Spolszczenie WM6 WWE MIO A701????

• 39 Odpowiedzi
  • 9355 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kieper

• *
  • 64
Spolszczenie WM6 WWE MIO A701????
« dnia: Luty 05, 2008, 20:55:50 »
Witam!

Czy jest już jakaś możliwość spolszczenia któregoś z wydań Windows Mobile 6 wysmażonego pod A701???
Jeśli jest spolszczenie WM6 w MIO A702 to może zadziała także z którąś kompilacją WM6 pod A701??? Pzdr

Odp: Spolszczenie WM6 WWE MIO A701????
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2008, 22:43:11 »
Na razie chyba nie ma żadnego spolszczenia, ale fajnie by było gdy ukaże się już jakaś wersja dopicowana na maksa żeby utworzył się zespół coby przetłumaczył :)

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 05, 2008, 23:26:43 »
Spolszczenia brak....

Tylko po co komu spolszczenie?
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 05, 2008, 23:50:10 »
Bo procesor jest za szybki  :E

*

Offline DRIFT-R

• 712
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 06, 2008, 00:24:03 »
Bo procesor jest za szybki  :E

Znajdzie się i milion innych sposobów żeby go zwolnić  :E
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline carl0s

• *
  • 99
  • Sprzęt: Mitac Mio A701
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 06, 2008, 08:43:09 »
Tylko po co szukać w tym milionie możliwości, jak można ot tak bez nic spolonizować Mio i patrzeć jak się poci z wysiłku? Ah i byłbym zapomniał - zawsze po takiej akcji można też założyć temat w stylu "moje Mio wariuje, nagle zaczęło się zamulać... hilfe!!"  :E

A na poważnie - dla samej radości tworzenia - jeśli kiedykolwiek powstanie team mający na celu tłumaczenie - chciałbym się do tego teamu zapisać :).

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 06, 2008, 08:44:12 »
Ale ten sposób jest prosty i baaaaaardzo skuteczny ;)

*

Offline MANIEK1970

• 46
  • Sprzęt: MIO MOOV 500 toshibaG810 WM6.1PLK. Nokia N95
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 13, 2008, 20:11:17 »
pozdrowionka mam rom  WM6-EN-1948-18548-FromChina ze stronki i jest spolszczenie nieoficjalne ,są to trzy pliki opisane jak postępować działają ino jest jeden problem za każdym razem po restarcie włancza się konfiguracja ekranu i tak dalej.może ktoś poprawi te błędy  :ok:

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 13, 2008, 20:40:58 »
uczyc sie angielskiego! To najprostsze na anglojezyczny rom. i lepsze od nauki chinskiego;)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 14, 2008, 21:42:04 »
pozdrowionka mam rom  WM6-EN-1948-18548-FromChina ze stronki i jest spolszczenie nieoficjalne ,są to trzy pliki opisane jak postępować działają ino jest jeden problem za każdym razem po restarcie włancza się konfiguracja ekranu i tak dalej.może ktoś poprawi te błędy  :ok:

Przepraszam, ale nie da mi to spokoju - spolszcz swój post najpierw, Kolego, skąd wziąłeś słowo "włanczać"? Przepraszam, nie obrażaj się - wiem, że to nieelegancko zwracać komuś na ortografy uwagę, ale akurat ten mnie boli.....

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 15, 2008, 08:01:44 »
po pierwsze. Naprawdę nie ma sensu instalować spolszczenia. Obsługa Mio to naprawdę intuicyjna sprawa. To łatwiejsze od niektórych modeli nokii, a już na bank motoroli :P.

Po drugie. Skoro nie radzisz sobie z angielskim, to po co Ci mio? Chcesz błysnąć przed kumplami, że masz wypas zabawkę? I co, jak którys z nich zada Ci mądrzejsze pytanie to mu odpowiesz, że "nie wiem, bo to po angielsku, a na forum nikt nie chciał mi spolszczyć"?

