W jaki sposób odbywa się potwierdzanie punktów w miplo?

• 28 Odpowiedzi
  • 7746 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
W jaki sposób odbywa się potwierdzanie punktów w miplo?
« dnia: Wrzesień 19, 2007, 11:54:40 »
Zapytałem o to support, myślę że warto tu zacytować odpowiedź:

Potwierdzanie punktów odbywa się tylko podczas pracy AM.
Mechanizm działania podamy na przykładzie patroli Policji.

Każdy napotkany patrol należy dodawać do POI, nawet jeśli w tym
miejscu jest już punkt POI. Po wykonaniu synchronizacji serwer
automatycznie sprawdzi:
- który POI z patrolem jest nowy POI;
- który POI jest potwierdzeniem innego POI (taki POI zostanie usunięty z pliku);

POI przyjęte jako potwierdzenie mają informację o ilości potwierdzeń w szczegółach punktu.
Każdy użytkownik może zdefiniować podczas subskrypcji warunki synchronizacji POI m.in:
- ilość wymaganych potwierdzeń (będą pobierane tylko te potwierdzone POI, czyli miejsca,
  gdzie patrole występują najczęściej);
- datę ważności dla POI (czy POI z przed roku mają być nadal pobierane czy tylko nowsze)

NB odpisali o 2:15 AM czyli chodzą spać później niż nocnyMarek  :O :mrgreen:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: W jaki sposób odbywa się potwierdzanie punktów w miplo?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 19, 2007, 13:44:24 »
Sęk w tym, że jak moderator zatwierdzi to bedzie dubel... chyba, że ja tu czegoś nie rozumiem....?
A jeśli
"Po wykonaniu synchronizacji serwer
automatycznie sprawdzi:
- który POI jest potwierdzeniem innego POI (taki POI zostanie usunięty z pliku);"
To skąd tyle dubli????
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 13:46:07 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2007, 13:53:44 »
Moderator nie zatwierdzi bo nie widzi tego punktu. Jedyna możliwość powstania dubla to zaległości moderatora w zatwierdzaniu punktów. Jeśli punkt pierwotny nie jest zatwierdzony to taki potwierdzający pojawi się jako dubel.
Gorzej jak pierwotny punkt ma złą lokalizację i trzeba ją zmienić. Wtedy musimy zrobić to na stronie www a nie przez synchronizację.
Dlatego polecam wszystkim chętnym, którzy chcą poprawić położenie np. fotoradaru  :grin:
w trakcie jazdy nacisnąć enter w PDA i zapisać punkt a po powrocie do domu, przed synchronizacją poprawić punkt ręcznie na www.miplo.pl

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 19, 2007, 14:01:46 »
Moderator nie zatwierdzi bo nie widzi tego punktu. Jedyna możliwość powstania dubla to zaległości moderatora w zatwierdzaniu punktów. Jeśli punkt pierwotny nie jest zatwierdzony to taki potwierdzający pojawi się jako dubel.
Gorzej jak pierwotny punkt ma złą lokalizację i trzeba ją zmienić. Wtedy musimy zrobić to na stronie www a nie przez synchronizację.
Dlatego polecam wszystkim chętnym, którzy chcą poprawić położenie np. fotoradaru  :grin:
w trakcie jazdy nacisnąć enter w PDA i zapisać punkt a po powrocie do domu, przed synchronizacją poprawić punkt ręcznie na www.miplo.pl
Jak to nie widz...?
Załóż, że jest juz poi zatwierdzony przez moderatora. I kilka dni później inny gostek jedzie ta ulica i zaznacza w tym samy miejscu radari i wysyła... wtedy moderator widzi nowy punkt i go ztwierdzi i mamy duble...
Chyba, że dzieje się to automatycznie gdy punkt jest dokładnie w tym samym miejscu ale patrząc na duble to wystarczy ustawić kilka metrów obok by by mie było identyfikowane automatycznie jako potwierdzenie ...
Chyba,  że jeszcze coś innego czego tu nie zrozumiałem.... :O
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 14:11:57 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2007, 14:11:06 »
Jak to nie widz...?
Załóż, że jest juz poi zatwierdzony przez moderatora. I kilka dni później inny gostek jedzie ta ulica i zaznacza w tym samy miejscu radari i wysyła... wtedy moderator widzi nowy punkt i go ztwierdzi i mamy duble...
Piotrze błąd. Jeśli system stwierdzi aktywny punkt z danej kategorii w pobliżu (pobliże określone jest przez moderatora, dla fotoradarów stacjonarnych 250m) to nie wpisuje nowego punktu tylko zapisuje ten nowy jako potwierdzenie istniejącego.
Natomiast jak nie ma aktywnego punktu w tej kategorii w odległości mniejszej niż przykładowe 250 m to dopisuje nowe punkty i mamy dubel.
Problem pojawia się gdy dwa fotoradary stoją obok siebie (np. po obu stronach ulicy). Dodać taki fotoradar można tylko ręcznie na stronie www bo system przez synchronizację potraktuje taki punkt jako potwierdzenie istniejącego.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 14:14:03 wysłana przez bartek_63 »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 19, 2007, 14:13:26 »
Jak to nie widz...?
Piotrze błąd. Jeśli system stwierdzi aktywny punkt z danej kategorii w pobliżu (pobliże określone jest przez moderatora, dla fotoradarów stacjonarnych 250m) to nie wpisuje nowego punktu tylko zapisuje ten nowy jako potwierdzenie istniejącego.
Natomiast jak nie ma aktywnego punktu w tej kategorii w odległości mniejszej niż przykładowe 250 m to dopisuje nowe punkty i mamy dubel.
Widzę, że odpisałeś w czasie gdy uzupełniałem swój wpis... ale wynika z tego, że w wielu kategoriach źle jest ustawiony ta odległośc....!
ISTQB Certified Tester

