pier.... wifi w n560

• 33 Odpowiedzi
  • 3709 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pier.... wifi w n560
« dnia: Marzec 24, 2008, 13:48:17 »
Szlag mnie trafi! Czytam to forum, szukam, nic się nie odzywam ale już nie mogę! Mówię wprost PIER :mad: WIFI!

Po latach różnych inwestycji przyszedł czas na zakup wymarzonego N560.
sliczniutki, ładniutki, pachnący nowością ... wszystko pięknie, cacy ... ale to wifi to mnie już tak wkur... że nie mogę wytrzymać!
Zrobiłem HR, wprowadziłem wszelakie klucze itp i działało , działało świetnie, cały wczorajszy dzień, dzisiaj rano wstałem i ZONK! NIE DZIAŁA!

DLACZEGO??? NIC NIE BYŁO ZMIENIANE, PODŁĄCZYŁEM TYLKO TEN PIERD... ZASILACZ A DZISIAJ JUŻ NIE DZIAŁA!!!! POMOCY!!!!

*

Offline mALy_boy

• **
  • 125
    • www.f1ultra.pl
  • Sprzęt: HTC Diamond 2 Kingston 8GB SDHC
Odp: pier.... wifi w n560
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 24, 2008, 15:23:01 »
A może to kwestia problemów AP z którym sie łączysz? :)

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 24, 2008, 15:35:50 »
Przejdź kolego na WM6 (ruska ) Męczyłem się z wifi klika  dni i z WM6 problemy zniknęły (niestety system jest po angielsku )

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 24, 2008, 19:08:12 »

drukarka, laptop działa bez zarzutu ... mam jeszcze wifi na AP ale też sienie  łączy
Napisane: Marzec 24, 2008, 19:05:34
Przejdź kolego na WM6 (ruska ) Męczyłem się z wifi klika  dni i z WM6 problemy zniknęły (niestety system jest po angielsku )

ruska - po angielsku ??? nie czaję  :O

*

Offline juha

• **
  • 107
    • http://juha.ovh.org
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 24, 2008, 19:17:45 »
... mam jeszcze wifi na AP ale też sienie  łączy

że co???

WM6 dla N560 przygotowany przez kolesi zza naszej wschodniej granicy. Jest tylko po angielsku.

W ogóle to napisz co znaczy, że WIFI nie działa. Nie możesz uruchomić karty, możesz uruchomić, ale nie wykrywa żadnych sieci, wykrywa sieci, ale nie możesz sie do nich dołączyć. Czy dostęp do twojego AP jest otwarty? Itp., itd. Zamiast bluzgać podaj więcej szczegółów to może ktoś Ci wtedy pomoże.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 24, 2008, 19:54:29 »

że co???

WM6 dla N560 przygotowany przez kolesi zza naszej wschodniej granicy. Jest tylko po angielsku.

W ogóle to napisz co znaczy, że WIFI nie działa. Nie możesz uruchomić karty, możesz uruchomić, ale nie wykrywa żadnych sieci, wykrywa sieci, ale nie możesz sie do nich dołączyć. Czy dostęp do twojego AP jest otwarty? Itp., itd. Zamiast bluzgać podaj więcej szczegółów to może ktoś Ci wtedy pomoże.

Ad.1
Mam dwa punkty w domu wifi, neostradę na shitbox'sie i sieć domową z Access Point'em, który również udostępnia sieć przez wifi.

Ad.2
W lewym dolnym rogu ekraniku klikam na globusik z krzyżykiem i wybieram Turn Wireless ON po czym pokzaują sie na górze dwie strzałeczki, które znajdują dostepne dwa punkty wifi w moim domu, wybieram jeden z nich, np livebox'a dopisuje klucz i wybieram OK ... oczywiście nie łączy (wczoraj łączyło do 2-giej w nocy) na sieci z AP <TOM> - to samo a wczoraj się łączyło  :|

Byłem teraz u teściów w bloku, tam znajduje z dziesięć sieci ale to samo - nie łączy - a wczoraj łączyło!!! cholera nic nie zmieniałem w konfiguracji  :mad:
Napisane: Marzec 24, 2008, 19:44:33
a to że mięsem rzucam to sorry ale wywaliłem 2 tysie a tu wieeelkie rozczarowanie,  nowy sprzęt i musiałem robić juz trzy razy HR  :|

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 24, 2008, 20:01:20 »

że co???

Ad.1
Mam dwa punkty w domu wifi, neostradę na shitbox'sie i sieć domową z Access Point'em, który również udostępnia sieć przez wifi.

Ad.2
W lewym dolnym rogu ekraniku klikam na globusik z krzyżykiem i wybieram Turn Wireless ON po czym pokzaują sie na górze dwie strzałeczki, które znajdują dostepne dwa punkty wifi w moim domu, wybieram jeden z nich, np livebox'a dopisuje klucz i wybieram OK ... oczywiście nie łączy (wczoraj łączyło do 2-giej w nocy) na sieci z AP <TOM> - to samo a wczoraj się łączyło  :|

Byłem teraz u teściów w bloku, tam znajduje z dziesięć sieci ale to samo - nie łączy - a wczoraj łączyło!!! cholera nic nie zmieniałem w konfiguracji  :mad:
Po pierwsze to spokojnie !, a dalej to jak wykrywa siec i nie chce sie polaczyc to powinien napisac, ze cos jest zle...sprobuj wpisac ponownie klucz, zwroc uwage, ze jak klucz jest dlugi, i zawiera duze i male litery i "dziwne" znaki to piszac je z tej malutkiej klawiatury latwo sie machnac. Pamietaj, ze musisz miec BT wylaczony. Rozne problemy sie zdarzaja z looxami,ale WIFI jak zlapie to po wpisaniu poprawnego klucza nie ma problemow z polaczeniem. Podaj wiecej szczegolow odnosnie ustawien to moze cos pomoge.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 24, 2008, 20:20:03 »
nie mam pojecia jakie szczegoly moge jeszcze podac ... klucz wpisany poprawnie, wszystko inne powylanczane .... teraz jestem polaczony przez adapter ktory podlaczony jest do pc ... nie wiem ...
Napisane: Marzec 24, 2008, 20:17:42
no prosze , wyjalem z adapterka , wlaczylem wifi I mam polaczenie teraz ! ale dziwne! az boje sie rozlaczac

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 24, 2008, 20:25:32 »
nie mam pojecia jakie szczegoly moge jeszcze podac ... klucz wpisany poprawnie, wszystko inne powylanczane .... teraz jestem polaczony przez adapter ktory podlaczony jest do pc ... nie wiem ...
Napisane: Marzec 24, 2008, 20:17:42
no prosze , wyjalem z adapterka , wlaczylem wifi I mam polaczenie teraz ! ale dziwne! az boje sie rozlaczac
Ten "adapter" to jest stacja dokująca?

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 24, 2008, 21:20:39 »
tak dokujaca stacja

*

Offline bubi

• 38
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 24, 2008, 21:23:15 »
tak dokujaca stacja
No to masz odpowiedź dlaczego WiFi nie działało :)

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 24, 2008, 23:06:00 »
chyba źle mnie zrozumiałeś ... ja jak łącze się przez wifi to wyciągam z tej stacji ten shit i wtedy próbuję połączyć !
Napisane: Marzec 24, 2008, 22:17:44
no prosze zaczalem narzekac I dziala! nic nie robilem, nic nie zmienialem! caly dzien nie chcial sie polaczyc a tu prosze , dziala! jakies czary mary!

*

Offline juha

• **
  • 107
    • http://juha.ovh.org
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 24, 2008, 23:52:45 »
chyba źle mnie zrozumiałeś ... ja jak łącze się przez wifi to wyciągam z tej stacji ten shit i wtedy próbuję połączyć !
Napisane: Marzec 24, 2008, 22:17:44
no prosze zaczalem narzekac I dziala! nic nie robilem, nic nie zmienialem! caly dzien nie chcial sie polaczyc a tu prosze , dziala! jakies czary mary!

Spróbuj darować sobie zabezpieczenia na czas testów. Po prostu sprawdź czy loox się łączy do sieci niezabezpieczonej w żaden sposób. Sprawdź status łączenia się do sieci na routerze (AP) czy próbuje się łączyć, czy się łączy, ale brak jest uwierzytelnienia i takie podobne rzeczy. W większości urządzeń nie ma problemów ze sprawdzeniem tego

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 25, 2008, 00:01:23 »
przez prawie 2h probowalem sie polaczyc I nic , dopiero teraz udalo mi sie po 10-cio minutowym wylaczeniu fs. jak juz wspomnialem to mam 2 wifi I nie moge polaczyc sie z zadna. kurcze , martwie sie ze mam jakies wadliwe urzadzenie ...

