PCM Keybord - problemy

• 16 Odpowiedzi
  • 2199 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline KwiQ

• 35
  • HTC Kaiser - Orange ROM + SD 4 GB
PCM Keybord - problemy
« dnia: Kwiecień 12, 2008, 17:24:13 »
Witam mam 2 pytania związane z ta aplikacja, poprzednia moja klawiatura podczas pisania sms umożliwiała w polu "do" wpisanie kilku liter i od razu pojawiały sie kontakty z tymi literami związane, w tej klawiaturze nie wiem co mam zrobić aby tak było (czy jest to w ogule możliwe), kolejna rzeczy to autosugestie, są ale niestety tylko po angielsku - poprzednia klawiatura była zaszyta w rom oki024 i miała takie udogodnienia ale niestety klawisze były zbyt małe co mnie irytowało, jeśli ktoś ma jakieś rady to proszę pisać śmiało :) pozdrawiam

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
Odp: PCM Keybord - problemy
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 12, 2008, 17:39:35 »
Trochę mieszasz systemowe autosugestie z tymi oferowanymi przez klawiatury. Napisz o jakiej poprzedniej klawiaturze mówisz.

W PCM Keyboard v 0.14 możesz włączyć zarówno sugestie wyrazów jak i autouzupełnianie słów.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline KwiQ

• 35
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2008, 11:43:04 »
z tego co kojarze to była klawiatura InterWrite, zgadza się można włączyc autosugestie ale są tylko po angielsku, w poprzedniej klawiaturze było podobnie lecz ona "zapamiętywała" wstukiwane w smsie słowa i po kilku literach je podpowiadała podczas kolejnego pisania,

*

Offline Meaven

• *
  • 84
  • Sprzęt: Mio A701, HTC Athena, Eten M700, Touch HD!!!
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 13, 2008, 12:00:28 »
Są polskie słowniki do Pcm Keyboard. Sam posiadam 2 słowniczki: pełny, ze znakami diaktrycznymi do pism oficjalnych oraz skrócony do pisania smsów. Nie pamiętam już gdzie je znalazłem ale jeżeli ktoś byłby zainteresowany to chętnie podeślę.
"Bądź jak nieboszczyk - zachowuj zimną krew w kłopotliwym położeniu.."

*

Offline MFC

• *
  • 82
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 13, 2008, 12:16:21 »
Z tymi kontaktami to faktycznie jest cos nie tak. po wpisaniu pierwszej litery, czesto wyskakuje lista kontaków. Gdy jednak chcesz zrobic bardziej precyzyjne wyszukanie i wpiszesz 3 litery to tez nic nie wyskoczy, natomiast wystarczy wcicnac backspace i wyskakuja ci kontakty na pierwsze dwie litery... :O Oj dziwnie sie to zachowuje

*

Offline KwiQ

• 35
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 13, 2008, 13:49:06 »
Meaven napisałem PM, prośba o podesłanie słowniczków, z góry dzięki

MFC: sęk w tym że nawet jak pisze jedną litere to lista nie wyskakuje

pozdrawiam

*

Offline MFC

• *
  • 82
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 13, 2008, 13:54:35 »
KwiQ: dlatego tez dodałem "czesto" to nie znaczy zawsze... :wink: Faktycznie cos tam nie chodzi tak jak powinno.

*

Offline marx

• 640
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 17, 2008, 08:22:58 »
Hej
zrobilem sobie ispell'em liste polskich slow. Jest ona dosyc duza (1,4MB). Zapisalem plik w UTF z rozszerzeniem dic, wgralem do katalogu klawiatury i wlaczylem ten plik w opcjach. Niestety podpowiedzi nie dzialaja poprawnie, tzn nie podpowiada bardzo wielu slow, kore sa w slowniku. Uzywam najnowszej wersji klawiatury.
Ktos moglby podeslac mi albo wystawic gdzies te slowniki? I sprawdzic, czy plik z pl literami jest kodowany w UTF?

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 17, 2008, 08:28:00 »
Zapisz plik w formacie ANSI (np. za pomocą zwykłego notatnika) oraz zmień mu rozszerzenie na 'dict' (nie 'dic'). Będzie działać (sam też używam słownika 1,4 MB).

BTW, może wrzucisz swoją wersję słownika na forum?

*

Offline st3fan

• *
  • 94
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: HTC Touch (P3450)
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 17, 2008, 08:29:19 »
marx, bardzo możliwe, że jest to problem związany z kodowaniem, skoro część słów działa poprawnie.
Sprawdź sobie kodowanie np. Gżegżółką -- program jest darmowy w domowym zastosowaniu. Bardzo ładnie działa. :]

*

Offline marx

• 640
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 17, 2008, 19:41:22 »
moglbym wrzucic ale po co skoro zle dziala? a zrobiona jest trywialnie z polskiego ispell'a, wg readme ktore w nim jest
co do kodowania to wiem jakie jest, bo w koncu sam robilem ten plik - mam UTF-8

Moze  w tym watku http://forum.mobione.pl/index.php/topic,2136.0.html cos bedzie, ide przegladac

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 17, 2008, 19:47:51 »
Moze  w tym watku http://forum.mobione.pl/index.php/topic,2136.0.html cos bedzie, ide przegladac

Tam na pewno znajdziesz słownik, dziwnym zbiegiem okoliczności skądś znam ten wątek ;)

*

Offline marx

• 640
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 17, 2008, 19:56:19 »
taki duzy?
bo czekam na rejestracje dopiero

a link do watku znalazlem w wyszukiwarce pdaclubu ;)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 17, 2008, 20:00:49 »
Slownik ma ok. 1,35 MB - można powiedzieć że z jednej strony to dużo, z drugiej że i tak za mało - ale zasób słów ma dość spory i super się sprawdza.

