Dziękuję za umożliwienie mi testów!
Rom wydaje się być szybki i stabilny, pozostały do zrobienia jedynie niewielkie poprawki.
Ponieważ elMInStER bardzo profesjonalnie podchodzi do swojej pracy, jest szansa na doskonały polski rom. Postaram się więc zgłosić jak najwięcej bugów, braków w tłumaczeniu, propozycji udoskonaleń itp. Większość z tego co napiszę może nie mieć istotnego wpływu na funkcjonowanie romu, a proponowane przeze mnie zmiany mogą mieć jedynie charakter kosmetyczny. Zdaję sobie sprawę, że wiele bugów może wynikać ze specyfiki buildu 19209, ale może wspólnymi siłami uda się je jakoś naprawić. Wskazując ewentualne błędy nie mam zamiaru krytykować pracy elMInStERa, a jedynie pomóc mu w udoskonalaniu jego romu.
Moje dotychczasowe spostrzeżenia:
- Ekrany po flashowaniu lub HR
- ekran startowy napis "Dotknij ekranu, aby skonfigurować urządzenie oparte na systemie" - dalsza część zdania się nie wyświetla
- ekran "data u godzina" - strefa czasowa ustawiona na "Prague,Budapest", konfiguracja daty zaczyna się od 1.06.2006 - to nie błąd, ale Follow_Me jakoś ustawił rok 2008
- ekran "wyrównanie" - nieprawidłowe dzielenie wyrazu "dokładnie"
- ekran "hasło" - nieprawidłowe dzielenie wyrazu "Użycie"
- ekran "e-mail" - wyraz "e-mail" powinien być w jednej linijce
- Trochę za duża domyślna czcionka, albo za bardzo przyzwyczaiłem się do wersji Follow_Me. Na szczęście wielkość można zmieniać w ustawieniach.
- Domyślnie nie są widoczne kontakty z karty sim, ale wystarczy uruchomić "SIM Manager'
- "SIM Manager" po uruchomieniu nazywa się już "Zarządca SIM", a w folderze "Programy" ma nazwę "Zarządzaj kartą SIM" - trochę niejednolite nazewnictwo
- "Konfigurator GPRS" jest po angielsku, opcje ustawień tylko dla Chin. Proponuję zastąpić Network Wizardem

- "Lock Device" - angielska nazwa
- "Mobilny pulpit zdalny" - po angielsku
- "Ustawienia"->"Przyciski" - na liście "Przypisz program" jest do wyboru "LockDevice" i "Lock Device", obydwa działają tak samo. Po słowach "Przypisz program" powinien być dwukropek, a nie kropka.
-
Nie działają "Ustawienia"->"Backlight" i "Power" (pojawiają się przez ułamek sekundy). Nazwy "Backlight" i "Power" po angielsku.
- "Cell Broadcast" - kwadraciki, nazwa po angielsku
- "Ekran" - domyślnie wyłączone ClearType - osobiście mi to akurat odpowiada
- "eUtility" - domyślnie ustawiona "Super wydajność" - też nie bug, ale chyba większość ustawia sobie na "Automatyczna". Polska nazwa "eUtility" chyba nie istnieje
- "GPS Settings" - angielska nazwa
- "Smart Quit" - po angielsku (ale to chyba dodana aplikacja, której nie ma w oryginalnym romie)
- "Szyfrowanie" - częściowo po polsku, częściowo po angielsku
- "Task Manager" - angielska nazwa. Po uruchomieniu w pasku tytułu jest "Menadżer zadań"
- "Domain Enroll" - po angielsku
- "Karta sieciowa" - po polsku, ale do wyboru z listy są "Work" i "The Internet"
- "Ustawienia">"Połączenia">"Zaawansowane" - napis "Reguły wybierania numeru" nie mieści się na przycisku
- Stosunkowo długi "Phonecall Delay". Rozwiązanie proponowane przez poldo:
check the registry key:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\RIL]
"ConnectResponseDelay" --> it should be set to 1002
..if no, try to set at this value, power off/on (no soft reset) the device, make a call to start all phone services
and try if the incoming call delay is decreased..- "Ustawienia">"Wprowadzanie danych">"Uzupełnianie" - napis "Sugeruj po wprowadzeniu" nachodzi na listę wyboru. "Wyczyść pozycje przechowywnane" nie mieści się w przycisku
- "Klawiatura PL" rozkład polskich znaków na klawiaturze jest trochę mało intuicyjny (różni się od standardowego układu "klawiatura programisty"). Proponuję układ taki jak w Resco Keyboard Pro
- "Ustawienia">"Usuń programy" - nieprawidłowe dzielenie wyrazów w okienku po kliknięciu "Usuń"
-
nie działa tworzenie nowych smsów, podgląd otrzymanych (widać tylko to co pojawi się w okienku powiadomienia) i "zaznacz jako przeczytane"
- "Quick Position" - kwadraciki
- "Ustawienia">"Dzisiaj">"Elementy" zdanie "Zaznaczone elementy są wyświetlane na..." nie mieści się (może zmienić na "Wyświetl na ekranie Dzisiaj:")