Paging Pool Size - Fakty i mity (porównanie WM5 i WM6 w hx4700) [UPDATE]

• 9 Odpowiedzi
  • 2854 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Umpal

• **
  • 204
  • Sprzęt: hx47°° / Wizard / P526 / JAQ3 / UX380N
Ponieważ kwestia ta przewija się dość często i pytań związanych z nią rodzi się chyba więcej niż odpowiedzi, a te ostatnie bywają tak fenomenalne, że nie wiadomo, jak reagować, postanowiłem przeprowadzić praktyczne testy. Przede wszystkim chciałem rozwiać własne wątpliwości, ale zdaję sobie sprawę, że niejeden z Was, drodzy forumowicze, również chciałby to zrobić, dlatego postanowiłem poświęcić nieco czasu na podzielenie się z Wami wynikami moich doświadczeń. Tym samym chyba zbliżyłem się do rekordu świata we flashowaniu PDA w ciągu jednego dnia :). Zapraszam do analizy:

Moim zdaniem, z którym chyba nie sposób się nie zgodzić, wybór 8 MB Paging Pool Size mija się z celem. Nie dość, że nie widać żadnego przyśpieszenia (bo trudno nazwać przewagą wartości tysięczne), to jeszcze traci się cenne megabajty z dostępnej pamięci RAM. Dlatego też mój wybór padł na pozycję nr 5, ponieważ PPS mniejsze od 4 MB jest już zauważalne wzrokowo. Na ostatniej odsłonie ROM Kozhury u mnie nie działa AutoMapa i kilka innych programów, co zdyskwalifikowało ten ROM od ręki.
Dla lepszej orientacji lub po prostu dla poszerzenia wiedzy technicznej z pierwszej ręki zapraszam do zapoznania się z opisem tematu na stronie Microsoft: http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa915315.aspx

[Update 23-09-07]
Wykonałem kilka dodatkowych testów, które obejmują również ostatnią edycję ROM Kozhury, a wyniki naniosłem na tabelkę.

[Update 19:17, 26-09-07]
Dodane testy z 16 MB PPS.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2007, 18:21:20 wysłana przez Umpal »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Paging Pool Size - Fakty i mity (porównanie WM5 i WM6 w hx4700)
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 18, 2007, 00:30:07 »
Wykonałeś kawał dobrej i potrzebnej pracy  - ważnej dla użytkowników hx-ów - myślę iż warto to opublikować ( oraz przesłać do Kozhury/xda-developers)
Mam nadzieję iż zrobiłeś jeszcze testy dla TT/iGo oraz TCPMP na trailerze Matrixa .
potrzebna zgoda

*

Offline Umpal

• **
  • 204
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 18, 2007, 00:45:48 »
Mam nadzieję iż zrobiłeś jeszcze testy dla TT/iGo oraz TCPMP na trailerze Matrixa .

Niestety nie. Wykonanie flash-u, a następnie testów zabiera sporo czasu, a ja mam wrażenie, że dzisiaj nie robiłem nic innego ;). Myślę, że na początek to wystarczy, a jak tylko znajdę znowu wystarczającą ilość czasu, to zrobię dodatkowe testy (mam już wybitną wprawę w stawianiu PDA na nogi z wszystkimi potrzebnymi programami, więc nie stanowi to dla mnie problemu (opiszę to w osobnym wątku, bo też pewnie się przyda)).

*

Offline -Yogi-

• *
  • 84
  • Chory pastor
  • Sprzęt: po hx4700... m800
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 18, 2007, 08:51:38 »
Po A.
u mnie też nie chce się załadować AM wywala błąd braku kominikacji i prosi o SR ale nawet po tym nie działa.
Juz w niedziele miał być nowy ROM, ale do dzisiaj go nie ma ....

Po B.
dość infantylne ale gdzie i jak zmienić PPS ?  :grin:

*

Offline Umpal

• **
  • 204
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 18, 2007, 09:25:00 »
(...) gdzie i jak zmienić PPS ?  :grin:

Odpalasz jakiś edytor wyświetlający warotści Hex i odszukujesz następujący ciąg: XX 00 08 27 1D 80 94 7B 1D 80, gdzie dwa iksy odpowiadają odpowiednio wielkościom:
00 - 0 MB
10 - 1 MB
20 - 2 MB
40 - 4 MB
48 - 4.5 MB
80 - 8 MB
I tak dalej, a pożądaną wartość można obliczyć zamieniając dziesiętne na Hex'y w systemowym kalkulatorku po przełączeniu na widok 'Naukowy'.
Dla 4 MB, które ja wybrałem dla siebie, pod edytorem UltraEdit-32 wygląda to następująco:

Zmiany zapisujesz i flaszujesz (nie zrobi tego narzędzie HP - ja używam BootLoader_GUI ChrisMRuLZ'a).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 09:29:19 wysłana przez Umpal »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Paging Pool Size - Fakty i mity (porównanie WM5 i WM6 w hx4700) [UPDATE]
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 26, 2007, 16:25:49 »
@Umpal - wielkie brawa ( dałeś tym razem na xda a o nas zapomniałeś ??? )
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=331949

http://umpal.republika.pl/paging_pool_hx4700eng.png

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 16:33:00 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »
potrzebna zgoda

*

Offline Umpal

• **
  • 204
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 26, 2007, 19:04:42 »
@Umpal - wielkie brawa ( dałeś tym razem na xda a o nas zapomniałeś ??? )

Kiedy to dokładnie to samo, tylko po angielskiemu :). Prawdopodobnie miałeś/masz scache'owany obrazek pierwszej wersji i przeglądarka pokazuje poprzedni (uaktualnione dane wrzuciłem na serwer pod tą samą nazwą, czyli: paging_pool_hx4700.png).

