Witam,
Zakupilem wczoraj Axima x50v .. ahh ten boski ekran

Urzadzenie bedzie glownie wykorzystywane do przegladania internetu, maili itd. stad kwestia lacznosci jest dla mnie dramatycznie wazna. Dell ma BT, ma WiFi, wiec teoretycznie nie powinno byc problemu .. ale problem jest.
Edit: Axim ma zainstalowany system WM2003 SE
Pech chcial ze akurat wczoraj pdaclub byl serwisowany, czyli brak dostepu do jakichkolwiek informacji dotyczacych zestawienia polaczenia. Dzisiaj portal juz dziala ale ... wszystkie odnosniki do "dzialu dla poczatkujacych" sa martwe i ustawienie polaczenia wymagalo przebicia sie przez dziesiatki roznych watkow rozniacych sie od siebie detalami. Samego artukulu dotyczacego konfiguracji modemu gprs (orange) w PDA nie udalo mi sie odnalezc. Tak czy owak internet poprzez GPRS nie dziala

Oto jaka jest sytuacja na stan obecny:
Dell i komorka samsung D600E widza sie poprzez bluetooth, mozliwa jest wzajemna wymiana plikow w obu kierunkach. Pozatym i komorka i PDA widza sie z komputerem PC, rowniez z pelna wymiana plikow. Komputer PC jest w stanie laczyc sie z internetem za posrednictwem GPRS wykorzystujac lacznosc Bluetooth z komorka. Polaczenie to zostalo zestawione za pomoca wizarda z firmowego oprogramowania "samsung Studio", spisalem stamtad oczywiscie ustawienia polaczenia sieci Orange, ktore przeciez na pc dzialaja...
Co sie dzieje przy probie polaczenia PDA z internetem przez GPRS:
Paruje PDA z komorka, w komorce autoryzuje urzadzenie. PDA podejmuje probe wybrania numeru, na komorce pojawia sie prosba o zatwierdzenie lacznosci, zatwierdzam. Nastepuje chwila wymiany danych, znowu pojawia sie prosba o zatwierdzenie, zatwierdzam, znowu chwila wymiany danych. I w tym momencie pojawia sie komunikat mowiacy o niemoznosci nawiazania polaczenia z jak rozumiem, telefonem, nalezy sprawdzic czy telefon jest w zasiegu itp. W "details" dolaczonych do komunikatu widze ze lacznosc zostala nawiazana (zielony ptaszek) po czym nastepny punkt mowi o braku polaczenia. Przypomne ze wymiana plikow miedzy urzadzeniami dziala bezproblemowo, tak samo jak internet via Bluetooth komorka - PC.
Konfiguracja GPRS Della:
Najpierw zestawilem samo polaczenie, jako modem wybralem "bluetooth dialup modem". Numer telefonu, zmieniany kilkakrotnie, obecnie ma postac *99**1*1# , taki numer wybrany poprzez polaczenie zestawione przez Samsungowego wizarda na PC pozwala nawiazac polaczenie z internetem. Oczywiscie zmiana numeru na numer polecany na forum nie daje rezultatu.
Username to idea, Password rowniez idea, jednak ciekawe jest to ze ... password mi sie zmienia. Haslo jest ukryte pod postacia gwiazdek, slowo idea ma 4 gwiazdki, po probie polaczenia w Password mam gwiazdek 16, nie mam pojecia skad i jak.
Advanced/General - baudrate testowane 9600 i 115200 - bez rezultatu. Wait for dial tone before calling zaznaczone lub nie - bez rezultatu. Extra dial-string, wpisany zgodnie z zaleceniami na forum lub pusty - bez rezultatu
Advanced/Port Settings - data bits 8, parity none, stop bits 1, flow control hardware, terminal - wszystkie ptaszki odznaczone
Advanced/TCP/IP - Use server assigned, tego nie zmienialem
Advanced/Servers - Use server assigned, lub DNS wpisane recznie z ustawien z Samsung studio - bez rezultatu
Po ustawieniu powyzszych lacze sie aximem z komorka, poprzez bluetooth manager wybieram explore a bluetooth device, wybieram sparowany telefon samsung D600E, wsrod oferowanych uslug wybieram dialup modem do ktorego tworzy sie skrot.
Nastepnie probuje sie laczyc za pomoca tego skrotu, jako "connection to use" wybieram skonfigurowane powyzej polaczenie GPRS.
Efekt wiadomy .... zaczyna mi brakowac pomyslow. Czy ktokolwiek probowal polaczyc Della z D600E ? Czy lacznosc tego telefonu z jakimkolwiek PPC wymaga jakis sztuczek czy trickow ? Z gory dzieki za wszelka pomoc.
Pozdrawiam
Grzesiek