Ładowarka samochodowa do Kaisera (Vario III) jaka?

• 47 Odpowiedzi
  • 4759 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
Ładowarka samochodowa do Kaisera (Vario III) jaka?
« dnia: Marzec 24, 2008, 19:08:24 »
Panowie nabyłem w sieci Era Mda Vario III wersja ... golas bez ładowarki samochodowej z jakimś badziewnym futerałem (za te pieniądze to się nie popisali) ..niestety wersja z AM była niedostępna...
Pytanie ..chcę kupić ładowarkę samochodową czy ktoś mi może coś sensownego zaproponować...a tak na marginesie czy ktoś ma oryginalną i może podać jej dane techniczne....łatwiej mi będzie coś dobrać..

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
Odp: Ładowarka samochodowa do Kaisera (Vario III) jaka?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 24, 2008, 19:28:03 »
WP:10-30VDC   O/P:5V=2A
chyba powinieneś się upomnieć o ładowarke samochodową zazwyczaj do większości telefonów dają taką ładowarke w zestawie

*

Offline zyxell

• **
  • 193
  • Sprzęt: Raphael,Rhodium
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 24, 2008, 19:39:44 »
No nie koniecznie, ja kupowałem nie brandowanego i w pudełku nie było na wyposażeniu ładowarki samochodowej. Jak będziesz dobierał to bierz  2 A.
arbeit macht frei!

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 24, 2008, 19:48:22 »
Podobno takie wypas w tym zestawie Era daje... :worried:
 :ok: podziękował ....  Panowie głowicę do uchwytu już zamówiłem (HR) futerał oczywiście nowy Krusella (jedyny solidny ..sprawdzony na kilku innych modelach) i właśnie ta ładowarka mi nie dawała spokoju..chyba że ktoś kupował nie oryginalną i jest zadowolony ..to proponuję się pochwalić bo za oryginalną  ponad 100 PLN to już rozpusta...
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2008, 19:51:15 wysłana przez januszjur »

*

Offline adrock

• 428
  • Sprzęt: HD2 SGS2
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2008, 20:26:45 wysłana przez adrock »

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 24, 2008, 20:53:34 »

*

Offline adrock

• 428
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 24, 2008, 21:02:30 »
Prawdopodobnie spełni swoje przeznaczenie, tylko na jak długo. Samo wykonanie również pozostawia wiele do życzenia, nie wygląda zbyt solidnie i samo tworzywo z jakiego jest wykonana... Mam porównanie bo sam używam htc, a taką tanią posiadam do nokii. Moim zdaniem porażka. Poza tym do urządzenia za takie pieniądze (KAISER) osobiście wybrałbym oryginalną. Jest naprawdę bardzo dobrze wykonana (estetyka i materiał), robi wrażenie solidnej i jeszcze ekstra świeci (jak ktoś oczywiście lubi).

*

Offline nemesis

• **
  • 191
  • Sprzęt: MDA Compact 4 / iPhone 3G / BB Bold
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 24, 2008, 21:05:03 »
Witam
Co do ładowarki samochodowej, była dostępna tylko w zestawie z Mapą.
Ja kupiłem na początku listopada w Erze MDA Vario 3 bez map. W zestawie nie miałem ładowarki samochodowej i dlatego ładuję ładowarką od motoroli V3. Tą samoą ładowarką ładowałem Vario przez 18 miesięcy, Vario 2 przez 6 miesięcy a teraz od początku Vario 3. Nie zaobserwowałem pogorszenia działania baterii.
Gdy potrzebowałem kupić ładowarkę do MDA nigdzie nie mogłem jej dostać. Były tylko jakieś śmieci na allegro.

