Pulpit w Nokia Communicator 9300 / 9300i / 9500
Platforma s80 nie każdemu może się podobać a zwłaszcza menu.
Często bywa że chodzenie po menu bywa uciążliwe a dodawanie własnych skrótów nie wygląda zbyt estetycznie. Dlatego postanowiłem zrobić własne menu na bazie programu iDesk. Czytając ten artykuł dowiesz się jak krok po kroku stworzyć pulpit nawet taki jak w PC.
Aby rozpocząć zabawę należy pobrać program iDesk , który jest dole wątku i zainstalować go na komunikatorze. Należy pamiętać że do poprawnego dzialania tego programu jest wymagany dodatek OPL i OPX , które również są do pobrania w na dole wątku.
Gdy zainstalujemy program wchodzimy w panel sterowania w nokii i później w ogólne i klawisze własne i podajemy tam skrót do aplikacji iDesk. Na pewno zadajecie teraz sobie pytanie „ Po co to ?” Już wyjaśniam. Skoro program ma być używany jako alternatywa dla menu musi mieć przypisany skrót do klawisza pod ekranem tak aby zawsze łatwo można się było dostać do pulpitu nie używając standardowego menu.
Gdy już przypiszemy skrót do aplikacji wciskamy przycisk „ My own” lub „ Mój klawisz” lub jeszcze inaczej zależy od wersji komunikatora. Włącza nam się program iDesk i mamy mało praktyczne menu dlatego teraz przejdziemy do konfiguracji programu.
Konfiguracja :
Przy włączonym iDesk wciskamy guzik Menu i wybieramy opcję Tools a następnie Settings , wybieramy General settings i ustawiamy wszystko jak na obrazku

Gdy już ustawimy wszystko jak na zdjęciach zapisujemy konfigurację i widzimy już spore różnicę. Ale to jeszcze nie koniec , pora na przypisywanie skrótów.
Skróty :
Skróty możemy tworzyć dosłownie do wszystkiego tak jak na komputerze , dodatkowo możemy też tworzyć foldery a w nich kolejne foldery czego nie było można robić w standardowym menu. Aby przypisac skrót musimy pierw sprawic aby guziki na pulpicie były widoczne w celu łatwiejszej konfiguracji i przypisania programu bądź pliku przez nas w wybrane miejsce. W tym celu udajemy się znów do ustawień programu wciskając Menu i wybierając opcję settings/ Buttons i tam zaznaczamy opcję „ Hide empty buttons” na YES i zapisujemy. Na pulpicie mamy teraz pelno guzików niebieskich. Gdy już zrobimy że guziki są widoczne na ekranie knujemy iście misterny plan jak rozmieścic ikony i jakie dodac. Gdy już wyknujemy to przy użyciu strzałek na klawiaturze wybieramy wybrany przez nas guzik i wciskamy Menu i wybieramy opcję Buton / Edit i tam sobie przypisujemy co tylko zechcemy. Wszystkie inne guziki przypisujemy identycznie tylko należy pamiętać o tym żeby nie zapomnieć zaznaczać odpowiedniego guzika bo inaczej niezły bałagan nam się zrobi.
Czas na wygląd i estetykę czyli upiększanie.
Upiększanie i kończenie konfiguracji :
Gdy już przypisaliśmy skróty do każdego guzika należy coś zrobic z fatalnym domyślnym wyglądem. W tym celu należy zacząć od ukrycia nie uzywanych guzików , które ukryć
można tam gdzie się je włączyło , gdy to zrobimy wciskamy menu , wybieramy opcję Tools / Settings / Buton settings i ustawiamy wszystko jak na zdjęciach.

Oczom ukazuje się piękny i czytelny pulpit ale to jeszcze nie koniec. Dodajemy teraz myszkę. Aby dodać kursor myszy wciskamy menu i wybieramy opcje View / Virtual corsor .

Od tej pory nasz dżojstik sluży jako trackpoint . Aby podnieść efekt dobrze jest ustawić tapetę jakąś czytelną . Tapety zmieniamy wciskając Menu / Tools / Background image. Tam wybieramy sobie jakiś ładny obrazek ale uprzedzam że najlepiej jest skonwertować go do rozdzielczości ekranu nokii bo inaczej jeżeli będzie mniejszy jakośc będzie fatalna.
Stosując się do tej instrukcji powinieneś osiągnąć podobny efekt:

( kursor myszy nie jest widziany przez program do robienia zrzutów ekranu dlatego go nie widać na zdjęciu)

Jeżeli coś nie wyszlo albo coś pominąłeś albo ja coś pominąłem dlatego jeżeli ma ktoś jakiś problem bądź pytanie zapraszam do udzielania się poniżej.
PS. Dla tych co chcą zapytać skąd wytrzasnąłem pasek start widoczny na zdjęciu informuję że jest to tapeta zrobiona w programie Photoshop . Zajęło mi to pare minut więc sami też możecie sobie dodawać dodatkowe paski znane z PC.
Paczka z OPL OPX i programem iDesk
http://GSMstar.net/download/uploads/idesk_s80_v1.46.zip