Bateria, jak lepiej ją wykorzystać?

• 26 Odpowiedzi
  • 8535 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline weekend173t

• **
  • 111
  • Sprzęt: Htc Hd 2 (Leo), Samsung Soul SGH-U900
Bateria, jak lepiej ją wykorzystać?
« dnia: Styczeń 28, 2010, 18:30:34 »
Witam od dwóch dni jestem użytkownikiem Htc Hd 2. Telefon jest świetny, ale jak dla mnie bateria nie daje rady. W sumie można było się tego spodziewać patrząc na specyfikacje telefonu ale nie w tym rzecz.

Czy znacie jakieś tricki, porady, programy utrzymujące baterię dłużej przy życiu? Do tej pory przy normalnym użytkowaniu, trochę muzyki, 30 min rozmów, jeden film, chwilę opery i instalowania aplikacji telefon wytrzymał 6 h:/ Co robić, żeby pracował dłużej? Mimo wszystko przymierzam się do zakupy nowej baterii.

Czekam na porady, za które z góry dziękuję!

Pozdrawiam.

*

Offline tomekb19

• 13
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo
Odp: Bateria, jak lepiej ją wykorzystać?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2010, 18:48:29 »
Chcąc odpowiedzieć na Twoje pytanie z tematu wątku - można na przykład użyć jej jako podstawki pod kubek z kawą lub herbatą, można uniknąć tym sposobem takich niefajnych kółek na biurku  :proud:

A tak serio, to na pewno możesz zmniejszyć jasność ekranu, wyłączyć gprs kiedy nie jest potrzebny. W BSB tweaks jest tryb oszczędzania baterii, ale co dokładnie robi to nie wiem  :E

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 28, 2010, 19:07:46 »
wylacz 3G
ustaw rodzaj sieci na GSM i zakres czestotliwosci na GSM+UMTS
ustaw wylaczanie programow po wcisnieciu X
wlacz power savings w bsb tweaks i zarzadzanie energia dla karty sim i sd w advanced configuration tool
Samsung Galaxy S

*

Offline bronx

• 254
  • Sprzęt: htc Desire S, Dell XPS M1330, iPad (2012)
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 28, 2010, 19:13:25 »
ogladaj filmy na kompie lub tv...  :sleepy:

btw - ja tez nie lubie tych kolek na biurku... :P

*

Offline biceps33

• 341
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 28, 2010, 19:20:59 »
na pocieszenie moge jeszcze dodac,ze u mnie po 2 dniach bateria nie byla jeszcze w pelni uformowana:)

*

Offline weekend173t

• **
  • 111
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 28, 2010, 19:27:27 »
Dzięki za odpowiedzi :D wszystko zrobione:] niestety komputera nie mogę wziąć ze sobą wszędzie, dlatego miedzy innymi wybrałem HD2. Dzięki za pocieszenie, telefon był dopiero raz ładowany (włożyłem baterie, wyczerpałem do zera i naładowałem na full) i właśnie mi pada, może coś z tego będzie:) I jeszcze pytanie co dokładnie daje power saving bsb tweaks? Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę się dzielić. Na pewno więcej osób z tego skorzysta! :D

Pozdrawiam

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 28, 2010, 19:44:56 »
ciekawi mnie jeszcze to radio 2.07... niektorzy mowia ze mnie pobiera energii ale osobiscie nie testowalem
Samsung Galaxy S

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 28, 2010, 20:09:03 »
To ile Twoim zdaniem mialbym wytrzymywac przy intensywnym uzytkowaniu non stop typu ogladanie filmow,rozmowy,wi-fi itp,10h?Znasz taki sprzet?Moim zdaniem i tak niezle wytrzymuje.

*

Offline weekend173t

• **
  • 111
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 28, 2010, 22:59:04 »
Miałem iPoda Touch'a i przy codziennym słuchaniu muzyki po 3 godzinki mogłem go tydzień nie ładować. Spokojnie można było oglądnąć z 8-10 filmów. Tylko, z Leo jest tak pewnie przez parametry i to, że jest to telefon. Ale masz rację, nie ma co narzekać :]

Nie chcę zakładać nowego tematu to zapytam tutaj:

Czy da się jakoś w menu start pogrupować ikonki, np wrzucić do jakiegoś folderu, bo mi się śmietnik zaczyna robić? :D
 OT - zadawanie pytan nie na temat w niewłaściwych wątkach. Następnym razem poszukaj włąściwy wątek lub stwórz nowy jak go nie ma. Pytanie o ikonki nie ma nic wspólnego z bateria. (OleYek)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2010, 23:01:43 »
Da się pogrupować. Wystarczy wejść w folder /Start Menu w /Windows i tam zrobić porządek.
A ajpod ma ekran sporo mniejszy i o rozdzielczości ponad 2 razy mniejszej. Poza tym ja iPhone też rozładuję w 3h graniem.

*

Offline bronx

• 254
  • Sprzęt: htc Desire S, Dell XPS M1330, iPad (2012)
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2010, 23:12:48 »
vonski zapomniales dodac, ze na baterie wplywa tez wymiana sense na mobile shell. nie wiem czemu, ale jakos mniej drastycznie zre prad...

