Nie dzialajacy ekran dotykowy w MDA Vario II

• 11 Odpowiedzi
  • 3187 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Arkadiusz99

• *
  • 84
  • Sprzęt: Omnia
Nie dzialajacy ekran dotykowy w MDA Vario II
« dnia: Październik 21, 2007, 13:57:38 »
Hej! Czy spotkala kogos taka dolegliwosc mianowicie nie dziala mi ekran na dotyk, normalnie dziala z klawiatury ale nie dziala na dotyk. Prosze o info bo moze da sie to jakos naprawic

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Nie dzialajacy ekran dotykowy w MDA Vario II
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 21, 2007, 23:06:54 »
Czy hard reset nic nie zmienia? Jak HR nie pomaga a rom oryginalny , to śmierdzi uszkodzeniem mechanicznym (tasiemka).
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2007, 19:22:21 »
Ja to mam - moj kolega też to miał - prawdopodobnie zrobiło Ci się tak przy zakładaniu foli ochronnej - za dużo wody - inaczej mówiąc zwarcie.

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 26, 2007, 17:08:55 »
wymiana warstwy dotykowej - digitalizera - 150 pln

AUKCJA NA ALLEGRO
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline regaciarz

• *
  • 67
  • Sprzęt: i600
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 26, 2007, 20:53:27 »
jeśli mozna to się podepnę do tematu. Co moize być przyczyną zaniku czynności zyciowych warstwy dotykowej ekranu?? tzn. "- ekran dotykowy, z reguły działa OK ale czasami łapie zawiechy i wtedy nie reaguje po czym po chwili znowu wszystko wraca do normy ( oczywiscie wszystkie funkcje telefonu dostępne są z klawiatury więc nie jest to wielki problem ) "

*

Offline regaciarz

• *
  • 67
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 27, 2007, 19:23:41 »
naprawdę nikt nie ma pomysłu, co moze być tego przyczyną?? może wystarczy wymienić tylko warstwe dotykową??

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 27, 2007, 21:00:33 »
A sprawdziłeś, czy to nie jest wina softu?
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline regaciarz

• *
  • 67
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 27, 2007, 21:49:00 »
nie mam jak :wink: poprostu na aukcji zauważyłem hermesa z taką przypadłością ;) ////// Niekaktualne, bo ktoś kupił ten telefon :(
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2007, 21:51:09 wysłana przez regaciarz »

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
Odp: Nie dzialajacy ekran dotykowy w MDA Vario II - odgrzewam wątek!
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 07, 2008, 18:20:02 »
Witam,
Odgrzewam wątek, gdyż nie chcę zakładać identycznego.

W takim razie do rzeczy: dzisiaj z niewyjaśnionych przyczyn przestał działać ekran dotykowy w moim TyTN'ie. Komputerek był podłączony do AS, wgrałem do niego nowe "skórki" do HTC Home oraz kilka tematów pulpitu. Sprawdziłem/ustawiłem po swojemu, potem wykonałem backup (SPB Backup), komputerek wykonał SR i .... no właśnie: ekran przestał reagować na dotyk. Wszystko ładnie wyświetla i się odpowiednio podświetla, ale nie reaguje na rysik/palec. Po kolejnych SR zawisł całkowicie. Będąc przekonany, że to totalny zwis, wykonałem HR. Niestety nic to nie dało - ekran jak był martwy taki pozostał nie pozwalając wykonać kalibracji.  :S

Pomyślałem, że to grubsza sprawa i postanowiłem zmienić ROM: Polok, Era ROM i ponownie CRCs. Za każdym razem taki sam efekt - brak reakcji na dotyk.   :mad:

Dodam jeszcze, że oprócz ekranu działają wszystkie klawisze, po rozsunięciu klawiatury ekran zmienia orientację na poziomą, działa AS... wszystko oprócz dotykowej warstwy ekranu. Uprzedzę pytania co do upadku, zalania płynem i inne tego typu przygody. Nic takiego nie miało miejsca. Wyjąłem z kabury, podpiąłem pod laptopa i .... zgon   :mad:

Czy może ktoś już się spotkał z podobnym zjawiskiem? Może ktoś ma jakiś pomysł co można zrobić w tej sytuacji? Nie znalazłem pomysłu jak w TyTN'ie ominąć konieczność kalibracji ekranu po HR.... Nie jestem techniczny, więc nie będę się brał za samodzielne rozbieranie PDA.

Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2008, 18:30:42 wysłana przez TomekWypych »
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 07, 2008, 19:00:30 »
ominac mozna - Mobile Speak Remote Screen Alignment
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 07, 2008, 21:21:16 »
Tak, masz rację -> z deka mnie przyćmiło i zapomniałem o tym. Sorki. Kalibracja wykonana, ale problem pozostał. Po wykonaniu kalibracji TyTN ruszył, ale pojawił się inny problem: mianowicie nie można wejść w opcje telefonu, np. aby wpisać PIN oraz na pewno nie działa klawisz zielonej słuchawki. Nie wiem czy też i czerwonej, pewnie też nie działa. Próbowałem uruchomić Phone z Menu start, ale też nie ma reakcji ze strony PDA ???
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 07, 2009, 19:31:20 »
U mnie po kilkukrotnym wgraniu czystego softu pomogło teraz WM 6.5 i smiga:D