Oryginalne Romy do Universala

• 22 Odpowiedzi
  • 4151 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

mafo1

Oryginalne Romy do Universala
« dnia: Luty 26, 2008, 08:24:02 »
Na dzień dzisiejszy mój ranking to:

1. T-mobile (szybki, najnowszy, dużo RAM  :ok: - niestety odpadł ze względu na słabą obsługę SDHC (nie działała mi na nim moja karta :|

2. ROM ERY - całkiem całkiem

3. ROM ORANGE - stary, ale bardzo stabilny
- link http://www.business.orange.co.uk/servlet/Satellite?pagename=Business&c=OUKPage&cid=1142943309969

Witam.
Jak każdy użytkownik Universala mam za soba przygody z wgrywaniem romów z strony XDA. Niestety na własnej skórze przekonałem się, że wszystkie one posiadaja większe lub mniejsze niedociągnięcia programowe (Brak rozmó videow, brak mms-ów, brak działania pewnych funkcji telefonu jak tryb głośnowówiący itp.).

Z uwagi na to że nie ma 100% sprawnego romu WM6 postanowiłem bazowac tylko na oryginalnych romach do tego urządzenia, gdyż tylko one umozliwiaja funkcjonowanie w 100% tego urządzenia.
Przykład:
Ten kto ma, niech sobie sprawdzi, czy jeżeli masz złożonego palmtopa z ekranem do wewnątrz to czy możesz odebrać rozmowę przychodzącą przycieskiem zielonej słuchawki i jak w tym momencie zachowuje sie palmtop.
Na większości romów wm6 niestety nie odbierzesz w ten sposób rozmowy i jedynie co ci pozostaje to rozłożyć palma i chodzić z nim w otwartej pozycji.
Na romach oryginalnych nie ma problemu - odbierzesz rozmowę i palm będzie pracował od razu w trybie głośnomówiącym.
Takich przykładów jest wiele i świadczą one o tym, że osoby "gotujące" romy nie za bardfzo przywiązują uwagę do dopracowania OS-u
W niektórych nie działał nawetr tryb głośnomówiący (wogóle!) - po co taki OS?

Mam zatem teraz:
R 1.13.00
G 42.47.P8
D 1.30.90 WWE

Jest to rom orange z końca 2006, os 5.1.195   build 14847.2.0.0

Mam do szanownych kolegów następujące pytania (na pewno pomocne też dla innych).

Kupując maszynke miałem radio 0.00.00 (do sima), wgrywałem już z powodzeniem inne wm6

Czy jest lepszy oryginalny rom do Universala (najlepiej gdyby pododawać wszystkie znane do postu z wersją os i oceną użytkownmika).

Czy do universala (G3, botloader 1.00) mogę wgrać inny oryginalny rom niz z Orange - np. oryginalny wm5 z T-mobile ?

Jaki jest obecnie najnowszy i najlepszy wm5 (orange, T-mbile, może inny) ?

PS. Przy okazji wyrazy wielkiego uznania dla osób, które pracowały przy polskiej nakładce.  :ok:

Z góry dziękuję za wszystkie informacje w tej sprawie......
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2008, 08:41:18 wysłana przez mafo1 »

*

Offline Paveu69

• 1174
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
Odp: Oryginalne Romy do Universala
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 26, 2008, 17:25:26 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=80387.0

Miałem u siebie, całkiem przyzwoity :)

G3, Bootloader 1.00 - wgrywałem dużo romów i zawsze wychodziło  :grin:
Nienawidzę Androida!

*

mafo1

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 26, 2008, 21:26:39 »
A mam do szanownego kolegi jeszcze pytanie (trochę sie boje o maszynkę).

1. Czy odpalić normalnie tego exe i załadować rom jak inne np. wm6 ze strony xda

2. Czy może proces ładowania musi się odbyć inaczej (jest jakiś taki programik do tego)

3. Czy mam rozpakować tego exe rarem i skasowac plik extrom ? (mam kartę ery).

Bardzo prosze o podpowiedź jak dla laika... (najlepiej w punkcikach- ew. link do tekiego postu).

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 26, 2008, 22:18:38 »
Ja już nie pamiętam jak ten konkretny sie instaluje, ale nie miałem zbytnio problemu z zainstalowaniem...

Możesz albo po prostu odpalić plik exe, albo rozpakować i wywalić extROM, wedle uznania :)
Nienawidzę Androida!

*

mafo1

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 27, 2008, 08:01:40 »
Hm.... a nie powinieniem skorzystać z programu MaUpgradeUT noId?