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 19, 2007, 14:16:52 »
.. ale wynika z tego, że w wielu kategoriach źle jest ustawiony ta odległośc....!
A to to już zupełnie inna para kaloszy. Domyślnie odległość ustawiona jest chyba na 100 m, ale moderator ma prawo to zmienić.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2007, 14:27:15 »
.. ale wynika z tego, że w wielu kategoriach źle jest ustawiony ta odległośc....!
A to to już zupełnie inna para kaloszy. Domyślnie odległość ustawiona jest chyba na 100 m, ale moderator ma prawo to zmienić.
Może niektórzy nawet nie znają znaczenia tego parametru....
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 19, 2007, 14:39:31 »
Jak ustawiałem w swoich kategoriach, wszędzie było 25m ...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 19, 2007, 14:44:17 »
Jak ustawiałem w swoich kategoriach, wszędzie było 25m ...
No 25m to będą duble...
Na ile ustawiłeś?
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 19, 2007, 15:27:47 »
100, 250, 1000

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 19, 2007, 15:37:48 »
To sensownie... ale jak ludzie mają 25 to dlatego wychodzi taki "bigos"...
ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 22, 2007, 22:59:44 »
Trochę tego nie rozumiem.
W mojej kategorii chciałem dodać w PDA POI w miejscu w którym już jest ale nie było takiej możliwości. Mogłem dodać tuż obok i po zsynchronizowaniu okazało się że:
- Nowy poi tuż obok nie dodał się
-Po synchronizacji ten dodany POI zniknął z PDA
- po usytawieniu na stronie subskrypcji tej kat. z potwierdzeniem okazało się, że nic nie było z tej kategorii w PDA a więc wniosek: nie potwierdził się POI!!!
ISTQB Certified Tester

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 27, 2007, 22:36:53 »

Bartku, próbowałeś tak już robić? Trochę to upierdliwe, tym bardziej, że współrzędne w miplo niewiele ( np. E 51.123123123) mówią a umiejscawianie POI przy pomocy mapy dostępnej przez www nie jest zbyt dokładne. Wcześniej, zanim wprowadzono miplosync i nowy format współrzędnych wspomagałem się Automapą, zczytywałem z niej współrzędne i wprowadzałem przez panel admina poprawione koordynaty.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 27, 2007, 22:49:07 »
Bartku, próbowałeś tak już robić? Trochę to upierdliwe ...
Nie trochę tylko całkiem, ale masz jakieś inne rozwiązanie?
Nie wiem co miało na celu wprowadzanie innego sposobu wyświetlania współrzędnych w AM i Miplo.
Chyba tylko utrudnienie moderowania i dodawania punktów. Może chodziło o blokadę przenoszenia punktów z mobilne ale i to nie pomogło. Znaleźli się tacy co i z tym sobie poradzili.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 27, 2007, 23:27:47 »
Pytałem o to, ponoć z formatem dziesiętnym jest im znacznie łatwiej,
ze względu na konieczność obliczania ortodromy*
ale mają przygotować dla moderatorów możliwość konwersji współrzędnych na żądanie.
Tymczasem można sie wspomagać konwerterem współrzędnych wbudowanym w AM.

