Kaiser: Skype Fring oraz VOIP

• 48 Odpowiedzi
  • 7452 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rola

• 21
Kaiser: Skype Fring oraz VOIP
« dnia: Październik 29, 2007, 19:20:21 »
Czy w Kaiserze można ustawić rozmowy VOIP? Jeśli tak, jak to zrobić? Czy w ROMie podstawowym Kaisera jest już ta opcja?

*

Offline cudo

• *
  • 55
Odp: Kaiser a rozmowy VOIP
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 03, 2007, 01:50:13 »
wprawdzie kaiser nie jest niby obslugiwany przez skype ale ja sciagnalem zainstalowalem i dziala.
czasem sa problemy ale zreguly dziala. sa tez inne aplikacje voip wiec mozesz probrubowac.
w romie nie ma tej aplikacji.

cudo

*

Offline marian_boss

• *
  • 52
  • Sprzęt: i9220 N9000 NOTE
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 06, 2007, 09:28:03 »
Skype działa bez problemów. Rozmowy testowałem przez WiFi, działają wyśmienicie. Stawiasz w domu punkt dostępowy i jesteś cały czas dostępny, nie trzeba przed kompem siedzieć. Wersja skype do pobrania ze strony producenta oprogramowania, a lista sprzętu z którym współpracuje Kaiser jest w oddzielnym wątku.

*

Offline XGrzesX

• 468
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Tytn II, Asus A636
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 06, 2007, 09:55:48 »
...a lista sprzętu z którym współpracuje Kaiser jest w oddzielnym wątku.

to znaczy że Kaiser nie wspólpracuje z każdym routerem Wifi ?

*

Offline marian_boss

• *
  • 52
  • Sprzęt: i9220 N9000 NOTE
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 06, 2007, 10:04:17 »
Mi się jeszcze nie zdarzyło a używałem już w kilku miejscach. Ale wiadomo to tylko sprzęt i pewnie może się tak zdarzyć.

*

Offline rola

• 21
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 06, 2007, 18:13:29 »
Zgadza się, Skype działa na Kaiserze bez problemu. A co zrobić (krok po kroku) by działały połączenia VOIP operatorów SIP takich jak ViopDiscount, CallEasy itp...

*

Offline soulscythe

• 379
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2, iPhone 4 (32 GB)
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 07, 2007, 09:03:39 »
Zgadza się, Skype działa na Kaiserze bez problemu. A co zrobić (krok po kroku) by działały połączenia VOIP operatorów SIP takich jak ViopDiscount, CallEasy itp...

Przylaczam sie do postu. Sam korzystam z VoIPDiscount i bylbym wdzieczny za info, jak korzystac z niego na Kaiserze :)

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 18, 2007, 08:54:27 »
Czy przy rozmowach VoIP na Kaiserze rozmawia tylko poprzez tryb głośnomówiący w telefonie czy można także korzystać z w sposób tradycyjny ?

*

Offline tomazd

• 14
  • Sprzęt: HTC Kaiser + microSD 2GB
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 18, 2007, 12:36:04 »
Czy przy rozmowach VoIP na Kaiserze rozmawia tylko poprzez tryb głośnomówiący w telefonie czy można także korzystać z w sposób tradycyjny ?

Nie wiem czy jest to w pełni zadowalające, ale zawsze można skorzystać z słuchawek przewodowych  - co prawda nie  rozmawialem tak jeszcze, ale wydaje się to jakimś rozwiązniem.

tomazd

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 18, 2007, 12:38:03 »

Nie wiem czy jest to w pełni zadowalające, ale zawsze można skorzystać z słuchawek przewodowych  - co prawda nie  rozmawialem tak jeszcze, ale wydaje się to jakimś rozwiązniem.

tomazd

Czy z Twojej wypowiedzi wynika, że nie można rozmawiać w sposób tradycyjny "z urządzeniem przy uchu" ?

*

Offline tomazd

• 14
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 18, 2007, 12:45:27 »
Czy z Twojej wypowiedzi wynika, że nie można rozmawiać w sposób tradycyjny "z urządzeniem przy uchu" ?

Można, ale wtedy, z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, że Skype działa w trybie głośnomówiącym. Właśnie przetestowałem rozmowę z użyciem zestawu słuchawkowego. Po pierwsze - to działa, po drugie jest calkiem zadowalająca jakość - być może dla tego, że miałem przez dłuższą chwilę zasięg HSDPA i później UMTS.

pozdrawiam

tomazd
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2007, 12:47:19 wysłana przez tomazd »

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 18, 2007, 12:58:08 »

Można, ale wtedy, z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, że Skype działa w trybie głośnomówiącym. Właśnie przetestowałem rozmowę z użyciem zestawu słuchawkowego. Po pierwsze - to działa, po drugie jest calkiem zadowalająca jakość - być może dla tego, że miałem przez dłuższą chwilę zasięg HSDPA i później UMTS.

pozdrawiam

tomazd
Szczerze mowiąc nie rozumiem Twojej odpowiedzi.
Tylko że ma cały czas pytam o możliwość rozmowy tradycyjnej za pomocą urządzenia przy uchu a nie trybu głośnomówiącego a Ty odpowiadasz "
Można, ale wtedy, z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, że Skype działa w trybie głośnomówiącym"
:D

*

Offline tomazd

• 14
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 18, 2007, 14:06:19 »
Szczerze mowiąc nie rozumiem Twojej odpowiedzi.
Tylko że ma cały czas pytam o możliwość rozmowy tradycyjnej za pomocą urządzenia przy uchu a nie trybu głośnomówiącego a Ty odpowiadasz "
Można, ale wtedy, z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, że Skype działa w trybie głośnomówiącym"
:D
[/quote]

Nie zrozumieliśmy się. Wątek dotyczy rozmów VOIP, ja mówiłem o korzystaniu z programu Skype, a Ty pytasz co tradycyjne rozmowy. Nie bardzo rozumiem dlaczego pytasz o truizmy i to w wątku tym się nie zajmującym. A jeśli chodzi o Skype, to nie mam pojęcia czy jest możliwość ustawienia, aby głos rozmówcy był słyszalny w słuchawce wbudowanej w PDA. Zawsze jednak możesz na tyle ściszyć PDA, by słyszeć rozmówcę trzymawszy aparat przy uchu.

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
  • Sprzęt: HTC TyTn II Kaiser, Mio A701
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 18, 2007, 16:43:47 »
A jeśli chodzi o Skype, to nie mam pojęcia czy jest możliwość ustawienia, aby głos rozmówcy był słyszalny w słuchawce wbudowanej w PDA.

mi sie nie udalo... tylko glosnomowiacy

*

Offline Skie

• **
  • 138
  • Sprzęt: HTC Tytn II, +6GB karta
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 18, 2007, 18:34:55 »
Instalujecie Skypa na karcie czy w pamieci? Potrzebna jest nowa Java? Videokonferencji probpwal ktos przez Skypa? W szczegolnosci przez wifiego? Jaka jakosc?

PS Wlasnie zauwazylem, ze dzieki radosnemu spamowaniu awansowalem na cloobowicza  :proud:
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2007, 18:39:27 wysłana przez Skie »
pozdrawiam
Skie

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 18, 2007, 20:02:32 »
skype instalowalem na karcie, napisane chyba bez javy wideo nie probowalem! ale Kaiser uzywam jako modemu w tej szybkiej HSPDA czy DPA nie pamietam i Skype na laptopie dziala bez problemowo z kamera internetowa!  ale same wideo przez HTC nie testowalem, nawet nie wiem czy da rade w skype wlaczyc kamere...

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 18, 2007, 21:48:23 »
Proponuje przetestowac fringa. Dziala wysmienicie zarowno jako klient msn, skype (chat i rozmowy) oraz jako klient voip (u mnie hopin.pl). Testowalem, i voip dziala nawet na edge. POLECAM
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline Skie

• **
  • 138
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 18, 2007, 23:16:59 »
O fringu tu jest duzo:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,4039100.html

Sciagnalem i nawet pogadalem przez skype, w sumie jakosc dzwieku zadowalajaca.
Musze znnalezc cos do videokonferencji, bo tu tego chyba nie ma (przynajmniej nie widze).
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2007, 23:28:37 wysłana przez Skie »
pozdrawiam
Skie

*

Offline soulscythe

• 379
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2, iPhone 4 (32 GB)
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 19, 2007, 17:32:20 »
O fringu tu jest duzo:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,4039100.html

Sciagnalem i nawet pogadalem przez skype, w sumie jakosc dzwieku zadowalajaca.
Musze znnalezc cos do videokonferencji, bo tu tego chyba nie ma (przynajmniej nie widze).

Z tego co kojarze, to mobilny Skype nie obsluguje wideorozmow.

*

Offline tomazd

• 14
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 19, 2007, 18:43:09 »
Stosunkowo dokładnie przyjrzałem sie mobilnej wersji Skype`a - i z całą pewnością nie ma możliwości skorzystania z usługi wideorozmów.
pozdr

tomazd
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2007, 18:51:27 wysłana przez tomazd »

*

Offline Skie

• **
  • 138
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 19, 2007, 19:59:23 »
No to git... A co ma taka mozliwosc ?
A tak nawiasem mowiac przez Fringa mozna rozmawiac przykladajac go do ucha a nie systemem glosnomowiacym, co uwazam jest spora zaleta (mimo nieco oblesnego wygladu samego programu... :P)
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2007, 21:19:16 wysłana przez Skie »
pozdrawiam
Skie

*

Offline janio

• 10
  • Sprzęt: MDA I > MDA Compact > MDA Vario III > HTC HD2
Kaiser a połączenia poprzez Skype, Fring i inne - hlp!!!
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 17, 2007, 00:51:10 »
Niestety mam problem z połączeniem poprzez Skype - mimo, że zgodnie z poradami na forum przeinstalowałem ponownie - z .cab'a.
Spróbowałem więc z fring-iem, niestety j.w. tj. komunikat "Internet connection is not available"
Tak w jednym jak i drugim przypadku dzieje się to w momencie logowania.

POMOCY!

*

Offline Kolagi

• **
  • 108
    • Zapraszam panie ...
  • Sprzęt: HD2 : TyTN II : HTC Tornado : SG TAB7 : SG NOTE
Odp: Kaiser a połączenia poprzez Skype, Fring i inne - hlp!!!
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 17, 2007, 09:15:33 »
U mnie Skype działa bardzo dobrze ale tylko po instalacji w pamięci urządzenia, a nie na karcie pamięci  :worried:

W Skypie wkurza mnie jeszcze to, że rozmowa odbywa się tylko poprzez głośnik zewnętrzny (tryb głośnomówiący) i nie wiem jak to zmienić.  :|

*

Offline Cezaro

• *
  • 72
  • Sprzęt: TP 2
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 17, 2007, 10:39:53 »
jak wróci do mnie moja łsuchawka BT sprobuje czy bedzie działac przez nią, ale wątpie czy pojdzie, jak ktoś ma sluchawke BT niech przetestuje czy to cos zmieni :)

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 17, 2007, 10:54:10 »
jak wróci do mnie moja łsuchawka BT sprobuje czy bedzie działac przez nią, ale wątpie czy pojdzie, jak ktoś ma sluchawke BT niech przetestuje czy to cos zmieni :)

nie chodzi, ze sluchawka!

*

Offline macgeb

• **
  • 232
  • H E I M D A L L
    • www.heimdall.net.pl
  • Sprzęt: HTC Touuch HD2 + 16GB
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 18, 2007, 17:27:22 »
Niestety mam problem z połączeniem poprzez Skype - mimo, że zgodnie z poradami na forum przeinstalowałem ponownie - z .cab'a.
Spróbowałem więc z fring-iem, niestety j.w. tj. komunikat "Internet connection is not available"
Tak w jednym jak i drugim przypadku dzieje się to w momencie logowania.

POMOCY!

Nie gra różnicy gdzie zainstalujesz skypa ja instalowałem i w pamięci i na karcie,problem twój polega na tym że:Internet connection is not available czyli poprostu masz złe ustawienia albo internetu,albo skypa co do połączenia z internetem.W skypie powinieneś mieć ustawione połączenie Use WiFiand 3G,poza tym sprawdź ustawienia w Kaiserku czy masz ustawione z jakiego połączenia mają korzysta aplikacje.
Życie to dziwka, w dodatku droga, a najgorsze jest to, że dziwkę trudno jest pokochać...

*

Offline Glaniu

• **
  • 235
    • www.pagla.pl
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 18, 2007, 19:54:29 »
A ja dolacze ;-)
Czy istnieje aplikacja ktora obsluguje Skype ale poprzez sluchawke w Kaiserze ???
Fring na nokiach tak dziala i to chyba jedyna przewaga symbiana :-)

Pozdrawiam

*

Offline janio

• 10
  • Sprzęt: MDA I > MDA Compact > MDA Vario III > HTC HD2
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 19, 2007, 00:05:37 »

Nie gra różnicy gdzie zainstalujesz skypa ja instalowałem i w pamięci i na karcie,problem twój polega na tym że:Internet connection is not available czyli poprostu masz złe ustawienia albo internetu,albo skypa co do połączenia z internetem.W skypie powinieneś mieć ustawione połączenie Use WiFiand 3G,poza tym sprawdź ustawienia w Kaiserku czy masz ustawione z jakiego połączenia mają korzysta aplikacje.

Skypa wogóle nie ustawiałem, gdyż aby go odpalić trzeba się zalogować, a zalogowanie jest niemożliwe bo j/w. nawet jak mam nawiązane aktywne połączenie np. w zw. z uruchomieniem IE.

Natomiast istniejące w Kaiserze połączenia to 1) Automatyczne (to jest zaznaczone); 2) Era CSD i 3) Era Internet

NADAL NIE WIEM CO ZROBIĆ!!!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2007, 00:09:23 wysłana przez janio »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 19, 2007, 00:14:33 »
Jesli jesteś w Erze - to - ustaw sobie nowe polaczenie : Internet , pozostałe usuń - bo chyba nie są Ci potrzebne .
To jest powód że nie możesz uruchomić Skype.
potrzebna zgoda

*

Offline xsara

• 269
  • Sprzęt: ipaq hw6515, kaiser
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 19, 2007, 19:40:14 »
janio, działaj metodycznie:
1. sprawdź, czy na pewno masz neta
2. po zainstalowaniu skype (zobacz, czy masz ostanią wersję) nic, ale to nic nie trzeba mieszać (wcale nie trzeba wybierać opcji wifi+3g !!!!). Od razu masz logowanie! Zrobiłem to dzisiaj po raz pierwszy i jest O'K.
3. jeśli nie radzisz sobie wywal skype i zainstaluj jeszcze raz. Musi ruszyć.