Czytałem wyżej, że standardowo nie można wrzucić romu np. T-mobile na maszynkę z orange (czyli mojego spv m5000).

Jeżeli miałbym to zrobić tym loaderem to czy ma to wyglądać tak:

1. rozpakować MaUpgradeUT noID do katalogu np. C:/Upgrade

2. rozpakować plik exe z romem

3. skopiowac pliki romu (z katalogu output file) do katalogu z loaderem noId

4. odpalic starter MaUpgradeUT na id.exe

Help ?

Czy jeżeli standardowy rom exe sprawdza blokadę operatorską to uwalę sprzęt, czy będzie tylko komunikat o niezgodności ? (czy palm od razu wejdzie w tryb botloadera czy tylko pojawi się ten komunikat?

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 27, 2008, 16:05:55 »
Nie wiem jak to jest w przypadku kiedy masz blokade, ale w zasadzie jak odpalisz uploadera, to co najwyżej powie ci, że nie może upgade'ować sprzętu, a jak już zacznie, to raczej będzie działać :)

Śmiało odpal, jak coś będzie nie tak, to tylko hard reset i jest ok :)
Nienawidzę Androida!

*

mafo1

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 02, 2008, 09:34:18 »
Hm... no dobrze, zobaczymy...... mam nadzieję, że go nie uwalę.

Napisane: Luty 27, 2008, 20:07:50
UFFFFFFF... Poszło normalnie przez instalator .exe (zapewne dlatego, że ma botloader 1.0).

Napisane: Luty 27, 2008, 21:12:43
Po "nocnym" testowaniu romu powiem krótko - jeżeli ktos chce mieć universala z WSZYSTKIMI funkcjami to polecam rom z T-MOBILE.

Os jest szybki, stabilny, świerzy (08.2007) i nie zawiera błędów (bo to oryginał a nie gotowana kuchnia).

Instalowałem go na spv m5000 przez program exe (żadnych sztuczek), mam g3 z botloaderem 1.0 - wlazł bez problemu.

plik exe z romem zawiera radio 1.17 (ładuje sie razem z os i extrom.

W połączeniu z polską nakładką z postu forum i zedytowaniu pliku sym.txt z katalogu windows, który to ustawia pięknie polskie literki mam teraz 100% działający rom, spolszczony i obsługujący polskie znaczki z klawiatury. - PIĘKNA SPRAWA  :ok:

Napisane: Luty 28, 2008, 11:17:46
:( - niestety. Romik sliczny, ale nie wiem dlaczego nie chciał współpracować z moją sdhc 8gb. Na starym orange po wgraniu pliku cab wszystko szło bez problemu a niestety na t-mobile karta tak jakby się wiesza. Próbowałem różnych sterowników do sdhc ze stron xda - na wszystkich taki sam efekt.
Resumujac - jeżeli masz kartę sdhc to nie polecam (jest jakiś problem z tym romem i sdhc). Próbowałem nawet nie instalowac extromu, ale to też nie pomagało.
Orange który mam jest dużo starczy od tego t-mobile ale chodzi sdhc bez problemu i się nie zacina.
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2008, 08:34:11 wysłana przez mafo1 »

*

mafo1

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 04, 2008, 09:03:41 »
Witam:

tym razem chcę przetestować ten rom: ORYGINALNY ERY
http://rapidshare.com/files/78940791/UNI_TMPL_130118_130250_11003_PLK_Ship.exe.html

- nie wiem jakie w nim jest radio ( jest radio, os i extrom)
mam zamiar rozpakować tego exe i wgrać sam os z extromem. gdyż mam radio 1.17 a pewnie będzie starsze, poza tym radio strasznie długi się wgrywa.

Więc tak, po wgraniu romu mam:

OS 5.1.195 KOMPILACJA 14847.2.0.0
WERSJA ROMU 1.30.118 wwe Z 5.08.2006
EXTROM: 1.30.250

System po zainstalowaniu spolszczenia pozostawia ok. 31 mb (oczywiście w trakcie użytkowania troche ucieka, jak zresztą we wszystkich romach).
W romie znajdują sie standardowe programy, na razie nie zauważyłem żadnych problemów, chyba dobrze radzi sobie z moją SDHC.
Jest nowszy od ostatniego romu ORANGE ale starszy od ostatniego T-MOBILE.

Rom instalowałem bez radia (nie wiem zatem jakie znajduje się w loaderze).
Jak to zrobiłem:

1. rozpakowałem do katalogu TEMP plik .exe przy pomocy totalkomandera.

