nowy sprzet - jak potraktowac baterie?

• 26 Odpowiedzi
  • 4987 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

burz.pl

nowy sprzet - jak potraktowac baterie?
« dnia: Styczeń 17, 2008, 13:05:01 »
Witam, jutro powinienem mieć nowa zabawkę (eten x600) i zastanawiam sie, jak dobrze zacząć, żeby bateria służyła mi jak najdłużej.
Czy po prostu uruchomić sprzęt i bawić się, aż bateria zdechnie, a potem ją ładować?
Czy najpierw naładować baterię, potem zacząć zabawę?
Czy to obojętne?

J jeszcze coś. Nowa karta pamięci (mikro) jest fabrycznie sformatowana na Fat16, czy myszę to zrobić na pececie?

pozdr, burz

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: nowy sprzet - jak potraktowac baterie?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2008, 13:09:29 »
Witam, jutro powinienem mieć nowa zabawkę (eten x600) i zastanawiam sie, jak dobrze zacząć, żeby bateria służyła mi jak najdłużej.
Czy po prostu uruchomić sprzęt i bawić się, aż bateria zdechnie, a potem ją ładować?
Czy to obojętne?

Przy obecnych aku tak na prawde to nie ma znaczenia. Obojetnie co zrobisz i tak bateria bedzie dobrze dzialala przez ok 1,5 roku do 2 lat :) A raz na 2 lata kupic akumilator za ~100 to tez nie jest jakis wielki koszt.

jeszcze coś. Nowa karta pamięci (mikro) jest fabrycznie sformatowana na Fat16, czy myszę to zrobić na pececie?

Wkladasz do PPC i juz. Nic nie musisz formatowac :)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 17, 2008, 13:26:31 »
Czy to obojętne?

Wlasciwie baterie litowo-jonowe nie wymagaja formowania, ale... np. w instrukcji
do Asusa P535 jest wyraznie napisane, ze Asus ZALECA ladowanie cala noc, nawet jesli inni zalecaja
czas ladowania tylko do  pelnego naladowania. Najwieksza wydajnosc bateria ma osiagnac po 4 cyklach
naladowania. Tyle instrukcja.
W praktyce kazdy robi jak chce, jedni twierdza, ze nie trzeba formowac Li-Jon i czasy trzymania baterii sa takie
same jak po formowaniu. Anyway - dla swietego spokoju mozesz uformowac baterie. Nie powinno zaszkodzic :)

J jeszcze coś. Nowa karta pamięci (mikro) jest fabrycznie sformatowana na Fat16, czy myszę to zrobić na pececie?

Karty sa zazwyczaj sformatowane, jednak jak kupisz karte  >2 GB, to bedzie to juz FAT32
(FAT16 oblsuguje tylko do 2GB).

Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

burz.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 17, 2008, 13:30:08 »
karta 2G

wielkie dzięki za błyskawiczny odzew.
burz

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 17, 2008, 17:19:18 »
A ja uważam tak: jak urządzenie jest dobrej marki, to nic nie trzeba, ale jak wydaje się, że za krótko coś działa (a często tak się nam wydaje, bo prądu PDA żrą coraz więcej :) to warto rozładować do wyłączenia, a potem naładować na maks, powtórzyć i powinno być lepiej: problem w tym, że bateria litowa to za mało: ważna jest też elektronika, która wymaga kalibracji, żeby ustalić aktualny punkt "naładowania" i "rozładowania". Z czasem potrafi się nieco rozkalibrować i taka procedura pomaga (czasem) w przywróceniu pełnej "pojemności".
Jeżeli jednak bateria jest oryginalna i urządzenie jest dobrej marki, to taką procedurę wykonuje się bardzo rzadko (powinno być wykonane od razu w fabryce, potem co kilka miesięcy wystarczy).
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 17, 2008, 19:45:58 »
Tez nie do konca... niektorych urzadzen wrecz nie wolno rozladowywac az sie wylaczy... np. Wizard.... bo juz nie wstanie...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2008, 20:13:57 »
No jeżeli urządzenie nie odcina zasilania, gdy bateria zbliża się do 10-20% pojemności, to takiego urządzenia po prostu nie należy kupować. Póki co żadne z moich urządzeń nie miało z tym nigdy problemu, no chyba, że rozładowanie nastąpiło do zera i potem urządzenie długo nie było używane - wtedy bateria LiIon po prostu zdycha chemicznie i koniec.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline st3fan