*

Offline Bincz

• 44
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 25, 2008, 00:19:09 »
Witam.a tego problemu

Ja również mam problem z Wi-Fi. Loox łączy się z punktem dostępowym wszystko śmiga cacy przez jakieś 30 sekund. Programy się aktualizują, strony się  ładują po czym nagle wszystko zamiera internet przestaje działać,  palm jest wciąż podłączony do AP (sprawdzałem na kilku AP: uczelnia, dom, znajomi) z sygnałem jest wszystko ok.  Wie ktoś co może być przyczyną tego problemu? Mój sprzęt to Loox n560 z WM 6.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 25, 2008, 06:22:54 »
tak dokujaca stacja
No to masz odpowiedź dlaczego WiFi nie działało :)
Jest ranek i zle mi sie mysli, ale tak mi sie wydaje, ZE NIE JEST MOZLIWE KORZYSTANIE Z WIFI jak jest podlaczony  kablem do komputera.
I nie panikuj, ze wywaliles 2000zl, jest na gwarancji wiec w najgorszym przypadku jest serwis FS. ALE JESTEM PEWNY, ZE LOOX-A MASZ SPRAWNEGO, tylko popelniasz jakis prosty blad...mysle, ze ten o ktorym napisalem wyzej...
Pozdro i daj znac
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 06:25:38 wysłana przez antonib »

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 25, 2008, 09:11:19 »
NIE JEST MOZLIWE KORZYSTANIE Z WIFI jak jest podlaczony  kablem do komputera.

wiem i dlatego piszę, że jak wyjmę fs ze stacji to próbuję się podłączyć i lipa :/

Jestem w pracy i próbuję się połączyć z wifi ... moment .. no i proszę połączył za pierwszym razem! włączam IE i pisze Locating.. i wyskakuje The page cannot be found Chek the name and try again heh, adres poprawny ale cóż ... nie łączy ... no nic spróbuję pocztę odebrać ....Connecting... i cisza ... Unable to connectect to the indoming mail server. Verify that the serwer name is correct, yhen try again to send receive mail no nie, ustawienia są ok ... połączenie z wifi jest ... hmmm

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 25, 2008, 10:07:10 »
no próbuję i nic, łączy się z wifi, przynajmniej dwie strzałki wskazują na to, pisze Locating przez 5-8 sek i wyskakuje to samo co wcześniej pisałem

ustawienia

network name NETGEAR
connects to THE INTERNET
authentiication OPEN
data encryption DISABLED

i nic więcej nie jest powicskane
Napisane: Marzec 25, 2008, 10:04:04
tak sobie teraz pomyśłałem , że może musze przypisac numer IP? wszystkie komputery w pracy maja swoje numery ... hm tylko gdzie wpisać i czy to nie zmieni mi ustawień bym mógł w domu się również połączyć

*

Offline kamel

• 18
  • Sprzęt: Loox n560,
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 25, 2008, 10:48:40 »
Witam, ja dałem sobie spokój z Wi-fi w n560 bo działa do (_|_), po HR nie używając E2C (bo podobno on wszystko psuje) łączy się z siecią  bezprzewodową klucz ok i cała reszta zabezpieczone standardowo WEP. Po połączeniu się wszystko działa ok, ale w tym cały problem ze po ok 30 - 40 sekundach nie działa już nic, niby połączenie jest zestawione sygnał wifi ok, ale po nie całej minucie klapa całkowita, to samo się dzieje w domu, u kolegi sprawdzałem na innym AP, jak i również na niezabezpieczonych dostępnych hot-spotach na mieście. Być może jak koledzy już nadmienili że w WM 6.0 jest ok to problem może być z WM 5.0 którego używam od początku.

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 25, 2008, 11:04:43 »
Kamel  tak właśnie zrób , przejdź na tę ruską 6 . Ja męczyłem się tydzień z wifi , zaczynałem  wątpić w swoje wiadomości ale wystarczyło przeinstalować system i BAJKA !!!!!!!
Posiadacz LOOXA 560 od tygodnia .