Po trzecie. 6nt a własnie moim zdaniem powinniśmy zwracać uwagę na orty i to bez litości. Ja nie wierzę w dysleksję, dysgrafię i inne dys.... Może poza dysmózgią. Skoro mnie nauczono - a asem nigdy nie byłem i do szkoły mi było nie po drodze - to każdy może.
A jak nie może - pod edycją postu jest magiczny guzik sprawdź ortografię - tam błędy się same poprawiają bez mała.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 15, 2008, 09:04:13 »
A ja właśnie wiem, że dysleksja istnieje- sam jestem (a w zasadzie byłem jako dziecko) jej ofiarą. Do tej pory mojego ręcznego pisma nikt nie odczyta (mnie włączając). Dużo pracy kosztowało moją Mamę wyprowadzenie mnie do etapu, kiedy mogłem zmieścić całe zdanie na jednej stronie (zwłaszcza 30 lat temu, w czasach kiedy o dysleksji wiedzieli jedynie pasjonaci logopedzi, jak moja Mama). Jednak nie o to mi chodzi - na forum jest narzędzie do sprawdzania ortografii i należy z niego korzystać. Howgh! Powiedział stary Indianin.

No i podtrzymuję - nieeleganckie i niegrzeczne jest zwracanie komuś uwagi na ortografy. Mnie zawsze uczono: "nie ten cham kto zupę przy obiedzie wylał, ale ten, kto to zauważył" i tego się trzymajmy. Tylko dlatego pozwoliłem sobie na powyższą uwagę, że ten akurat błąd razi moje oko szczególnie (nie wiem czemu). EOT, wróćmy do tematu głównego.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 15, 2008, 21:06:28 »
6nt - nie masz racji :)
To znaczy, częściowo masz, ale... No dobrze, OT ale wyjaśnić muszę. DYSLEKSJA, to po prostu trudności w opanowaniu umiejętności czytania i pisania, jakie rozpoznaje się u dzieci o prawidłowym rozwoju umysłowym. Jest kilka postaci tych zaburzeń:

1. DYSLEKSJA, czyli trudności w czytaniu, częstokroć powiązane z trudnościami w pisaniu. Jeśli dziecko nie umie napisać liter, słów, które słyszy albo myli takie litery jak "p" z "b", "d" z "b", "p" z "d", myli litery i wyrazy o podobnym brzmieniu i zapisie np. pada-bada-poda. Może też czytać z pamięci np. wcześniej zasłyszaną czytankę, albo zgadywać. To wszystko wiąże się z wolnym tempem czytania.

O dysleksji świadczyć może też przestawianie i opuszczanie liter albo sylab, przekręcanie końcówek wyrazów. Ogólnie dziecko dyslektyczne ma ogromną niechęć do czytania, szczególnie na głos i nie rozumie tego, co czyta, a więc nie opowie o treści opowiadania lub bajki. O dysleksji świadczyć może też przestawianie i opuszczanie liter albo sylab, przekręcanie końcówek wyrazów. Ogólnie dziecko dyslektyczne ma ogromną niechęć do czytania, szczególnie na głos i nie rozumie tego, co czyta, a więc nie opowie o treści opowiadania lub bajki.

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiałem czytać, teraz potrafię czytać z szybkością do kilkuset słów na minutę - bardzo praktyczne. Oczywiście z pełnym rozumieniem czytanego tekstu.

2. DYSORTOGRAFIA czyli trudności w poprawnym pisaniu wyrazów, a szczególnie popełnianie błędów ortograficznych,

3. DYSKALKULIA czyli trudności w liczeniu, w prostych działaniach dodawania, a szczególnie odejmowania.

4. DYSGRAFIA czyli trudności w pisaniu, niski poziom graficzny pisma: owe bazgroły, koślawe literki wychodzące poza linijki, pozaginane kartki, zaniedbany i brudny zeszyt (to nie zawsze oznaka niechlujstwa i lenistwa). Warto zwrócić uwagę też na to, jak dziecko trzyma długopis, ołówek, kredkę - czy nie za bardzo ją ściska, a może nacisk jest tak duży, że przebija kartkę na drugą stronę.