• *
  • 94
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: HTC Touch (P3450)
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 18, 2008, 09:34:43 »
Problem z tym całym ładowaniem i rozładowaniem do końca wziął się jeszcze ze starego typu baterii niklowo-wodorkowych, które miały tzw. efekt pamięciowy. Jeżeli takiej baterii nie naładowało się do końca, a potem nie rozładowało również do końca i tak przez trzy razy na początku to bateria "zapamiętywała" stany takich punktów określając je jako maksymalne, przez co pojemność sztucznie została pomniejszona.
W bateriach litowo-jonowych i nowszych efekt ten został już wyeliminowany w związku z czym nie jest wymagana taka operacja. Co więcej, można je ładować w dowolnym momencie i nie ma to wpływu na ich pojemność.
Nigdy nie formatuję baterii li-ion i jakoś nie widzę żadnych problemów z krótszym działaniem urządzeń.

*

burz.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 18, 2008, 12:35:39 »
Kurier wlasnie przyniosl etenka. Pierwszy rzut oka na baaardzo uproszczona instrukcje (ang) i czytam, ze zalecaja na dzien dobry, przed wlaczeniem urzadzenia, ladowac baterie przez 8 godzin. Tak tez zrobilem, podpialem zasilacz i sie laduje:) Zabawa czeka mnie wieczorem.
pozdr, burz

*

burz.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 19, 2008, 00:39:50 »
Zaraz coś mnie strzeli!
Zabawka doszła w południe, potem - jak kazała instrukcja - założyłem baterię i podłączyłem na 8 godz do ładowania. I wieczorkiem zacząłem zabawę. Niestety, około 23, wiec po około 3 godzinach zabawy, etena X600 trafił szlag!
Ekran zaczął wariować jak na starych telewizorach z uszkodzoną anteną, pionowe zakłócenia, potem stała się jasność, przez przebłyski ledwo co widać. Twardy reset oczywiście nie pomógł.
Przez sobotę i niedzielę będę lizał rany, w poniedziałek wysyłam sprzęt do sprzedawcy (firma Softon) z żądaniem wymiany na nowy.
Jestem zawiedziony!

*

Offline vroobel

• **
  • 122
  • ETEN X500+, WM6, AM 4.5.3
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 19, 2008, 14:01:18 »
Zabawki za więcej niż 100-200 zł (max!) NIGDY, NAPRAWDĘ NIGDY nie kupiłbym wysyłkowo. Jak nie zobaczę, że działa, to nie uwierzę. Żyjemy w Polsce, z całym szacunkiem dla rzetelnych producentów i sprzedawców.
Oczywiście dodam, że ja w sklepie spędziłem około godziny, bawiąc się przy sprzedawcy.
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 19, 2008, 14:26:11 »
Zabawki za więcej niż 100-200 zł (max!) NIGDY, NAPRAWDĘ NIGDY nie kupiłbym wysyłkowo. Jak nie zobaczę, że działa, to nie uwierzę. Żyjemy w Polsce, z całym szacunkiem dla rzetelnych producentów i sprzedawców.
Oczywiście dodam, że ja w sklepie spędziłem około godziny, bawiąc się przy sprzedawcy.

A potem przychodzisz do domu i okazuje sie, ze cos nie dziala jednak jakbys chcial... cos zapomniales sprawdzic... biegniesz do sklepu zwrocic, a sprzedawca mowi
"przeciez mial pan godzine na zabawe".. i zostajesz ze sprzetem, bo sprzedawca nie ma zadnego  obowiazku wziac towar z powrotem.
Albo wracasz do domu zadowolony i sprzet pada Ci po 3 godzinach. I co Ci dala godzinna zabawa w sklepie ? Ja tu nie widze przewagi
sklepu z lada - a burzowi.pl wlasnie padlo po paru godzinach a nie od razu.
Juz abstrahuje w tej calej wypowiedzi ,ze przy okazji przeplacasz sporo w sumie nie majac zadnych dodatkowych gwarancji.
Jedyne, co mozesz zyskac to doznania organoleptyczne, czyli np. czy sprzet dobrze lezy w lapce ;)
A sprzedawca jak sprzedawca  - i tu nei ma znaczenia czy internetowy czy z lada przy ulicy, sprzet moze zepsuc sie zawsze i wszedzie, kwestia
trafienia w wadliwy egzemplarz.

