problem z karciochą pamięciochy

• 32 Odpowiedzi
  • 3232 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lis6502

• *
  • 92
  • Sprzęt: Wizard G3 i G4chętnie pomogę z ppc obecnie:Półtora Jornady 680 Nokia6630ME
problem z karciochą pamięciochy
« dnia: Marzec 03, 2008, 16:20:02 »
Kupiłem właśnie świeżą( jeszcze ciepła:D) kartę z kingston'a 2GB. Karta jest Micro sd, do tego są dwie przejściówki. Wpycham więc kartę w przejściówkę( do mini oczywiście) wkładam czarodziejowi w.... slot. i lipa! nie widzi! Ktoś coś cokolwiek? Nie wiem czy to może pomóc, ale jakby kto pytał
ipl 2.21.001
spl 2.21.0001
gsm 02.07.10
os 2.21.41
.Hilfe, bo nie mam opcji żeby ją wymienić w sklepie na inną...
Chciałem dobrze, wyszło jak zwykle

*

Offline KJN

• 33
  • Sprzęt: Omnia II / HTC HD2
Odp: problem z karciochą pamięciochy
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 03, 2008, 16:36:45 »
Mam ten sam problem ;-(
IPL   2.26
SPL   2.26
GSM   02.61.11
OS   2.22.1.1
Szukając rozwiązania sprawdziłem
- w czytniku kart w PC działa
- formatowałem FAT, FAT32 na SPV nie widać
- na Nokii widać,
- inna karta microSD 512 MB SanDisk w mojej przejściówce działa.
Teraz
Omnia II ROM WM6.1 -> ultra lite PL TiGeR2X ver 3.0
HTC HD2

*

Offline lis6502

• *
  • 92
  • Sprzęt: Wizard G3 i G4chętnie pomogę z ppc obecnie:Półtora Jornady 680 Nokia6630ME
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 03, 2008, 16:53:11 »
czyli że romki radia i inne bootloadery chyba nie mają nic do rzeczy...
może chodzi o pojemność? za jakiś czas wraca ojciec z pracy, zobaczymy co mój spv na karciochę 1GB
Też masz kingston'a?
masz jakiś brand? Ja mam o2, może te z o2 były lipne jakieś? OleYek, o wielki Modzie bądź łaskaw wspomóc newbies bo widzisz a nie grzmisz;PP

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 03, 2008, 17:30:40 »
 :D

Z kartami roznie to bywa... na pewno na Wizardzie nie chodza SDHC, ale jezeli to 2GB to powinna chodzic bez problemu. Jezeli Wam nie starszne obce jezyki (angielski) to proponuje wrzucic do Wizardow WM6 i sadze, ze powinno zadzialac...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline lis6502

• *
  • 92
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 03, 2008, 20:00:06 »
problem w tym OleYq, że to zwykła SD nie HC. Wsadziłem 1GB od ojca z Nokii 6131. I działa. Jedyna różnica jakiej się dopatrzyliśmy to taka  że dwójka jest made in taiwan, a jedynka in japan... Może to o to chodzi? WM6? Nie dziękuję, moja piątka jest wporządku jak na razie(angielska, but this isn't any trouble 4 me:E). Nie chcę modować fona póki nie muszę. Dziękuję wszystkim za pomoc:)

*

Offline piepia

• 20
  • Sprzęt: Wizardzik :)
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 03, 2008, 20:03:07 »
Wejdz w TotalCommandera i sprawdz czy czasem nie utworzyl sie folder StorageCard2. Jesli tak to wyciagnij karte, skasuj wszystkie foldery o nazwie StorageCard(1,2 etc) i wloz jeszcze raz.. U mnie kiedys tak bylo i programy w ogole nie chcialy dzialac.. ;p Jesli to nie pomoze to nie mam pojecia co jest grane..
:)
Pomogles mi..?:) Dziekuje :)
:)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 03, 2008, 20:42:52 »
problem w tym OleYq, że to zwykła SD nie HC. Wsadziłem 1GB od ojca z Nokii 6131. I działa. Jedyna różnica jakiej się dopatrzyliśmy to taka  że dwójka jest made in taiwan, a jedynka in japan... Może to o to chodzi? WM6? Nie dziękuję, moja piątka jest wporządku jak na razie(angielska, but this isn't any trouble 4 me:E). Nie chcę modować fona póki nie muszę. Dziękuję wszystkim za pomoc:)

Akurat WM6 chodzi duzo szybciej i stabilniej niz WM5 i wiecej rzeczy dziala jak powinno, to tak BTW :)