*najkrótsza droga pomiędzy dwoma punktami na powierzchni kuli biegnąca po jej powierzchni.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 28, 2007, 18:35:48 »
Tymczasem można sie wspomagać konwerterem współrzędnych wbudowanym w AM.

Może jakaś instrukcja dla lamera?
Gdzie ten konw... coś tam?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 28, 2007, 18:52:09 »
Idź do / Punkt GPS / Format :)
wybierz format, wpisz współrzędne, wybierz inny format,
a dostaniesz współrzędne przeliczone na wskazany format.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 29, 2007, 08:02:04 »
Idź do / Punkt GPS / Format :)
Dziękuję, przyda się.

*

Offline piklak

• 24
  • Sprzęt: LOOX N560 + Kingston 2 GB,  AM 6.6.1EU
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 12, 2007, 00:25:09 »
Wracając do tytułu wątku:  W jaki sposób odbywa się potwierdzanie punktów w miplo?...
Wysłałem identyczne zapytanie do supportu i otrzymalem identyczną odpowiedź ( przykład z patrolem Policji).

Lecz jest jeszcze drugi sposób potwierdzania: automatyczny. Wytłumaczę na przykładzie:
Załóżmy że dodałem hotel w serwisie mobilne.net i z chwilą rejestracji na miplo przeniosłem go wraz z kontem. Załóżmy, że ten hotel pobrali też inni użytkownicy AM z serwisu mobilne.net. W momencie kiedy każdy z nich synchronizuje swoje punkty w miplo POTWIERDZA położenie tego hotelu. I wszystko jest OK jeśli hotel jest naniesiony prawidłowo :-) W przypadku kiedy przykładowy hotel był od początku błędnie umiejscowiony mamy potwierdzenia do błędnego punktu POI.
Wysłałem to spostrzeżenie do supportu i otrzymałem nastepującą odpowiedź:
Witamy,

Niestety też odkryliśmy taki "kwiatek".
Szukamy błędu i będziemy starali się go wyeliminować.
Z pewnością system potwierdzeń będzie wymagał wyzerowania.

Z poważaniem,
 Support

Przez przypadek znalazłem taki taki hotel w swoim mieście, który w tej chwili ma 42 potwierdzenia, a znajduje się 367 m od właściwej lokalizacji.
Nawiasem mówiąc zaproponowałem przesunięcie punktu i od dwóch tygodni nie ma kto go "zmoderować", jak zresztą wiele innych ...  (chyba się zgłoszę na moderatora lokalnego  :grin: )

pozdr

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 14, 2007, 23:31:06 »
Ja też wrócę do tematu.

Może mnie ktoś uświadomić, jak mam sprawdzać punkty w kategorii "Agencje towarzyskie".  :D
Może jakaś zrzuta wśród użytkowników, którzy dodali kategorię do swoich danych. :grin:

A tak poważnie: to jak mam sprawdzić punkty, gdzie mamy informację: "Spisane z gazety, adres taki to a taki" albo opisy jakie usługi można uzyskać w danym punkcie?

Pytam poważnie.

*

Offline oldzie

• 397
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM6
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 15, 2007, 08:05:31 »

Każdy napotkany patrol należy dodawać do POI, nawet jeśli w tym
miejscu jest już punkt POI. Po wykonaniu synchronizacji serwer
automatycznie sprawdzi:
- który POI jest potwierdzeniem innego POI (taki POI zostanie usunięty z pliku);