Jak widać, Twoją przypadłością - podobnie zresztą jak i MOJĄ - jest dysgrafia!

W odróżnieniu od naszej przypadłości, dzieci dyslektyczne w późniejszych latach nauki szkolnej mają trudności w nauce geografii, ponieważ trudno im wyczuć stosunki przestrzenne na mapie, nie orientują się w stronach świata. W geometrii nie dostrzegają różnic geometrycznych figur, kształtów, nie mają wyobraźni przestrzennej w przypadku brył. Mają kłopot ze zrozumieniem pojęć, a jedynie przyswajają je słownie (tzw. klepanie regułek).

Carl0s ma rację - tłumaczenie lenistwa i niechlujstwa dysekcją (a właściwie: dysortografią) zakrawa na kpinę. Widzę, jak czasami dzieciaki piszą, wklepując co popadnie w gg. "Przecież to i tak wiadomo o co chodzi" - tak tłumaczą występowanie błędów ortograficznych, totalne olewanie interpunkcji itp.

Każdemu zdarzy się błąd ortograficzny (ja w wieku szkolnym musiałem ograniczać wypracowania do kilku stron, żeby nie dostać lufy za orty - słowniczków na klasówkach używać nie można było...). Jednak ktoś, kto wie, że pisze z błędami ortograficznymi, z szacunku dla innych uczestników forum, powinien sprawdzić ortografię za pomocą udostępnionego tu narzędzia.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2008, 21:12:24 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 15, 2008, 21:22:45 »
(...)" Podzielam zdanie Twe, bez wątpliwości, ja też nie znoszę lenistwa obecności" (...)

jak to mawiał mój instruktor: "Lenistwo jest rękojmią zdrowia. Od ciężkiej pracy jeszcze nikt nie umarł, więc po co masz być pierwszy prawda?"

A wracając do tematu spolszczeń: Czy ktoś lepszejszy w dziedzinie systemów operacyjnych na platformy mobilne może mnie wyjaśnić, jak działa owo spolszczenie, i czym się różni od typowo polskojęzycznego systemu?
Tylko błagam - bez postów, że "nakładka to spolszcza a polskojęzyczny system taki jest i już".

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 15, 2008, 21:43:27 »
6nt - nie masz racji :)
To znaczy, częściowo masz, ale... No dobrze, OT ale wyjaśnić muszę. DYSLEKSJA, to po prostu trudności w opanowaniu umiejętności czytania i pisania, jakie rozpoznaje się u dzieci o prawidłowym rozwoju umysłowym. Jest kilka postaci tych zaburzeń:

1. DYSLEKSJA, czyli trudności w czytaniu, częstokroć powiązane z trudnościami w pisaniu. Jeśli dziecko nie umie napisać liter, słów, które słyszy albo myli takie litery jak "p" z "b", "d" z "b", "p" z "d", myli litery i wyrazy o podobnym brzmieniu i zapisie np. pada-bada-poda. Może też czytać z pamięci np. wcześniej zasłyszaną czytankę, albo zgadywać. To wszystko wiąże się z wolnym tempem czytania.

O dysleksji świadczyć może też przestawianie i opuszczanie liter albo sylab, przekręcanie końcówek wyrazów. Ogólnie dziecko dyslektyczne ma ogromną niechęć do czytania, szczególnie na głos i nie rozumie tego, co czyta, a więc nie opowie o treści opowiadania lub bajki. O dysleksji świadczyć może też przestawianie i opuszczanie liter albo sylab, przekręcanie końcówek wyrazów. Ogólnie dziecko dyslektyczne ma ogromną niechęć do czytania, szczególnie na głos i nie rozumie tego, co czyta, a więc nie opowie o treści opowiadania lub bajki.

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiałem czytać, teraz potrafię czytać z szybkością do kilkuset słów na minutę - bardzo praktyczne. Oczywiście z pełnym rozumieniem czytanego tekstu.

