Skradziony HTC- zmiana IMEI

• 23 Odpowiedzi
  • 15765 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Skradziony HTC- zmiana IMEI
« dnia: Kwiecień 07, 2008, 23:37:26 »
Witam mam pytanko zaje.... mi HTC TYTN II. Simlock w ORANGE maiłem ustawione hasło blokady.... Teraz mam pyatnko jak jest w tych urzadzeniach ze zmianą IMEI oraz ze zdjeciem SIMLOCKa oraz ze złamaniem hasła blokady...

*

Offline Taliesin

• 6
  • Sprzęt: HTC P3600
Odp: Skradziony HTC- zmiana IMEI
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2008, 23:40:35 »
nie wiem jak jest z IMEI, ale na pewno możesz utrudnić sprawę złodziejowi idąc do salonu i blokując IMEI. wtedy telefon sam z siebie nie będzie się logował do sieci z żadną kartą...

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2008, 23:43:12 »
Numeru IMEI nie zmieni ale hasło i Simlock uda sie bez problemu.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2008, 23:51:35 »
To chociaż tyle dobrego ze IMEI nie zmienią i bedzie tel cały czas zablokowany

*

Offline Ralf63

• 464
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 08, 2008, 00:01:58 »
a gdy nie został kupiony w żadnej sieci?
HTC Desire Z 2.3.4 + 8 GB
iPhone 3GS 32 GB

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 08, 2008, 00:03:39 »
Był kupiony w Orange

*

• 7793
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 08, 2008, 00:04:54 »
Zgloszenie z Policji warto dostarczyć do wszystkich operatorów - także virualnych aby wprowadzili do bazy zakazanych numerów IMEI - wtedy w Polsce nie ruszy ale poza granicami może.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 08, 2008, 00:09:09 »
Czyli mowisz ze warto sie wybrac jeszcze do ery, plusa, heya, play

*

• 7793
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 08, 2008, 00:10:49 »
A także Mobilkinga , Mbank, Avon itd....
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 08, 2008, 00:16:15 »
Dzieki za podpowiedz jutro tak zrobie ze podzwonie o wszytkich sieciach i sie dowiem czy osobiscie trzeba czy mozna mailowo

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 08, 2008, 01:04:59 »
A także Mobilkinga , Mbank, Avon itd....

Wirtualni operatorzy korzystaja z nadajnikow ktoregos z realnych operatorow, a to jest blokowane z poziomu sieci, wiec siec nie wpusci jak telefon przedstawi sie kradzionym IMEIem, nie wazne jaka karte bedzie mial w srodku. Nawet jak wlozysz karte zagraicznego operatora, siec nie wpusci takiego terminala, dlatego wystarczy zablokowac w Orange, Plusie, Erze i Playu - choc nie jestem czasem pewien czy taka baza nie jest w chwili obecnej wspolna, dlatego, ze znam przypadek, kiedy telefon znaeziony w metrze we Francji tam o kilku godzinach przestal dzialac w ichnich sieciach i przywieziony do Polski tez nie chcial sie zalogowac w Plusie wywalajac komunikat, ze zistal zablokowany przez siec, czy jakos tak.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Taliesin

• 6
  • Sprzęt: HTC P3600
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 08, 2008, 01:14:52 »
Jest globalna... tzn w całej polsce jest jedna baza... wystarczy udać się do salonu np w tym wypadku Orange i wydać zlecenie blokady. trzeba tylko zabrać dokument potwierdzający własność telefonu. np FV czy umowę z nazwiskiem. nie można tego zrobić faxem

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 08, 2008, 01:16:10 »
Z rana zadzwonie do Plusa, Ery, Haya i pogadam w Orange juz zablokowałem.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 08, 2008, 02:01:51 »
Z rana zadzwonie do Plusa, Ery, Haya i pogadam w Orange juz zablokowałem.

Chyba do Plusa, Ery i Play, bo Heyah przeciez jest to Era, wiec po co dwa razy w to samo miejsce chcesz dzwonic ?  :P
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 08, 2008, 19:54:15 »
Kiedyś słyszałem o przypadku znalezienia telefonu (jakieś nokii), w której został zablokowany numer IMEI. Pechowy znalazca włożył do niej swoją własną kartę, w wyniku czego, w krótkim czasie został namierzony przez policję i posądzony o jej kradzież. Nie wiem na ile to prawda, ale trzymam kciuki za odzyskanie TyTN :ok:

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 08, 2008, 21:18:33 »
telefon można zablokować z poziomu operatora u którego został kupiony że wogule niebędzie działał niewiem jak jest z pda
ale operatorzy niechętnie to robili przynajmniej jakiś czas temu...

