Zaczątek FAQ dla Kaiser-a Instrukcje/Romy itd

• 133 Odpowiedzi
  • 66923 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline peterlew

• 5
Odp: Zaczątek FAQ dla Kaiser-a Instrukcje/Romy itd
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwiec 20, 2008, 10:57:15 »
A czy przy aktualizacji ROMu trzeba wyjmować kartę SIM i kartę pamięci, czy nie jest to konieczne? Jak nie wyjmę to coś się może nie udać, czy nie ma to żadnego znaczenia? Dzięki za szybką odpowiedź na poprzednie pytanie.

*

Offline ladgim

• 388
  • Sprzęt: HTC Rhodium PROven 2.5 m2.1, HTC Desire
« Odpowiedź #61 dnia: Czerwiec 20, 2008, 23:40:32 »
Niekoniecznie. Ale koniecznie wyłącz radio GSM bo jak podczas upgradu ktoś do ciebie zadzwoni...możesz mieć kłopoty. Softreset i daj anuluj gdy prosi o pin do gsma.

*

Offline peterlew

• 5
« Odpowiedź #62 dnia: Czerwiec 21, 2008, 07:27:49 »
Wszystko poszło bez problemów. Nie wyjmowałem ani karty pamięci ani karty SIM. Sam się zrestartował i wszystko śmiga. Serdeczne dzięki dla klubowiczów. Bez Was by się nie udało.

*

Offline bartgee

• 706
  • Sprzęt: dawniej ETEN M700/ obecnie HTC TyTNII Kaiser + SDHC 4GB SanDisk
« Odpowiedź #63 dnia: Czerwiec 23, 2008, 09:14:33 »
Niekoniecznie. Ale koniecznie wyłącz radio GSM bo jak podczas upgradu ktoś do ciebie zadzwoni...możesz mieć kłopoty. Softreset i daj anuluj gdy prosi o pin do gsma.

a przeciez upgrade romu robi sie w trybie bootloadera - system nie jest zaladowany w tym czasie - wiec nie rozumiem, jak ktos moze do Ciebie zadzwonic? :)
u mnie Kaiser loguje sie do sieci GSM, jak juz wstanie caly system...
HTC TYTNII KAISER WM 6.1 PROFESSIONAL WWE
ROM: PDACorner Ultimate X V6 WWE
RADIO: 1.70.19.09, PROTOCOL: 25.83.40.02H

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #64 dnia: Czerwiec 23, 2008, 16:42:18 »
90% osób upgradujących nic się nie przydażyło mimo pozostawienia karty SIM/SD w slocie.
Mimo wszystko zawsze wszystkim radzę aby wyjąć obie karty - dla bezpieczeństwa - z zasady uwalenie powoduje w trybie ładowania ( z tak błachego powodu) jest ostateczne - i żdane próby ratunku nie pomagają .
potrzebna zgoda

*

Offline ladgim

• 388
  • Sprzęt: HTC Rhodium PROven 2.5 m2.1, HTC Desire
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwiec 23, 2008, 23:14:28 »
@bartgee
Może i jestem przewrażliwiony ale to mi zostało od czasów WIZARDA. Podczas ładowania romów zawsze albo wyjmuję kartę sim albo reset i wyłączenie radia. Po co ryzykować. Jas_pik ma rację 90% nic się nie dzieje ale te 10%........" strzeżonego Pan Bóg strzeże"

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwiec 25, 2008, 13:35:33 »
ZANIM ZACZNIESZ WYKONYWAĆ INSTRUKCJE PRZECZYTAJ I ŚCIĄGNI WSZYSTKIE POTRZEBNE PLIKI

Wgywanie HardSPL/SPL:
  1 wyjmij karte pamięci i karte sim i ściągnij SSPL-KAIS.exe z tego linka http://rapidshare.com/files/124089311/SSPL-KAIS.exe
  2 wrzuć plik SSPL-KAIS.exe na pamięć telefonu i jak będzie podpięty pod USB uruchom ten plik
  3 pokaże się okienko na telefonie naciśnij continue poczekaj aż włączy się bootloader i pokaże się napis "usb"
  4 jak już zobaczysz napis "usb" odpinasz kabel na kilka sekund i podpinasz na nowo
  5 teraz uruchaimiasz instalacje HardSPL bądź spl którego masz zamiar wgrać

link do forum xda a dokładniej do wątku o HardSPL http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=396922

Zdejmowanie CID-locka
  1 Wyjmij karte sim i karte pamieci i podepnij telefon do kompa
  2 wrzuć na telefon SSPL-KAIS.exe i uruchom jak pokaże się napis "USB" odłącz na kilka sekund kabel i znowu podłącz
  3 naciśnij przycisk step 1 (rozpocznie się wgrywanie HardSPL jeśli masz już wgrany HardSPL możesz pominąć ten krok)po wgraniuHardSPL  telefon się zrestartuje
  5 po resecie naciśnij step 2 (jest to wgrywanie specjalnego radia) po wgraniu radia telefon się zrestartuje
  6 naciśnij step 3 na twój telefon zostanie wgrany i uruchomiony program do odblokowywania aby zdjąć CID-locka w okienku wpisz same zera zaznacz set CID i naciśnij przycisk 'Commit changes'
7koniec

Zdejmowanie sim-locka
  1 Wyjmij karte sim i karte pamieci i podepnij telefon do kompa
  2 wrzuć na telefon SSPL-KAIS.exe i uruchom jak pokaże się napis "USB" odłącz na kilka sekund kabel i znowu podłącz
  3 naciśnij przycisk step 1 (rozpocznie się wgrywanie HardSPL jeśli masz już wgrany HardSPL możesz pominąć ten krok)po wgraniu HardSPL telefon się zrestartuje
  5 po resecie naciśnij step 2 (jest to wgrywanie specjalnego radia) po wgraniu radia telefon się zrestartuje
  6 naciśnij step 3 na twój telefon zostanie uruchomiona aplikacja do odblokowywania w aplikacji zaznaczasz unlock sim i naciskasz przycisk commit changes

http://rapidshare.com/files/122648623/KaiserUnlocker.exe  <-- to jest program do odblokowywania jeśli zdejmujesz sim i CID locka niemusisz powtarzać tych samych rzeczy pierwsze 5 kroków niczym się nieróżni tylko 6 krok robisz odpowiednio do sim i cid locka

*

Offline MalaMada

• 14
  • Sprzęt: HTC HD2 + NLumia 820
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwiec 28, 2008, 21:02:00 »
Dla tych którzy nie mogą zainstalować HardSPL, pojawiania się białego ekranu:

- ściągnij plik http://rapidshare.com/files/98900427/kaiser-HardSPLv1.zip, rozpakuj, wejdź do katalogu HardSPL will not install - WHITE SCREEN SOLVED,
- usuń kartę SIM i kartę pamięci z Kaisera!!,
- skopiuj JumpSPL1.56-KAIS.exe do Kaisera i uruchom, jeśli po resecie nadal pokazuje się biały ekran proszę spróbować z JumpSPL1.93-KAIS.exe
- po kilku sekundach pojawi się kolorowy ekran z napisem "USB"
- odłącz a następnie podłącz ponownie kabel usb,
- jeśli chcesz sprawdzić czy poprawka zadziałała, możesz spróbować zainstalować Splash screen uruchamiając KaiserCustomRUU.exe z rozpakowanego flash-splash.zip na Twoim PC,
- jeśli chcesz zainstalować hardSPL uruchom  KaiserCustomRUU.exe z rozpakowanego pliku flash-hardSPL.zip na Twoim PC.
Mam Kaiserka od HTC (czyt. bez zadnych szmokow) - mam "biały ekran" - wgrałam najpierw jedną poprawkę - dalej biały ekran, wgrałam drugą poprawkę - dalej biały ekran  :| Macie jakieś pomysły co z tym zrobic??

A jak probuje uruchomic hardSPL poprzez  KaiserCustomRUU.exe z  pliku flash-hardSPL.zip to pojawia się okienko instalacji i mam cały czas 0% a potem na komputerze wyrzuca błąd :|
====================================================
Pozdrawiam,
Mada
HTC HD2 + Nokia Lumia 820 :)

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwiec 28, 2008, 21:08:04 »
Dla tych którzy nie mogą zainstalować HardSPL, pojawiania się białego ekranu:

- ściągnij plik http://rapidshare.com/files/98900427/kaiser-HardSPLv1.zip, rozpakuj, wejdź do katalogu HardSPL will not install - WHITE SCREEN SOLVED,
- usuń kartę SIM i kartę pamięci z Kaisera!!,
- skopiuj JumpSPL1.56-KAIS.exe do Kaisera i uruchom, jeśli po resecie nadal pokazuje się biały ekran proszę spróbować z JumpSPL1.93-KAIS.exe
- po kilku sekundach pojawi się kolorowy ekran z napisem "USB"
- odłącz a następnie podłącz ponownie kabel usb,
- jeśli chcesz sprawdzić czy poprawka zadziałała, możesz spróbować zainstalować Splash screen uruchamiając KaiserCustomRUU.exe z rozpakowanego flash-splash.zip na Twoim PC,
- jeśli chcesz zainstalować hardSPL uruchom  KaiserCustomRUU.exe z rozpakowanego pliku flash-hardSPL.zip na Twoim PC.
Mam Kaiserka od HTC (czyt. bez zadnych szmokow) - mam "biały ekran" - wgrałam najpierw jedną poprawkę - dalej biały ekran, wgrałam drugą poprawkę - dalej biały ekran  :| Macie jakieś pomysły co z tym zrobic??

A jak probuje uruchomic hardSPL poprzez  KaiserCustomRUU.exe z  pliku flash-hardSPL.zip to pojawia się okienko instalacji i mam cały czas 0% a potem na komputerze wyrzuca błąd :|
użyj mojej instrukcji instalacji HardSPL zapobiega problemom z białym ekranem

*

Offline MalaMada

• 14
  • Sprzęt: HTC HD2 + NLumia 820
« Odpowiedź #69 dnia: Czerwiec 29, 2008, 00:07:17 »
Użyłam - też nie zadziałała :|
Uruchomiłam JumpSPL 1,93 a potem bez wyciągania kabelka uruchomiłam HardSPL poprzez KaiserCustomRUU - zadziałało  :shock:
====================================================
Pozdrawiam,
Mada
HTC HD2 + Nokia Lumia 820 :)

« Odpowiedź #70 dnia: Lipiec 10, 2008, 16:26:14 »
Uruchomiłam JumpSPL 1,93 a potem bez wyciągania kabelka uruchomiłam HardSPL poprzez KaiserCustomRUU - zadziałało  :shock:

Witam
ja po wgraniu romu mam tylko kolorowe paski na wyswietlaczu i nic nie moge wgrac
czy jest jakis patent na postawienie tego fona?????

*

Offline jachu761

• **
  • 150
  • Sprzęt: Iphone 4 16GB , Galaxy I9000
« Odpowiedź #71 dnia: Lipiec 10, 2008, 16:30:16 »
A wgrałeś HardSpl? ja miałem tak samo nic mi nie działało ani nie szlo nic wgrać Kaiser stał cały czas w BL

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #72 dnia: Lipiec 10, 2008, 16:30:31 »
Wgraj ROM jeszcze raz
potrzebna zgoda

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #73 dnia: Lipiec 10, 2008, 16:32:51 »

Witam
ja po wgraniu romu mam tylko kolorowe paski na wyswietlaczu i nic nie moge wgrac
czy jest jakis patent na postawienie tego fona?????
chyba będziesz musiał stawiać rom przez mtty

1. Zaśsij  mtty.exe http://wiki.xda-developers.com/uploads/mtty.exe
2. Wyłącz połaczenie USB w AS
3. Podłacz Kaisera do  PC-tka kablem USB
4. Otwórz  mtty, wybierz port USB portw programie .
5. Dwukrotnie  ENTER w programie aż zobaczysz  "Cmd>" na ekranie.
6. Wpisz na klawiaturze komendę "boot",
Jesli robisz zgodnie z tym opisem to powinieneś zobaczyć na ekranie:
Cmd> boot
InitDisplay: Display_Chip=1
No card inserted
OSSIReadBack ++
Read SI data from flash success
tail signature match
Checksum match
UserStorageSIPreload ++
WM6 powinien się załadować  :mrgreen:
Na przyszłość wgraj HardSPL
ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Uploads/Kaiser/Tools/Hard-SPL_V1.rar
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 16:37:36 wysłana przez medive »

*

Offline Terminator

• *
  • 91
  • Sprzęt: HTC Kaiser, HTC Diamond
« Odpowiedź #74 dnia: Lipiec 10, 2008, 23:46:07 »
Czy aby zdjąć CID locka tym programem co medive podał, to wystarczy jak będzie HardSPL w wersji np. 3.29 czy musi być to ta wersja co sie wgrywa tym programem w step 1?
A tak wogóle, to w jednym z tematów na tym forum wyczytałem, że wraz z wgraniem HardSPL wersji 3.x wgrywa sieteż super cid. Ile w tym prawdy?

*

Offline jachu761

• **
  • 150
  • Sprzęt: Iphone 4 16GB , Galaxy I9000
« Odpowiedź #75 dnia: Lipiec 11, 2008, 00:18:16 »
Ja mam wgranego tylko HardSpl i wgrywalem już ze 10 romów i jak na razie nie miałem żadnych problemów, także Cida-Loca nie ściągałem. Pozdr.

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #76 dnia: Lipiec 11, 2008, 08:58:33 »
Czy aby zdjąć CID locka tym programem co medive podał, to wystarczy jak będzie HardSPL w wersji np. 3.29 czy musi być to ta wersja co sie wgrywa tym programem w step 1?
A tak wogóle, to w jednym z tematów na tym forum wyczytałem, że wraz z wgraniem HardSPL wersji 3.x wgrywa sieteż super cid. Ile w tym prawdy?
obojętne jest jaki HardSPL ponieważ to ma  służyć tylko do wgrania specjalnego radia,  tak poprawne wgranie HardSPL ustawia super Cid

*

Offline Terminator

• *
  • 91
« Odpowiedź #77 dnia: Lipiec 11, 2008, 16:29:32 »
I ten SuperCID na stale sie wgrywa?
To oznacza, ze blokada CID nie przeszkadza nam we wgraniu nieoficjalnego ROMa?
To w takim razie po co ta instrukcja jak ustawic CIDa na 0 skoro HardSPL wszystko zalatwia?
Moze cos zle zrozumialem, dlatego pytam.

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #78 dnia: Lipiec 11, 2008, 16:33:49 »
I ten SuperCID na stale sie wgrywa?
To oznacza, ze blokada CID nie przeszkadza nam we wgraniu nieoficjalnego ROMa?
To w takim razie po co ta instrukcja jak ustawic CIDa na 0 skoro HardSPL wszystko zalatwia?
Moze cos zle zrozumialem, dlatego pytam.
poprostu jest  :P i jak ktos bedzie potrzebowal to skorzysta

*

Offline Terminator

• *
  • 91
« Odpowiedź #79 dnia: Lipiec 11, 2008, 18:06:36 »
Ok, chcialem sie upewnic czy do wgrania romu wystarczy sam HardSPL w wersji 3.x i CIDa nie trzeba zdejmowac?
Nie zaprzeczyles na moje pytania, wiec rozumiem, ze w pozostalych kwestiach  ma racje, tak?

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #80 dnia: Lipiec 11, 2008, 18:25:11 »
HardSPL ustawia superCID-a i niepowinieneś mieć problemów w wgrywaniu Romów ale niewiem jak jest z gotowanymi romami ale chyba niepowinny sprawiać problemów zawsze można przywrócić rom przez mtty :P
niewiem czy na stałem ale na pewno póki wgrany HardSPL niepowinno być problemów
a instrukcja się przyda jakby były problemy z kuchenkowymi romami ale niewiem jak dokładnie z nimi jest

*

Offline Terminator

• *
  • 91
« Odpowiedź #81 dnia: Lipiec 11, 2008, 22:53:29 »
To ten SuperCID wgrany wraz z HardSPL ma takie same właściwiości co CID zdjęty przez ten programik, czy jak?
Q: Does this "Security Unlock" my Phone?
A: No, Security Unlocked is something different from HardSPL.
Check here on how to do a security unlock: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=361236
Here are the files that you will need to do the process:
http://www.4shared.com/file/46447471..._SuperCID.html
Just follow the steps in the supercid. I have included the .txt file that Jockyw2001 included.
Be sure to flash the "SPL-1.1.JockyW" as the process won't work while SPL-3.2x.Hard is installed.
To jest cytat z tematu o HardSPL na xda. Z tym linkiem do security unlocker'a to chyba przestarzałe już? Jak mam to rozumieć?

Instrukcja jest b. przydatna jak cały ten temat, zastanawiam się tylko czy dać sobie spokój z tym CID'em i nic nie robić po wgraniu HardSPL czy dla świętego spokoju wgrać tego z instrukcji. W sumie zawsze możńa założyć CIDa spowrotem.

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #82 dnia: Lipiec 11, 2008, 23:14:37 »
To ten SuperCID wgrany wraz z HardSPL ma takie same właściwiości co CID zdjęty przez ten programik, czy jak?
Q: Does this "Security Unlock" my Phone?
A: No, Security Unlocked is something different from HardSPL.
Check here on how to do a security unlock: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=361236
Here are the files that you will need to do the process:
http://www.4shared.com/file/46447471..._SuperCID.html
Just follow the steps in the supercid. I have included the .txt file that Jockyw2001 included.
Be sure to flash the "SPL-1.1.JockyW" as the process won't work while SPL-3.2x.Hard is installed.
To jest cytat z tematu o HardSPL na xda. Z tym linkiem do security unlocker'a to chyba przestarzałe już? Jak mam to rozumieć?

Instrukcja jest b. przydatna jak cały ten temat, zastanawiam się tylko czy dać sobie spokój z tym CID'em i nic nie robić po wgraniu HardSPL czy dla świętego spokoju wgrać tego z instrukcji. W sumie zawsze możńa założyć CIDa spowrotem.
a wiesz jak się zakłąda CID-a spowrotem ja w razie czego spisałe sobie kod CID-a orangowego jaki miałem

*

Offline Terminator

• *
  • 91
« Odpowiedź #83 dnia: Lipiec 11, 2008, 23:23:08 »
Na xda w linku poniżej dali jakiś programik do zakładania CIDa.
medive, a Ty już to robiłeś, albo wiesz jak to zrobić?

To już nie wiem czy lepiej zostawić tego z HardSPL czy wgrywać osobno, jakie są różnice? Trochę się w tym pogubiłem...

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #84 dnia: Lipiec 12, 2008, 00:05:47 »
chętnie przejżałbym ten link nieumiem zakładać CID-a ale może się naucze, lepiej zostaw ten z HardSPL mniej męczenia się i bezpieczniej

*

Offline Terminator

• *
  • 91
« Odpowiedź #85 dnia: Lipiec 12, 2008, 08:42:54 »
Oto ten topic:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=361236
Program nazywa sie Kaiser Security Relocker.
medive, skad spisales tego orangowego cida? Tez mam w orange, wiec cid jest ten sam.
Ten SuperCID z HardsSPL zostaje zdjety z momentem wgrania softSPL np. 1.81 orangowski?

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #86 dnia: Lipiec 12, 2008, 11:06:20 »
Oto ten topic:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=361236
Program nazywa sie Kaiser Security Relocker.
medive, skad spisales tego orangowego cida? Tez mam w orange, wiec cid jest ten sam.
Ten SuperCID z HardsSPL zostaje zdjety z momentem wgrania softSPL np. 1.81 orangowski?
niewiem jak jest z SuperCID-em ale kod CID-a możesz przeczytać za pomocą tego unlockera co dałem do odblokowywania sim i cid-locka tam w ostatniej fazie czyli w programie już na telefonie jest opcja read CID i wyświetla ci się w okienku gdzie są normalnie zera, kod twojego CID-a

« Odpowiedź #87 dnia: Lipiec 13, 2008, 02:07:49 »

Ja mam podobny problem, tj. miałem biały ekran, wrzuciłem więć JumpSPL1.56-KAIS.exe na kazjerke, odpalam, mam kolorwe pasy i napis USB i tutaj staje - jak daje unplug i plug kabel to active sync nie jest juz zeilony (ekran ciagle staje) - proba uruchomienia tak jak opisala powyzej, bez unplugowania kabeka tez nic nie daje.

Krótko mówiąc, czy ekran w paski powinien mi zniknac sam?

Cz.

*

Offline medive

• 1323
« Odpowiedź #88 dnia: Lipiec 13, 2008, 10:31:01 »
nie gdy jest ten kolorowy ekran uruchamiasz instalacje HardSPL

« Odpowiedź #89 dnia: Lipiec 13, 2008, 15:31:07 »
nie gdy jest ten kolorowy ekran uruchamiasz instalacje HardSPL

No niestety zero efektu.

Może opiszę krok po kroku.

Odpalam jump - pokazuja sie paski usb, odpalam HardSPL, klikam enter i nic sie nie dzieje...... po jkaims czasie active sync robi sie szary....

JAkies wskazowki?

Napisane: Lipiec 13, 2008, 15:22:08
Już wiem w czym rzecz, opiszę, żeby pomogło innym.
W skrócie miałem problemz  białym ekranem, wrzucałem plik Jump.... odpalałem go, dostawałem trzy kolory i naspi usb i odpalałem instalację HARDSPL i nic się nie działo.

Teraz zrobiłem tak:
1. wpierw odpaliłem HARDSPL i zatrzymalem sie
2. Odpalilem na urzadzenieu Jump.... aby uzyskać trzy kolory
3. Powróciłem do instalacji HardSPL i kontynuowalem ja

Doszedlem do konca, urządzenie sie zrestartowało.
Mam nadzieję, że za chwilkę wrzucę rom.

Mam nadzieję, ż ekomus ten opis pomoże.
Pozdrawiam,
Czarek