Witam,
wczoraj zakupiłem x500 (dokładnie to wymieniłem za punkty Vitay

). Okazuje się, że nie jest łatwo przestawić go w tryb ActiveSync - u mnie w ustawieniach nie ma w ogóle takiej opcji

Ale sytuacja nie jest beznadziejna... Mój sposób jest następujący:
1. Czysta karta SD + czytnik (ewentualnie wykorzystujemy x500 w trybie MassStorage

)
2. Zakładamy folder "soft" (bez cudzysłowów, właściwie nazwa folderu jest dowolna)
3. Ściągamy
http://www.nstsoftware.com/ceDesktop.exe4. ceDesktop.exe wgrywamy do folderu "soft"
5. Z oryginalnej karty z Smart2go kopiujemy plik "Engine.ini" na nową kartę do katalogu głównego
6. Zmieniamy zawartość "Engine.ini":
oryginalny wpis: "\MobileNavigator\MobileNavigator.exe" zamieniamy na "\soft\ceDesktop.exe"
Właściwie, to można sobie stworzyć plik "Engine.ini" od zera i po prostu wpisać tam tą linijkę "\soft\ceDesktop.exe"
7. Wkładamy tak spreparowaną kartę do x500, można zrobić softreset (powinno działać bez)
8. Po naciśnięciu przycisku "Nawigacja" uruchomi się ceDesktop.exe z karty SD i powinien pojawić się pasek "start" u dołu ekranu. Klikamy na ikonkę obok zegara - pokazuje się nam pulpit. Gdyby po naciśnięciu ikony nic się nie działo - znaczy, że coś poknociliśmy.
Mamy dostęp do pulpitu, pełnego panelu sterowania, explorera - i możemy kombinować do woli...
Dodatkowo zauważyłem, przeglądając katalog "Windows" plik "usbfnswitch.exe" - niby przełącza tryb pracy urządzenia, ale mój ActiveSync nadal go nie widzi... może ktoś inny będzie miał więcej szczęścia.
Druga sprawa: Jak łatwo zauważyć w ten sposób można spowodować uruchomienie dowolnego pliku z karty SD, więc gdyby zainstalować AutoMapę na kartę - do katalogu "AutoMapa EU" i zawartość pliku Engine.ini odpowiednio podmienić - być może otrzymalibyśmy Voyagera x500 z Automapą.
Może ktoś, kto ma Automapę by to przetestował?
Polecam jeszcze lekturę pewnego bloga:
http://maxxdigitalowners.wordpress.com/ a szczególnie wpisu z dnia 5 stycznia. Ale UWAGA!!! - grzebanie w rejestrze NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Nie wiadomo, czy hardreset przywraca rejestr do stanu oryginalnego. Gdzieś czytałem, że grzebanie w gałęzi [HKEY_LOCAL_MACHINE\init] może uwalić urządzenie na amen!!! I blog nie dotyczy x500!!!
Pozdrawiam
Paweł