No to kolejne testy. Tym razem pokusiłem się o sprawdzenie PPS 0 MB. Wyniki bardzo ciekawe. Zaskakujące jest to, że system po uruchomieniu "połyka" od razu ok 7 MB(!), a więc zmniejszenie PPS do 0 MB nie sprawia, że otrzymujemy tę pamięć do własnej dyspozycji. Jest nawet odwrotnie - mamy o jakieś 3 MB mniej niż przy ustawieniu PPS na 4 MB! Można wyciągnąć ciekawy wniosek: W przypadku ustawienia wartości większej od 0 MB pamięć ta od razu alokowana jest przez zasoby systemu, co odbija się niekorzystnie na szybkości pracy. Zauważyłem, że nie chodzi tylko o kompaktowanie, które notabene występuje już niezwykle rzadko (i szybko znika), a o szybkość uruchamiania się programów i reagowania na tapnięcia rysikiem. Jakiś czas temu próbowałem pod WM5 PPS 0 MB, ale efekty były nieciekawe, a być może poświęciłem temu zbyt mało czasu. Teraz, działając na ostatniej edycji WM6, dochodzę do wniosku, że to bardzo dobre ustawienie. Nie mówię, że najlepsze, bo będzie to zależeć od preferencji poszczególnego użytkownika i programów, jakich używa, ale z pewnością godne wypróbowania. Jedynym mankamentem, na który trzeba się przygotować i do którego przyzwyczaić, to częste uruchamianie Oxios Hibernate w celu zwiększenia pamięci RAM. O dziwo, ale na takich ustawieniach program ten radzi sobie o wiele skuteczniej niż przy konkretnych wielkościach PPS. Zachęcam do dzielenia się swoimi uwagami.