A propo futerałów. Mam tylko ten oryginalny z zestawu. Nie brałem pod uwagę innego. Wydawało mi się, że jest całkiem niezły. Możecie mi napisać o co chodzi z tym futerałem Krusell ? Co jest w nim lepszego? Ewentualnie proszę o link.
Sprzęt: Era MDA Compact 4

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 24, 2008, 21:40:53 »
Dokładnie tak z Erą było...choć uważam że ładowarkę powinni dać z prostej przyczyny że to nie Nokia i nie trzyma tydzień ..a jak ktoś długo rozmawia przez BT w samochodzie to co gips?  Trochę to takie skubanie oskubanego... :E. Co do oryginalnej faktycznie cena Kaisera nastraja do tego by wydać na nią trochę ..podobnie na lepszy futerał ...
Miałem wcześniej Mio (i mam nadal) tam od strzału było wszystko w pudełku ...uchwyt z głowicą, 2 ładowarki, lepszy niż ten Erowski futerał..
Co do futerału Krusell (nie jestem pracownikiem i nigdy nie byłem tej firmy) to będzie mój ich 5 futerał (wprawdzie teraz jakiś kretyn projektujący je wpadł na pomysł by zmienić kolorystykę z całkowicie czarnej na dwukolorową,,,,głupi pomysł bo ta jasna strona się brudzi i jest mało praktyczna)..pozostaje jednak fakt że jest b.dobrze wykonany (choć do N95 się nie popisali) w przypadku Kaisera masz opcję rozsuwania go....zresztą zobacz sam...
http://allegro.pl/item332564019_krusell_orbit_htc_tytn_ii_p4550_mda_vario_iii_wroc.html
http://allegro.pl/item328134915_etui_krusell_htc_tytn_ii_p4550_mda_vario_iii_w_wa.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2008, 21:48:55 wysłana przez januszjur »

*

Offline Alwarez

• **
  • 239
  • iPhone 4S
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 25, 2008, 07:24:53 »
Nie radzę używać ładowarki 2A. To było dobre dawniej jak trzeba była zasilić PDA i GPS.

*

Offline kluczus

• **
  • 162
  • Sprzęt: Palm Vx -> Palmax Holux -> HTC Wizard -> HTC Kaiser -> HTC Diamond -> HTC ?? :)
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 25, 2008, 07:42:08 »
a niby dlaczego kolega "nie radzi" ??? wiesz co oznacza te 2A ?? jakieś nowe zabobony ??!
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656 - linki do mobilnych serwisów
-------------------------------------------------------------------
Na pokładzie: rom WM6.1 xxxxxxxx, radio xxxxxxxx

*

Offline katana15

• *
  • 76
  • Kawasaki er5 gdzieś na wycieczce Leicestershire
  • Sprzęt: COMPAQ Presario V4000, ACER n35, Nokia 3220, HTC Kaiser, CECT W100 GSM/PDA/Watch Toshiba MB100 NETBOOK
Odp: Ładowarka samochodowa ''cygaro''
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 26, 2008, 00:27:35 »
Witam ! ja mam htc kaiser orange uk i od kilku dni uzywam takiego bialego adaptera co sie go wsadza do gniazda zapalniczki a w niego wpina sie kabel usb , czyli kaiser laduje sie tak jak laduje go kompurer . Czy to jest wlasciwe wykorzystanie ? nie powinno byc problemu wszystko dziala! ten adapter jest chyba dedukowany do ajpodow.  :ok: a uchwyty samochodowe sa rozne ale tu trza uwazac bo jak sie kupi badziew to moze odpasc od szyby i po ekraniku ja uzywam z acera n35
Pozdrawiam
Stare sprzęty których juz nie ma:  Ericsson GH388, Nokia1610, Motorola M3288, Alcatel OT Club db, Mitsubishi Trium Aria, Siemens SL45i, Siemens S55, LG U8110, Motorola E1000,  Nokia n80 ;(

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 26, 2008, 07:52:45 »
Jedyny problem jaki miałem z "generyczna" ładowarką samochodowa usb (kupilem ja do Qtka 9100 jakis czas temu) to średnica samej ładowarki - musiałem końcówkę obciosać nożem bo mi nie wchodziła w gniazdo zapalniczki ;-) Takie buble tez robia ;-)
Musze przyznac ze oryginal HTC jest duzo lepszej jakosci , poza tym jest duzo mniejsza.

