Panowie,
Przez półtora roku używałem orginalnego WM5 na N560. Korzystałem z routerów i AP różnych producentów: Linksys, Cisco, D-link, Asus, Pentagram. Zabezpieczenia zarówno WEP jak i WPA-PSK. Nigdy nie miałem problemów z Wifi z winy looxa. Wiem, że występują problemy z Livebox'ami i "routerami" sagem neostrady... raz działa, raz nie, ale te urządzenia generalnie sprawiają problemy wszystkim.
Rady jakich można na dobry początek udzielić w razie problemów z siecią:
1. vxIPConfig - freeware, odpowiednik ipconfig dla windows, pozwala sprawdzić aktualną konfigurację IP, serwery dns, itd.
2. vxUtil - narzędzia do diagnostyki sieci - ping, trace route, nslookup i wiele innych
3. ustawienie AP jako Open, bez zabezpieczeń i filtrowania MAC pozwala na weryfikację ustawień w pocketPC. Jeśli tak działa to zaczynamy zabawę z zabezpieczeniami.
4. Sieć na WM ma 2 opcje - Internet i Work - Work służy do połączeń z siecią prywatną A NIE z internetem (np. sieć w biurze - adresy prywatne, server exchange, itd) bezpośrednio lub poprzez vpn; wszystkie połączenia do sieci internet należy używać w opcji Internet.
5. Jeśli nawiązałeś połączenie z siecią a nie otwierają ci się adresy spróbuj po adresach IP. Np. zamiast opwierać używa adresu
www.google.pl to wykonaj PING na 209.85.135.147. Jeśli adres ip odpowiada, a adres nie jest rozwiązany to masz błędnie skinfigurowane serwery DNS.