Odblokowanie WIN CE5.0 na ARISTO X500

• 20 Odpowiedzi
  • 12396 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odblokowanie WIN CE5.0 na ARISTO X500
« dnia: Luty 04, 2008, 01:49:45 »
Witam,

Bardzo Proszę o pomoc w odblokowaniu systemu. ActiveSync go nie widzi a zmiana nazwy pliku, który uruchamia aplikacje nawigacji z karty SD też nic nie daje.  :(

Odp: Odblokowanie WIN CE5.0 na ARISTO X500
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2008, 20:48:03 »
Witam,

Bardzo Proszę o pomoc w odblokowaniu systemu. ActiveSync go nie widzi a zmiana nazwy pliku, który uruchamia aplikacje nawigacji z karty SD też nic nie daje.  :(
wejdz w menu system system info i wybierz memory storage zamiast activesync i ActivSybg go zaobaczy !

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 09, 2008, 10:42:51 »
Chyba ActiveSync zamiast Memory Storage... tak na zdrowy rozsądek  :wink:

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 09, 2008, 20:46:51 »
Witam,
wczoraj zakupiłem x500 (dokładnie to wymieniłem za punkty Vitay :) ). Okazuje się, że nie jest łatwo przestawić go w tryb ActiveSync - u mnie w ustawieniach nie ma w ogóle takiej opcji :( Ale sytuacja nie jest beznadziejna... Mój sposób jest następujący:

1. Czysta karta SD + czytnik (ewentualnie wykorzystujemy x500 w trybie MassStorage :) )
2. Zakładamy folder "soft" (bez cudzysłowów, właściwie nazwa folderu jest dowolna)
3. Ściągamy http://www.nstsoftware.com/ceDesktop.exe
4. ceDesktop.exe wgrywamy do folderu "soft"
5. Z oryginalnej karty z Smart2go kopiujemy plik "Engine.ini" na nową kartę do katalogu głównego
6. Zmieniamy zawartość "Engine.ini":
oryginalny wpis: "\MobileNavigator\MobileNavigator.exe" zamieniamy na "\soft\ceDesktop.exe"
Właściwie, to można sobie stworzyć plik "Engine.ini" od zera i po prostu wpisać tam tą linijkę "\soft\ceDesktop.exe"
7. Wkładamy tak spreparowaną kartę do x500, można zrobić softreset (powinno działać bez)
8. Po naciśnięciu przycisku "Nawigacja" uruchomi się ceDesktop.exe z karty SD i powinien pojawić się pasek "start" u dołu ekranu. Klikamy na ikonkę obok zegara - pokazuje się nam pulpit. Gdyby po naciśnięciu ikony nic się nie działo - znaczy, że coś poknociliśmy.

Mamy dostęp do pulpitu, pełnego panelu sterowania, explorera - i możemy kombinować do woli...

Dodatkowo zauważyłem, przeglądając katalog "Windows" plik "usbfnswitch.exe" - niby przełącza tryb pracy urządzenia, ale mój ActiveSync nadal go nie widzi... może ktoś inny będzie miał więcej szczęścia.

Druga sprawa: Jak łatwo zauważyć w ten sposób można spowodować uruchomienie dowolnego pliku z karty SD, więc gdyby zainstalować AutoMapę na kartę - do katalogu "AutoMapa EU" i zawartość pliku Engine.ini odpowiednio podmienić - być może otrzymalibyśmy Voyagera x500 z Automapą.
Może ktoś, kto ma Automapę by to przetestował?

Polecam jeszcze lekturę pewnego bloga: http://maxxdigitalowners.wordpress.com/
a szczególnie wpisu z dnia 5 stycznia. Ale UWAGA!!! - grzebanie w rejestrze NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Nie wiadomo, czy hardreset przywraca rejestr do stanu oryginalnego. Gdzieś czytałem, że grzebanie w gałęzi [HKEY_LOCAL_MACHINE\init] może uwalić urządzenie na amen!!! I blog nie dotyczy x500!!!

Pozdrawiam
Paweł

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2008, 14:48:43 »
Bardzo DZiękuje za szczegółowy opis  :D ok:

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 07, 2008, 21:45:25 »
mam odblokowany Aristo X500 niestety nie widzi go AS czy ktoś może mi pomóc i wyjaśnić jak połączyć go przez AS z PC...

