Pierwsze wrażenia

• 173 Odpowiedzi
  • 29305 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #90 dnia: Wrzesień 26, 2007, 22:31:04 »
Ponawiam pytanie: Witam. Czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa Vat-u przy zakupie urządzenia w UK ?   Chodzi oczywiście o to jak zrobić, żeby nie płacić Vat-u 2 razy.
Wydaje mi się dziwne, że niektórzy martwią się ko koszt wysylki (ok. 60zł), a nie wzrusza ich VAT w wysokości ok. 500 zł.

Nie jestem w tych sprawach biegły, ale wydaje mi się, że jeżeli kupujesz jako osoba fizyczna - obywatel UE, to płacisz kwotę brutto podaną przez sprzedawcę i wsio. Odliczyć VAT chyba możesz tylko, gdy masz firmę, albo jak jesteś spoza UE. Ale podkreślam - tylko tak mi się wydaje, nie wiem na pewno.
Też mi się tak wydaje. Chyba masz rację  :)
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Prophet

• **
  • 169
  • Sprzęt: Desire HD
« Odpowiedź #91 dnia: Wrzesień 29, 2007, 13:22:45 »
Jeszcze jeden niuansik, ktory mile mnie zaskoczyl - ikonki GPRSu i takich innych ;) Teraz juz dokladnie wiadomo, czy czlowiek jest w zasiegu sieci GPRS (G), EDGE (E), 3g (3G) czy HSDPA (H) :)) Wczesniej (w TyTNie I) 2giej i ostatniej literki nie bylo, wiec mi sie podoba :))
N7650->N9210->N9500->HTC BlueAngel->HTC TyTN->HTC TyTN 2->HTC Touch Pro+iPhone 3G->Desire HD

*

Offline evad

• 465
    • http://adl.pl
  • Sprzęt: Nokia N900, E72 i kilka innych...
« Odpowiedź #92 dnia: Wrzesień 29, 2007, 19:00:39 »
Jeszcze jeden niuansik, ktory mile mnie zaskoczyl - ikonki GPRSu i takich innych ;) Teraz juz dokladnie wiadomo, czy czlowiek jest w zasiegu sieci GPRS (G), EDGE (E), 3g (3G) czy HSDPA (H) :)) Wczesniej (w TyTNie I) 2giej i ostatniej literki nie bylo, wiec mi sie podoba :))

Z jednym 'ale' - ikonka [H] jest widoczna tylko podczas aktywnej sesji danych.

*

Offline Prophet

• **
  • 169
« Odpowiedź #93 dnia: Wrzesień 30, 2007, 16:14:31 »
nie zauwazylem;)
N7650->N9210->N9500->HTC BlueAngel->HTC TyTN->HTC TyTN 2->HTC Touch Pro+iPhone 3G->Desire HD

« Odpowiedź #94 dnia: Wrzesień 30, 2007, 20:14:06 »
Mam pytanko. Czy kos już testował gps z AutoMapą? Jeżeli tak to prosże o opinie. Czy chipchipset ten sprawdza sie równie podbnie jak SirFStar III. No i jeszcze jedno pytanko. Na niektórych strona TyTN II ma podane, że posiada chipset SiRF Star III. ( np. Vobis) Chciałbym wiedziec jak w końcu jest. Jaki Kaiser posiada chipset gps. Dzieki za odpowiedzi

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #95 dnia: Wrzesień 30, 2007, 20:16:13 »
Mam pytanko. Czy kos już testował gps z AutoMapą? Jeżeli tak to prosże o opinie. Czy chipchipset SiRF Star IIIset ten sprawdza sie równie podbnie jak SirFStar III. No i jeszcze jedno pytanko. Na niektórych strona TyTN II ma podane, że posiada chipset SiRF Star III. ( np. Vobis) Chciałbym wiedziec jak w końcu jest. Jaki Kaiser posiada chipset gps. Dzieki za odpowiedzi

Kasier ma chipset gpsOne od Qualcomm'a i NIE POSIADA Sirfa3. Co nie znaczy, że jest gorszy.

« Odpowiedź #96 dnia: Wrzesień 30, 2007, 20:34:03 »
Dzieki za odpowiedź. Kaiser może pracować pod AutoMapą?

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #97 dnia: Wrzesień 30, 2007, 20:38:39 »
Dzieki za odpowiedź. Kaiser może pracować pod AutoMapą?

Nie próbowałem osobiście, ale nie widzę żadnego powodu, dla którego miałby nie pracować.

« Odpowiedź #98 dnia: Wrzesień 30, 2007, 21:40:54 »
Co do Automapy. Testowałem właśnie jej ostatnią wersję na moim nowym Kaiserze. Oczywiście wszystko działa jak należy.  :ok:

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #99 dnia: Październik 01, 2007, 09:09:53 »
Mam pytanie odnosnie zwiekszonej ilosci pamieci RAM.
WM z czasem traci PM w zwiazku ze zla allokacja pamieci itp.
Ile macie na starcie PM, po jakim czasie spada, jak ta zwiekszona pamiec wplywa na szybkosc,
stabilonosc Kaisera w porownaniu do Waszych wczesnijeszych urzadzen, czy i co jaki czas wykonujecie SR?
Z gory dziekuje za odpowiedzi i pytam nie w celu zeby coz zarzucic temu urzadzeniu tylko z ciekawosci, bo przymierzam sie
do zmiany sprzetu i interesuje mnie jaki wplyw ma zwiekszony ROM, jakie ma to plusy i czy w ogole.
Pozdrawiam :)

*

Offline evad

• 465
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 01, 2007, 12:08:40 »
Mam pytanie odnosnie zwiekszonej ilosci pamieci RAM.
WM z czasem traci PM w zwiazku ze zla allokacja pamieci itp.
Ile macie na starcie PM, po jakim czasie spada, jak ta zwiekszona pamiec wplywa na szybkosc,
stabilonosc Kaisera w porownaniu do Waszych wczesnijeszych urzadzen, czy i co jaki czas wykonujecie SR?
Z gory dziekuje za odpowiedzi i pytam nie w celu zeby coz zarzucic temu urzadzeniu tylko z ciekawosci, bo przymierzam sie
do zmiany sprzetu i interesuje mnie jaki wplyw ma zwiekszony ROM, jakie ma to plusy i czy w ogole.

