Hp 6915 klawiatura - po zmianie romu nie zgadzają się klawisze :(

• 3 Odpowiedzi
  • 1908 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam. Po długich staraniach i ciężkiej pracy mój hp ma w końcu język przyjaciela a nie wroga:) Udało mi się przejść z niemieckiego na angielski rom (co prawda w niższej wersji ale i tak wyda mi się bardziej stabilny bo tamten niemiecki czasami mi się wieszał) jednak mam problem. Po zmianie romu zmieniły sie też klawisze. W innych miejscach jest enter, backspace i w innych miejscach znaki specjalne:( wiem że to kwestia przyzwyczajenia ale jakoś wolałbym te niemieckie ustawienia mieć. Da się jakoś tą klawe niemiecką wgrać ?? Druga opcja to kupić taką klawiaturę tylko gdzie bo na necie nie widzę:( Duży plus że "z" zamieniło się z "y" na takie jak powinno bo mnie to trochę denerwowało ale teraz wolał bym mieć te dwa znaki zamienione niż całą klawe rozsypaną;/ Proszę o pomoc.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Hp 6915 klawiatura - po zmianie romu nie zgadzają się klawisze :(
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2008, 05:02:00 »
Sprawdź czy w katalogu Windows niema pliku tekstowego sym.txt
Jeśli jest to jego odpowiednia edycja i podmiana może pomóc ( tego niestety nie jestem pewien)
potrzebna zgoda

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 21, 2008, 08:14:31 »
ja miałem podobnie po ostatniej zmianie - tyle że klawisze były przesunięte. Pomógł HR i ponowna kalibracja.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 21, 2008, 14:17:14 »
Mi HR nie pomoże. Ten palmtop ma innę ustawienia klawiszy (inna klawiatura) dla wersji z niemieckim językiem oraz inne ustawienia dla standardowych języków. W necie znalazłem całą nakładkę z klawiszami która odpowiada mojemu rozmieszczeniu klawiszy po zmianie romu ale kosztuje 60zł;/ Bardziej interesuje mnie żeby przywrócić niemieckie ustawienia klawiszy na tym angielskojęzycznym romie bo będzie taniej i wygodniej ( ta zamiana "Y" z "Z" to nie takie straszne jak połowa znaków specjalnych na innych miejscach a do tego enter i backspace o jedną linie niżej ;/ )
Napisane: Styczeń 21, 2008, 13:35:09
Bardzo bym był wdzięczny za niemiecki plik sym.txt gdyż w nim są ustawienia znaków. Co prawda nie wiem jak będzie z enter itd ale znaki powinno to zmienić. Za plik będę bardzo wdzięczny.

Podmiana nie pomogła a np modyfikacja dajmy na to zamiana miejscami y i x w tym pliku nic nie dała nawet po soft czy hard resecie. Musi być inny sposób na przywrócenie niemieckiego układu klawiszy.
Proszę o pomoc:(
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2008, 00:55:51 wysłana przez prezes2bt »