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 19, 2008, 14:17:11 »
Aristo x800 jest dość ciekawie zablokowany.
Z tego, co udało mi się dojśc samemu elementy blokady są następujące:
W pliku \Windows\startup.ini uruchamiana jest aplikacja z biblioteki \Windows\ceshell.dll
Aplikacja ta przechwytuje (blokuje dostęp) do startup.ini, a następnie odpala aplikację \FlashDisk\SHELL\MainPage.exe
Przy okazji łapie chyba tez obsługę portu USB.

Udało mi się (przez podmianę pliku \Storage Card\Automapa EU\Automapa EU.exe na CeDesktop.exe) dorwać się do pulpitu windowsów, za pomocą aplikacji killme utłuc CeShella, jednak dalej nie mogę się podpiąć AS do urządzenia.
Prawdopodobnie czegoś w systemie jeszcze brakuje. Po podpięciu USB z explorera znika folder Storage Card, tak, jakby gdzieś pod spodem działał jeszcze jakiś proces przechwytujący USB. Podejrzewam, że X500 jest podobnie zablokowane.
W sumie, jaki kawałek WinCE odpowiada za komunikację przez USB? Albo z innej beczki - czy jest możliwość pominięcia startu aplikacji ze startup.ini? Do rejestru mogę się dostać bez problemu, jeśli to w czymś pomoże.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 14:43:31 wysłana przez trzypion »

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2008, 16:02:00 »
W rejestrze w HKLM/Drivers/USB/Function Drivers - podaj zawartość "default" i jakie są podklucze (nazwy)

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 19, 2008, 21:44:59 »
DefaultClientDriver: Mass_Storage_Class

podklucze:
Mass_Storage_Class
Serial_Class

Zmieniłem na Serial_Class i teraz windows na PC mi wykrył 'generic USB serial' i koniec, bo nie widzi drivera do niego...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 22:06:40 wysłana przez trzypion »

*

• 6211
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 19, 2008, 22:03:42 »
Zmień DefaultClientDriver na Serial_Class

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 19, 2008, 22:25:24 »
Zmieniłem, tylko teraz po podpięciu Windowsy na PC mi wykrywają go jako 'Generic USB Serial' i nie znajdują drivera do niego :(

*

• 6211
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 19, 2008, 22:47:34 »
A masz zainstalowany ActiveSync? Po stronie PNA odpal /windows/repplog.exe

Jak masz zainstalowany AS, to jako sterownik spróbuj podać <katalog as>(domyślnie C:\Program Files\Microsoft ActiveSync)\drivers\winceusbsh.inf

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 19, 2008, 23:59:55 »
AS jest (v. 4.5).  Odpalenie replog.exe powoduje, że na ok. sekunde pojawia się ikonka na pasku zadań, a następnie PNA robi 'plim!' i ikonka znika, AS nie łączy się za nic.
Urządzenie zgłasza się jako:
USB\VID_1457&PID_5112\5&6C122E0&0&1

Niestety, Google milczą na temat takiego VID i PID :(

*

• 6211
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 20, 2008, 10:03:00 »
Pojawia się ikonka mówisz? To ciekawe, jakby driver po stronie PNA był błędny to nie pojawiała by się.

Napewno nie masz tam oprócz mass storage class i serial class jeszcze rndis?

Po podpięciu PNA przez menadżer urządzeń podaj ten sterownik co ja podawałem ścieżkę do niego.

Skopiuj za pomocą jakiegoś edytora rejestru skopiuj klucz HKLM/Drivers/USB/Function Drivers, ewentualnie cały rejestr i go podeślij
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2008, 10:08:46 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 20, 2008, 21:08:24 »
Proszę bardzo:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\USB\FunctionDrivers]
"DefaultClientDriver"="Mass_Storage_Class"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\USB\FunctionDrivers\Mass_Storage_Class]
"Dll"="usbmsfn.dll"
"InterfaceSubClass"=dword:00000006
"InterfaceProtocol"=dword:00000050
"DeviceName"="DSK2:"
"FriendlyName"="Mass Storage"
"idVendor"=dword:00001457
"Manufacturer"="Samsung"
"idProduct"=dword:00005110
"Product"="Generic Mass Storage"
"bcdDevice"=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\USB\FunctionDrivers\Serial_Class]
"Dll"="serialusbfn.dll"
"InterfaceSubClass"=dword:000000ff
"InterfaceProtocol"=dword:000000ff
"DeviceName"="USBFNS1:"
"Tsp"="Unimodem.dll"
"Prefix"="COM"
"DeviceArrayIndex"=dword:00000000
"DeviceType"=dword:00000000
"IClass"="{CC5195AC-BA49-48a0-BE17-DF6D1B0173DD}"
"Manufacturer"="Samsung"
"idProduct"=dword:00005112
"Product"="Generic USB Serial"
"bcdDevice"=dword:00000000
"FriendlyName"="USB Cable:"
"Index"=dword:00000005

Napisane: Wrzesień 20, 2008, 20:52:37
No to autoodpowiedź  ;)

Do pliku  wceusbsh.inf dodałem pod  <VENDOR SECTION> w kluczu [Samsung] linijkę:
%USB\VID_1457&PID_5112.DeviceDesc% = Host_Inst, USB\Vid_1457&Pid_5112 i AS zobaczył.