*

Offline biceps33

• 341
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 29, 2010, 00:13:23 »
Prawdopodobnie dlatego, ze pomijając karuzelę 3D , której nikt nie używa (no chyba, że dla szpanu przed znajomymi :P) SPB MS 3.5 ma mniej wodotrysków niż Manila, w związku z czym i procesor ma mniej do rzeźbienia a więc i pożera mniejsze ilości cennego prądu :)

*

Offline weekend173t

• **
  • 111
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 02, 2010, 22:25:24 »
wylacz 3G
wlacz power savings w bsb tweaks i zarzadzanie energia dla karty sim i sd w advanced configuration tool

Przepraszam, myślałem, że napisałem wiadomość, ale przez te kody się coś skasowało. Chodzi mi o to jak ustawić wyłączanie programów po naciśnieciu X?
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 13:16:58 wysłana przez weekend173t »

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 03, 2010, 09:02:59 »
W jakim celu ten cytat?

*

Offline weekend173t

• **
  • 111
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 09, 2010, 16:05:14 »
Próbowałem większości sposobów jakie znalazłem na forum, nawet program magic button nie działa, a nie mogę dojść, gdzie w ustawieniach zmienia się na zamykanie, a nie minimalizacje przez "x". Da ktoś znać jak to ustawić?

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 09, 2010, 16:09:25 »
Duttys Task Manager, w opcjach jest wylaczanie przez X
ewentualnie QuickMenu ale to juz program do zamiany calego menu start
Samsung Galaxy S

*

Offline weekend173t

• **
  • 111
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 09, 2010, 16:29:03 »
Dzięki wielkie, myślałem, że jest opcja w ustawieniach, no ale już instaluje Duttys Task Manager. Jeszcze raz dziękuję, bo już z 3 dni się z tym męczę :E

*

Offline Linus

• 29
  • Sprzęt: HTC Diamond --> HTC Leo
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 11, 2010, 18:04:58 »
Prawdopodobnie dlatego, ze pomijając karuzelę 3D , której nikt nie używa (no chyba, że dla szpanu przed znajomymi :P) SPB MS 3.5 ma mniej wodotrysków niż Manila, w związku z czym i procesor ma mniej do rzeźbienia a więc i pożera mniejsze ilości cennego prądu :)

Szczerze mówiąc jakoś nie zauważyłem jakiejkolwiek zmiany w czasie pracy na baterii po przejściu na Mobile Shell. Nawet powiem że wydaje mi się że trzyma ona ciut krócej niż na Manili przy tym samym radiu.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 12, 2010, 11:07:00 »
Dołączę się do tematu. Jestem dumnym właścicielem Leona od prawie 3 dni. Zaliczyłem 3 ładowania i zmianę romu i radia na to z
tej strony
http://pdaclub.pl/forum/leo/%2830-01-2010%29-hd2-pl-rom-%29-6-5-sys-21889-v3-4-9-%283%29/
Telefon po 15 minutach rozmowy i paru ustawieniach w menu i godzinie leżenia na wyłączonym wyświetlaczu ma 93% baterii... Czy to nie za duże zużycie energii? WiFi i inne połączenia są wyłączone...

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 12, 2010, 12:53:06 »
Jeśli Twój HD2 ma 3 dni, to bateria nie osiągnęła jeszcze pełnej wydajności.

*

Offline mountain

• *
  • 72
  • Sprzęt: Nokia E72
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 12, 2010, 14:11:45 »
wylacz 3G

Panowie, gdzie mogę znaleźć te ustawienie że po naciśnięciu X program jest zamykany?? W standardowym miejscu nie mam takiej możliwości :(

*

Offline Tribul

• **
  • 128
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 12, 2010, 14:22:34 »
ciskasz ( w home menu ) na ikonke taskmgr ( prawy gorny rog ) wyswietla sie menu tkie obrazkowe i ciskasz na ikonke od ustawien i grzebiesz w ustawieniach :)

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 21, 2010, 20:27:37 »
przepraszam ze wykopuje watek, ale mam pytanie, ile ladowan potrzebnych jest do uzyskania max pojemnosci baterii... bo bateria w moim leo mnie martwi. do tej pory została naładowana 6-7 razy. Maksimum wynik jaki uzyskalem to 16 godzin z czego z tych 16 godzin telefon okolo 7 przelezał nieuzywany. Zaczyna mnie to denerwowac poniewaz dzisiaj naladowalem telefon o 19 15, doslownie minuta w wifi, 5 smsów wyslanych i jest teraz, o 20:21 - 91%... soft oficjalny 1.66, wifi wylaczone, bluetooth tez, gprs wylaczony, tryb oszczedzania energii w bsb twaks wlaczony, 3g wylaczone. zainstalowana automapa, no-data, opera 10, fpsce, core player. w menadzerze zadan wylaczone wszystkie aplikacje dzialajace w tle... i teraz moje pytania: czy mozliwe ze bateria jeszcze nie uzyskala pelnej pojemnosci? czy miejsce w ktorym mieszkam ktore jest miejscem o slabym zasiegu moze miec az taki druzgocący wplyw na baterie? przyznaje ze przeraza mnie takie szybkie ubywanie baterii... przez ostatnie dni siedzialem w domu i telefonu malo uzywalem, jutro mam dzien pelny zajec, i cos czuje ze jak tak pojdzie to bateria padnie w polowie dnia :/
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2010, 20:53:24 wysłana przez artur88 »

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 21, 2010, 20:42:57 »
To włącz tą funkcję w BsB :P

A tak konkretnie... oczywiście że miejsce w jakim mieszkasz może mieć takie znaczenie na życie baterii po naładowaniu.
Do tego padania w ciągu połowy dnia to raczej nie powinna... no chyba że będziesz go strasznie męczył.

Podam swój przykład.
Do tej pory sieć Plus i chyba jedna z najstarszych kart sim (czyli bardzo mały pobór prądu). ROM 1.48 i przy niewielkim użytkowaniu tj z 30 minut rozmów w ciągu dnia wifi ok 30 min na ściąganie poczty i aktualizację pogody no i troszkę klikania/zabawy... bym zapomniał na pewno AM też było odpalone na parę minut każdego dnia. Do tego Leo wyłączony na noc. Wynik pełne i spokojne dwa dni pracy bez obawy że padnie w ciągu dnia (tzn małe obawy miałem jak musiałem włączyć kolejny raz AM)

Obecnie sim Play. Pewnie jedna z nowszych więc pobór prądu zdecydowanie większy. Do tego zmieniony ROM na 1.66. Dziś o 10:00 odłączony od ładowarki. 5-10 minut wifi, 2h rozmów i z 10 smsów. Oczywiście 3G wyłączone. Jest godzina 20:35 a z baterii zostało 35%.

Wnioski wyciągnij sobie sam. Każdy również tutaj mniej więcej potwierdzi taką wytrzymałość baterii.
Musisz przygotować się, że przy chociażby troszeczkę częstszym zaglądaniu do Leo będziesz go ładował codziennie. Jeśli większość czasu spędzi w kieszeni to dwa dni powinien wytrzymać.

Ja osobiście szykuję się do testowania innych Radyjek bo do tego wydaje mnie się, że to w tym ROMie nie jest dla mnie za dobre. Jutro jeszcze będę testował.... dobra aby nie robić OT koniec.

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 21, 2010, 20:47:22 »
oczywiscie opcja włączona, przepraszam za literówkę... ja tez mam bardzo starego sima orange... zobacze jutro jak pojade do Krakowa, tam z zasiegiem problemu nie ma... staram sie wyciagac wnioski, ale jak ktos tutaj pisze ze uzywa telefonu 'srednio' (co potem wyjasnia) i ja przykladam jego srednio do mojego uzywania i wychodzi ze moj leo w tym momencie wytrzymal 16 godzin (czyli mniej niz polowe z tego czasu) przy duzo mniejszym 'obciazeniu' to mi sie to przestaje podobac... ale zobaczymy, mam nadzieje ze unikne serwisu.
ale ponawiam swoje pytanie dotyczace ilosci ladowan do uzyskania pelnej wydajnosci, jednym slowem, czy jest szansa ze bateria nie osiagnela po okolo 7 ladowaniaach pelnej pojemnosci? czy raczej juz nie mam na co liczyc i trzeba sie pogodzic z takim a nie innym zuzyciem pradu...

pozdrawiam, i witam serdecznie wszystkich, w drugim bo w drugim poscie, ale witam ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2010, 21:11:04 wysłana przez artur88 »

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 21, 2010, 21:34:14 »
Akumulatory litowo-jonowe nie muszą być formowane tak jak stare akumulatory komórkowe. One są już fabrycznie uformowane. Dla świętego spokoju wystarczy, że w pełni rozładujesz i naładujesz go 3krotnie.

Jeśli ładowałeś go już 7 raz to bądź pewien, że na pewno jest wszystko ok z baterią.

Nie przesadzaj z serwisem. Jest to dla Ciebie nowa zabawka więc mimo, że Ci się wydaje to sporo go eksploatujesz. Wiem to po swoim przykładzie. Pierwsze dni to ładowanie codzienni a nawet trafiało się że i 2x w ciągu jednego dnia. Po chyba 2 tygodniach mogłem potestować ile wytrzyma na jednym ładowaniu przy niewielkim obciążeniu tj. tylko rozmowy, sms i chwilkę wifi dla pogody. Wynik opisałem powyżej.
Teraz nowy ROM i testy. Wczoraj wytrzymał cały dzień. Dzisiaj opisałem wyżej tylko, że już zero zabawy. Raczej same rozmowy itd. Wynik.... kurcze też jeden dzień.

Trzeba do tego przywyknąć i tyle. Tak martwi mnie jeśli będę miał wyjazd służbowy i np nie wezmę ładowarki czy coś. Trzeba o tym pamiętać i tyle.

Szybki procek, duży ekran..... no ale minusy też muszą być.

PS. a no witamy witamy w zacnym gronie :)

*

Offline megakop

• 15
  • Hmm.
    • tu tyram jak wół
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 04, 2010, 22:53:27 »
HTC HD2