Witam.
U mnie występuje podobny problem. Wizarda kupiłem kilka lat temu, ale kartę pamięciochy dopiero wczoraj - microSD Kingston 1GB z dwoma adapterami (SD i MiniSD). Do tej pory w gnieździe miniSD telefonu była tylko ta plastikowa zaślepka imitująca kartę.
No więc wkładam kartę w adapterze MiniSD do urządzenia i nic się nie dzieje. Próbę ponawiam po kilka razy, eksperymentując też ze wspomninanym tu i ówdzie Soft Resetem - nic z tego. Włożyłem kartę do Laptopa (tam działa bez zarzutu) i sformatowałem ją na FAT32, po czym ponownie wcisnąłem do telefonu - również bez skutku. Format na FAT też nic nie dał.
Następnie, zupełnie z innych przyczyn zainstalowałem Resco Explorera 2007, chwilę się nim pobawiłem i odłożyłem Wizarda gdzieś na bok. Jakież było moje zdziwienie, gdy bo upływie jakiejś godziny wykrył kartę! Jednakże powiedziałem sobie - co z tego, że ją wykrył, jak przy następnym wyjęciu znów może być tak samo. Żeby się upewnić czy karta będzie już zawsze działać wyjąłem ją z Wizarda i włożyłem ponownie. I od tej pory nie udało mi się jej uruchomić.
Początkowo telefon był na IPL/SPL 1.03. W nocy sflashowałem go najpierw na:
- RUU_Molski.Biz_226102_22610105_022511_WWE (karta nie zadziałała)
potem na:
- Polski ROM Orange 2.22 - też nie wykrywał karty
i w końcu na:
- Windows Mobile 6.1 [TNT.19199] TouchFLO Professional (z xda, wersja z marca) - również nie wykrywa karty.
Już nie wiem o co chodzi. Pomocy!

Podsumowując: karta zadziałała tylko raz i to na starym ROMie. Na laptopie działa bez problemu (w adapterze SD). Może problem jest z gniazdem MiniSD w Wizardzie albo z adapterem MiniSD dołączonym do karty MicroSD?