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 21, 2008, 00:02:33 »
No jeżeli urządzenie nie odcina zasilania, gdy bateria zbliża się do 10-20% pojemności, to takiego urządzenia po prostu nie należy kupować.

Słusznie. Faktem jest, że niektóre urządzenia z lekka przeginają z tym punktem wyłączenia (np. nawet 30% - to już trochę przesada), ale generalnie dobre urządzenie zaprojektowane do użytkowania aku li-ion czy zwłaszcza litowo-polimerowych umie się nimi posługiwać.

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 21, 2008, 19:14:47 »
Kto powiedział, że przepłacam? Akurat zamówiłem przez internet, ale ODEBRAŁEM I ZAPŁACIŁEM OSOBIŚCIE. Nawet, gdybym miał pociągiem pojechać po odbiór, to i tak bym to zrobił. A z tego, co pamiętam, to kolega z omawianego przypadku zdążył jedynie rozpakować urządzenie i na 8h podłączył je do sieci, więc się - jak piszesz - nie pobawił za bardzo.
Nie ważne, intensywne dłubanie w sklepie pozwala mi na dość dobre przyjrzenie się sprzętowi.
A poza tym, chyba się mylisz - mogę zrezygnować z towaru nawet, jak mi się nie spodoba. Już o to dbają takie instytucje, jak Federacja Konsumenta i Rzecznik Praw Konsumenta. Jeśli towar jest niesprawny, a nie nosi żadnych śladów użytkowania, nie ma rys, zadrapań itp., to sprzedawca ma obowiązek towar przyjąć.  Tym bardziej, jeśli INSTRUKCJA opisuje funkcje, które posiada dany model, a funkcja ta nie działa lub nie ma jej w tym modelu (niezgodność z instrukcją). I nie przekonasz mnie, wygrałem z Mediamarkt taką sprawę i wiem, co mówię. A to chyba dość obeznany w prawie handlowym sprzedawca, nie? Rzecz w tym, czy klient zna swoje prawa!
Regulamin!
Doświadczenie to wiedza, którą się zdobywa zaraz potem, jak się jej potrzebuje...

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 21, 2008, 20:04:32 »
Kto powiedział, że przepłacam? Akurat zamówiłem przez internet, ale ODEBRAŁEM I ZAPŁACIŁEM OSOBIŚCIE. Nawet, gdybym miał pociągiem pojechać po odbiór, to i tak bym to zrobił. A z tego, co pamiętam, to kolega z omawianego przypadku zdążył jedynie rozpakować urządzenie i na 8h podłączył je do sieci, więc się - jak piszesz - nie pobawił za bardzo.
Nie ważne, intensywne dłubanie w sklepie pozwala mi na dość dobre przyjrzenie się sprzętowi.
A poza tym, chyba się mylisz - mogę zrezygnować z towaru nawet, jak mi się nie spodoba. Już o to dbają takie instytucje, jak Federacja Konsumenta i Rzecznik Praw Konsumenta. Jeśli towar jest niesprawny, a nie nosi żadnych śladów użytkowania, nie ma rys, zadrapań itp., to sprzedawca ma obowiązek towar przyjąć.  Tym bardziej, jeśli INSTRUKCJA opisuje funkcje, które posiada dany model, a funkcja ta nie działa lub nie ma jej w tym modelu (niezgodność z instrukcją). I nie przekonasz mnie, wygrałem z Mediamarkt taką sprawę i wiem, co mówię. A to chyba dość obeznany w prawie handlowym sprzedawca, nie? Rzecz w tym, czy klient zna swoje prawa!