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 26, 2008, 13:41:34 »
Nie wiem czy 2A to dobry pomysł. Wydaje mi się że oryginał ma 1A.
Sprawdź to:
http://www.allegro.pl/item333758593_ladowarka_samochodowa_htc_c100.html
albo:
http://www.allegro.pl/item332192142_ladowarka_samochodowa_htc_cc_c100_mda_spv_xda.html

Żadna z w/w to nie jest oryginał - to raczej nie najlepszej jakości podróbki lub II bądź III sort sprzedawany bez opakowania - wiem, bo kupiłem  tę 2-gą :-| Wygladają "prawie" jak na foto.
Oryginały - jesli faktycznie sprzedają to co na fotkach - sa tu: http://www.allegro.pl/item335128220_2000ma_htc_spv_qtek_mda_w_100_oryginal_22_vat.html
cena - jak widać - robi różnicę. Samochodowe ( podróba i oryginał ) są 2A, ładowarka sieciowa ma 1A.
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2008, 13:44:58 wysłana przez zygzag »

*

Offline sam_fischer

• *
  • 83
  • Sprzęt: Blackberry 9000 Bold
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 26, 2008, 17:35:03 »
Ładowarka Brando - tego Brando od folii. 35 bodajże zł www.palmtopy.pl
WISŁA KRAKÓW - Mistrz Polski 2007/2008

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 26, 2008, 18:56:16 »
Te z brando są 1,5 i 0,75 amperowe a oryginalna jest 2-ampe
Ładowarka Brando - tego Brando od folii. 35 bodajże zł www.palmtopy.pl

Te z brando są 1,5 i 0,75 amperowe a oryginalna jest 2-amperowa. Ta tutaj http://www.allegro.pl/item335128220_2000ma_htc_spv_qtek_mda_w_100_oryginal_22_vat.html jest raczej na 100% oryginalna - porównuje ją z moją i widac kilka róznic a najwazniejsza jest jakoś wykonania, tańsza jest....to po prostu od razu widac po jakości montażu elementów i i ich wykonaniu. Poza tym kabel przy temperaturze ( dzisiaj mamy ok. 0 st. C ) jest sztywny jakby go co podnieciło ( a nic takiego w aucie nie mam   :wink: ) zreszta oryginalny kabel jest matowy i z miękkiego silikonu a w tej tańszej jest błyszczacy. Takie tam szczegóły - dokąd bedzie działała nie bedzie problemu ale po prostu widać 40-złotowa różnicę w cenie i tyle.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 26, 2008, 19:10:52 »
Dlaczego oryginalne ładowaki HTC samochodowe są 2 A a sieciowe 1A przyczyna takiego wyboru jest następująca  : z zasady w samochodzie jest włączony zestaw nawigacyjny GPS oraz  program nawigacyjny  w trybie głośnomówiącym. Niektóre z nich ( chociażby TT - w znaczący sposób zwiększają zużycie prądu ponad standardowo - aby zachowany był jeszcze zapas na doładowywanie akumulatora została dobrana taka właśnie  lóadowarka . Pobór szczytowy włączonego urządzenia w samym trybie ładowania  rozładowanego poniżej 10% akumulatora wynosi prawie 0.9A  a z wlączonym TT dochodzi do 1.7 A ( oczywiście mówię o skrajnie niekorzystnym przypadku.
Dlatego też nie polecam uz1cia w samochodzie ładowarek 1A i niższych . 
potrzebna zgoda

*

Offline sam_fischer

• *
  • 83
  • Sprzęt: Blackberry 9000 Bold
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 27, 2008, 14:28:41 »
A mnie sie wydaje,że strasznie dużo ideologii w zakupie ładowarki... :wink:
WISŁA KRAKÓW - Mistrz Polski 2007/2008

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 27, 2008, 18:44:39 »
A mnie sie wydaje,że strasznie dużo ideologii w zakupie ładowarki... :wink:

Tam zaraz ideologia...pewnie, ładowarka to ładowarka ale skoro ktos pisze w ofercie, że sprzedaje oryginalny produkt a potem okazuje sie, że do oryginalnego jest tylko podobny napis na produkcie to juz raczej nie jest "ideologia" tylko oszustwo a na te trzeba reagować.