2. DYSORTOGRAFIA czyli trudności w poprawnym pisaniu wyrazów, a szczególnie popełnianie błędów ortograficznych,

3. DYSKALKULIA czyli trudności w liczeniu, w prostych działaniach dodawania, a szczególnie odejmowania.

4. DYSGRAFIA czyli trudności w pisaniu, niski poziom graficzny pisma: owe bazgroły, koślawe literki wychodzące poza linijki, pozaginane kartki, zaniedbany i brudny zeszyt (to nie zawsze oznaka niechlujstwa i lenistwa). Warto zwrócić uwagę też na to, jak dziecko trzyma długopis, ołówek, kredkę - czy nie za bardzo ją ściska, a może nacisk jest tak duży, że przebija kartkę na drugą stronę.

Jak widać, Twoją przypadłością - podobnie zresztą jak i MOJĄ - jest dysgrafia!

W odróżnieniu od naszej przypadłości, dzieci dyslektyczne w późniejszych latach nauki szkolnej mają trudności w nauce geografii, ponieważ trudno im wyczuć stosunki przestrzenne na mapie, nie orientują się w stronach świata. W geometrii nie dostrzegają różnic geometrycznych figur, kształtów, nie mają wyobraźni przestrzennej w przypadku brył. Mają kłopot ze zrozumieniem pojęć, a jedynie przyswajają je słownie (tzw. klepanie regułek).

Carl0s ma rację - tłumaczenie lenistwa i niechlujstwa dysekcją (a właściwie: dysortografią) zakrawa na kpinę. Widzę, jak czasami dzieciaki piszą, wklepując co popadnie w gg. "Przecież to i tak wiadomo o co chodzi" - tak tłumaczą występowanie błędów ortograficznych, totalne olewanie interpunkcji itp.

Każdemu zdarzy się błąd ortograficzny (ja w wieku szkolnym musiałem ograniczać wypracowania do kilku stron, żeby nie dostać lufy za orty - słowniczków na klasówkach używać nie można było...). Jednak ktoś, kto wie, że pisze z błędami ortograficznymi, z szacunku dla innych uczestników forum, powinien sprawdzić ortografię za pomocą udostępnionego tu narzędzia.

OK, ja chciałem uniknąć wykładu. Jednak skoro już wykład był, to podtrzymuję co napisałem - u mnie była to (i jest, tego się nie leczy, ale ćwiczy) dysleksja, z zaburzeniami umiejętności pisania (dysgrafia), nie mam za to żadnych problemów z ortografią (i nigdy nie miałem - z dyktand zawsze miałem najwyższe oceny).

Odnośnie dysleksji,to mylisz się w jednym - nie zawsze dzieci dyslektyczne mają problemy z rozumieniem przestrzeni (ja jestem najlepszym przykładem tegoż), czasem mają kłopot ze skupieniem uwagi (stąd trudności w uczeniu się), czasem bywają bardziej nerwowe i impulsywne od innych dzieci. Bywa różnie, w zależności m. in. od tego jak poważna jest dysleksja u dziecka i jak intensywnie są prowadzone ćwiczenia (dużo, naprawdę dużo można wyćwiczyć, ale kosztuje to ogromne ilości pracy). Moja Mama napisała kilka szkoleń dla nauczycieli, pedagogów i logopedów na ten temat, w czasach gdy dysleksja kojarzyła się ludziom z wypadającymi dyskami (wczesne lata '80 ubiegłego wieku), a teraz, rok przed emeryturą, uczy tych, którzy takie kursy robią. Stąd mam troszkę wiedzy zarówno teoretycznej, jak i praktycznej, liźniętej i wiem m. in. jakie czego są objawy i ile pracy i jakiej kosztuje rodziców doprowadzenie dziecka dyslektycznego do stanu umożliwiającego skończenie z dobrymi wynikami studiów.

Wiesz... u mnie dysleksja objawia się m. in. tym, że mam kłopot z uczeniem się z książek, natomiast zawsze świetnie przyswajałem to, o czym była prowadzona dyskusja na zajęciach i wykładach. I to na tyle. Przepraszam z offtopic, więcej nie będę  :oops:

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 18, 2008, 13:03:12 »
Ale znowu się poj**** dyskusja robi.

Ja podzielam zdanie kiepera - fajnie gdyby była lokalizacja. Żyjemy w demokratycznym kraju, jezeli chcę spolszczenie to sobie zainstaluję - jeżeli nie to nie. Po ch*** szczuć drugą osobę w stylu "a po co ci lokalizacja", "obsługa jest intuicyjna" i inne tego typu "inteligentne" argumenty.

@DRIFT-R, @carl0s i inni przeciwnicy lokalizacji:

Pójdźmy z innej strony. Przykład czysto hipotetyczny. Chcesz kupić samochód z klimatyzacją, a ja Tobie na to:

"Po co Ci klimatyzacja, okno sobie otworzysz" - nie wku***** by Ciebie takie uzasadnienie?

Taka sama sytuacja tutaj - jeżeli po prostu ktoś chce lokalizację to po prostu chce, bo taki ma kaprys albo potrzebę - i nie przekonuj go na siłę. Jeżeli jesteś szczęśliwy bez lokalizacji to fajnie - ale inni niestety nie są i musisz to uszanować.

Wracając do tematu - lokalizacji oficjalnej nie ma i nie będzie ponieważ do Mio A701 nie ma WM 6 oficjalnie. Tak więc i producent lokalizacji (Sunnysoft) nie wypuści takowej. Jedyna nadzieja w innych firmach ale wątpliwe żeby któras podjęła się tematu, ponieważ urządzenie nie jest już produkowane. Może znajdzie się jakaś grupa zapaleńców która to zrobi, czego nam wszystkim życzę.

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 18, 2008, 13:28:25 »
Radoskur spokojnie, bo coś Ci pęknie jeszcze...
Ja nie jestem przeciwnikiem spolszczenia. O ile zauważyłeś, wyraziłem nawet chęć uczestniczenia w tłumaczeniu WM6.

Twierdzę tylko, że naprawdę mija się z celem instalowanie tego. Urządzenia takie jak samochód, telefon, komputer czy czajnik elektryczny obsługuje się mechanicznie, nie myśląc za bardzo nad tym po jakiemu jest opis. Dlatego właśnie uważam, że utrata wydajności kosztem czegoś, na co zwraca się uwagę kilka dosłownie razy (do przywyknięcia) jest trochę bez sensu.
Ale to moje zdanie, i może faktycznie brak spolszczenia to wielka tragedia i dramat.. Nie wiem, mam swoje zdanie i dzielę się tylko nim z innymi.

*

Offline dżarmusz

• **
  • 112
  • Sprzęt: /Mio A701 WM 6.1/ -> Samsung Omnia M2D04
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 18, 2008, 13:32:40 »
Instalowania nakładki językowej jest najgorszym i ostatecznym wyjściem. Ale zawsze jakimś.
Najlepszym wyjściem jest usmażenie ROMu z PL komunikatami.
W wolnych chwilach zapoznaję się z Scoter Kitchen. Jeżeli starczy mi czasu i umiejętności,  to może uda się coś wyprodukować - mam nadzieję że już na dopieszczonej wersji WM 6.1 by Oki.

Do tych najmądrzejszych: proszę Was o nie mieszanie forum z gównem poprzez zadawanie dziwnych pytań i wynajdywanie tematów zastępczych.  Jeżeli nie macie nic ciekawego do napisania na temat, to odpuście.

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 18, 2008, 16:47:13 »
A wracając do tematu spolszczeń: Czy ktoś lepszejszy w dziedzinie systemów operacyjnych na platformy mobilne może mnie wyjaśnić, jak działa owo spolszczenie, i czym się różni od typowo polskojęzycznego systemu?
Tylko błagam - bez postów, że "nakładka to spolszcza a polskojęzyczny system taki jest i już".

Nie jestem guru w temacie spolszczen ale uzywalem swego czasu A701 i ROMów R65 i R65PL.W "zwykłym" (anglojęzycznym) ROMie R65 trzeba było instalować nakładkę firmy Sunnysoft ręcznie aby zobaczyć język ojczysty na ekranie .Gdy przeszedłem na R65PL ("zaszyty język polski w ROMie) to roznica byla taka , że nakładka Sunnysoft wgrywała sie automatycznie po flash'u  R65PL  lub HR ROMu.Jednakże doszedłem do wniosku iż to tylko zabieg kosmetyczny - zwykły "pic na wodę" i to to samo oprogramowanie (tylko tyle , że wczytywane automatycznie) .Oczywiście mogla to być trochę nowsza wersja Sunnysoft ale nie zauważyłem roznicy.To tylko moje spostrzeżenia i może ktoś stwierdzi podobnie.Po za tym R65PL to jeden z najmniej  kłopotliwych ROMow jakich używałem (bugi) i gdyby nie taki wolny w porównaniu z WM6 Alkocholera to bym do tej pory przy nim został.Pozdro  :)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 18, 2008, 17:20:56 »
radoskur - złe porównanie. Raczej jeżeli już do samochodu, to porównaj do auta, które literkę "R" na skrzyni biegów ma zaklejoną papierkiem z napisem "W" (wsteczny), gdzie na "ON/OFF" w klimie masz inny papierek z napisem "WŁ/WYŁ", a na silniku w miejscu "V6" masz jeszcze inny papier z napisem "6CYL" itd. Fajnie, nie? Tylko po co? :mrgreen:

« Odpowiedź #20 dnia: Luty 18, 2008, 22:28:54 »

W wolnych chwilach zapoznaję się z Scoter Kitchen. Jeżeli starczy mi czasu i umiejętności,  to może uda się coś wyprodukować - mam nadzieję że już na dopieszczonej wersji WM 6.1 by Oki.

chętnie przyłączę się do owego projektu

*

Offline DRIFT-R

• 712
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 19, 2008, 13:35:19 »
@DRIFT-R, @carl0s i inni przeciwnicy lokalizacji:

Jakoś nie przypominam sobie żebym był przeciwko spolszczeniu. Moje pytanie było retoryczne wiec nie ma co się za bardzo bulwersować. Jeśli ktoś tego potrzebuje to spoko tylko niestety cena jaką za to zapłaci w postaci obciążenia procesora chyba jest trochę za duża, przynajmniej jak dla mnie.

Jestem przeciwko zbyt dużemu obciążeniu procesora (i temu, że producenci sprzedając urządzenia z zaznaczeniem, że system jest PL nie piszą, że jest to tylko nakładka), a nie przeciwko językowi polskiemu itp... nie ma co w tym miejscu dorabiać filozofii do jednego zdania.

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
  • Sprzęt: MioA201|htcDesireX
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 06, 2008, 21:12:37 »
Widzę że temat umiera.
Może opisze moje przemyślenia i próby gotowania to coś ruszy się w tym światku, bo jak na razie to widzę, że w HTC aż się gotuje, a tu jakaś cisza nastałą, wszyscy pozbyli się 701?

Ogólnie rzecz biorąc polskie napisy nie są mi do szczęścia potrzebne, ale skoro jest taka możliwość to czemu z niej nie skorzystać.
Nakładka odpada całkowicie, bezsensowne marnotrawienie pracy procka, pozostaje ugotowany ROM z pliczkami zlokalizowanymi przez producenta .. systemu oczywiście :D.
Jako system bazowy wziąłem ostatnie wydanie Alcoholera z 18.01, wg mnie szybki i stabilny, nie brałem pod uwagę wersji 6.1 bo jakoś mizernie wyglądają te zrobione przez poldo, a innych na razie brak.
Samo spolszczenie nie było trudne, jeśli ktoś chce sobie oblookać to jutro mogę wrzucić, niestety jest to wersja bardzo wczesna i ma od nędzy błędów, ale jeśli będe miał więcej czasu to w ciągu tygodnia będzie gotowa, mam nadzieje :D.

PS.
Jeśli ktoś coś gotuje dla siebie to proszę o kontakt, nie będę musiał sam dochodzić do niektórych rzeczy ;).
WM61.21057 -> Mio.A201.A501.A701.A702
WM65.21916 -> WM65x.23152 -> WP710.7592 -> htcHD2
DAROWIZNA

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 06, 2008, 21:41:32 »
O oo ja też używam ver Alcoholera z 18.01, uwazam go za najlepszy i najszybszy WM6.Oczywiscie bardzo prosimy o wrzut na RS lub gdzie tam indziej twej pracy - bedziemy testowac. Mógłbys opisac jakimi narzedziami dokonywales spolszczenia .Nie widze nic zlego w spolaszczaniu WM6 dla A701 jesli nie odbije sie to na szybkosci i stabilnosci.  :ok: Pozdro

*

Offline wielbuond

• 256
  • Sprzęt: Mio A701; SD_Card: hama 1GB
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 06, 2008, 23:28:56 »
elMInStER, z całego serca popieram Twój projekt :ok:

Jako system bazowy wziąłem ostatnie wydanie Alcoholera z 18.01, wg mnie szybki i stabilny, nie brałem pod uwagę wersji 6.1 bo jakoś mizernie wyglądają te zrobione przez poldo, a innych na razie brak.
Są jeszcze wersje stwosa: http://www.miousers.co.uk/viewtopic.php?t=3841
Samo spolszczenie nie było trudne, jeśli ktoś chce sobie oblookać to jutro mogę wrzucić, niestety jest to wersja bardzo wczesna i ma od nędzy błędów, ale jeśli będe miał więcej czasu to w ciągu tygodnia będzie gotowa, mam nadzieje :D.
To ja poproszę o linka, mam teraz urlop to sobie oblookam. Właśnie czytam sobie te wszystkie tutoriale na www.miousers.co.uk i niestety nie wszystko rozumiem. Trochę zbyt słabo znam angielski. No ale może starczy mi cierpliwości, żeby nad tym przysiedzieć i stworzyć swoją wersję...
A jeżeli chodzi o te błędy to skąd one się biorą? Czy po samej translacji niektóre rzeczy przestały działać czy jeszcze modyfikowałeś coś oprócz plików językowych?
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2008, 23:31:17 wysłana przez wielbuond »

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 07, 2008, 09:43:11 »
To ja poproszę o linka, mam teraz urlop to sobie oblookam. Właśnie czytam sobie te wszystkie tutoriale na www.miousers.co.uk i niestety nie wszystko rozumiem. Trochę zbyt słabo znam angielski. No ale może starczy mi cierpliwości, żeby nad tym przysiedzieć i stworzyć swoją wersję...
A jeżeli chodzi o te błędy to skąd one się biorą? Czy po samej translacji niektóre rzeczy przestały działać czy jeszcze modyfikowałeś coś oprócz plików językowych?

miousers.co.uk jest ok, sporo można się tam dowiedzieć, ale tutoriale nie zawsze są tam w pełni zrozumiałe i do niektórych rzeczy dochodzi się samemu, a to trochę trwa. Na wersje Swotos'a narzekają trochę na miousers więc też nie brałem go pod uwagę, najlepiej byłoby znaleźć wersje bazową, bez żadnych dodatków, ale na nic takiego nie trafiłem :(. Jeśli ktoś ma coś takiego to poproszę.

Błędy wzięły się z chęci szybkiego zobaczenia efektów ;):
- po soft resecie zawsze kalibracja ekranu (nie wiem skąd to się wzięło)
- dublowanie się katalogów ( to akurat wiem gdzie poprawić)
- i trochę kosmetyki, ogólnie muszę poszperać po rejestrach

Jak dotrę do robotki to wrzucę gdzieśtam, ale raczej jako ciekawostkę bo ta wersja nie nadaje się do normalnego użytkowania.