Nie wiem jak sie ma sprawa jesli instrukcja jest od pralki a kupiles magnetowid :) raczej nieczesty przypadek.
Ale powaznie - 10 dni na zwrot towaru jest tylko wtedy, kiedy kupujesz towar nie widzac go. Nie dotyczy to licytacji (np. na allegro), ale jesli jest opcja kup teraz, a sprzedajacy wystawia fakture lub paragon fiskalny - to rowniez. 10 dni dotyczy zatem wszelakich zakupow w sklepach internetowych.
Jesli kupisz towar, ktory wczesniej miales mozliwosc zobaczenia, a nie posiada on wad ukrytych, nie przysluguje Ci mozliwosc zwrotu, tzn. jest to tylko dobra wola sprzedawcy, czy przyjmnie go z powrotem lub nie, w kazdym badz razie nie ma takiego obowiazku.
Co innego jesli sprzedawca poinformowal Ci o funkcjonalnosci, ktorej towar nie ma - wtedy mozesz pisac o niezgodnosci towaru z umowa.
Tylko potem dosc ciezko udowodnic, ze sprzedwca sprzedal Ci kit, potzrebni sa swiadkowie itp., generalnie miekka sprawa.
Moze opisz o co chodzilo z Mediamarktem, AFAIK oni maja wlasne wewnetrzne przepisy, wg ktorych przymuja towar do ilus tam dni.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2008, 20:06:42 wysłana przez xaltuton »

*

Offline vroobel

• **
  • 122
    • digiHOUSE
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 21, 2008, 22:12:44 »
Sprawa nie dotyczyła urządzeń PDA lub podobnych, a dekodera telewizji cyfrowej, który był uszkodzony. Nie interesowała mnie naprawa, tylko zwrot, gdyż suma sumarum, nie byłem zadowolony z decyzji, jaką podjąłem. Uszkodzenie polegało na niemożności przefleszowania tunera, co gwarantowała instrukcja zgodna z tym modelem, ale identyczny, kupiony w tym samym dniu model znajomego to umożliwiał. Efekt był taki, że próbowano mnie zbyć, że niby nie mogę zwrócić towaru, tylko go reklamować i czekać na następny egzemplarz. Zasięgnąłem opinii Federacji Konsumenta i wróciłem do Media. Po nieudanych próbach zmiany mojej postawy, serwisanci po prostu obejrzeli towar, czy nie ma fizycznych uszkodzeń, rys, zadrapań itp. - była rysa, najprawdopodobniej powstała przy wyciąganiu lub wkładaniu urządzenia do pudełka. Ze względu na tą rysę nie mogli mi oddać gotówki do ręki, więc przyjęli tuner do serwisu, po dwóch tygodniach dostałem nowy, który ładnie i grzecznie oddałem, uzyskując 100% gotówki. Ale co się nagadali przy tym, to ich...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2008, 22:50:00 wysłana przez vroobel »
Regulamin!

*

Offline st3fan

• *
  • 94
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 22, 2008, 08:19:08 »
Wracając do zepsutego modelu - może właśnie to ładowanie przez 8h było przyczyną uszkodzenia? Czasami w sieci zdarzają się przepięcia, które mogą wpłynąć na sprzęt elektroniczny. Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że można wtedy udać się do dostawcy energii i zapytać o to, czy w tym i tym dniu o tej i o tej porze nie było przepięć - jeżeli były to można ich obciążyć kosztami. Informacja nie potwierdzona prawnie, ale może komuś się przyda?

*

Offline burz

• **
  • 110
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 22, 2008, 10:04:18 »
Wracając do zepsutego modelu - może właśnie to ładowanie przez 8h było przyczyną uszkodzenia? Czasami w sieci zdarzają się przepięcia, które mogą wpłynąć na sprzęt elektroniczny. Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że można wtedy udać się do dostawcy energii i zapytać o to, czy w tym i tym dniu o tej i o tej porze nie było przepięć - jeżeli były to można ich obciążyć kosztami. Informacja nie potwierdzona prawnie, ale może komuś się przyda?

Nie sadze, bo nawet gdyby bylo  przepiecie - a zasilacz byl podlaczony do listwy, do ktorej mam podpiety sprzet audio - to od razu bylby problem, a nie po 3 godzinach pracy.
Czekam wlasnie na kuriera, ktory odbierze uszkodzony sprzet i jutro sklep wysle mi nowke sztuke.