*

Offline KJN

• 33
  • Sprzęt: Omnia II / HTC HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2008, 10:43:33 »
To po kolei
model: G3
ROM: Orange 2.22 Polski (nie Polski ROM Orange 2.22 Wersja Ella z 8MB PP)
Obecnie używana karta: Kingston MiniSD 1GB (bez problemów)
Nowa karta:
-- Kingston MicroSD 2GB (SDC/2GB - 2ADP)
-- w komplecie dwa adaptery microSD => SD oraz microSD => miniSD
-- wyprodukowana: Taiwan

Spróbowałem również opisanego "tutaj" sposobu formatowania karty przywracającego jej poprawną wielkość i tez nic  :-|

Kingston na swoje stronie dla Wizada podaje maksymalną pojemność karty jako 1GB, choć jak w Polsce wiadomo, można więcej  :grin:

Gdzieś widziałem, wzmiankę dla WM 6 o jakiś dodatkowych bibliotekach, dla większych kart pamięci. Może na Wizarda WM5 może to rozwiązanie również pomogłoby na nasze problemy?
Co do zmiany WM 5 na WM6, to na to zawsze jest czas, a może jednak znajdzie się jakieś rozwiązanie uzdrowienia naszych SPV i kart ?
Teraz
Omnia II ROM WM6.1 -> ultra lite PL TiGeR2X ver 3.0
HTC HD2

*

Offline distagon

• 37
  • Sprzęt: Wizard/NxS3.3b
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 04, 2008, 11:18:44 »
Jeśli to jest ten Kingston microSD 2GB za ~20 zł z Allegro, to właśnie niedawno zastanawiałem się nad jego zakupem do swojego Wizarda. Zrezygnowałem po poczytaniu przynajmniej kilku(nastu) opinii, że to prawdopodobnie podróbki. Wizard często ich nie widzi, a jak widzi, to padają po krótkim czasie gubiąc dane.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2008, 11:50:35 »
20 zl to faktycznie tanio troche... za tanio bo w hurcie kosztuje ponad 35zl ...

*

Offline lis6502

• *
  • 92
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 04, 2008, 12:35:32 »
ja swoją 2gb kupiłem w gliwickim sklepie na 'H' (żeby nie robić reklamy wcale nie powiem że chodzi o mityczną postać :D) za 35.80 czy jakoś tak, więc wątpię żeby była to podróbka. Wcześniej kupowałem u nich różne różności( łącznie z kartami do innych fonów) i nie było żadnego problemu...

*

Offline lis6502

• *
  • 92
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 05, 2008, 09:37:53 »
skacząc po necie znalazłem takie coś http://www.maxprograms.pl/plik,885.html
ja nie mam możliwości go sprawdzić, bo 2gb jest u ojca w fonie a ten w pracy( nie wiem kiedy go zobaczę- tata nie wraca ranki wieczory;P), ale może byłoby to rozwiązaniem naszych problemów??

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 05, 2008, 09:49:24 »
MOże to żeczywiście kwestia wm5/6 u mnie na 6 chodzi 2 gb mini sd, mam też mikro kingstona ale mi przejściówka zaginęła wraz z czytnikiem, jak znajdę przejściówkę to zobacze jak to jest u mnie i może jednak przekonacie sie do wm6:)

*

Offline distagon

• 37
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 05, 2008, 12:31:59 »
skacząc po necie znalazłem takie coś http://www.maxprograms.pl/plik,885.html
ja nie mam możliwości go sprawdzić, bo 2gb jest u ojca w fonie a ten w pracy( nie wiem kiedy go zobaczę- tata nie wraca ranki wieczory;P), ale może byłoby to rozwiązaniem naszych problemów??
Niestety po pierwsze chyba żaden z testowanych SDHC-patchy na Wizardzie nie działał, a po drugie ta karta to nie SDHC.

Ja się za to kopię z wymianą karty 2GB Corsaira, która straciła połowę pojemności i do tego Wiz ją przestał widzieć.

EDIT:
@down: na forum corsaira (i nie tylko) to znane zjawisko. Podejrzewam, że to uszkodzenie ma związek z technologią MLC.
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2008, 15:13:40 wysłana przez distagon »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 06, 2008, 16:55:59 »
Najczesciej "podrobki" tracily pojemnosc, ale jak zle zostala rozpoznana to sie partycja stworzyla o takiej wielkosci jak zostala rozpoznana. Na forum byl opisany gdzies program ktorym mozna bylo naprawic partycje na kartach ale nie pamietam jak sie zwal...

*

Offline xprimo

• 477
  • Sprzęt: LG G (E975)
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 06, 2008, 17:02:20 »
a jeżeli możesz to weź sformatuj ją w zwykłym aparacie fotograficznym. ja miałem podobny problem jak zacząłem formatować karty w PC - i tylko format w konice minolcie mi ją przywrócił.

