przygotowanie systemu plików tak aby Linux mógł z niego korzystać to będzie następny krok.
Należy pamiętać że po uruchomieniu Linuksa powrót do Pocket PC jest tak jak po twardym resecie, dane w pamięci RAM są tracone.


Offline jozio546

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #28 : Sierpień 05, 2017, 08:31:11 »
a kto teraz instaluje

_______________________________________________
Pozdrawiam Adam


Offline bl4

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
Odp: Instalacja Linuxa na iPaq
« Odpowiedź #29 : Sierpień 05, 2017, 17:54:31 »
a kto teraz instaluje

Nikt chyba, ale gdyby ktoś miał takie stare urządzenie i nie wiedział co z nim zrobić to można się w to bawić, może jakieś zastosowanie się znajdzie.