*

Offline st3fan

• *
  • 94
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 22, 2008, 13:02:55 »
burz, w zasadzie masz rację. Pewnie od razu po naładowaniu okazało by się, że coś jest nie tak.
W każdym razie ja osobiście nie praktykuję formatowania baterii litowo-jonowych i nigdy na tym nie cierpię.

*

Offline burz

• **
  • 110
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 22, 2008, 20:35:09 »
st3fan:
nawet, jeśli zaleca to instrukcja obsługi?

*

Offline st3fan

• *
  • 94
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 23, 2008, 08:15:51 »
Nawet wtedy chyba bym się nie zastosował... chyba, że byłaby to noc, a ja akurat szedłbym spać i chciałbym mieć rano w pełni gotowości. ;)
Ja jakoś mam jedno zdanie o tego typu bateriach. Nawet ostatnio obił mi się o oczy jakiś artykuł na ten temat, jednak nie jestem w stanie zamieścić linka, bo znalazłem to zupełnie przez przypadek.
W każdym razie możesz zawsze zrobić jak Ci się podoba, a to czy się naładuje do końca czy nie to i tak pewnie nie wpłynie na pojemność takiej baterii. ;)

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 10, 2008, 11:29:09 »
Ponieważ problem ładowania (i ogólnie - traktowania baterii w dowolnym sprzęcie) jak widać istnieje, mogę podzielić się swoimi doświadczeniami, które jak do tej pory uważam za skuteczne. Z uwagi na wymierające technologie Ni-Cd i Ni-Mh, temat dotyczy akumulatorów Li-Ion (oraz Li-polymer):
1. Nowy akumulator rozładowujemy w zwykłym trybie pracy (nie jest wskazane, jak najszybsze "zjechanie "do zera" hardcorowymi metodami zabawy non-stop aż padnie)
2. Przed procesem ładowania dajemy mu chwilę (5-15min) odpocząć. Zgodnie z pewnymi teoriami, technologia Li-Ion nie przepada za szybko po sobie następującym procesem "odwracania" czyli od razu ładowanie po rozładowaniu. Dotyczy to (choć wiem, że czasem zwyczajnie trudno tak postępować) całego okresu eksploatacji. Oczywiście nic się nie stanie jeśli raz na kilka ładowań nie spełnimy tego zalecenia   B)
3. Kolejne dwa ładowania przeprowadzamy przy wyłączonym urządzeniu przez min. 8h niezależnie od wskazań stanu procesu. Rozładowań dokonujemy tak jak w p.1 . Wciąż pamiętamy o chwili "oddechu"  przed ładowaniem.
4. Nie jest wskazane regularne głębokie (do zera) rozładowywanie akumulatorów Li-Ion
5. Ładujemy tylko wtedy, gdy bateria ma temp. zbliżoną do pokojowej
6. Nieużywane (zapasowe) akumulatory Li-Ion przechowujemy naładowane
7. O ile doładowywać można bez większego uszczerbku, niezależnie od aktualnego stanu (najlepiej jednak nie za często) to nie powinno się procesu ładowania przerywać przed jego zakończeniem.

Spełnienie powyższych zaleceń w zasadzie gwarantuje utrzymanie fabrycznych parametrów baterii przez 2 a nawet 3 lata eksploatacji.

[Edit 2008-02-26]

PS. Wiele osób opisywało problemy z "obudzeniem" aku w Wizardzie po całkowitym rozładowaniu. U mnie ten problem nigdy nie wystąpił, choć wielokrotnie aku został "wyssany" całkiem z prądu. Więc - albo mam jakiś wyjątkowy egzemplarz (same aku można wykluczyć - dwie sztuki zachowują się identycznie) - albo jednak coś w tej "mojej instrukcji" jest...
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2008, 00:30:57 wysłana przez fido70 »
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 10, 2008, 20:21:39 »
I mówisz, że Li-Polymer też tak traktujesz? Na przykład rozładowujesz je?.... Hmmm.... problem w tym, że taka bateria po rozładowaniu już nie daje się naładować  :ohreally:

st3fan:

Instrukcje napisał ktoś kiedyś raz i wszyscy dają jedną sztampę... to wszystko dotyczy starych technologii, których aktualnie w telefonach się nie używa.