Już raz chyba pisałem o pamięci w tym wątku, więc powiem jeszcze raz i mam nadzieję, że ostatni - nigdy nie zwracałem, nie zwracam i nie sądzę żebym kiedykolwiek zwracał uwagę na pamięć RAM czy to w Kaiserze, czy jakimkolwiek innym urządzeniu opartym o WM. Zresztą, jakie to ma znaczenie? Czy naprawdę otwieracie co 5 minut okienko 'Memory' i jak spadnie bez żadnej przyczyny 1 kilobajt dostępnej pamięci, to panikujecie? Nie wiem i nawet nie interesuje mnie ile RAMu po uruchomieniu ma Kaiser. Po prostu odpalam go, używam, działa stabilnie, a robię soft reset, to np. po zainstalowaniu aplikacji, która tego wymaga. Naprawdę rzadko zdarza się, żebym był *zmuszony* zrobić reset.

Na marginesie: w mojej 'karierze' używałem łącznie 4 urządzeń z WM na pokładzie - iPaq rx3715, HTC Wizard, HTC Hermes i teraz HTC Kaiser. Z tego co pamiętam, to tylko w tym pierwszym zdarzyło mi się, żebym zobaczył komunikat 'Not enough memory' przy uruchomieniu jakiegoś programu...

W tej chwili Kaisera nie mam, więc nawet choćbym chciał, nie mogę podać ile ma RAMu po resecie. Odesłałem go do sprzedawcy, bowiem prawdopodobnie miał uszkodzone radio, co objawiało się sporymi problemami przy używaniu usług UMTS/HSDPA. Cóż. Zdarza się. To jednak nie zmienia faktu, że uważam Kaisera za bardzo udany model i jestem z niego bardzo zadowolony.

*

Offline scorpio

• *
  • 95
  • Sprzęt: HTC DESIRE, SAMSUNG OMNIA II, HTC DIAMOND
« Odpowiedź #101 dnia: Październik 01, 2007, 12:51:09 »
Witam

po SR mam

memory storage
total: 133,79 MB
in use: 39,35 MB
free: 94,44 MB.

program memory
total: 101,38 MB
in use: 33,30 MB
free: 68,08 MB.

Sprawdzę i napiszę później jak to się zmienia.

*

Offline Prophet

• **
  • 169
« Odpowiedź #102 dnia: Październik 01, 2007, 22:16:16 »

Już raz chyba pisałem o pamięci w tym wątku, więc powiem jeszcze raz i mam nadzieję, że ostatni - nigdy nie zwracałem, nie zwracam i nie sądzę żebym kiedykolwiek zwracał uwagę na pamięć RAM czy to w Kaiserze, czy jakimkolwiek innym urządzeniu opartym o WM. Zresztą, jakie to ma znaczenie? Czy naprawdę otwieracie co 5 minut okienko 'Memory' i jak spadnie bez żadnej przyczyny 1 kilobajt dostępnej pamięci, to panikujecie? Nie wiem i nawet nie interesuje mnie ile RAMu po uruchomieniu ma Kaiser. Po prostu odpalam go, używam, działa stabilnie, a robię soft reset, to np. po zainstalowaniu aplikacji, która tego wymaga. Naprawdę rzadko zdarza się, żebym był *zmuszony* zrobić reset.

Na marginesie: w mojej 'karierze' używałem łącznie 4 urządzeń z WM na pokładzie - iPaq rx3715, HTC Wizard, HTC Hermes i teraz HTC Kaiser. Z tego co pamiętam, to tylko w tym pierwszym zdarzyło mi się, żebym zobaczył komunikat 'Not enough memory' przy uruchomieniu jakiegoś programu...

W tej chwili Kaisera nie mam, więc nawet choćbym chciał, nie mogę podać ile ma RAMu po resecie. Odesłałem go do sprzedawcy, bowiem prawdopodobnie miał uszkodzone radio, co objawiało się sporymi problemami przy używaniu usług UMTS/HSDPA. Cóż. Zdarza się. To jednak nie zmienia faktu, że uważam Kaisera za bardzo udany model i jestem z niego bardzo zadowolony.

A ja sie przylacze do tego postu, uzywalem osobiscie MDA III, Hermesa i teraz uzywam Kaisera a wczesniej mialem bardzo bliski kontakt (w domu) z MDA II i MDA I i nie przypominam sobie zebym mial kiedykolwiek problemy z dzialaniem urzadzenia z powodu braku pamieci. Zawsze instaluje wszystko na karcie, dzieki czemu sam telefon pozostaje "swiezy". SR musialem w Hermesie robic co jakis czas, ale to wina ROMu (niepotrzebnie zmienialem). W Kaiserze jeszcze chyba ani razu nie wyjalem sticka, wiec sila rzeczy nie zrobilem SR :P Wszystko obsluguje palcem i w sumie dobrze, bo MDA III i Hermes mialy widoczne rysy na folii przez "jezdzenie" patyczkiem po ekranie...

Ja takze jestem naprawde bardzo zadowolony z tego jak dziala urzadzenie. Co mi po tym, ze filmy na innych urzadzeniach dzialaja z predkoscia 300% a u mnie "tylko" 150%, skoro i tak ogladam je w predkosci 100% :P Nie no wiem - benchmarki nie po to sa, ale uwazam ze nawet tlumaczenie, ze procesor jest szybszy itp nie pomagaja, bo procesor juz spokojnie utrzymuje wszystkie aplikacje jakie posiada wbudowane Kaiser, a nie znam gry (procz Q3) ktoraby mogla "skakac" na tym urzadzeniu. W ZUPELNOSCI wszystko wystarcza :) A nawet jest lepiej - zaskoczyl mnie bardzo pozytywnie Kaiser:)

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #103 dnia: Październik 02, 2007, 12:08:12 »
Właśnie się przesiadłem z Wizarda na Kaisera i potwierdzam lepszą wydajność urządzenia. Szczególnie to widać przy instalacji programów i otwieraniu nowych okien w systemie.
Automapa i TT zachowują się bardzo dobrze. Chip GPS ma porównywalną czułość z Sirf III. Stabilnie trzyma fix po wejściu do zamkniętego pomieszczenia, 2 -3 m od okien , dach blaszany.
Co do pamięci - po treningu z Wizardem, IMHO w Kaiserze, przy wielkości jego pamięci, problem jest dla mnie tak odległy...