Mam pytanie, czy POI należy dodawać przez Automapę czy też można za pomocą serwisu miplo.pl? Dodałem już kilka punktów i ciągle są jako niezatwierdzone. Wszystkie właśnie przez serwis miplo.pl
O wszystkim decyduje środowisko.
Dlatego anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła,
natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 15, 2007, 08:57:57 »
można i za pomocą miplo.pl i miplosync. Co do dodanych już POI to może moderator ma dużo innych punktów do sprawdzenia lub nie ma moderatora tej kategorii, cierpliwości
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 15, 2007, 09:38:22 »
Ja dodaje punkty na oba sposoby.
Mając włączoną nawigację i przypisany klawisz do funkcji dodaj punkt, masz możliwość dodania punktu prawie dokładnie (prawie - bo wskazania GPS są zawsze podczas jazdy "prawie dokładne").
Problem jednak przy takich punktach pojawia się gdy prześlesz je do serwisu.
AM dodaje punkty, jak pamiętam tak:
1. widzę punkt np. znak ograniczenia do 40 km/h przed szkołą
2. klikam klawisz na jego wysokości
3. wybieram z menu dodaj poi po prawej
4. wybieram z kolejnego menu (listy) kategorię - tu ograniczenie prędkości
5. w zakładce 2 mamy nazwę ulicy lub miejscowość - ale tak jak to "widzi" AM - czyli niezgodnie z wymaganiami serwisu.
Tu 2 opcje:
6a. zatrzymuję się i edytuje pola do wymagań serwisu: prawidłowa nazwa np. Zapiecek Mały; prawidłowy opis: czyli: ograniczenie do 40 km/h SZKOŁĄ
6b. daje sobie spokój z opisami, ale w zakładce nr 3 (opis) dodaje w skrócie litery "sz" - aby potem pamiętać, że była szkoła. Gdy mam odgraniczenie do 20 czy 30 dodaje tylko te cyfry.
7. jadę powoli dalej (czyli 40 km/h - zgodnie z przepisami)
8. sprawdzam, gdzie jest znak ograniczenia dla kierunku przeciwnego (zawsze prędkość na takim odcinku drogi jest ograniczona dla obu jadących z obu kierunków)
9. na wysokości znaku dodaję punkt kolejny, edytuje ponownie.

W domu:
10. Synchronizuję hermesa  z miplo (tu mam funkcję podczas jazdy włączoną, ale z blokadą wysyłania moich poi - w domu wywalam ptaszka z zakładki i wysyłam nowe punkty hurtem)
11. W serwisie edytuje pola dla poszczególnych punktów, dodając prawidłową nazwę i opis. Jeśli np. łącznie wprowadzam 100 punktów to robię to szybko, by np. lokalny moderator nie dodawał niepotrzebnych notatek.

Takie dadanie punktu z włączoną funkcją "rozpoznawania" znaków po obu stronach jezdni daje efekt powiadamiania tylko o znaku mnie dotyczącym (oczywiście należy doprowadzić ustawienia rozpoznawania odległości poi od trasy do porządku).

Dodawanie takich punktów jest realne jednie przez AM. Bo jak dodać lokalizacje znaku przez serwis?

Dodawanie lokalizacji punktu np. szkoły jest reale przez serwis, tylko tam gdzie mamy obrysy budynków na mapie.
Widząc obrys budynku i wiedząc gdzie jest np. szkoła, możesz ją dodać "z domu". Ale dodawanie takiego punktu ze strony serwisu w np. Zapiecku Małym, gdzie mamy tylko obrys terenu miejscowości, jest możliwe, ale uważam to za dodanie punkt na zasadzie "na odwal się" i nigdy tak nie robiłem.

Moją główną bolączką przy moderowaniu, to brak odpowiedzi ze strony autorów, na notatki jakie otrzymują, z prośbą o uzupełnienie danych.
Obecnie robię tak: mam punkt w panelu z niepełnymi danymi; dodaję notatkę; czekam 10-15 dni; dodaję ponowną prośbę (notatkę z kopią pierwszej i ponadleniem oraz określeniem terminu wykasowania punktu, jeśli będzie brak reakcji); czekam 10- 15 dni (łącznie 1 m-c) i jeśli punkt jest dalej błędny to jest kasowany. Nie będę codzenie sprawdzał czy autor raczył dostosować się do wymagań serwisu.

To samo robię przy niepełnych punktach np. z sierpnia, które inni moderatorzy opatrzyli notatkami w okresie dodania ich do listy oczekujących i przez wrzesień i początek października, zapomnieli i ich istnieniu. Daję kopie wiadomości pierwszej innego mogeratora i termin na uzupełnienie / edycję danych. Po terminie, jeśli punkt jest dalej niepełny - Kasuję.