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 10, 2008, 21:38:37 »
I mówisz, że Li-Polymer też tak traktujesz? Na przykład rozładowujesz je?.... Hmmm.... problem w tym, że taka bateria po rozładowaniu już nie daje się naładować  :ohreally:

Hmmm... proces rozładowywania to stan kiedy nasza zabawka działa, jednak jest odłączona od zasilania.  B) Zaś stan rozładowania to chwila gdy zabawka się wyłączy.
Pisałem że NIE JEST wskazane..... (p.4)

Jakoś nigdy nie zauważyłem aby to źle wpływało na stan baterii (choć i tak przecież każdy cykl zbliża ją do stania się toksycznym odpadem...)

st3fan:

Instrukcje napisał ktoś kiedyś raz i wszyscy dają jedną sztampę... to wszystko dotyczy starych technologii, których aktualnie w telefonach się nie używa.

Jakże niewiele "instrukcji" pisze o niektórych niuansach zawartych w moim opisie, choćby p.4,6,7

W każdym razie od dawna staram się tych porad w miarę możliwości przestrzegać - i jakoś jeszcze nigdy przedwcześnie nie udało mi się wysłać baterii (telefon, laptop, aparat fot.) na śmietnik...
PS. Oczywiście nikogo nie namawiam do takich procedur, ot po prostu dzielę się wiedzą i doświadczeniem.
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2008, 21:51:10 wysłana przez fido70 »
HTC Diamond (aktualnie ciężka praca nad dobraniem ROMu) || SPVm3000/Wizard WM 6 WWE NxS 3.3b || Nokia 6680

*

Offline xaltuton

• 396
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 10, 2008, 22:04:04 »

Nie zartuj.
N6310i. Ze standardowa bateria polimerowa. Dziala juz z 4 rok i bateria trzyma co prawda juz krocej, ale nadal kolo tygodnia.
Gwarantuje Ci, ze w ciagu tego okresu nie raz nie dwa byla wyladowywana do zera. Powiem wiecej, czesto byla doladowywana nawet po pare minut (samochod) innym razem lezala rozladowana dzien czy dwa. I nadal ma sie dobrze i wbrew temu co sugerujesz - laduje sie bez problemu.

Mocno uproszczone.
Instrukcje sa tworzone pod konkretny sprzet, ewentualnie serie (pare modeli).
Nikt (jesli tylko firma produkujaca sprzet nie jest firma garaz) nie dolacza informacji z zamierzchlych czasow.

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 10, 2008, 22:46:41 »
Gwarantuje Ci, ze w ciagu tego okresu nie raz nie dwa byla wyladowywana do zera. Powiem wiecej, czesto byla doladowywana nawet po pare minut (samochod) innym razem lezala rozladowana dzien czy dwa. I nadal ma sie dobrze i wbrew temu co sugerujesz - laduje sie bez problemu.

"Gwarantuję Ci", że nigdy nie była wyładowana do zera... Sprzęt zaprojektowany do używania baterii Li-Polymer wyłącza się po zbliżeniu do progu, powiedzmy, od 10 do 30% baterii. A w takim stanie może sobie troszku poleżeć....

« Odpowiedź #26 dnia: Luty 11, 2008, 10:24:38 »
Może w takim razie ustalimy pojęcie co to jest "do zera"?
Np. akku 3,6(3,7V) jakie ma napięcie nieobciążony, o ile spada przy obciążeniu prądem 50....100mA, jakie jest dopuszczalne minimalne napięcie? Bo termin typu teoretyczne 10....30% jest wybitnie nieprecyzyjny (swoją drogą ciekawe, bo wygląda to na niezłe oszustwo - mamy akku 850mAh a możemy korzystać z max. 650-750mAh). :mad:
Ponadto zupełnie inną sprawą jest to, że wbudowana w Li-Ion'y elektronika pilnuje (sam sie o tym przekonałem) dopuszczalnego napięcia rozładowania i potrafi odciąć obwód od styków

A tak na marginesie - również jeśli chodzi o akumulatory NiMh (zamienniki ogniw R6/R03) - zapewniam, że nieźle narozrabiać może tzw. "tania i szybka" ładowarka za przysłowiowe 19,99 na Allegro, zamiast markowej i prawdziwie mikroprocesorowej.
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2008, 12:07:22 wysłana przez fido70 »