Ok, namaierzyłem przyczynę. Okazuje sie przeszkodą w odnalezieniu przyczyny był włączony profil A2DP. Ale po kolei..... Zacznę dla uproszczenia od sytuacji kiedy mamy wlogowaną słuchawkę tylko w trybie HandsFree. Otóż podjechanie na maksa głośnocią fona (ikona głośniczka, symbol pda) powoduje przesterowanie. Takie podejrzenia miałem od początku. Więc dlaczego na to nie wpadłem. Bo obydwie słuchawki które wymieniłem mają tryb A2DP, który był aktywny. W tym trybie ikona głośności fona oznacza regulację głośności nie głośnika wbudowanego tylko tego w słuchawce Bluetooth. Po twardym resecie głośność zarówno wewnętrznego jak i słuchawkowego nie jest na maksa. Dlatego po HR problem znikał. Ale jeśli potem wlogujemy słuchawkę A2DP i puścimy sobie dźwięk na maksa, to dalej jest wszystko ok. Natomoiast jeśli w tym momencie (głośność na maksa) przeresetujemy telefon, to okzuje się, że suwak głośności bluetooth przenosi swoją wartość na głośność głośnika wewnętrznego i wtedy powstaje przester. Na nic się zda machanie suwakiem głośności gdyż on reguluje tylko A2DP. Ale jeśli z ustawień wyłączymy na chwilę profil A2DP, to wtedy zobaczymy wartość głośności wbudowanego głośnika. Okazuje się, że jest na maxa i stąd własnie ten niewiadomy przester. Gdy zjedziemy w dół wszystko wraca do normy. Potem znowu odpalamy profil A2DP i dalej wszstko śmiga. Zatem nie trzeba robić HR aby powracało do normy. Wystarczy na chwilę wyłączyć A2DP i zmniejszyć głośność. Albo nie wyłączać telefonu przy właczonym A2DP i głośności na maksa, bo wtedy przy urychonmieniu znowu przeniesie się na głośność głośnika. Proste niby, tylko szkoda, że jest taka mała przypadłość i nikt tego nie przeszedł i opisał przde mną. Co do aparatu i bleuetooth wszystko śmiga jak trzeba. W aparatach HTC ciągle coś się krzaczyło. Jedyny mankament to trochę za cihy dźwięk w profilu Hands Free, ale to na 100% jest do zniwelowania i podkręcenia softwarowo.
Jeżeli ktoś ma na to receptę bardzoe proszę o pomoc.