Mam w tym miejscu uwagę do części osób na "stanowiskach" moderatorów terenowych. Dlaczego gdy punkt ma pełne dane, ale są drobne (tu moja ocena) niedociągnięcia np. format nr telefonu jest nieprawidłowy - odbiega od wzorca +48xxxxxxxxx, to punkty takie nie są zatwierdzane tylko opatrzone notatką: "poprawa danych spowoduję aktywację". Ciężko samemu edytować dane i zatwierdzić punkt? Nie mam tu na myśli całkowitej przebudowy punktu, tylko drobną edycję. Oczywiście notatka jest tu konieczna, np. "Proszę w przyszłości używać odpowiedniego formatu nr telefonu - +48xxxxxxx - patrz poradnik 'Jak dodawać i edytować punkty?'. Punkt ten poprawiłem za Pana/Panią, następne będą czekały do momentu poprawy danych." Ale punkt po własnej edycji można aktywować.

PPepe

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 15, 2007, 12:08:06 »
Może mnie ktoś uświadomić, jak mam sprawdzać punkty w kategorii "Agencje towarzyskie".  :D
Jak to....?
Pojechać i sprawdzić "towar".....  :E
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 15, 2007, 13:26:52 »
AM dodaje punkty, jak pamiętam tak:
2. klikam klawisz na jego wysokości

Tu robisz błąd, bo AM nie zapamiętuje pozycji z tej chwili, a dopiero z momentu wybrania
następnej opcji (w punkcie, z prawej, z lewej) czyli wszystki punkty naniesione w ten sposób
będą przesuniete o naście/dziesiąt metrów w kierunku jazdy.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 15, 2007, 14:33:44 »
Uzupełniam - byłem nie precyzyjny.

1a. Widząc punkt zatrzymuje się.
2. Kliknięcie, wprowadzenie opisu.
dalej bez zmian.

Analogicznie dla kolejnego znaku - po lewej.
Klikam, wprowadzam opisy lub opis skrócony gdy autko już jest na poboczu. Prędkość 0 km/h. Na hermesie podczas jazdy wykonanie tych czynności jest raczej mało bezpieczne i grozi upodobnieniem się do  tej ikonki: :E.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 15, 2007, 16:19:26 »
No to mnie uspokoiłeś  :ok:
już miałem obawy, że to w biegu, ale jeśli już się zatrzymujesz to lepiej jest przesunąć nieco mape na ekranie
(tak by wyłączyć śledzenie pozycji) i wskazać dokładnie miejsce umiejscowienia POI.

A na miejsca gdzie jest problem z zatrzymaniem się, polecam przypisanie do klawisza sprzętowego
(jeśli masz jeszcze jakieś wolne) funkcji "(BP) dodaj do ulubionych" (albo do POI)
wtedy możesz zapisać roboczo bieżącą pozycję jednym naciśnieciem klawisza.
Punkt jest wtedy dodawany natychmiast i nie trzeba nic potwierdzać.

Ulubione są lepsze niż POI w roli POI tymczasowych, bo póżniej łatwiej je znaleźć.
((BP)Dodaj do POI) dodaje punkt do ostatnio użytej kategorii, więc jeśli zbierasz POI różnych kategorii
może to trochę namieszać. Poza tym jeśli zsynchronizujesz POI bez wcześniejszej edycji
(bo np. zapomnisz o nowododanych, albo któregoś przypadniem ominiesz) to rakie "surowe POI"
polecą do serwisu miplo.

Jeśli klawisze sprzętowe masz zajęte, to polecam moje alternatywne menu, (jesli nie to też :) )
gdzie też możesz dodać punkty do ulubionych 'w biegu' -wystarczą 2 stuknięcia w lewy dolny róg ekrau,
da się to to zrobić  podczas jazdy nie patrząc wcale na ekran :)

*

Offline oldzie

• 397
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM6
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 16, 2007, 08:03:30 »
można i za pomocą miplo.pl i miplosync. Co do dodanych już POI to może moderator ma dużo innych punktów do sprawdzenia lub nie ma moderatora tej kategorii, cierpliwości

OK. Bo już myślałem, że robię coś źle. Zwłaszcza, że kilka punktów wisi już od miesiąca. A kilka zdążyło się zdezaktualizować (roboty drogowe) i usunąłem je z miplo.
O wszystkim decyduje środowisko.
Dlatego anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła,
natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.