2. do rozpakowanego katalogu PLK przeniosłem z katalogu outputfile pliki os i extromu (bez radia)

3. uruchomiłem loader .exe

Na miom G3 z orange z botloaderem 1.0 wlazło bez problemu. (instalacja trwała ok. 5 minut)

« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2008, 08:40:03 wysłana przez mafo1 »

*

Offline czarusGG

• **
  • 236
    • http://www.kowszun.waw.pl
  • Sprzęt: HPC JORNADA 680, WALLABY, HIMALAYA, BLUEANGE
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 19, 2008, 01:46:29 »
Hmmm,

Powiem Tak.

Używam TOMALA 8,2 aktualnie :) I wcześniej myślałem jak kolega mafo1 :)

Mianowicie w ten sposób, kombinowałem jak poniżej:

1. Ci w firmach telekomunikacyjnych, to przecierz nie są idioci.
2. Powinni tam siedzieć profesjonaliści.
3. ROMy gotują amatorzy i często z racji niewiedzy, nie potrafią usunąć jakiś usterek i machają na nie ręką, jeśli "da się z tym żyć"", za to rom wygląda zaje%^$#@&iście :)
4. W sumie te oficjalne wydawane przez usługodawców komórkowych powinny być dopracowane do perfekcji (w końcu swoją niezawodnością mają gwarantować zadowolenie klienta)

Jak pomyślałem, tak zrobiłem...

Na pierwszy ogień poszedł przytaczany przez kolegę ROM oranżady... Posiedział u mnie w UNI chyba nawet przez tydzień :) I nie zdał egzaminu... Owszem, podoba mi się plugin ORANGE na TODAY...

Później Przyszła kolej na ERĘ (na WIZARDZIE nie było porównania, ERA była o niebo lepsza od oranżady), myślałem, że tutaj też tak będzie...

Następnym krokiem buło T-MOBILE, podrasowany z obsługą SDHC i sterami do grafiki...

Później kolejne WM 6.1

W końcu dałem szansę ponownie ORANŻADY (Wytrzymałem z nią tym razem ok. 30 minut) i odrazu przeflaszowałem spowrotem na TOMALA 8,2...

Tyle historii, a teraz wnioski:

Wszystkie te oficjalne ROMY, to żenada na maksa! 0 stabilności, 0 jakości, 0 prędkości... Jedyny PLUS dla "oryginałów", to wbudowany klient dla usługi MMS. Tak niestabilnego (potrafiącego się powiesić zanim jeszcze na dobrze wstanie) ROMU, nawet od kiepskich kucharzy nie widziałem! Nigdy więcej nie skusze się na ORANŻADĘ (generalnie, nigdy więcej nie wrócę do WM5!)

ERA - dość stabilny, lecz nadal bardzooooo wolny...

Z T-MOBILE też było coś nie tak, nie pamiętam już co, ale było...

Za to ROM od TOMALA 8,2 - Niezawodny, szybki, stabilny... Nie ma się do czego przyczepić, przynajmniej u mnie :)
Trzeba wiedzieć coś o wszystkim i wszystko o czymś.

*

damist

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 25, 2008, 15:32:31 »
Przetestowałem chyba wszystkie możliwe romy do universala z xda dev i te oficjalne. Wniosek jest jeden że na romie z ery pracuje się najlepiej bo w przeciwieństwa do tego z Xda Dev on działa. Nie testowałem tylko najnowszego od T-Mobile zapewne jest lepszy od tego z ery z tym że nie mogę go nigdzie znaleźć :(
Co do Romu Tomali to jeden z lepszych na Xda Dev mimo wszystko okalecza cholernie pocketa.
Maile nie działają prawidłowo,brak clear type,słabo trzyma akumulator po jednym dniu nieużywania prawie że pocketa ze 100% zrobiło się 60% gdzie przy romie z ery czy orange po zabawie godzinnej Wifi,udostępnianiu internetu dla laptopa ,przeglądaniu internetu,kilku telefonach pod koniec dnia miałem ok 70% akumulatora.

Ktoś z was testował najnowszy oficjalny rom od T-Mobile ? Czy to prawda że jest on tylko w języku niemieckim ?

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 25, 2008, 15:44:06 »
moge dac ci linka do najnowszego od tmobile z wgotowana w niego dodatkowo obsluga SDHC.
na brak clear type jeden hack w rejestr i po sprawie. tak samo na problemy z IR/BT. a baterie zzera szybko jesli procek pracuje na 100%, trzeba ubic jeden proces w advanced settings, ale fakt faktem, ze pewno nijak ma sie to do wm 5.0 jesli idzie o dzialanie na baterii.
dla mnie 5.0 ma jedna wade... caly czas wydaje mi sie, ze wszystko sie robi powooooooli...

