Rozwiązanie: Otwarta Klapka od Baterii

• 17 Odpowiedzi
  • 9016 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Lyzeczka

• 18
  • Sprzęt: Dell Axim x50v + Holux M1000
Rozwiązanie: Otwarta Klapka od Baterii
« dnia: Styczeń 12, 2008, 14:09:27 »
Nie wiem czy był podawany sposób?

Często zdarzało mi się że w trakcie biegania mój x50v przechodził w tryb standby, ponieważ "teoretycznie" została otwarta klapka od baterii.

Znalazłem na aximsite rozwiązanie tego problemu:
(Ja użyłem sposobu z lakierem do paznokci :) )

1. Wyciągamy klapkę i odwracamy ja tak by byla "haczykami" skierowana do naszej twarzy.
2. Bierzemy lakier i przejeżdzamy raz pędzelkiem prawy "haczyk" z dołu.
3. Czekamy aż wyschnie.
4. Przejeżdżamy jeszcze raz :)
5. Czekamy aż wyschnie.
6. Gotowe :)

U mnie pomogło i już nie mam z tym najmniejszych problemów
W załaczeniu zdjęcie:

Odp: Rozwiązanie: Otwarta Klapka od Baterii
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 14, 2008, 21:41:51 »
Może i pomogło , ale przypadkiem Ci się udało coś dziwnego zrobić :))
Polecam rozebrać zobaczyć o co chodzi , to jest 10 minut i temat rozwiązany raz na zawsze , opisywałem sprawę na forum już dawno

*

Offline Lyzeczka

• 18
  • Sprzęt: Dell Axim x50v + Holux M1000
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 15, 2008, 10:06:41 »
Co rozumiesz pod pojeciem "cos dziwnego" ?
I w jaki sposob moge rozebrac Dell-a by zobaczyc o co chodzi ;)

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2008, 11:00:49 »
[ciach]
I w jaki sposob moge rozebrac Dell-a by zobaczyc o co chodzi ;)
rozkręcić ;)
ja to zrobiłem i przykleiłem kawałek gumy (ew plastiku) do tej "zapadki" dotykającej czujnika i jest ok nawet jak zdejmę klapkę to axim działa ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline intimo

• **
  • 125
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 14, 2008, 23:52:46 »
Witam

W końcu rozwiązałem problem otwierającej się klapki. Która tak naprawdę się nie otwierała :)
Może ktoś pomyśli że nie stosowałem innych rozwiązań typu podklejanie pod klapkę, umieszczanie jakiegoś kawałka czegoś w dziurce gdzie wchodzi zaczep klapki itp.
Rozkręciłem della. odpowiedzialnym za nasze przykre i nieoczekiwane komunikaty jest switch na pierwszym zdjęciu.
Fotka druga to podłożony kawałek białej taśmy klejącej dwustronnej jako dystans dociskający switcha (gąbka żółta już tam była). Sposób był bardzo dobry przez początkowy tydzień, potem zaczęły się znane komunikaty. Po prostu taśma się "wgniotła" i nie pracowała już jako dystans.
Switch działa na zasadzie normalnie otwartego, więc zamknięcie go powoduje też zamknięcie obwodu. Do płyty przylutowany jest z jednej strony w dwóch punktach które są zwarte ze sobą a z drugiej w jednym punkcie. początkowo myślałem nad zrobieniem zworki pomiędzy punktami, ale nie mam tak małego grotu. (wszystkie małe się zużyły i cyna ich sie nie trzyma  :P ) Zdecydowałem się postąpić dość brutalnie. Rozebrałem przełącznik. Jest to bardzo proste wystarczy szpilka i lupa.
Następnie wyciągnąłem część switcha fotka trzecia. Switch składa się z trzech części. Blaszka, plastik ze stykami (fotka 4), plastikowa podstawa z wyprowadzeniami. W tej właśnie podstawie znajdowały się cztery metalowe styki. dwa z jednej i dwa z drugiej strony. dwa styki z jednej strony były połączone ze sobą, tak samo z drugiej strony. Teraz wystarczyło połączyć stronę pierwszą z drugą i mamy na zawsze zamknięty obwód.   :proud:

Napisane: Luty 14, 2008, 23:50:00
Lutowanie (jeśli ktoś się odważy) należy przeprowadzić lutownicą z regulowaną temperaturą. Ustawiamy temperaturę około 200 st. i zaczynamy zabawę. Wcześniej proponuję delikatnie porysować powierzchnię styków by lepiej cyna złapała. Połączenie wykonałem samą cyną (fotka 5). Operację wykonujemy szybko by nie stopić plastikowej podstawy.
Potem sprawdzamy miernikiem czy mamy zamknięty obwód.
To wszystko.

Może ktoś pomyśli że popsułem, no cóż może i tak jest. Gwarancji nie miałem, wiec do stracenia był tylko sprzęt. A że co nieco siedzę w tym to nie było dla mnie problemu. Komunikatu już nie mam  :D :D :D :D :D

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2008, 00:55:11 wysłana przez intimo »

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 28, 2009, 20:40:58 »
a ja zrobiłem tak... :P :ok:

Klej z pistoletu i kawałek drucika tylko do podtrzymania przełącznika we właściwej pozycji ;)

Po stwardznieniu kleju wysuwamy drucik i możemy jeszcze raz delikatnie poprawić grotem, żeby nie było dziurki...

Zero inwazyjny FIX...  Mam nadzieje że sie komuś przyda...
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 12:25:49 wysłana przez yaroos2 »
tungsen T, T3, dell Axim X51V, x50v, x51,x50, ipaq2750,ipaq2490,xperia X10, xperia X1

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 28, 2009, 22:00:04 »
Jak pojawia się u mnie problemy z klapką to skorzystam na pewno. Bardzo podoba mi się ta metoda  :ok:

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 28, 2009, 22:09:58 »
dzięki ...  B)  trzeba jedynie uważać żeby nie zrobić gdzieś zwarcia tym metalowym drucikiem...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2009, 22:12:51 wysłana przez yaroos2 »
tungsen T, T3, dell Axim X51V, x50v, x51,x50, ipaq2750,ipaq2490,xperia X10, xperia X1

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 28, 2009, 22:35:05 »
Przecież na wyłączonej można robić tą modyfikację :)

*

Offline micro

• 5
  • Mag
  • Sprzęt: Nok N73 + Nok 6610 + Nok 6610 + Dell x51v
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 07, 2009, 17:42:21 »
robienie tego na włączonej to byłby hardcore - przecież musisz zdjąć obudowę, a więc i wyjąć baterię. Ale w x5.. jest chyba na płycie bateria podtrzymująca zegary, no i w niektórych obwodach może być power...
a i tak wszystko to jest kłamstwem....

-----

...Każdy problem ma jakieś rozwiązanie, jak nie ma rozwiązania, to nie ma problemu...

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 09, 2009, 13:27:21 »
Właśnie robiłem kolejnego moda - Vikol na klapkę i dopasowane sreberko na czujnik. W tym problem, że sreberko weszło mi gdzieś tam pod obudowę... czy z tego otworu "zaczepów" jest jakaś bezpośrednia możliwość, żeby dostało się to do środka i zrobiło jakieś zwarcie? :-? Niby zwykłe sreberko z czekolady, ale niepokoi mnie to teraz... Niestety póki co nie mam możliwości otwarcia Axima.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 10, 2009, 01:56:13 »
Może zrobić zwarcie. Po co tam pakowałeś sreberko?
Are you shpongled?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 10, 2009, 09:49:17 »
Tylko sreberko z domowych sposobów nadawało się do wygniecenia tak, żeby dać mu idealny kształt i zalać vikolem na wieki. Ale też głowy nie dam czy one wpadło tam do środka czy gdzieś wypadło - zakładam, że jakoś zatrzymało się w tamtym otworze i nie lata. Axim jest mi teraz potrzebny na tygodniowy wyjazd, z powrotem jak przyjadę to go rozkręcę żeby załatwić sprawę ze switchem raz na zawsze i żeby sprawdzić co z tym sreberkiem...
Niestety teraz nie mogę tego zrobić, pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że nie skończy się jak z obluzowaną śrubką w aparacie :)

*

Offline pioterek2666

• **
  • 167
  • Sprzęt: HD2 + Dell Axim x51v WM 6.5 E01 makuu +Ratoc CFU1U
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 29, 2010, 14:12:32 »
Nie wiem czy był podawany sposób?

