Jak ustawić PPC z Wifi jako punkt dostępowy??

• 9 Odpowiedzi
  • 2720 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak ustawić PPC z Wifi jako punkt dostępowy??
« dnia: Styczeń 03, 2008, 20:43:49 »
Mam w domu laptopa i internet - moja kobieta także ma laptopa, ale niestety - nie mam routera wifi..

Rzadko - ale zdarza się - że kobieta chce sobie posiedzieć na necie w tym samym czasie co ja..

Oczywiście rozwiązaniem jest tutaj router - najlepiej wifi, ale chciałbym się dowiedzieć czy jest inna droga...

Mam PPC - XDA Orbit - wyposażony w Wifi.. Po podłączeniu z moim laptopem (który ma internet) przez USB w ppc także mam internet..

I teraz pytanie - czy da się zrobić tak, żeby mój ppc służył jako punkt dostępowy internetu wifi dla laptopa dziewczyny? (w moim laptopie nie mam wifi, więc nie mogę połączyć się z lapkiem kobiety) i jeśli tak to jak to skonfigurować ? Jakie adresy i gdzie wpisać - krok po kroku..

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Odp: Jak ustawić PPC z Wifi jako punkt dostępowy??
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 04, 2008, 00:08:59 »
nie da się tego zrobić za pomocą PPC

*

Offline DJ MHz

• **
  • 148
    • http://eksploracjapolkowice.fora.pl
  • Sprzęt: Dell Axim x51v + SDHC 4GB + GPSlim 236
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 04, 2008, 18:51:02 »
A ja mam inne pytanie. Są programy które umożliwią zrobienie z ppc małego serwera www ?

*

Offline mar_cin

• **
  • 123
  • Sprzęt: SPV M650 (HTC P3300)
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 04, 2008, 20:03:49 »
wydaje mi sie ,ze to o czym mowisz jest juz mozliwe (chyba ,ze cos zle zrozumialem..)

zajzyj sobie do tego watku na xda-dev http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=341398

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 04, 2008, 23:55:21 »
To pokazuje, jak udostępnić połączenie dial-up, a nie połączenie udostępnione przez ActiveSync. No i to nie powoduje utworzenia punktu dostępowego, tylko sieci AdHoc.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 04, 2008, 23:58:50 »
256
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2022, 23:29:15 wysłana przez AMi »

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2008, 00:06:09 »
Mam w domu laptopa i internet - moja kobieta także ma laptopa, ale niestety - nie mam routera wifi..

Rzadko - ale zdarza się - że kobieta chce sobie posiedzieć na necie w tym samym czasie co ja..

Oczywiście rozwiązaniem jest tutaj router - najlepiej wifi, ale chciałbym się dowiedzieć czy jest inna droga...
rować ? Jakie adresy i gdzie wpisać - krok po kroku..

jest inna droga.
zamiast rutera mozesz uzyc karty sieciowej na usb (w zasadzie jakiej kolwiek, ale skoro chodzi o laptopa...) i ustanowic za jej pomoca polaczenie ad-hoc z laptopem zony. robi sie to w ustawieniach sterownika karty sieciowej i ogranicza sie do paru klikniec. nie dam glowy ale chyba wszystkie karty powinny miec cos takiego, a na pewno taka:
http://allegro.pl/item292794351_belkin_wireless_g_usb_pelen_zestaw.html
http://allegro.pl/item291426354_belkin_wifi_g_usb.html
http://allegro.pl/item293548899_belkin_wireless_g_usb_network_adapter_nowy.html
wiem bo sam uzywalem, notabene do podlaczania wizarda do laptopa ;)
w zasadzie karta taka to wydatek mniejszy niz router, ale osobiscie polecalbym bardziej to drugie. chociaz zawsze mozesz taka karte dostac za friko od znajomego (jak ja w tym wypadku) lub zdobyc za grosze niekoniecznie na alledrogo.pl... chetnie pomoge gdyby co.
pozdrawiam

*

Offline xsara

• 269
  • Sprzęt: ipaq hw6515, kaiser
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 16, 2008, 14:30:22 »
Można zrobić AP pod wifi na PDA instalując załączone oprogramowanie

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 16, 2008, 14:34:53 »
Można zrobić AP pod wifi na PDA instalując załączone oprogramowanie

kilka postów wyżej kolega jakubd napisał dlaczego ten program się nie nadaje - on umożliwia udostepnienie przez wifi wyłącznie internetu z gprs/edge itp., a nie z usb

*

Offline grj

• 7
  • Sprzęt: HP iPAQ 114 / IBM ThinkPad R51e / Wintec WBT-201
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 16, 2008, 14:43:35 »
>Rzadko - ale zdarza się - że kobieta chce sobie posiedzieć na necie w tym samym czasie co ja..

skoro rzadko, to najlepiej, najtaniej itd kupic kawałek kabla (0,3 - 1zł / metr + rj45 x 2 (max 2 zł) i gotowe :-)
po co mieszac w to pda :-)