Oczywiscie, ze moge sie nie zgadzac i to jest moja sprawa, ale po to jest forum, zeby o tym dyskutowac, czy sie to Tobie podoba, czy nie, a to, ze masz jakies zdanie na ten temat nie musi jeszcze przy najmniej dla mnie oznaczac faktu.
Nie zaprzeczam sam sobie, przeczytaj dokladnie.
Chodzilo mi o to, ze zamykajac aplikacje (nie chodzi mi o minimalizacje za pomoca "x") powinny zwolnione byc zasoby w tym pamiec.
Mysle, ze prawda jest po srodku, a Ty skupiles sie akurat na dll.
Jesli wywolywanie kolejnych funkcji API, a co za tym idzie bibliotek systemowych powoduje zapetlenie tego stanu,spadek pamieci to w takim razie, co zajmuje ponad polowe pamieci RAM przy starcie systemu?(WM)
Owszem w miare ilosci uruchamianych aplikacji dostepna pamiec maleje, ale po to producent systemu podaje swoje minimalne wymagania, czy tez zalecana konfiguracje, zeby to dzialalo, a to co pozniej uzytkownik robi w sensie ilosci rownolegle dzialajacych aplikacji albo ich specyfiki to inna sprawa wtedy jest inne zapotrzebowania na pamiec, a co za tym idzie inna konfiguracja.
Po skonczeniu pracy z dana aplikacja zasoby powinny byc zwolnione w tym pamiec i jest to nie tylko specyfika Windows, ale rowniez niedbalosc programistow
Kazdy dobry programista od najmlodszych lat jest tego uczony, a ze korzysta sie z gotowych narzedzi, duza role gra czas kto pierwszy wypusci nowa wersje itp. to jest jak jest.
Gdybanie co szybciej sie skonczy czy pamiec, czy biblioteki jest dla mnie nieporozumieniem.
W systemach serwerowych niekoniecznie wszystkie potrzebne biblioteki ladowane sa od razu, zalezy to od samej specyfiki serwera albo aplikacji na nim uruchamianych.
Mysle, ze wine ponosza zarowno tworcy Windowsa jak i rowniez programisci konkretnych aplikacji.
I jak dla mnie to wcale nie jest to specyfika, a raczej jesli juz blad Win, bo majac np 2 razy wiecej pamieci na pokladzie, korzystajac z tych samych aplikacji (czy zostawiajac je w tle, czy tez zamykajac i ponownie uruchamiajac ) pamiec nie powinna spadac, a nadal jej ubywa...
Wiec przyjmujac Twoje rozumowanie, ze wine ponosza otwarte biblioteki to taka sytuacja nie powinna miec miejsca.
Pozdrawiam, jesli cos namieszalem to na wytlumaczenie mam 3h snu