Mam na myśli te ikony z prawego dolnego rogu ekranu: 
Moim zdaniem w tym menu występują tylko dwa potencjalnie przydatne polecenia:
Dodaj do ulubionych... / Dodaj do POI...
Polecenia te uznaję tylko jako potencjalnie przydatne, z tego wzgledu, że obecnie
nie polecam korzystania z nich podczas jazdy z dwóch zasadniczych powodów:
- bezpieczeństwa jazdy - skuteczne dodanie POI/ ulubionych wymaga zbyt długiej sekwencji
dość precyzyjnych czynności na ekranie, czyli zbyt absorbuje uwagę kierowcy,
- małej dokładności pozycjonowania punktów spowodowanej opóźnionym zapamiętywaniem
współrzędnych przez program.
No i stało się, warto było ten wątek założyć

Spieszę donieść, że a AM4.5 w menu kontekstowym pozostały już tylko 2 polecenia:
Dodaj do ulubionych... / Dodaj do POI...a ich użyteczność znacznie się poprawiła.
-
bezpieczeństwo jazdy - tu dzieki wyrzuceniu wszystkich zupełnie zbędnych poleceń
i zmianie interfejsu na ikonowy, można skutecznie dodać punkt przy pomocy 4
już nie tak bardzo precyzyjnych puknięć w ekran. To zdecydowanie łatwiej niż było do tej pory,
choć do 'pełni szczęścia' jest mi jeszcze o 1 ruch za dużo:
gdyby polecenia
W punkcie.../po prawej.../po lewej... działały w wersji (BP)- bez pytania, czyli po ich wybraniu
zapisywałyby punkt automatycznie, z 'fabrycznym' opisem, bez zatwierdzania (i możliwości edycji opisu)
byłoby to już maximum bezpieczeństwa jakie da sie tu uzyskać.
'Fabryczny' opis mógłby być w tym przypadku dodatkowo uzupełniany datą i godziną wpisu - dla lepszego
odświeżenia pamięci przy późniejszej edycji opisu.
-
dokładność pozycjonowania punktów - znów uwzględnili moje sugestie i jest już 'perfect'
Obecnie wygląda to w ten sposób, że program zapamiętuje 3 pozycje GPS z chwili wywołania menu podręcznego
i w jednej z tych pozycji zaleznie od późniejszego wyboru zapisuje POI/Punkt ulubiony,
czyli do określenia pozycji punktu liczy się dokładnie moment wskazania ikonki

Lepszej dokładności pozycjonowania podczas jazdy już chyba nie da się wycisnąć

Tak więc użyteczność tej funkcji (w skali 1-10), wzrosła MZ z 0

(bezużyteczna) do 7-8 (+dobra)