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 25, 2008, 21:13:36 »
Panowie,

Przez półtora roku używałem orginalnego WM5 na N560. Korzystałem z routerów i AP różnych producentów: Linksys, Cisco, D-link, Asus, Pentagram. Zabezpieczenia zarówno WEP jak i WPA-PSK. Nigdy nie miałem problemów z Wifi z winy looxa. Wiem, że występują problemy z Livebox'ami i "routerami" sagem neostrady... raz działa, raz nie, ale te urządzenia generalnie sprawiają problemy wszystkim.

Rady jakich można na dobry początek udzielić w razie problemów z siecią:
1. vxIPConfig - freeware, odpowiednik ipconfig dla windows, pozwala sprawdzić aktualną konfigurację IP, serwery dns, itd.
2. vxUtil - narzędzia do diagnostyki sieci - ping, trace route, nslookup i wiele innych
3. ustawienie AP jako Open, bez zabezpieczeń i filtrowania MAC pozwala na weryfikację ustawień w pocketPC. Jeśli tak działa to zaczynamy zabawę z zabezpieczeniami.
4. Sieć na WM ma 2 opcje - Internet i Work - Work służy do połączeń z siecią prywatną A NIE z internetem (np. sieć w biurze - adresy prywatne, server exchange, itd) bezpośrednio lub poprzez vpn; wszystkie połączenia do sieci internet należy używać w opcji Internet.
5. Jeśli nawiązałeś połączenie z siecią a nie otwierają ci się adresy spróbuj po adresach IP. Np. zamiast opwierać używa  adresu www.google.pl to wykonaj PING na 209.85.135.147. Jeśli adres ip odpowiada, a adres nie jest rozwiązany to masz błędnie skinfigurowane serwery DNS.

http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline fatom

• *
  • 79
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 25, 2008, 21:34:00 »
N560 ma taką opcję jak uśpienie wifi dla oszczędzania baterii. Po jakimś czasie się wyłącza wifi, a pokazuje że jest wszystko ok, zależy ile jest wpisane do uśpienia. Jak się wyłączy to chodzi cały czas, tak mialem rozłączal się z siecią. Wyłączyłem i teraz łączy się za każdym razem i z każdą siecią i nawet jak się uśpi loox to po włączeniu power sam nawiązuję zerwane połączenia.  SETTINGS- SYSTEM- WLAN POWER. Używam E2C i uważam że jest super program tylko trzeba go umieć obsługiwać.

*

Offline kamel

• 18
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 25, 2008, 22:21:19 »
N560 ma taką opcję jak uśpienie wifi dla oszczędzania baterii. Po jakimś czasie się wyłącza wifi, a pokazuje że jest wszystko ok, zależy ile jest wpisane do uśpienia. Jak się wyłączy to chodzi cały czas, tak mialem rozłączal się z siecią. Wyłączyłem i teraz łączy się za każdym razem i z każdą siecią i nawet jak się uśpi loox to po włączeniu power sam nawiązuję zerwane połączenia.  SETTINGS- SYSTEM- WLAN POWER. Używam E2C i uważam że jest super program tylko trzeba go umieć obsługiwać.

Faktycznie Fatom, miałem ustawione oszczędzanie energii na auto, przestawiłem na disable i wi-fi jakby "ożyło"  :) dzięki
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 22:22:58 wysłana przez kamel »

« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 26, 2008, 08:30:07 »
Wiem, że występują problemy z Livebox'ami i "routerami" sagem neostrady... raz działa, raz nie, ale te urządzenia generalnie sprawiają problemy wszystkim.

masz rację ... zauważyłem że fs łączy się po lewej stronie mojego biurka, czyli metr o shitbox'a z telekomuny, natomiast z prawej strony biurka sygnału już nie łapie