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #104 dnia: Październik 02, 2007, 15:49:45 »

Co do pamieci, nie chodzi o jej sprawdzanie co 5 minut i panikowanie tylko o to, ze kiedy spada ponizej pewnego progu system zaczyna wolniej chodzic, dla pewnych apliakcji jest za malo pamieci np AM i wtedy jest mniejsza stabilnosc.
Nie pisalem o storage tylko PM.
Ja tez mialem kilka urzadzen na WM i co jakies okres musial byc wykonywany SR, ale moze zalezy to od intensywnosci uzytkowania.

Wielkie dzieki scorpio. Pozdrawiam

*

Offline soulscythe

• 379
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2, iPhone 4 (32 GB)
« Odpowiedź #105 dnia: Październik 03, 2007, 15:02:33 »
Witam ponownie! :)

Wczoraj mialem dobre pare godzin wolnych i spedzilem je w salonie Vobisa na Siennej/Warszawa na testowaniu, oczywiscie, HTC Kaisera :)

Wyniki sa powiedzialbym... zaskakujace - i to pozytywnie!

Przede wszystkim, na pierwszy ogien, test w TCPMP... postanowilem przygotowac sie do tematu profesjonalnie ;), a nie wybiorczo, zaczalem wiec od rozpisania dostepnych sterownikow graficznych - oto gotowa lista:

1) DirectDraw
2) Raw FrameBuffer
3) GDI

oraz wlaczone video, acz nie pokazywane - i wreszcie wylaczone calkowicie - tych opcji z racji oczywistych nie testowalem:

4) Null Video
5) Disabled

Jest to lista, ktora znajduje sie w darmowym TCPMP 0.72RC1, uzywanym do testowania - a nie CorePlayerze 1.1 albo nowszych edycjach. Maja sie tam (wg konsultanta Vobisu, a takze juz wlasciciela Kaisera (tak mu sie spodobal, ze nabyl :) ) pojawic nowe sterowniki dla nowych ukladow graficznych (co zreszta zapowiada producent samego programu). Mozna wiec spodziewac sie praktycznie na 100 %, ze po pojawieniu sie tychze wydajnosc wzrosnie o paredziesiat procent. Tymbardziej, ze wg specyfikacji chip MSM7200 Qualcomma kryje jeszcze sporo niespodzianek :) To przyszlosc, tymczasem terazniejszosc...

Test byl wykonywany tylko w orientacji poziomej, z rozsunietym i pochylonym ekranem o 40 stopni (jak kto woli - 140 stopni) - z racji, ze tak byloby potencjalnie najwygodniej ogladac filmy/filmiki w podrozy w srodkach komunikacji typu pociag, samolot, autobus etc. Wykonalem takze raz test w pozycji pionowej (tylko w DirectDraw, celem sprawdzenia teoretycznego obracania ekranu), ale nie powtorzylem tego testu ze wzgledu na marny komfort ogladania (co prawda zachowane proporcje, ale malutka wielkosc obrazu oraz duze czarne pasy na gorze i dole - skutek dostosowania proporcji...).

Przy kazdym sterowniku przeprowadzilem trzy proby, z racji lekkiej rozbieznosci wynikow testu TCPMP - praktycznie zawsze dostaje sie odrobine inny wynik.

Na poczatku zrobilem test (nie zmieniajac niczego w konfiguracji! - to wazne, bo mozna tam podtweakowac ustawienia DirectDraw uzyskujac zapewne wieksza wydajnosc i oczywiscie zmienic reszte ustawien, tez nieco wplywajacych na plynnosc etc.), zmieniajac tylko ustawienie w menu glownym, ze orientacja ekranu/filmu ma podazac za orientacja interfejsu (czyli opcja "Follow GUI"), uzywajac DOMYSLNEGO sterownikach graficznego(watpie, zeby Jakub uzywal zawsze defaultow!), czyli DirectDraw i ... przerazilem sie - wyniki wyszly wrecz fatalne:

TCPMP Version 0.72RC1 Benchmark Results

Average Speed                  63.71%
Video Frames                   3635
Audio Samples                  6680514
Amount of Data                 12020 KB

Bench. Time                    3:57.731
Bench. Frame Rate              15.29
Bench. Sample Rate             28101
Bench. Data Rate               414 kbit/s

Original Time                  2:31.459
Original Frame Rate            24.00
Original Sample Rate           44100
Original Data Rate             650 kbit/s

URL                            \RL_MQB_320x240_512_128.avi
Size                           12308480
Platform                       PocketPC
OS Version                     5.02
OEM Info                       Kaiser
Clock speed                    388 Mhz
Video output                   DirectDraw 320x240 16bits Lookup
Video zoom                     320x240 -> 320x240
Audio output                   Wave Output 44100Hz 16Bits 2Ch.

Naturalnym odruchem bylo to, ze powtorzylem test. Niestety, w kolejnych dwoch probach wynik nie ulegl znaczacej poprawie i osiagnalem jeszcze gorsze 62 % z groszami w drugiej probie, a po zmianie orientacji ekranu (ogladalem nie w pozycji 'horyzontalnej', tylko w pionowej) - 68+ %. Wszystko to odbiegalo mocno od wyniku 95 % uzyskanego przez Evada (nie wiem, jak udalo Ci sie osiagnac taki wyniki, ale gratuluje! :) ) i nie ukrywam, mocno mnie rozczarowalo.

Dodam, ze testy wykonywalem na _SWIEZYM_ TyTN II (tylko wyjetym z pudelka, w ktorym lezal od poczatku), z wlozona jedynie karta SIM Orange... tak naprawde nie optymalizowalem go w zaden sposob, nie dotykalem tez zadnych ustawien - moze to jest przyczyna takiej roznicy wynikow. Faktycznie nie byla to pierwsza rzecz, jaka sprawdzalem na tym Pockecie, nie dokonywalem tez SR, wiec moze po drodze zgubilem troche pamieci, albo dokonalem jakiejs operacji, ktora w znaczacy sposob obnizyla wydajnosc. Potwierdza to tez nastepny test, ktory to wykonywalem przy uzyciu sterownika graficznego GDI.

Na drugi ogien poszedl wiec GDI... sterownik ten na pewno pozwala na pokazywanie napisow, wiec dla wielu osob moze byc on bardzo istotny. Wyniki niestety znow odbiegaly mocno od idealu:

Average Speed                  107.79%
Audio Samples                  6682003

Bench. Time                    2:20.507
Bench. Frame Rate              25.87
Bench. Sample Rate             47556
Bench. Data Rate               701 kbit/s

Clock speed                    392 Mhz
Video output                   GDI 320x240 16bits Lookup

Ciekawe jest znowu to, jak mocno odbiega ten wynik od 134,88 % uzyskanego przez Evada. Mam nadzieje, ze dysproporcje pomiedzy poszczegolnymi modelami nie sa az tak duze w kwestii wydajnosci. Moze chodzi o ROM, moze o taktowanie procesora, pamieci... nie mam pojecia. EDIT - teraz dostrzeglem, ze wersja, ktora Evad testowal Kaisera, to 0.82RC1 Subtitle Edition ! Jak to mowia, w tym moze tkwic pies pogrzebany ;)

Dosc powiedziec, ze testy w na tym sterowniku oscylowaly wlasnie wokol 107 % - raz udalo mi sie uzyskac 109 % z groszami, a jeszcze raz - 107,65 %.

Najlepsze bylo jednak za horyzontem :)

Z pelna dedykacja postanowilem przeprowadzic testy do konca i ustawilem sterownik graficzny Raw FrameBuffer...

...odpalilem test...

...i zwatpilem. Jak najbardziej _pozytywnie_ ! :)

Oto najlepszy wynik, jaki uzyskalem w trzech probach:

Average Speed                  183.50%
Audio Samples                  6714156

Bench. Time                    1:22.539
Bench. Frame Rate              44.04
Bench. Sample Rate             81347
Bench. Data Rate               1.2 Mbit/s

Clock speed                    385 Mhz
Video output                   Raw FrameBuffer 320x240 16bits Lookup

Pozostale wyniki testow to 182,61 % i 182,11 %.

Biorac pod uwage dysproporcje wynikow (w pierwszym tescie o 1/3 (SIC!), w drugim prawie 20 %), na prawidlowo skonfigurowanym Kaiserze Evada wynik moglby _spokojnie_ przekroczyc 200 % :) Moze nie powtorzylby wyniku TyTN I (okolo 255 %), ale na pewno zblizyl sie do tegoz (szacuje, ze byloby to jakies 230+ % spokojnie), jesli nie wyrownal w najlepszym razie. Dodam jeszcze tylko, ze caly czas mowimy o sytuacji, gdzie nie ma dedykowanego sterownika graficznego dla tego modelu... drzemie wiec tutaj jeszcze spory ukryty potencjal :)

CDN

*

Offline Prophet

• **
  • 169
« Odpowiedź #106 dnia: Październik 03, 2007, 18:00:04 »
A wiec tak...
Zastanawialem sie nad wynikami ktore podal post wyzej soulscythe.

Mam Kaisera juz 2 tygodnie, mam zainstalowane pare programikow, burdel jak nie wiem na karcie pamieci i uruchomilem te benchmarki - tak samo jak Ty...

Wersja 0.71 programu

W pierwszym przypadku wyszlo mi 106%... troche sie zdziwilem bo to juz 40% wiecej niz Ty miales ;) A wersja podobna programu...
W drugim przypadku wyszlo 162%
W trzecim przypadku, i tu sie zawiodlem, "tylko" 183%. Sciagne jeszcze nowsza wersje (ta co evad) i zobaczymy, moze cos wiecej zdziala ;)
Napisane: Październik 03, 2007, 17:39:03
No to tak...

Zainstalowalem wersje 0,81 i ze sterownikiem "czysty bufor ramki" nic sie nie zmienilo - dalej oscyluje w okolicach 182%...
Mam z ta wersja jeszcze jeden sterownik "GAPI" i na nim wychodzi wynik 181%...

W nowszej wersji wyniki mam podobne do tych na starszej wersji (z DirectDraw bez zmian ustawien okolo 105% i podobny wynik w przypadku GDI)...

Ale szczerze powiem, ze nie wiem dlaczego tak wysokie procenty mial Hermes, bo ja kilka razy mialem problem z odtworzeniem filmu (moze to przez bajzel w glownej pamieci jaki mialem ? nie wiem...)
Napisane: Październik 03, 2007, 17:56:25
EDIT:

Aha no i dodam ze testy byly robione nie w "Follow GUI" tylko w opcji dla praworecznych (taka jaka jest standardowo...)

Ale z opcja Follow GUI wynik jest podobny (181%)...

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #107 dnia: Październik 04, 2007, 13:12:02 »
W pierwszym przypadku wyszlo mi 106%... troche sie zdziwilem bo to juz 40% wiecej niz Ty miales ;) A wersja podobna programu...
W drugim przypadku wyszlo 162%

No wlasnie, co musialo byc nie tak - nie wiem za cholere co, ale fakt faktem, ze to byl jedyny jak dotychczas moj kontakt z Kaiserem, z racji oczywistej nie mialem czasu na konfiguracje/optymalizacje, moglem tez cos przez pomylke kliknac. ;) Niemniej jednak mam szczera nadzieje, ze te moje niskie wyniki w dwoch pierwszych trybach byly czyms konkrentnym uzasadnione, bo ciezko traktowac to jako pomylke przy pracy, szczegolnie w swietle tego, ze w Raw FrameBuffer wyniki sa zblizone, mozna wiec zaryzykowac takie same... Kiedy bede mial wlasnego Tytanka w dloniach, mam nadzieje (i zrobie wszystko), zeby wyniki byly podobne jak u Ciebie i mysle, ze sie uda :) Jak to mowia - nie od razu Krakow zbudowano ;)

Zainstalowalem wersje 0,81 i ze sterownikiem "czysty bufor ramki" nic sie nie zmienilo - dalej oscyluje w okolicach 182%...
Mam z ta wersja jeszcze jeden sterownik "GAPI" i na nim wychodzi wynik 181%...

To drugie zdanie to jest swietna wiadomosc, poniewaz sterownik GAPI rowniez obsluguje napisy, co moze miec niebagatelne znaczenie przy filmach np. z dalekiego wschodu :D

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #108 dnia: Październik 04, 2007, 16:38:26 »
OK, CD pierwszego posta dt. testu Kaisera (rozmyslnie nie lacze, bo ma byc oddzielnie, a edita nie za bardzo sensu IMHO)...

Zaczne teraz moze 'ab ovo':

Wyglad i komfort uzywania:

Wymiary i masa - no coz, bardzo podobny do TyT(a)Na I (porownanie z pamieci :) ), natomiast masa jest niewatpliwie wieksza. Ma to niewatpliwie zwiazek w uzytymi materialami - w duzej mierze metal, plastik jest tutaj materialem zdecydowanie drugorzednym. Mimo to w kieszeni spodni sie go nie czuje za bardzo, rozmawiajac takze jego masa nie jest przeszkoda. Porownujac do iPaq h4150, sam ekran jest oczywiscie mniejszy - ale nie 'duzo', ani nie 'malo', tylko 'srednio'. W niektorych zastosowaniach zapewne ta roznica bedzie bardziej widoczna. Sam ekran jest porownywalny do SE P910i (odrobine mniejszy). Natomiast jesli chodzi o ilosc kolorow, to niby dalej mowimy o tym samym 65k, ale moj iPaq nie moze sie pochwalic takimi kolorami, jak Kaiser - tutaj sa zdecydowanie lepsze, mam wrazenie, jakbym porownywal urzadzenie 65k do 262k... A dithering i tak wyjdzie w praktyce, przy zdjeciach, czesci filmow, niektorych porcjach grafiki z Internetu, byc moze niektorych grach etc.

Zdecydowanie jest to najlepiej wygladajace urzadzenie elektroniczne tego typu, ktore mialem w rekach. Przynajmniej w ostatnich czasach, a dalej nie pamietam ;). Nokia E90 mimo wszystko jednak sie nie umywa, ale to kwestia subiektywnej oceny ;) Piekny, czarno-szaro-metaliczny matowy kolor, z ciemno-srebrnymi blyszczacymi tytanowym (? ;) ) metalem elementami przyciskow glownych, z tylu matowo czarny, bardzo mily w dotyku, nie slizgajacy sie, ale takze nie gumowy ; ze swietna jakoscia wykonczenia - na nowym modelu, jak rowniez i od poltora tygodnia uzywanym nie wyczuwa sie prawie luzow w gornej czesci klawiatury, o ktorych mowiono wczesniej.

Takze nie potwierdzilbym w tak duzym stopniu obaw o mechanizm wysuwania sie klapki - owszem, nie jest idealny, ale przy zdecydowanie WIELOKROTNYCH wysuwaniach (dla samego sprawdzenia tego elementu) i schowaniach oraz ustawien do pozycji pochylej i z powrotem nie zauwazylem jakichs wiekszych luzow - nawet ciezko mowic o srednich. Sam mechanizm (wlasnie dzieki temu, ze jest metalowy) dziala praktycznie bez zarzutu.

Co do samej klawiatury - jesli porownywac do TyT(a)Na I, to prawde mowiac poczyniono niesamowity skok naprzod. Jest podobnej wielkosci (choc ja odczulem ja jako minimalnie wieksza, moze ze wzgledu na komfort uzywania), ale zmieniono nie tylko kolor - zmieniono przede wszystkim jej teksture/pokrycie (porowate napisy) oraz sam uzyty material - jest lekko gumowy, zdecydowanie nie sliski - i mowiac krotko - pisze sie na tej klawiaturze rewelacyjnie. Skala jakosci klawiatury mozna chyba okreslic, jak szybko sie na niej pisze i jak szybko do niej przyzwyczaja. Otoz ja w moim moze trzygodzinnym pobycie w salonie Vobis juz PRAWIE bezwzrokowo pisalem SMSy po tym czasie. Zdecydowanie bede musial niedlugo kupic pakiet SMSow i to od razu wiekszy :D I musze powiedziec, ze na pewno pisalem szybciej, niz na duzej klawiaturze ekranowej z wlaczona obsluga gestow... mimo sporego uzywania tej ostatniej.

Jedna kwestia, ktora jest dyskusyjna i nie kazdy ja przedstawia tak samo - czujnik swiatla istnieje. Sprawdzil to znajomy konsultant Vobisu posiadajacy ten model. Przy wystarczajaco duzym oswietleniu zewnetrznym podswietlenie klawiatury sie nie wlacza - analogicznie przy wiekszym wplywie mroku ;) podswietlenie sie wlacza po nacisnieciu przycisku. Ciezko powiedziec, gdzie znajduje sie ten czujnik, ale fakt faktem jest to, ze istnieje i dziala. To tyle na ten temat :)

Rozklad przyciskow, portow - satysfakcjonujacy i logiczny, nie dostrzeglem jakichs nielogicznosci. Przycisk w(y)laczenia SCHOWANY w obudowie, co jest oczywiscie dobrym pomyslem. Zaslepka na microSD(HC) oczywiscie moglaby byc lepsza i dzialac lepiej, ale chyba czepiam sie ;)
Wkladanie SIMa - praktycznie bezproblemowe - i ta sie to robic prawie-ze 'na goraco', oprocz tego, ze palmfon sie wtedy wylacza :D. Blokada jest takze skonstruowana bardzo dobrze - zarowno solidnie, jak i rozmyslnie ;) Standardowo przyciski sa skonfigurowane dobrze - moze poza przyciskiem wybierania glosowego, ktory mozna przebindowac na np. dyktafon albo odtwarzacz MP3. W kazdym razie przyciskow do skonfigurowania jest wystarczajaco duzo, wiec nie bedzie problemow z dostepem do najwazniejszych programow/funkcji. Jog dial/pokretlo jest przydatne, prawie tak bardzo jak w serii P firmy SE. Przycisk autofokusa dziala swietnie, tak jak powinien - a nie jak niedorobka w E90 - co wiecej, tam nie wlacza aplikacji kamery, w przeciwienstwie do Kaisera :) Glowne klawisze dzialaja bez zarzutu, plynnie i wygodnie. Keypad jest wygodny, choc momentami moze zbyt duzy (ot, kwestia przyzwyczajenia ;) ), z bardzo dobrze dzialajacym przyciskiem centralnym.

Uniwersalny port miniUSB (ladowanie, transfer danych, audio in/out) znajduje sie na dole, obok niego mikrofon, otworek do SR oraz miejsce na zamontowanie uchwytu samochodowego.

Przycisku push-to-talk brak - ponoc mimo tego, ze sam WM 6.0 Pro ma wsparcie dla tej funkcji, nie ma go podobno takze wsrod funkcji (i poprzez to programow) znajdujacych sie w Kaiserze. Coz, w Polsce obsluguje takie 'krotkofalowkowe' rozmowy tylko Plus, tak czy owak.

Rysik znajduje sie w miejscu lekko niestandardowym (absolutnie nie na gorze :) ), ale jako ze jestem leworeczny uznaje to za dodatkowy plus - oczywiscie glownie przy wysunietej klawiaturze. Przy schowanej jednak nie stanowi to problemu. Sam rysik nie jest teleskopowy jak w poprzedniku, jest prawde mowiac prawie identyczny jak w h4150 :D - ma tylko ciensza, bardziej precyzyjna koncowke (do ekranu 2,8" to chyba niezbedne...), nieco grubszy poczatek, jest lzejszy i odrobinke krotszy. Ale wbrew temu co napisalem, jest prawie taki sam wizualnie :)

Uzywajac sprzetu w standardowy sposob nie zaslania sie w wiekszosci przypadkow ani aparatu foto, ani glosnika, ani anteny GPS - wszystkie z tylu.

Co do akcesoriow, niestety nie mialem okazji ich doswiadczenia procz futeralu - zrobiony z sensem, jak na fabrycznie dolaczony - bardzo dobrej jakosci oraz ladowarki - ot, podlaczana przez uniwersalny port miniUSB (nie posiadajacy funkcji hosta), stad nie wypowiem sie na temat baterii (jak rozumiem, jest to Lit-Polimer, poniewaz czesc zrodel podaje dane, iz jest to rzekomo Li-Ion ;) )

Bedac przy akcesoriach - mozna dokupic zewnetrzna antene GPS, wbrew temu, co wczesniej gdzieniegdzie mowiono. Pojawi sie ona w niedlugim czasie w sklepie HTC, oczywiscie w dziale Accessories. Wszystkich zainteresowanych tam zreszta odsylam - wybor akcesoriow jest naprawde spory i chyba prawie kazdy znajdzie cos dla siebie :)

Z racji takiej, ze nie jest to juz chyba tajemnica (Orange w UK zaczyna powoli sprzedawac Kaisera), moge wreszcie powiedziec, ze model ten NIE BEDZIE brandowany (tj. precyzyjniej - nie bedzie on nalezal do linii SPV) w Orange PL - jedyna zmiana hardware'owa bedzie maly znaczek Orange przyklejony na samym srodku... tylnej obudowy :D Zalaczam zdjecia atrapek ze sklepow Orange'a w UK, model pojawil sie tez juz w ichnich gazetkach biznesowych (oczywiscie w Orange, typu 'coming soon phones'). Na stronie dalej nie ma informacji, ale mysle, ze to kwestia czasu... Oczywiscie nie nalezy sie przedwczesnie cieszyc, albowiem w miare pewne zrodlo informuje, ze jakosc wykonania nie bedzie nalezala do tych najlepszych - do sprzedazy u operatorow (tzn. do Orange, bo T-Mobile/Era swoja wersje przerabia bardzo mocno) beda trafialy PONOC modele, ktorych jakosc po zdjeciu z tasmy produkcyjnej byly gorsza... Czas zweryfikuje te informacje - ja tam bede domaga sie idealu :D. Oczywiscie pod wzgledem software'owym kastracje beda wieksze, a wgranie ROMu od XDA-Developers niestety pewnie skonczy sie utrata gwarancji (choc moze... - czekam na wypowiedzi ekspertow !), podobnie zdjecie SIMLocka (choc slyszalem, ze serwis (nie wiem, czy to byl CRC/Wawa/Janki, bo oni sa raczej rygorystyczni) przyjal i naprawil model HTC ze zdjetym SIMLockiem w sposob programowy poprzez programik i klucz rejestru). Mozna sie spodziewac na 100 % Orange HomeScreen / Orange Menu oraz Orange Download / Do Pobrania. Z racji, ze termin pelnego wprowadzenia do sprzedazy w UK to srodek/koniec miesiaca, Kaisera w Orange PL spodziewalbym sie nie wczesniej, niz na poczatku listopada. Dodam tylko, ze mimo wszystko warto czekac, bo do zestawu sprzedaznego bedzie dolaczany takze uchwyt i ladowarka samochodowa, a jesli chodzi o oprogramowanie bedzie dostepna 'dokladna mala Polski' - nie wiadomo niestety, czy bedzie to AutoMapa, TomTom, czy tez inny program. Powyzsze informacje sa pewne, jakby ktos pytal... Aha, sam Kaiser bedzie dostepny w 'polskiej wersji jezykowej'. Nie wiem czy sie bac, czy tez nie, ale mysle, ze bedzie trzeba sie dogadac z serwisem (na szczescie jakies znajomosci tam sie ma :P), zeby wgrali oryginalne oprogramowanie HTC :)

OK, czas przejsc do bebechow, czy tez wlasciwie jakichs tworczych wnioskow - oraz informacji z systemu zywcem:

Po wlozeniu SIMa urzadzenie automatycznie wykrywa ustawienia transmisji danych, MMSa etc., po czym kaze wykonac SR. BARDZO wygodne :)

ROM/RAM - ile jest go na papierze, to wiedza wszyscy, ale papier ponoc przyjmie wszystko ;) Po wlaczeniu swiezego Kaisera prosto z fabryki wynik jaki otrzymalem, to: wolny RAM: 127,41 MB / wolny ROM: 70,79 MB. Wyniki niezle, ale jak sadze ta sie to spokojnie zoptymalizowac.