Dlaczego oryginalne ładowaki HTC samochodowe są 2 A a sieciowe 1A przyczyna takiego wyboru jest następująca  : z zasady w samochodzie jest włączony zestaw nawigacyjny GPS oraz  program nawigacyjny  w trybie głośnomówiącym. Niektóre z nich ( chociażby TT - w znaczący sposób zwiększają zużycie prądu ponad standardowo - aby zachowany był jeszcze zapas na doładowywanie akumulatora została dobrana taka właśnie  lóadowarka . Pobór szczytowy włączonego urządzenia w samym trybie ładowania  rozładowanego poniżej 10% akumulatora wynosi prawie 0.9A  a z wlączonym TT dochodzi do 1.7 A ( oczywiście mówię o skrajnie niekorzystnym przypadku.
Dlatego też nie polecam uz1cia w samochodzie ładowarek 1A i niższych . 

To chyba wyjasnia kwestie amperów oferowanych przez ładowarkę. Niektóre cytowane wyżej sklepy oferuja tanie ładowarki z o wiele za niskim amperażem klasyfikując je jako przeznaczone do konkretnego urzadzenia a to tez jest nieprawda. Efekt jest taki, ze po pewnym czasie uzytkowania okazuje sie, że towar nie spełnia oczekiwań i trzeba kupic kolejny. Normalnie powinno sie zwrocic towar do sklepu jasko niezgodny z umową ( no bo skoro pisza, że 0,75A jest do ładowania HTC Kaiser a okazuje sie, że g...o a nie jest ) ale co, wydałeś 20-30 zeta wiec olejesz sprawę - wg mnie to naciaganie klienta i niezetelnośc sprzedawcy

*

Offline robfra

• **
  • 183
  • Sprzęt: SGS2 Turkbey
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 31, 2008, 20:17:38 »
Tak kupiłem kiedyś na firmowej stacji paliwowej ładowarkę samochodową do Artemisa za 15zł. Tak naprawdę była do Motoroli V3, ale "brakło mi prądu", a to była jedyna pasującą bo miała miniUSB i parametry 5V / 1A. Do podładowania wyłączonego urządzenia była OK, a do korzystania z AM itp to Artek musiał być wcześniej naładowany, aby tylko "podtrzymywać" stan naładowania.

Kiedyś do HX2410 miałem taką "słabą" ładowarkę sieciową (z mniejszym amperażem) i jak HP był mocno rozładowany to nawet nie chciała ruszyć (nie   świeciła się ikonka ładowania.

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 09, 2008, 08:21:41 »
Potestowałem dwie różne (firmówkę i noname) i jedno mogę stwierdzić ... trudno oryginalna kosztuje trochę ale przynajmniej jest szansa że nie spali nam sprzętu za który wydaliśmy kupę forsy (chyba że komuś go firma dała..) kupiłem oryginał... jest OK.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 09, 2008, 09:41:36 »
sztuka jest taka jezeli mamy klime to moze byc 2A bo mamy chlodzenie. w zeszlym roku w lato jezdzilem z hermesem wiec nie mial modulu gps i w firmowej furze bez klimy podlaczony do ladowary grzal sie naprawde mocno, ladowarka amiala tylko 1A jezeli kupisz 2A to licz sie z tym ze sprzet bedzie sie grazal naprawde mocno. chyba ze masz klime wtedy nawiew mozna ustawic na ppc. mam ladoware htc i ma 1A wiec powinna wystarczyc do kaaisera
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 09, 2008, 10:19:18 »
sztuka jest taka jezeli mamy klime to moze byc 2A bo mamy chlodzenie. w zeszlym roku w lato jezdzilem z hermesem wiec nie mial modulu gps i w firmowej furze bez klimy podlaczony do ladowary grzal sie naprawde mocno, ladowarka amiala tylko 1A jezeli kupisz 2A to licz sie z tym ze sprzet bedzie sie grazal naprawde mocno. chyba ze masz klime wtedy nawiew mozna ustawic na ppc. mam ladoware htc i ma 1A wiec powinna wystarczyc do kaaisera
moja HTC jest 2A (wykonanie bez zarzutu ..wygląda na oryginał) i mam klimę w moim niestety prywatnym Passacie. Nie testowałem jej jeszcze z GPS bo dziś rano jechałem do pracy z nia pierwszy raz, zobaczę po jakims czasie czy faktycznie będzie się grzała ..dam znać