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 06, 2008, 18:38:07 »
mały offtop apropo flashów, słyszałem o gościu co był ubrany markowo(sony) i niby takowej firmy pendrivey sprzedawał, niby polemność 32GBza chyba 200zł, w kompie żeczywście xp widział jako 32gb tylko po wrzuceniu jakiegoś pliku był widoczny na pendraku ale po wyjęciu i włożeniu spowrotem pendrak był czysty :E

Po sprawdzeniu sprzętu jakimś proesjonalnym programem okazało się że pendrak ma nie 32gb ale 32mb :E :E :Epodobno dalej grasuje więc uwaga na oszukańca :P

*

Offline distagon

• 37
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 06, 2008, 19:28:03 »
Najczesciej "podrobki" tracily pojemnosc, ale jak zle zostala rozpoznana to sie partycja stworzyla o takiej wielkosci jak zostala rozpoznana. Na forum byl opisany gdzies program ktorym mozna bylo naprawic partycje na kartach ale nie pamietam jak sie zwal...

Wierz mi, próbowałem miliona programów i formatowania we wszystkim w czym się dało ;) To wygląda na uszkodzenie fizyczne. Odesłałem dzisiaj, zobaczymy.

*

Offline lis6502

• *
  • 92
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 06, 2008, 21:54:51 »
wiecie co - wgrałem tego patcha na wizarda
i ta sama karta która poszła do ojca do nokii teraz ruszyła u mnie
a więc tamten link to solucja. nie wiem jak ma się do kart sdhc, ale mój problem rozwiązał
na przyszłość proszę nie mówić rzeczy typu 'raczej nie ruszy'- sprawdź a nie spekuluj.

*

Offline lis6502

• *
  • 92
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 07, 2008, 02:30:19 »
a teraz najciekawsze. w pierwszym poście macie wersje mojego os'a. na tym patch wchodził. Chciałem opcji mms, zacząłem więc bawić się w modowanie romu. i co z tego przyszło? ano, że wgrałem jakiś tam Molski.Biz_226102_22610105_022511_G4_WWE. Fon chodzi wyraźnie szybciej, ale znowu nie czyta 2gigowej karty:/ a bez patcha nie chciał łyknąć nawet 1gb... to chore z tymi romami.

*

Offline distagon

• 37
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 07, 2008, 09:08:52 »
wiecie co - wgrałem tego patcha na wizarda
i ta sama karta która poszła do ojca do nokii teraz ruszyła u mnie
a więc tamten link to solucja. nie wiem jak ma się do kart sdhc, ale mój problem rozwiązał
na przyszłość proszę nie mówić rzeczy typu 'raczej nie ruszy'- sprawdź a nie spekuluj.
Gratuluję i cieszę się razem z Tobą. Ja u siebie sprawdzałem przynajmniej 3 różne patche, więc nie była to spekulacja.

EDIT:
@down: Ależ skąd... wkurzy to mnie dopiero Corsair jak mi nie wymieni karty na sprawną ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2008, 13:58:32 wysłana przez distagon »

*

Offline lis6502

• *
  • 92
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 07, 2008, 09:16:53 »
Ja u siebie sprawdzałem przynajmniej 3 różne patche, więc nie była to spekulacja.
w takim razie przepraszam, zrozumiałem że ZAKŁADASZ że nie ruszy. Mam nadzieję że nie uraziłem kolegi:)

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 09, 2008, 22:13:24 »
Ale szczerze mowiąc ten patch nic nie pomaga a tylko szkodzi.
Przynajmniej u mnie choc karta 2GB (micro na miniSD Kingstona) chodziła to bateria była opróżniana w zabójczym tepie (3h=40%) i przestało działać mi wifi :(
Możecie wgrywac choc ja osobiście nie polecam.

*

Offline Shakin

• 12
  • Sprzęt: HTC Wizard + 2GB
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 10, 2008, 15:29:54 »
Właśnie też to zauważyłem.

Może to nie rozwiązanie problemu, ale u mnie pomogło. Co? Wgranie Romu z WM5 Molskiego. Do karty nic nie musiałem dogrywać, widział ją od razu