Edit 1.
Wrzuciłem na SuperUpload PLKv0.1b
Ale jeszcze raz napisze, że to jest wersja rozwojowa i do normalnej pracy się nie nadaje.

Edit 2.
Udostępniam wersję nadającą się do użytkowania z poprawionymi błędami które łatwo było zauważyć :D
+ po soft resecie zawsze kalibracja ekranu (nie wiem skąd to się wzięło)  - niestety nie mogę na razie tego zmienić , trzeba wykasować Welcome.lnk z katalogu \Windows\Autostart
+ dublowanie się katalogów ( to akurat wiem gdzie poprawić)  - poprawione, większość katalogów spolszczonych
+ i trochę kosmetyki, ogólnie muszę poszperać po rejestrach  - poszperałem i pozmieniałem :D

Na razie tyle, trzeba potestować, wpisujcie ewentualne problemy, tylko nie te co były w oryginalnym alcoholer'ze bo narazie tego nie zmienie :D

ROM_5.2.1948_PLKv0.3b
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2008, 13:02:05 wysłana przez elMInStER »
DAROWIZNA

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 07, 2008, 13:38:13 »
elMInStER jesteś wielki! Właśnie pobieram Twój ROM_5.2.1948_PLKv0.3b  :ok:
---
A miałbyś może chwilę, żeby napisać polskiego tutoriala? Bo ja spędziłem parę godzin w nocy na próbach rozgryzienia tematu i niewiele udało mi się osiągnąć. Coś tam wyczytałem, że muszę mieć wersję Scooter kitchen zmodyfikowaną przez stwosa, starszą wersję ImgFS Tools itp.  W końcu miałem jakby wyextrctowane pliki z romu alkoholera i polskie *.mui z emulatora WM6, ale nie potrafiłem już zatąpić angielskich mui polskimi - Windows XP wywalał błędy, że pliki są używane lub że dysk jest pełen :|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2008, 13:52:31 wysłana przez wielbuond »

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 07, 2008, 14:13:04 »
A miałbyś może chwilę, żeby napisać polskiego tutoriala? Bo ja spędziłem parę godzin w nocy na próbach rozgryzienia tematu i niewiele udało mi się osiągnąć. Coś tam wyczytałem, że muszę mieć wersję Scooter kitchen zmodyfikowaną przez stwosa, starszą wersję ImgFS Tools itp.  W końcu miałem jakby wyextrctowane pliki z romu alkoholera i polskie *.mui z emulatora WM6, ale nie potrafiłem już zatąpić angielskich mui polskimi - Windows XP wywalał błędy, że pliki są używane lub że dysk jest pełen :|

Hmm, nie mam czasu na tutka :D. Na pewno trzeba mieć kuchnie i to najlepiej swotosa, bo najnowsza, chociaż pozostawia wiele do życzenia, ImgFS starsze tylko do extraktu z emu ROM'a, potem zbędne, opis translacji na miousers.co.uk mi nie pomógł, dopiero na xda znalazłem odpowiedni, nie wiem dlaczego XP wywalał ci błędy, może nie zakończony został dump ROM'u. Na początku chciałem skorzystać z wersji z 13.01, ale strasznie jest w nim nabałaganione i ciężko było dojść do porządku.
DAROWIZNA

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 07, 2008, 14:32:09 »
opis translacji na miousers.co.uk mi nie pomógł, dopiero na xda znalazłem odpowiedni
Chodzi o ten wątek czy znalazłeś coś lepszego?

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 07, 2008, 14:59:54 »
tak, powiedzmy, że jest przejrzysty ;)

Testy jak na razie ok, trzeba tylko zmienić ustawienia lokalne na Polskie :D, w następnej wersji poprawie.
DAROWIZNA