*

Offline bartgee

• 706
  • Sprzęt: dawniej ETEN M700/ obecnie HTC TyTNII Kaiser + SDHC 4GB SanDisk
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 09, 2008, 15:59:22 »

no to ja mam niestety autko bez klimy - raz w tym roku mialem temp 29 st celsjusza i wlaczona nawigacje z ladowaniem przez okolo godzine - Oranbuła grzala sie troszke,
miala 43 st. ale nie bylo zwiechy... zobaczymy jak bedzie latem - bywalo ze jak stalo autko w sloncu to w srodku bylo 60-63 stopnie ;),
oczywiscie przed jazda takim piecem wietrze zawsze samochod - zobaczymy jak to bedzie latem....
HTC TYTNII KAISER WM 6.1 PROFESSIONAL WWE
ROM: PDACorner Ultimate X V6 WWE
RADIO: 1.70.19.09, PROTOCOL: 25.83.40.02H

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 09, 2008, 18:29:22 »
Zrobiłem test przez godzinę jazdy rozmawiałem non stop i faktycznie grzeje się.... :smile: ciekawe jak z GPS-em..

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 10, 2008, 02:02:02 »
Zrobiłem test przez godzinę jazdy rozmawiałem non stop i faktycznie grzeje się.... :smile: ciekawe jak z GPS-em..

a masz moze BatteryStatus?
moglbys zanotowac wtedy jaka temp. miala bateria...
jak bedziesz mial mozliwosc to zrob taki test raz jeszcze,
a ja zrobie z wlaczona Auto Mapa jak jutro (hehe dzisiaj) bede jechal do pracy.

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 11, 2008, 02:21:08 »
no to jadac okolo 30 minut - w aucie mialem 25 stopni (lubie ciepelko ;)), wlaczona AM,
zaraz po zakonczeniu jazdy - bateria 43 st celsjusza.

jak wracalem z pracy podlaczylem tylko do ladowarki nie uruchamiajac AM,
bateria po prawie 50 minutach jazdy miala 36 stopni.

w obu przypadkach telefon byl ladowany caly czas (bateria w momencie rozpoczecia ladowania: rano - 50% i po poludniu - 61%)
i po wypieciu z uchwytu i ladowarki nie mial 100%.

« Odpowiedź #27 dnia: Maj 05, 2008, 17:09:17 »
http://www.allegro.pl/item353066207_ladowarka_htc_cc_c100_htc_qtek_spv_mda_xda_tm%5D.html

A czy ta jest oryginalna, dzisiaj ja wylicytowałem, zapłaciłem.
Wcześniej dzwoniłem i sprzedawca zarzekał się że jest oryginalna, po za tym zapakowana i jest 2A.
Proszę o odpiowiedź bo nie wiem czy błędu nie zrobiłem.

*

Offline adrock

• 428
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 05, 2008, 17:20:33 »
Wygląda na oryginalną. Poza tym na innych aukcjach gość wystawia sporo innych akcesoriów do HTC. Te również wyglądają na oryginały.

« Odpowiedź #29 dnia: Maj 05, 2008, 17:25:26 »
powinna pojutrze przyjść do mnie wiec opisze wrażenia.