*

Offline kroton

• *
  • 78
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 08, 2008, 22:06:59 »
Sprawa jest po prostu banalna. Można z łatwością namierzyć każdy telefon po numerze IMEI, a każdą kartę po numerze IMSI. W ciągu kilku sekund. Wystarczy że chce tego operator. Namiar telefonu z dokładnością do ulicy (w skrócie powiedzmy). Ale jak wszyscy wiedzą - operatorzy nie chcą współpracować w tej kwestii. Plus miał kiedyś mieć nawet za to cofnięte zezwolenie na prowadzenie działalności i wymiękł. Ale współpracują przy grubych przekrętach, a nie wtedy jak ktoś komuś zap... tela.

Czyli - tylko założenie blokady u operatorów. trzeba mieć fakturkę (chyba) i protokół z policji.

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 09, 2008, 08:22:28 »
Ja również wierzę, że telefon uda się odzyskać ale prawdopodobnie IMEI również  można zmienić i to nawet nieświadomie. Na xda jest wątek o tym jak podczas flashowania radia zoatał zmieniony samoistnie IMEI :( Z tego powodu gość opisujący zdarzenie miał nawet kłopoty w pracy.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 09, 2008, 09:43:02 »
wspolczuje z tego powodu zlodziejowi rece polamac, ale ppc nie odzyskasz bo juz jest sprzedany i ktos kupil kto sie zna
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 09, 2008, 11:28:09 »
Sprawa jest po prostu banalna. Można z łatwością namierzyć każdy telefon po numerze IMEI, a każdą kartę po numerze IMSI. W ciągu kilku sekund.
Czyli - tylko założenie blokady u operatorów. trzeba mieć fakturkę (chyba) i protokół z policji.

Policja tez to potrafi załatwić - warunek: zgłosić oficjalnie kradzież i podać nr IMEI. Wiem, że namierzaja skradzione "słuchawki" po nr IMEI ( współpracując oczywiście z operatorem ) i w ten sposób docieraja do nr telefonu aktualnego użytkownika ( karty SIM w słuchawce ). Ustalenie "nowego użytkownika" przedłuża się kiedy karta jest Pre-paid jednak tylko trochę ( w koncu przecież zadzwoni do kogoś z zarejestrowanym numerem a wtedy... :wink: )

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 10, 2008, 22:21:53 »
Dzięki wszystkim za odp wkurw...... jeszcze mi nie mija ehm mogli by złapac złodzieja i dac mi go w moje zgrabne łapki. Wsadził bym go do bagarka do mego autka i pojechał na długa przejażdżkę. Jak byśmy już dojechali do celu to zapakował bym mu mopa w odbyt porobił fotek trochę i rozwiesił  na dzielnicy z której pochodzi

*

Offline czmielo

• 21
  • Sprzęt: HTC TyTN2, HTC Daimond, HTC Touch HD, HTC HD2,SGS2
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 23, 2008, 23:49:57 »
apropo zmiany imei to ja w telefonie mam inny imei niz na naklejce tzn sa dodane na koncu imeia dwie cyfry... nie wiem czy to wlasnie nie przez to telefon mi nie pracuje ;/ poszukuje teraz jakiegos programu do zmiany imei tzn wywalenia 2 ostatnich cyfr i zrobienia poprawnego 15 znakowego imei....moze mi ktos pomoc?

*

• 7793
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 24, 2008, 00:18:11 »
Jesli przeczytałeś ten wątek - to wiesz że nie ma możliwości zmiany IMEI w Kaiserze.
Dwie ostatnie cyfry  są nieznaczące dla identyfikacji urzadzenia - ich określenie to SVN ( Software Version ) - zazwyczaj wewnętrzny numer ROM-u producenta - uwaga przy zmianie ROM-u przy uzyciu oryginalnego softwaru producenta może nastąpić zmiana .
Dlatego tego też nie mozna usunąć .
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 27, 2008, 23:10:07 »
witam trzeba pamiętać 1 kwestię że policja ma obowiązek wydać dokument z którym się idzie do operatora za darmo ale jeśli powiemy że go zgubiliśmy to trzeba będzie już za ten papierek zapłacić. Nie pamiętam dokładnie kwoty tak koło20 zyla ale też nie można zrobić tego na komisariacie. to tyle z teorii i mojej praktyki