HP 614C PL Bluetooth Przesterowany Voice Comander

• 12 Odpowiedzi
  • 3939 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HP 614C PL Bluetooth Przesterowany Voice Comander
« dnia: Maj 19, 2008, 00:06:30 »
Witam

Wszedłem w posiadanie tego cacka. Jest to wersja Polska sytemu. Zauważyłem pewien problem w funkcjonowaniu Voice Comander poprzez słuchawki Bluetooth. Mianowicie dźwięk, który słyszymy w słuchawce jest przesterowany. Do tego stopnia, że wręcz niezrozumiały. Okazuje się, że problem znika po Hard Resecie. Ale po jakimś czasie powraca. Niestety nie mogę ustalić po jakim zdażeniu. Raz się to stało po prostu po nocce. Innym razem po odebranym połaczeniu. Myślałęm, że to może któraś z tych przyczyn. Jednak po HR i ponownym wywoływaniu zdarzeń problem nie wracał. Powraca zawsze w bliżej nieokrelsonym czasie i raczej losowo. Średnio max do 24 godzin od osttaniego HR. Pytanie moje czy inni też tak mają. Proszę o rozbicie tego na wersje ENG i PL. Być może to tylko polska wersja tak ma. Testowałem na dwóch słuchawkach: Jabra BT8040 i Motorola S9, także to raczej nie słuchawki. Czy ktoś ma na to radę ?

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
Odp: HP 614C PL Bluetooth Przesterowany Voice Comander
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 20, 2008, 11:39:43 »
Wygląda to na przypadłość tego modelu. Ja co prawda nie doświadczam tego problemy ale bluetootha używam tylko do rozmów.

Temat bardzo często przewija się an forach wsparcia technicznego HP oraz na Modaco. Co ciekawe z lektury wynika, że nie wszystkie egzemplarze mają ten ból. Czytałem też, że ludziska je reklamują w serwisie.
Może HP wyda nowy ROM.

Póki co ja u siebie tego nie widzę więc może jest to kwestia Twojego egzemplaża.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 22, 2008, 23:36:38 »
Ok, namaierzyłem przyczynę. Okazuje sie przeszkodą w odnalezieniu przyczyny był włączony profil A2DP. Ale po kolei..... Zacznę dla uproszczenia od sytuacji kiedy mamy wlogowaną słuchawkę tylko w trybie HandsFree. Otóż podjechanie na maksa głośnocią fona (ikona głośniczka, symbol pda) powoduje przesterowanie. Takie podejrzenia miałem od początku. Więc dlaczego na to nie wpadłem. Bo obydwie słuchawki które wymieniłem mają tryb A2DP, który był aktywny. W tym trybie ikona głośności fona oznacza regulację głośności nie głośnika wbudowanego tylko tego w słuchawce Bluetooth. Po twardym resecie głośność zarówno wewnętrznego jak i słuchawkowego nie jest na maksa. Dlatego po HR problem znikał. Ale jeśli potem wlogujemy słuchawkę A2DP i puścimy sobie dźwięk na maksa, to dalej jest wszystko ok. Natomoiast jeśli w tym momencie (głośność na maksa) przeresetujemy telefon, to okzuje się, że suwak głośności bluetooth przenosi swoją wartość na głośność głośnika wewnętrznego i wtedy powstaje przester. Na nic się zda machanie suwakiem głośności gdyż on reguluje tylko A2DP. Ale jeśli z ustawień wyłączymy na chwilę profil A2DP, to wtedy zobaczymy wartość głośności wbudowanego głośnika. Okazuje się, że jest na maxa i stąd własnie ten niewiadomy przester. Gdy zjedziemy w dół wszystko wraca do normy. Potem znowu odpalamy profil A2DP i dalej wszstko śmiga. Zatem nie trzeba robić HR aby powracało do normy. Wystarczy na chwilę wyłączyć A2DP i zmniejszyć głośność. Albo  nie wyłączać telefonu przy właczonym A2DP i głośności na maksa, bo wtedy przy urychonmieniu znowu przeniesie się na głośność głośnika. Proste niby, tylko szkoda, że jest taka mała przypadłość i nikt tego nie przeszedł i opisał przde mną. Co do aparatu i bleuetooth wszystko śmiga jak trzeba. W aparatach HTC ciągle coś się krzaczyło. Jedyny mankament to trochę za cihy dźwięk w profilu Hands Free, ale to na 100% jest do zniwelowania i podkręcenia softwarowo.
Jeżeli ktoś ma na to receptę bardzoe proszę o pomoc.

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 23, 2008, 14:35:50 »
Ok, namaierzyłem przyczynę.

Powiem tak - genialnie. Na pewno warto napisać o tym do HP.
Jeśli wspomniesz o tym na forum HP oraz na Modaco to Cię chyba tam ozłocą.

Pozdrawiam,
Bigu1975

*

Offline Voy7

• 30
  • Sprzęt: iPaq 614c
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 06, 2008, 15:57:51 »
Witam,

odkad zrobilem upgd z 6.0PL do 6.1 EN, doswiadczam problemu z bluetoothem generalnie przy polaczeniach tel - mam sluchawke Nokii HS-56W.
Probowalem znalezc profil A2DP, jednak bez rezultatu. Czy mozecie okreslic gdzie jest ten profil i jak go przestawic (WM6.1EN)?

pozdr

*

Offline d@r

• *
  • 88
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 12, 2008, 10:27:30 »
A2DP to protokol przesylania skompresowanego dzwieku "wysokiej" (;)) jakosci (takze stereo):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bluetooth_A2DP
http://pl.wikipedia.org/wiki/Profile_systemu_Bluetooth

Ale... Ja sam mam taki problem, zrobilem (chyba) jak ktos pisal - zmniejszalem glosnosc przed podlaczeniem, wylaczalem EGC etc - ciagle mam szumy, trzaski cos jak fale nosna (mam po starym fonie wg mnie bardzo dobra nokie BH-602). Nie mam pomyslu... :( Ale i tak ciesze sie, ze to wyczytalem - przynajmniej odpuscilem sobie kupowanie nowej sluchawki :)). Jakby ktos cos znalazl/wykryl to apeluje o dzielenie sie wiedza i doswiadczeniem ;)
Pozdrawiam, Darek

*

Offline Bigu1975

• 349
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 12, 2008, 21:27:06 »
Panowie,

Pobawiłem sie dzisiaj moim bluetoothem (mam jakąś krzywą Jabrę za 1zł z Ery).
Wynik - dla połączeń głosowych żadnych zastrzeżeń - działa rewelacyjnie.
Dla VoiceCommandera - przester jak smok. Wystarczy jednak zjechać suwakiem głośności (symbol iPAQa) o jedną kreskę a wszystko wraca do normy. Piszę oczywiście o WM6.1v1.4 (z tego co pamiętam, tak samo miałem na WM6.0).

Pozdrawiam,
Bigu1975

*

Offline Voy7

• 30
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 18, 2008, 10:09:33 »
d@r,

a ktora masz wersje ROMu? Ciekawy jestem czy na 1.4 problem nadal istnieje... ale troche sie czaje przed upd   :wink:
Aktualnie mam 6.1 EN 1.3.

*

Offline Voy7

• 30
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 18, 2008, 20:54:21 »
ok, po ugrd do 6.1 (1.4) problem z przesterem zniknal. Polecam :)

pozdr

*

Offline d@r

• *
  • 88
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 01, 2008, 13:35:30 »
Postanowilem wrocic do tego posta. Mialem okazje przetestowac ostatnio "krzywa" jabre za 1pln z ery. Zadnych problemow przy rozmowach - wszystko OK. VC nie sprawdzalem i tak nie uzywam. A na mojej ciagle to samo, jestem prawie pewien zlej wspolpracy iPAQa z DSP sluchawki (po kiego kupowalem wypasiona.. :-|). Testowalem na innych phonach (nokia) gra cudnie, a z iPAQiem nie chce. Widzialem kilka tekstow ntt, konkretnie dotyczyly sluchawek stereo (no ale to wlasnie A2DP i zapewne DSP). Podobno problem jest w dll'ach na iPAQu. Moze ktoras poprawka to rozwiaze, ale chyba do tego czasu zdaze sprzedac sluchawke :mad:.
Aktualnie: FW 0.88 i OS (cooked) 6.1 1.4 (Build 20270.1.3.1), ROM MP-1.00.03, sluchawka (wypasona :|) to BH-602 (91W).
Pozdrawiam, Darek

*

Offline Bigu1975

• 349
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 01, 2008, 14:31:25 »
Odnośnie BT i WM6.1 v1.4. Jestem pewien, że dla połączeń głosowych poprzez BT (przynajmniej na mojej Jabrze) jest zdecydowanie głośniej.
Potwierdziłem to dzisiaj po przejechaniu samochodem 300km i odbyciu kilku dłuuugich rozmów. Na poprzednim ROMie była to męczarnia (za cicho) teraz jest naprawdę dobrze.

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 03, 2008, 02:07:35 »
d@r, ale kłopoty z spaskudzonym dźwiękiem masz w jakim trybie. A2DP czy Hands Free. A także powiedz czy kłopot jest gdy w ustawieniach Bluetooth odchczysz profil A2DP. Windows wykorzystuje tu dwa sterowniki. Gdy jest tylko HandsFree to mamy jeden sterownik, a jak zazanzcymy A2DP to przechodzimy  na drugi , który przechwytuje obydwa profile.

*

Offline d@r

• *
  • 88
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 03, 2008, 10:05:13 »
Hm, chyba musze zweryfikowac moje poglady na temat A2DP - myslalem ze to automat. protokol (w tle). W conf sluchawki w BT mam tylko HF, rozumiem ze jesli, to mialbym dodatkowo A2DP (w conf BT)? Niestety nie mam. Przepraszam, sie mylilem. Czy to cos zmienia, przester da sie wyeliminowac?
Pozdrawiam, Darek