Chyba go kiedyś próbowałem wrzucić w obu wersjach (z i bez ogonków) na pdaclub, ale nie mogę tego teraz znaleźć (a może w końcu tego nie zrobiłem... nie pamiętam już).

*

Offline marx

• 640
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 17, 2008, 20:27:10 »
1,35 - tyle ma slownik ispella, wiec pewnie to jest zrodlo
jestem w polowie watku na mobione - te uklady sa super, warto by je bardziej rozpropagowac na pdaclub, moze news na pierwsza strone? wazne o tyle ze maja polski layout

No wiec z tym slownikiem mam taki sam problem - wcale mi nie podpowiada
Pisze np rower, lokomotywa i nic nie podpowiada, od razu jest na czerwono po napisaniu pierwszego np "r"

Zaladowalem sobie skin/layout Touch_klmn_10keys - fajny ale chyba ciekawszy bylby, gdyby przytrzymanie dawalo duze litery oraz polskie litery
A idealnie, jakby po przytrzymaniu wyskakiwalo menu i wciaz trzymajac mozna bylo wybrac litere - wtedy nie trzebaby bylo zadnego zmieniania trybow (litery/cyfry/symbole) - po prostu przytrzymujac np "a" mialbym do wyboru (a,A,ą,Ą,1,!) i plynnym ruchem moglbym wybrac to co potrzebuje. Tylko pewnie to wymagaloby zmiany PCM keyboard...?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2008, 20:56:20 wysłana przez marx »

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 17, 2008, 21:12:13 »
No wiec z tym slownikiem mam taki sam problem - wcale mi nie podpowiada
Pisze np rower, lokomotywa i nic nie podpowiada, od razu jest na czerwono po napisaniu pierwszego np "r"

Momencik, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Po wpisaniu tylko pierwszej litery nic nie uzyskasz - musisz wpisać wszystkie litery dla danego wyrazu. PCMK na podstawie słownika dobierze właściwe słowo nawet jeśli się przypadkiem przepalcujesz.
Fakt, w najnowszej wersji (0.14) autor dodał opcję autouzupełniania, i wtedy rzeczywiście po wpisaniu niekoniecznie wszystkich liter dobierane jest pasujące słowo (jeśli jest ono jedyne możliwe) - ale ta funkcja nie działa na razie za dobrze i lepiej jej na razie nie używać, dopóki autor tego nie dopracuje.
Jest jeszcze inna możliwość wykorzystania słownika, ale póki co - jeszcze nad tym pracuję - jak dojdziesz do końca wątku to może się trochę rozjaśni co mam na myśli ;)

Zaladowalem sobie skin/layout Touch_klmn_10keys - fajny ale chyba ciekawszy bylby, gdyby przytrzymanie dawalo duze litery oraz polskie litery
A idealnie, jakby po przytrzymaniu wyskakiwalo menu i wciaz trzymajac mozna bylo wybrac litere - wtedy nie trzebaby bylo zadnego zmieniania trybow (litery/cyfry/symbole) - po prostu przytrzymujac np "a" mialbym do wyboru (a,A,ą,Ą,1,!) i plynnym ruchem moglbym wybrac to co potrzebuje. Tylko pewnie to wymagaloby zmiany PCM keyboard...?

Nie, to nie jest żaden problem i nie trzeba zmieniać PCMK. Taką mniej więcej wersję skinu i layoutu o której piszesz znajdziesz nawet w głębi wątku (przygotował ją artsza). Ja coś takiego zaimplementowałem w wersji 7keys, którą osobiście bardziej preferuję i polecam niż 10keys ze względu na większe klawisze.

Cieszę się, że skiny się podobają, co do rozpropagowania na pdaclub - już kiedyś polecałem odwiedzenie tego wątku, myślę, że chętni jak najbardziej doszukają się go jeśli zachodzi taka potrzeba - tak jak to i było w Twoim przypadku :)
Ale być może coś pomyślę o tym, żeby przynajmniej zamieścić tu wątek ze świeżymi zajawkami i info co tam nowego słychać w świecie layoutów- o wiele łatwiej jest zarządzać kolejnymi wersjami gdy źródła pozostają w jednym miejscu. Póki co, chcę dokończyć jeden ciekawy pomysł i wtedy się pomyśli ;)

Napisane: Kwiecień 17, 2008, 21:08:18
Aha, ten dymek podpowiedzi przyjmuje trzy kolory:
 - czerwony - gdy słowo właśnie pisane nie występuje w słowniku - nie oznacza to jednak, że czerwony nie zamieni się za chwilę na...
 - ...zielony, który oznacza, że wpisane słowo w tekście zostanie po wpisaniu spacji zastąpione słowem z zielonego dymka (słownik znalazł pasujące słowo do wpisanej kombinacji liter, która nie istnieje w słowniku)
 - jest też kolor niebieski, który oznacza, że wpisany ciąg znaków widnieje w słowniku, PCMK znalazł alternatywne i nie dokona podmiany po wpisaniu spacji (więcej alternatywnych wyrazów dostępnych jest po przytrzymaniu dymka podpowiedzi).

Mam nadzieję, że to jasno napisałem :)

*

Offline marx

• 640
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 17, 2008, 21:23:07 »
aa teraz rozumiem
ja liczylem na to ze bedzie "word completion" ale jak to w opcjach wlaczylem to nie moge np wpisac "i" - wpisuje mi "ibadyci" - swoja droga coz to za slowo....? :D
Sproboje jeszcze ten 7 literowy szczegolnie ze mam Artemisa, ew. ten od Artsza

Co do rozjasniania - nic mi sie nei rozjasnilo... ;)