*

damist

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 25, 2008, 15:51:44 »
moge dac ci linka do najnowszego od tmobile z wgotowana w niego dodatkowo obsluga SDHC.
Jeśli to nie problem to poproszę.
dla mnie 5.0 ma jedna wade... caly czas wydaje mi sie, ze wszystko sie robi powooooooli...
Niestety coś za coś. Ja wolę już poświęcić tą wydajność bo i tak w sumie moje multimedia ograniczają się na przeglądaniu internetu czy słuchaniu muzyki i to bardzo rzadko ale przynajmniej mam stabilny system. Szkoda że nie wydali oficjalnego Update do WM6 :( Pewnie jak bym chciał trochę się pobawić w bardziej zasobożerne programy to bym się jednak zdecydował na WM6.1. Po ok pół rocznej przerwie od universala zaobserwowałem że nowe romy i tak są znacznie lepsze od tych co były rok temu więc mam nadzieję że może wyjdzie taki idealny wm6.1 bo zaczynają już się pojawiać programy niekompatybilne z okienkami 5.0. Ktoś może wie dlaczego romy WM6.0/6.1 mają taki apetyt na akumulator ?

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 25, 2008, 16:13:41 »
http://rapidshare.com/files/131592008/UNI_TMO_20041_200147_11700_D3DM_WIFI_SDHC_WWE_Ship.zip.html

wiesz, co do stabilnosci to wszystko zalezy jak uzywasz, przynajmniej jesli idzie o nowego tomala.
jedynie ta bateria... :(

*

damist

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 25, 2008, 17:10:01 »
Dzięki za link :)

*

jajco112

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 26, 2008, 11:22:08 »
Nie wiem Damian czy testowałeś ten rom ale tak jak wczoraj pisaliśmy to Uni mi siadł i stawał na BL...

*

damist

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 26, 2008, 12:39:47 »
Nie. Jeszcze mie testowalem bo nie mam zbytnio czasu ale na dniach bede go instalowal bo podobno jest stabilniejszy i szybszy nawet od tego romu z ery. Moze cos zle robisz? Karte pamieci na pewno wyjmujesz? Moj stawal zawsze na bl gdy zapomnialem wyjac karte i dopiero po jej wyjeciu byl rrozpoznawany przez kommputer.

*

jajco112

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 26, 2008, 13:12:45 »
Wszystko robię według instrukcji!!  Już nauczyłem się że karty należy wyciągać.... Ale robię wszystko porządnie jednak po wgraniu romu (zakończone sukcesem) tradycyjnie leci HR i bum staje na BL...

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 26, 2008, 13:36:27 »
Musisz zrobić format DoC i wgrać jeszcze raz ROM
potrzebna zgoda

*

jajco112

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 26, 2008, 14:21:25 »
Witam cię Januszu :) Właśnie nie muszę robić Formatu DoC żeby wgrać inny rom... Wczoraj w nocy próbowałem 8 razy ten rom aż wgrałem rom Ery i zatrybiło za 1 zamachem... tylko z tym romem mam problem :/ Na Xda-dev czytałem o przenoszeniu romu na urządzenia innego brandu... Jednak  najśmieszniejsze jest to że mam UNI od t-mobile... Więc jakaś rada?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 26, 2008, 14:28:36 »
To może masz uszkodzony plik ROM-u . Podawałem linli do tego ROM-u na stronie TMobile UK oraz TMobile HR . Ściągnij jeszcze raz .
potrzebna zgoda

*

jajco112

« Odpowiedź #20 dnia: Październik 26, 2008, 14:45:36 »
Ściągałem z linku od re_... Ściągam z xda-dev tyle ze z serwera tego co jest adres IP...

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 26, 2008, 15:26:20 »
To może masz uszkodzony plik ROM-u . Podawałem linli do tego ROM-u na stronie TMobile UK oraz TMobile HR . Ściągnij jeszcze raz .

u mnie rom z tego linka co jest w faq dzialal. przychylam sie do tego co napisal janusz- doc przez mtty.

*

jajco112

« Odpowiedź #22 dnia: Październik 27, 2008, 16:56:59 »
Chylę czoło przed kolegami z forum  :E Metoda mtty zadziałała :D Rom wgrany zaraz zacznie się wieczne testowanie... Dziękuje wam :) (metoda mtty opisana w topiku wyżej)