Często zdarzało mi się że w trakcie biegania mój x50v przechodził w tryb standby, ponieważ "teoretycznie" została otwarta klapka od baterii.

Znalazłem na aximsite rozwiązanie tego problemu:
(Ja użyłem sposobu z lakierem do paznokci :) )

1. Wyciągamy klapkę i odwracamy ja tak by byla "haczykami" skierowana do naszej twarzy.
2. Bierzemy lakier i przejeżdzamy raz pędzelkiem prawy "haczyk" z dołu.
3. Czekamy aż wyschnie.
4. Przejeżdżamy jeszcze raz :)
5. Czekamy aż wyschnie.
6. Gotowe :)

U mnie pomogło i już nie mam z tym najmniejszych problemów
W załaczeniu zdjęcie:

Potwierdzam sposób ten działa. Chciałem bezinwazyjnie rozwiązać ten problem więc skorzystałem z tej porady i udało się. Wielkie dzięki!

*

Offline RybA™

• Ekspert Dell
  • 920
  • The Chosen One
    • Moje Portfolio
  • Sprzęt: Samsung S4, Dell Axim x50v & x51v, Nexus 7" 2012
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 29, 2010, 15:12:28 »
Ja tam rozłożyłem mojego axima i podkleiłem to na stałe taśmą izolacyjną- śmiga i w razie czego mogę się tego pozbyć bez śladu :D
Ten kto walczy z potworami winien uważać by nie stać się jednym z nich
Fryderyk Nietzsche.

*

Offline _patryk

• **
  • 140
  • Sprzęt: HD2, x51v
    heyah
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 29, 2010, 22:30:00 »
W jaki sposób podkleiłeś to taśmą? Mogę prosić o zdjęcie? Wkurzają mnie te komunikaty, pokazują mi się po kilka razy dziennie, np: w gdy przypadkowo delikatnie stuknę palcem w dolną tylną część obudowy.

A przy okazji rozbierania axima - warto zmieniać baterię backupową? Na jaką? Korzystam co prawda z BatteryReplace przy wymianie akumulatora, ale to tylko półśrodek.

*

Offline RybA™

• Ekspert Dell
  • 920
  • The Chosen One
    • Moje Portfolio
  • Sprzęt: Samsung S4, Dell Axim x50v & x51v, Nexus 7" 2012
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 29, 2010, 22:35:30 »
Niestety, ze zdjęciami będzie ciężko- zrobiłem to jakiś czas temu. Ogólnie rozwiązanie podobne do tego zastosowanego przez yaroos2 z tym, że zamiast kleju zastosowałem taśmę izolacyjną.
Ten kto walczy z potworami winien uważać by nie stać się jednym z nich
Fryderyk Nietzsche.

*

Offline shadovwv

• 1
  • Sprzęt: Dell Axim x51v
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 20, 2010, 18:33:00 »
Witam serdecznie zrobiłem tak jak kolega z lutowaniem switch'a tzn. tego co zostało z niego czyli obudowa plastikowa i blaszki w środku. Zlutowałem tak jak na rysunku sprawdziłem na mierniku połączenie jest między stykami także obwód się zamknął tyle że teraz mój aximek się nie włącza :(  :worried: :shock: jedyne co to się włącza tryb flashowania czyli nie jest całkiem uwalony. Podczas lutowania bardzo uważałem żeby czegoś nie dotknąć. Nie wiem co teraz zrobić nie chcę wykonać jakiegoś  złego kroku żeby go nie uwalić :( .