[Update 19:06, 26-09-07]
Za chwilę wrzucę tabelkę z testami PPS 16 MB.

[Update 19:18, 26-09-07]
Gotowe. A wyniki baaardzo ciekawe. Zwróćcie uwagę na Spb Benchmark: File Explorer large folder list i start AutoMapy. Jak widać można przedobrzyć, że nie wspomnę o dostępnej pamięci RAM.

Bezpośredni link do tabeli: http://umpal.republika.pl/paging_pool_hx4700pl_v2.png
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2007, 19:32:11 wysłana przez Umpal »

*

Offline Umpal

• **
  • 204
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 07, 2007, 18:21:43 »
No to kolejne testy. Tym razem pokusiłem się o sprawdzenie PPS 0 MB. Wyniki bardzo ciekawe. Zaskakujące jest to, że system po uruchomieniu "połyka" od razu ok 7 MB(!), a więc zmniejszenie PPS do 0 MB nie sprawia, że otrzymujemy tę pamięć do własnej dyspozycji. Jest nawet odwrotnie - mamy o jakieś 3 MB mniej niż przy ustawieniu PPS na 4 MB! Można wyciągnąć ciekawy wniosek: W przypadku ustawienia wartości większej od 0 MB pamięć ta od razu alokowana jest przez zasoby systemu, co odbija się niekorzystnie na szybkości pracy. Zauważyłem, że nie chodzi tylko o kompaktowanie, które notabene występuje już niezwykle rzadko (i szybko znika), a o szybkość uruchamiania się programów i reagowania na tapnięcia rysikiem. Jakiś czas temu próbowałem pod WM5 PPS 0 MB, ale efekty były nieciekawe, a być może poświęciłem temu zbyt mało czasu. Teraz, działając na ostatniej edycji WM6, dochodzę do wniosku, że to bardzo dobre ustawienie. Nie mówię, że najlepsze, bo będzie to zależeć od preferencji poszczególnego użytkownika i programów, jakich używa, ale z pewnością godne wypróbowania. Jedynym mankamentem, na który trzeba się przygotować i do którego przyzwyczaić, to częste uruchamianie Oxios Hibernate w celu zwiększenia pamięci RAM. O dziwo, ale na takich ustawieniach program ten radzi sobie o wiele skuteczniej niż przy konkretnych wielkościach PPS. Zachęcam do dzielenia się swoimi uwagami.

*

nothin

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 07, 2007, 18:38:51 »
pięknie dziękuję za tabelki i testy.
zastanawia mnie wartość 4.5 mb pp.... dotychczas nie widziałem prób z zmianą standardowych wartości(1,2,4,8,12,16) na połowkowe, to naprawdę działa? zaskakuje różnica między 4mb, a 4.5 mb... szkoda, ze nie zrobiłeś testów sktoola dla 4mb i 4.5 mb właśnie..
4 mb pp zdaje się być optymalną ,standardową wielkością, większa wartość to strata RAMu; jeśli róznica 4 i 4.5 naprawdę istnieje, to moze być warta uwagi przy budowie romów choćby...

z kolei <4mb pp ... raczej nie warto. moze się cosik sypać czasem.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2007, 18:44:46 wysłana przez nothin »

*

Offline Umpal

• **
  • 204
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 07, 2007, 18:47:49 »
szkoda, ze nie zrobiłeś testów sktoola dla 4mb i 4.5 mb właśnie..

Hm... Patrzę na tę moją tabelkę i widzę wyniki i dla jednego, i dla drugiego :) (co prawda w poprzednim release, ale to bez większego znaczenia).

4 mb pp zdaje się być optymalną ,standardową wielkością, większa wartość to strata RAMu; jeśli róznica 4 i 4.5 naprawdę istnieje, to moze być warta uwagi przy budowie romów choćby...

Fakt, 4 MB wydaje się być najlepsze. Jeśli ktoś widzi różnicę między 4 a 4.5 MB PPS, to ja mu gratuluję wspaniałych zmysłów spostrzegawczości. I mówię to bez ironii (no, tak trochę ;)).

z kolei <4mb pp ... raczej nie warto. moze się cosik sypać czasem.

Jeśli nie jest to wartość zbyt mała (zrobiłem próbę z 65KB, ale brakło mi cierpliwości w czekaniu na uruchomienie systemu :D ), to system po prostu jest wyraźnie wooolny.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2007, 18:56:18 wysłana przez Umpal »