Klient Bluetooth - co prawda nie jest to sponsorowany przez krola Haralda B. ;) klient w iPaq'ach, ktore sa jednak moze nie wzorem, ale na pewno bardzo dobre, ale sam klient rowniez mnie nie zawiodl. Co prawda przez dluzszy czas szukalem miejsca do zatickowania, zeby pozwolic na transfer plikow na urzadzenie (i dopiero wtedy Bluetooth Explorer w HP h4150 znalazl odpowiedni typ polaczenia, czyli "FTP"), ale w koncu sie udalo. Na pewno jest to niezly kawalek oprogramowania, przy dluzszych testach pewnie bym znalazl wiecej wad, ale jesli koniec koncow wszystko daje sie skonfigurowac poprawnie, to wszystko jest OK.

Test w TCPMP opisalem dokladnie wyzej. Testu w SPB Benchmarku nie zrobilem z racji oczywistych, mimo ze mialem .CABy programu (zbyt mala ilosc czasu, koniecznosc 'przetrawienia' wynikow z .xml-i na PeCecie etc.), musialem wiec skonczyc moje testy na GXMarku.

Trzy przeprowadzone testy daly wynik odpowiednio - 1294, 1323 oraz, no wlasnie ... - cos sie stalo i musialem wykonac SR :) Tak czy owak, wynik oscyluje wokol/przekracza 1300, a wiec nie jest zle - tak ogolnie rzecz biorac, srednio na jeza.

TouchFlo(w) dziala niezle, choc ja musialem dzialac z naklejona domyslna naklejka (nie folia HTC, tylko fabrycznie dolaczona naklejka, na ktorej zawarto m.in. informacje dla narodu amerykanskiego, zeby nie klasc ekranu bardziej, niz 140 stopni, bo moze sie zepsuc ;) ), stad tez ciezko mi bylo uzywac tej technologii swobodnie. Ogolne wnioski sa takie, ze dziala w praktycznie kazdej aplikacji (Office, Adobe, IE etc.) i dziala naprawde niezle. Brak Cube'a z Toucha, ale generalnie zgadzam sie z przedmowcami, ze to nie jest niezbedny kawalek oprogramowania :)

Filmy mozna zapisyc w maksymalnej rozdzielczosci CIF - a wiec 352x288, w 30 klatkach na sekunde. Dostepne kodeki to MPEG4 i H.263, czyli odpowiednio .MP4 i .3GP. Tutaj takze licze na upgrade ROMu/software'u, bo sama kamera (na pewno zewnetrzna) wspiera nagrywanie VGA (w koncu w wideorozmowach), procesor wspiera to od strony mocy, jak i technologii (http://www.cdmatech.com/products/msm7200_chipset_solution.jsp - wiec tylko czekac, jak sie pojawic nagrywanie filmow VGA/30 fps). Niemniej jednak, nie spodziewam sie nawet wtedy rewelacji - filmy sa, mowiac delikatnie - srednie - i to co najwyzej.

Filmik

Podobnie jest ze zdjeciami. Mimo ustawien 3M/SuperFine etc. jakiekolwiek zdjecie wykonane poza outdoors ;) w duzej ilosci swiatla slonecznego bedzie zapewne duzo ponizej dobrej jakosci... oczywiscie lampki blyskowej tez brak, ale to juz inna kwestia. Radia takze nie zawarto.

Zdjatko

Reasumujac - nie jest to bestia multimedialna pod wzgledem 'imaging', ale jest to za to dobry powod, zeby kupic sobie dobra cyfrowke :)

Testu GPSa nie bylem w oczywisty sposob w stanie wykonac, jednak bazujac na zdaniu znajomego konsultanta dziala on bardzo dobrze - porownywalnie do SiRF STAR III.

Dyktafon nie ma opcji jako takich w ogole (jakosc nagrywania etc.) i nagrywa w .AMR. Nagrana jakosc dzwieku jest IMHO nieco powyzej sredniej, a cz bez rewelacji. Mikrofon, mimo ze mono, jest jednak dosc czuly - spokojnie rejestrowal cicha mowe z odleglosci pol metra przy DOMYSLNYCH ustawieniach :). Mimo wszystko wole juz chyba NoteM nagrywajacy w .MP3 z mozliwoscia sensownej konfiguracji :)

Przetestowalem takze nieco transmisje danych - niestety na poczatku, nie wiedziec czemu, Kaiser nie zapytal mnie (albo cos pominalem) o auto-ustawienie SIMa Orange, w zwiazku z czym uzylem go do transmisji w charakterze modemu - glownym terminalem byl podpiety przez BT h4150.

Co moge powiedziec - jest dobrze. Download wahal sie praktycznie w okolicach maximum 3G, czyli 384 kbps, natomiast upload wykorzystywal mniej-wiecej 2/3 tego pasma. Na HSDPA spodziewam sie moze nie podobnych, ale na pewno lepszych wynikow, szczegolnie w domenie downloadu :)

Natomiast nowe Mobile Gadu odpalone 'na sucho' (bez Netu - dlaczego - uwaga wyzej) na Kaiserze chodzilo o dziwo... dobrze! Nie zwieszalo sie, nie dzialalo jakos przesadnie wolno, nie mulilo systemu. Jestem wiec zadowolony, gdyz ten program zyskuje 'troche' przy takiej wbudowanej klawiaturze :D

To z grubsza tyle, czekam na terminal HTC TyTN II :D w Orange PL w ProPozycji i mam nadzieje, ze doczekam sie w tym roku ;)

Pozdrawiam wszystkich, w szczegolnosci kolege horde :) (niepotrzebnie obydwie strony upieraly sie przy swoim, ale czasami tak bywa :) )

P.S.

W Plusie Biznes mozna juz kupic ten telefon w taryfach Elastyczna - wlasnie poprzez Vobisa.