1. vxIPConfig - freeware, odpowiednik ipconfig dla windows, pozwala sprawdzić aktualną konfigurację IP, serwery dns, itd.
2. vxUtil - narzędzia do diagnostyki sieci - ping, trace route, nslookup i wiele innych
3. ustawienie AP jako Open, bez zabezpieczeń i filtrowania MAC pozwala na weryfikację ustawień w pocketPC. Jeśli tak działa to zaczynamy zabawę z zabezpieczeniami.
4. Sieć na WM ma 2 opcje - Internet i Work - Work służy do połączeń z siecią prywatną A NIE z internetem (np. sieć w biurze - adresy prywatne, server exchange, itd) bezpośrednio lub poprzez vpn; wszystkie połączenia do sieci internet należy używać w opcji Internet.
5. Jeśli nawiązałeś połączenie z siecią a nie otwierają ci się adresy spróbuj po adresach IP. Np. zamiast opwierać używa  adresu www.google.pl to wykonaj PING na 209.85.135.147. Jeśli adres ip odpowiada, a adres nie jest rozwiązany to masz błędnie skinfigurowane serwery DNS.

ad.1 - dzięki, tego mi brakowało w WM5
ad.4 - czyli ustwaię np na WORK w biurze i łącze się z kompami a one z intenetem to czy ja również dostane połączenie ze światem?
ad.5 - pingować poprzez program (vxIPConfig) czy w IE wpisać sam numer?

Wczoraj pojeździłem po mieście i udało mi się połączyć z wifi Urzędu Miasta w Lublinie :) ale fajnie :) ale niestety żadnego więcej połączenia nie udało mi się nawiązać :/ a były różne , lolki, stefany, sklepy itp, nic się nie połączyło :(((
pzdr
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2008, 08:33:38 wysłana przez pdaman »

*

Offline kamel

• 18
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 26, 2008, 13:21:23 »
Ja dziś serfowałem po Urzędem Miasta w Wyszkowie ponad godzinę, GG, Skype, Opera - wszystko śmigało wyśmienicie, ani razu nie restartowałem połączenia, problem jednak leżał w oszczędności energii na karcie wlan, wyłączyłem i jest  :ok:

*

Offline wszim

• 277
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens n560, MIO P550M
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 26, 2008, 23:22:22 »
Ja dziś serfowałem po Urzędem Miasta w Wyszkowie ponad godzinę, GG, Skype, Opera - wszystko śmigało wyśmienicie, ani razu nie restartowałem połączenia, problem jednak leżał w oszczędności energii na karcie wlan, wyłączyłem i jest  :ok:

Tak jest, potwierdzam. Jak jest ustawione na safe power lub auto to wifi działa kiepsko.
pozdrówka

« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 27, 2008, 09:55:47 »

zgadza się, ale nie rozumiem dlaczego aż tak ciężko mu złapac połączenie, fakt po tych ustawieniach jak już złapie to trzyma jak w zębach ;)

podejrzewam, że problem jest z livebox'em, jest to urządzenie do dupy i nie ma co się oszukiwać :/  dzięki all

« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 27, 2008, 19:51:55 »
dobra, livebox odłączony, w poniedziałek oddaje telekomunie ....

zakupiłem dlinka DSL-2740B   -   no i zaczeły się schody :/ neo działa, n560 widzi znajduje się w mgnieniu oka ale się z nią nie może połączyć :/

Próbowałem już na wiele sposobów konfigurować dlinka ale cholera nie udaje mi się nawiązac połączenia między urządzeniami :/

POMOCY!!!

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 28, 2008, 07:28:31 »
Można powtarzać do bólu. Robimy kroki po kolei. Aż który  pomoże
1. Wyłączyć oszczędzanie energii WiFi w PDA
2. Wyłączyć zabezpieczenia na AP
3. Sprecyzować problem! Narzędzia do diagnostyki są wymienione kilka postów wyżej...
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 28, 2008, 09:47:04 »
Można powtarzać do bólu. Robimy kroki po kolei. Aż który  pomoże
1. Wyłączyć oszczędzanie energii WiFi w PDA
2. Wyłączyć zabezpieczenia na AP
3. Sprecyzować problem! Narzędzia do diagnostyki są wymienione kilka postów wyżej...

ad. 1 wyłączone
ad. 2 wyłączone
ad. 3 ściągnąłem vxIPconfig i ... i nie wiem  ...

z routerem się połączył ale nic nie można otworzyć :/
Pocket_PC   00:30:05:B5:FD:1B   192.168.1.14   1 hours, 60 seconds