Łukasz - i ja się cieszę.
W Sprawie piwka to zawsze - bo jestem w tym przypadku jak "puerto rican gay" they never say NO
Damass - Mam wgrany ROM ERY WM6 i SPL mam 3.15 (IPL zresztą też) jak chcesz wgrać coś innego to start_uspl
Dla Kolegów powyżej jak i dla innych zauważyłem, że:
1. nie można wgrać nowego (innego) ROM dopóki SPL jest większe (inne) niż 1.11.0000 - każdy inny powoduje nałożenie blokady operatora (O2, Orange, ERA itd - oprócz oryginalnego Dopod P800 Azja "P800w_SEA_ENG_WM6_Upgrade_20070713")
2. wykonanie samego "start_uspl.exe" gwarantuje tylko zmianę SPL na 1.11... (zdjęcie CID - blokady operatora, NIE ZDEJMUJE SIMLOCKa)
3. u mnie było tak, że po "start_uspl" nie zrobiło update ROM z pliku "RomUpdateUtylity" (skakało 0-99-100% w 2s i niby successful) tylko poszło z "STEP 2 active sync then flash ....." NIE WYŁĄCZAŁEM OKIENKA DOS, aż skończyło się flashowanie nowym ROMem (trwa kilka minut)
Po zmianie z ERA na Touch 3.01 mogłem już zmienić ROM z RomUpdateUtylity (chciałem wgrać jeszcze raz i wyłączyć customizację)
Tłumacząc łopatologicznie podejrzewam, że wynikło to z tego, że ROM, który wgrywa się tak, że zmienia on SPL na wyższy (zmienia się również logo operatora po SR) powoduje nałożenie blokady operatora.
Poza tym taki ROM wgrany jest do pamięci trwałej i po HR powoduje przywrócenie właśnie tego surowego ROMu
Na moim przykładzie zdjąłęm CID i wgrałem ROM ERY (z SPL 1.11 zrobił 3.15) i nie mogłem wgrać niczego - próbowałem jw - punkty 1-3 i poszło (zmieniłem ERĘ na Touch). Jak chciałem zmienić na HTC oryginał to musiałem zacząć od zdjęcia CID