OK, teraz pytanie za 100 punktów - jak się dobrać do pliku startup.ini, albo też - jak przekonać WindowsCE, żeby przy ładowaniu nie używały tego pliku?

*

• 6211
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 20, 2008, 21:12:48 »

Podmień na 3F0 (w hex, 1008 w binarnym) no i oczywiście zmień "DefaultClientDriver"="Mass_Storage_Class" na Serial_Class

Po zmianie VendorID na twój rozpoznawało mi dalej pocketa po nazwie wpisanej w "Product", ale już nie przyjmował sterowników  :wink:

ha, wyprzedziłeś mnie ;] to samo w drugą stronę (ja zmieniałem na VID znany driverowi)

Co do startup.ini to coś musi go ładować - daj zawartość HKLM/Init
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2008, 21:16:01 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 20, 2008, 22:22:40 »
A proszę bardzo:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\init]
"Launch20"="device.exe"
"Launch30"="gwes.exe"
"Depend30"=hex:\
  14,00
"Launch50"="updateap.exe"
"Depend50"=hex:\
  14,00,1e,00
"Launch80"="checkCal.exe"
"Depend80"=hex:\
  1e,00

*

Offline JKTpl

• 12
  • Sprzęt: Aristo Voyager X500, AM PL 5.3.0↵Fujitsu Siemens LOOX N520, AM PL 5.5.2
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 24, 2008, 11:50:58 »
Dzień dobry.
Z chęcią odblokowałbym moje urządzenie, ale obawiam się, że coś mi się nie uda. Czy ma ktoś zrzut takiego odblokowanego ekranu? Czy zawsze można wrócić do formy "zablokowanej" - nakładki Woobe 22? Pozdrawiam.

*

• 6211
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 24, 2008, 15:30:03 »
"Launch50"="updateap.exe"
"Depend50"=hex:\
  14,00,1e,00
"Launch80"="checkCal.exe"
"Depend80"=hex:\
  1e,00

Jeden z tych programów jest za to odpowiedzialny - ale uważałbym z grzebaniem - jak coś zrobisz źle to jeśli to urządzenie nie ma hard resetu to tylko flashowanie uratuje go

*

Offline JKTpl

• 12
  • Sprzęt: Aristo Voyager X500, AM PL 5.3.0↵Fujitsu Siemens LOOX N520, AM PL 5.5.2
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 05, 2008, 18:26:42 »
Witajcie!
Zainteresowały mnie Wasze lamenty ws. wykrywania przez system. Ja mam Windows XP Pro SP3. Zmieniłem w PNA (Windows\jakiś plik) tryb pracy na SerialDevice i podłączyłem kabel USB. Windows od razu wykrył go i zainstalował (z powodzeniem) jako Microsoft USB Sync w kategorii Urządzenia USB Windows CE. Już patrzę, czy go "widzi" ActiveSync. Oczywiście podzielę się informacją o skutku, ale powiedzcie mi - po co komu na tym urządzeniu ActiveSync? (pomijając AutoMapę, ale ja ją zawsze na karcie SD instaluję)
Pozdrawiam

EDIT:
Tak! Udało się. Już mówię, jak:
1. Jak pisałem wyżej, należy zmienić funkcję USB na SerialDevice.
2. [na PNA] Start->Settings->Control Panel->PC Connection
3. i tam zaznaczyć "Allow to connect (...)".
4. Włączyć na PC ActiveSync i podłączyć kabel. Wszystko pójdzie samo!

:):):)
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2008, 18:49:16 wysłana przez JKTpl »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 05, 2008, 20:18:49 »
Oczywiście podzielę się informacją o skutku, ale powiedzcie mi - po co komu na tym urządzeniu ActiveSync? (pomijając AutoMapę, ale ja ją zawsze na karcie SD instaluję)

Ułatwia wszelkie działania na systemie, dla wiedzących co zrobić  :ok: