Zgubiłem kolege... czy go znajdę ?!

• 8 Odpowiedzi
  • 1513 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zgubiłem kolege... czy go znajdę ?!
« dnia: Październik 28, 2007, 22:06:27 »
Witam, mam pytanie może ktoś z Was sie spotkał z odpowiednio działającym programem (może być płatne) który pomoże odnaleźć się na obcym, dużym terenie za pomocą PDA i GPS oczywiście , potrzebowałbym taki soft, który doprowadzi mnie patrząc na wyświetlacz PDA odnaleźć kolegę ....

*

Offline wyrm

• *
  • 82
  • Sprzęt: iPaq 3630 -> Mio 169 -> Xda Exec -> HTC Kaiser
Odp: Zgubiłem kolege... czy go znajdę ?!
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 31, 2007, 09:04:38 »
Witam, mam pytanie może ktoś z Was sie spotkał z odpowiednio działającym programem (może być płatne) który pomoże odnaleźć się na obcym, dużym terenie za pomocą PDA i GPS oczywiście , potrzebowałbym taki soft, który doprowadzi mnie patrząc na wyświetlacz PDA odnaleźć kolegę ....
whut?
a po polsku?
Did you realize that it takes *FIVE* babies to make just *ONE* bottle of baby oil?!

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 31, 2007, 09:54:38 »
wpisujesz dokładne współrzędny i tyle...ale jest jedno ale...GPS nie daje wystarczającej dokładności na chwilę obecną...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 31, 2007, 10:40:59 »
Bike, on zgubił kolegę, biedak tak roztrzęsiony, że nie potrafi zdania z sensem napisać,
a Ty chcesz żeby znał aktualne współrzędne kolegi? :E
A jak kolega też go szuka? Może im potrzeba walkie-talkie, a nie GPS? :mrgreen:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 31, 2007, 10:55:39 »
no nic...chciałem pomóc...a wyszło jak zawsze...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 31, 2007, 14:42:11 »

Domyślam się, że chodzi Ci o soft który zapisze ślad waszej wędrówki, tak żebyś mógł wrócić "po śladach"?
Czy chodzi Ci o soft który będzie podawał Tobie na bieżąco pozycję w której znajduje się kolega?

W pierwszym przypadku polecam program PathAway. Polecam go zwłaszcza w tandemie z datalogerem Wintec WBT-201. Nie wiem jak oprogramowanie do PPC, ale na Palm OS można zczytać log z odbiornika i wyeksportować go bezpośrednio do PathAway. Dzięki temu palmtop nie musi być cały czas włączony by zapisywać ślad, co znacznie wydłuży czas pracy na jednym komplecie baterii.

W drugim przypadku można zastosować program GPS Compass (znów soft pod Palm OS, odpowiednika na PPC nie znam), zainstalowany na jakimś TREO podpiętym do odbiornika GPS. GPS Compass ma możliwość wysłania SMS'em aktualnej pozycji, z tego co pamiętam można było zaprogramować interwał automatycznego wysyłania danych.
Pozostaje wtedy wrzucić jako cel pozycję z otrzymanego SMS do jakiegoś programu nawigacyjnego na własnym urządzeniu (znowu polecam PathAway), i pójść we wskazanym kierunku.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 06, 2007, 21:38:25 »
Ok, przepraszam Was, może i zdanie nie było z sensem, czasem bywam zakręcony i starałem się na przykładzie zagubionego kolegi w miarę w prosty sposób nakreślić o co mi chodzi ....

Konkretnie szukam takiego softu który analizuje pozycje na przykład dwóch osób które są oddalone od siebie i wymienia się tymi informacjami i wtedy ja wiem jak dotrzeć do pozycji gdzie jest "kolega" a "kolega" wie jak mnie zaleźć ...

czy tak jest lepiej ??

widziałem taki bajer na reklamówce nokii N95 jak jakaś para znajomych zlokalizowała się na wzajem ...

pozdrawiam

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 06, 2007, 22:42:57 »
Zdaje się, że TomTom buddy takie coś oferuje.
PathAway dla WM w wersji PRO też działa w sposób który opisujesz (na Palm OS ta funkcjonalność jest na etapie bety)
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Krzychu Blues

• *
  • 80
  • Sprzęt: GPSMap60CS, 60CSx, Colorado 300, FS Loox N560
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 08, 2007, 06:56:04 »
Mozliwość przesyłania pozycji drugiej osoby i do drugiej osoby - ma najnowsza wersja GPSTunera.
Pozdrawiam Krzysztof

ETrexLegend, GPSMap60CS, 60CSx, Colorado 300.
Yakumo Delta X5, FS N560.