*

Offline Zaru

• 17
  • Sprzęt: HTC Wizard, HTC Kaiser
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 20, 2008, 14:55:45 »
Witam.
U mnie występuje podobny problem. Wizarda kupiłem kilka lat temu, ale kartę pamięciochy dopiero wczoraj - microSD Kingston 1GB z dwoma adapterami (SD i MiniSD). Do tej pory w gnieździe miniSD telefonu była tylko ta plastikowa zaślepka imitująca kartę.
No więc wkładam kartę w adapterze MiniSD do urządzenia i nic się nie dzieje. Próbę ponawiam po kilka razy, eksperymentując też ze wspomninanym tu i ówdzie Soft Resetem - nic z tego. Włożyłem kartę do Laptopa (tam działa bez zarzutu) i sformatowałem ją na FAT32, po czym ponownie wcisnąłem do telefonu - również bez skutku. Format na FAT też nic nie dał.
Następnie, zupełnie z innych przyczyn zainstalowałem Resco Explorera 2007, chwilę się nim pobawiłem i odłożyłem Wizarda gdzieś na bok. Jakież było moje zdziwienie, gdy bo upływie jakiejś godziny wykrył kartę! Jednakże powiedziałem sobie - co z tego, że ją wykrył, jak przy następnym wyjęciu znów może być tak samo. Żeby się upewnić czy karta będzie już zawsze działać wyjąłem ją z Wizarda i włożyłem ponownie. I od tej pory nie udało mi się jej uruchomić.
Początkowo telefon był na IPL/SPL 1.03. W nocy sflashowałem go najpierw na:
- RUU_Molski.Biz_226102_22610105_022511_WWE (karta nie zadziałała)
potem na:
- Polski ROM Orange 2.22 - też nie wykrywał karty
i w końcu na:
- Windows Mobile 6.1 [TNT.19199] TouchFLO Professional (z xda, wersja z marca) - również nie wykrywa karty.
Już nie wiem o co chodzi. Pomocy! :(
Podsumowując: karta zadziałała tylko raz i to na starym ROMie. Na laptopie działa bez problemu (w adapterze SD). Może problem jest z gniazdem MiniSD w Wizardzie albo z adapterem MiniSD dołączonym do karty MicroSD?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 20, 2008, 15:06:38 »
Problemem raczej bedzie przejsciowka, poniewaz wlasnie sprawdzilem i moja karta Kingston 1GB microSD wlozona do przejsciowki microSD-miniSD dziala, tyle, ze przejsciowka jest SanDiska...

*

Offline Zaru

• 17
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 20, 2008, 15:21:58 »
Problemem raczej bedzie przejsciowka, poniewaz wlasnie sprawdzilem i moja karta Kingston 1GB microSD wlozona do przejsciowki microSD-miniSD dziala, tyle, ze przejsciowka jest SanDiska...
Dzięki za sugestię. :ok:
Dzisiaj będę miał możliwość sprawdzenia innego adaptera miniSD i dwóch różnych kart MicroSD, napiszę potem czy zadziałało.

*

Offline xprimo

• 477
  • Sprzęt: LG G (E975)
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 20, 2008, 15:31:42 »
no w tej chwili standardem jest juz microSD ale ja kupiłem miniSD do mojego wizarda zamieniająć 2 w 4 giga a ta pierwsza poprzez przejściówkę na SD poszła do aparatu ot taki mały OT :)

*

Offline Zaru

• 17
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 21, 2008, 14:26:42 »
No niestety, dziewczyna się pomyliła i miała tylko adapter SD. :) Ale wsadzałem moją kartę MicroSD bez adaptera do jej telefonu i u niej działa. Natomiast gdy jej kartę MicroSD wsadziłem do moje adaptera MiniSD i wetknąłem do Wizarda, to jej nie wykrywa. A zatem albo padnięty adapter MiniSD albo gniazdo karty MiniSD w Wizardzie. Możliwe, że kupię dzisiaj kolejną kartę MicroSD z Adapterem MiniSD, ale tym razem Sandiska. Bo chyba samych adapterów MiniSD raczej nikt nie sprzedaje, prawda? :)

*

Offline Zaru

• 17
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 21, 2008, 15:20:11 »
nie widziałem, ale zobacz jeszcze w czytniku , wsadź przez tą przejściówkę w adapter na usb i do kompa, chyba ze w laptopie ci czyta karty :P wtedy bedzie wiadomo czy to przejściówka nie działa :proud: jakby co to taki czytnik na usb kosztuje kilkanaście złotych
No niestety w laptopie jest gniazdo tylko na większe karty, czyli m.in. SD. Nie chcę za bardzo kupować czytnika USB, bo w sumie do niczego by mi się nie przydał, poza sprawdzeniem czy adapter nie jest uszkodzony. Właściwie, to wolę kupić dodatkową kartę MicroSD Sandiska trzy w jednym z kolejnym adapteraem i go wypróbować, bo dzięki niemu, metodą eliminacji, też sprawdzę czy to adapter czy gniazdko. Tylko co ja potem będę robił z tyloma kartami? :O~

EDIT: Słuchajcie, ale jaja. Zainstalowałem na ostatnio wgranym ROMie (WM 6.1) program Resco Explorer, o którym wspomniałem wcześniej, że przy nim zadziałała raz karta i... I znów działa. A zatem problem nie był wcale sprzętowy, ale systemowy. Resco wgrywa do systemu coś, co pozwala na wykrycie mojej karty pamięci. Cóż to takiego może być? Trial Resco jest chyba tylko 7-dniowy, więc potem znów karta będzie mi nie działała? Zwariowana sprawa. :S
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2008, 15:44:47 wysłana przez Zaru »