Ceny dla trzech najwyzszych planow przedstawiaja sie nastepujaco:

Elastyczna 300 - 1340,78 brutto / 1099 netto
Elastyczna 200 - 1584,78 brutto / 1299 netto
Elastyczna 150 - 1767,78 brutto / 1449 netto

Reszty planow (jest takze mozliwosc zakupu w indywidualnych - jednak sporo drozej) nie sprawdzalem, ale mniemam, ze przy Elastycznej 100 kosztowalby cos okolo 2000 brutto.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2007, 10:27:50 wysłana przez soulscythe »

*

Offline Prophet

• **
  • 169
« Odpowiedź #109 dnia: Październik 05, 2007, 01:24:09 »
1. Przycisk w(y)laczenia SCHOWANY w obudowie, co jest oczywiscie dobrym pomyslem.

2. Rysik znajduje sie w miejscu lekko niestandardowym (absolutnie nie na gorze  )

3. Uzywajac sprzetu w standardowy sposob nie zaslania sie w wiekszosci przypadkow ani aparatu foto, ani glosnika, ani anteny GPS - wszystkie z tylu.

4. ladowarki - ot, podlaczana przez uniwersalny port miniUSB

5. wybor akcesoriow jest naprawde spory i chyba prawie kazdy znajdzie cos dla siebie

6. a wgranie ROMu od XDA-Developers niestety pewnie skonczy sie utrata gwarancji

7. Po wlozeniu SIMa urzadzenie automatycznie wykrywa ustawienia transmisji danych, MMSa etc., po czym kaze wykonac SR. BARDZO wygodne

8. Download wahal sie praktycznie w okolicach maximum 3G, czyli 384 kbps, natomiast download wykorzystywal mniej-wiecej 2/3 tego pasma.

9. Natomiast nowe Mobile Gadu odpalone 'na sucho' (bez Netu - dlaczego - uwaga wyzej) na Kaiserze chodzilo o dziwo... dobrze!

OK. Kilka uwag. Po pierwsze - TROCHE KRYTYCYZMU czlowieku :D Kaiser moze i jest najbardziej zaawansowanym urzadzeniem na rynku, ale nie jest idealne (i zadno nigdy nie bedzie)! Dlatego wypunktowalem 9 rzeczy do ktorych mam zastrzezenia:

Ad.1: No nie powiedzialbym ze to dobry pomysl. O wiele lepiej bylo w Hermesie, w ktorym kciukiem mozna bylo "wymacac" przycisk wylacznika i nie bawic sie w ogladanie telefonu "gdzie to ten wylacznik jest" jak to sie dzieje teraz (w moim przypadku czasem)...

Ad.2: Najpierw porownujesz do Hermesa a potem mowisz ze rysik znajduje sie w niestandardowym miejscu... Z tego co pamietam nawet w Wizardzie byl w tym miejscu rysik, wiec jest w jak najbardziej standardowym miejscu ;)

Ad.3: Tu mialem kilka razy inne odczucie, ale to moze wynikac z "innorecznosci" ;) Czasem jak chcialem zrobic zdjecie pionowo to przypadkiem zaslanialem sobie reka aparat... Nawet czasem nieswiadomie to robilem, bo potem zauwazalem odciski palcow na aparacie...

Ad.4: Tu nic do Twojej wypowiedzi, tylko zastrzezenie ze SAM port miniUSB nie jest najwygodniejszy (dopoki nie kupi sie przejsciowki), bo nie mozna ladowac i sluchac muzyki na raz...

Ad.5: Hmm jakos np stacji dokujacej (ktora byla w wyposazeniu np MDA III) tam nie znalazlem a to wg mnie BARDZO wazne akcesorium palmtopa... Sklep z akcesoriami mnie nie powalil, nie mowie ze jest zly, ale powinni sie bardziej postarac...

Ad.6: Zawsze mozna zrzucic ROM ;)

Ad.7: No u mnie to zadzialalo dopiero "manualnie" po wybraniu w settings "connections" i wybraniu sieci... Mam Ere... Poza tym nie ma tam Play, Heyah, Pop, Tak Tak, Sami Swoi, Orange Go, Play na karte itp... Sa 3 sieci i konfiguruje tylko abonament, wiec tak jak w moim przypadku (mam Heyah) nic nie dalo sie zrobic tylko manualnie ustawiac...

Ad.8: Cos sie machnales w tym zdaniu :P "Download wykorzystywal calosc, a download 2/3" :P W kazdym badz razie poprosilbym o nazwe jakiegos programu sprawdzajacego predkosc transmisji danych to sprawdze w centrum Krakowa (HSDPA w najwyzszej mozliwej w Erze opcji) jaki jest transfer i czy Kaiser praktycznie tez obsluguje HSUPA a nie tylko na papierze (a nawet nie na papierze, bo oficjalnie nie ma w "mozliwosciach" telefonu)

Ad.9: Sprobuj sie zalogowac z 150ma znajomymi na liscie ;) MobileGadu zajmie wtedy jakies 2-3 minuty zanim sciagnie wszystkie opisy i "odda telefonowi wladze" ;)

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #110 dnia: Październik 05, 2007, 14:06:16 »
OK. Kilka uwag. Po pierwsze - TROCHE KRYTYCYZMU czlowieku :D Kaiser moze i jest najbardziej zaawansowanym urzadzeniem na rynku, ale nie jest idealne (i zadno nigdy nie bedzie)! Dlatego wypunktowalem 9 rzeczy do ktorych mam zastrzezenia:

Alez wcale nie pisalem, ze jest idealne. I zapewne nawet Kaiser nie jest najbardziej zaawansowanym urzadzeniem - malo to roznorakich UMPC czy innych zaawansowanych hybryd. W wielu miejscach wytknalem moje negatywne uwagi na jego temat dosc mocno- a ze w pozostalej czesci tekstu tak delikatne, no coz - takie mam odczucia :)

Dodam tylko (bo zapomnialem o tym wspomniec), ze jakosc rozmow telefonicznych jest naprawde swietna - potwierdzaja to obydwie strony rozmow (rozne sieci i rozne firmy producentow komorek docelowych) :) Natomiast komfort trzymania tak relatywnie ciezkiej (190 g) 'sluchawki' przy uchu jest naprawde dobry - o wiele lepszy, niz sie spodziewalem.

Aha, mimo wszystko urzadzenie (przynajmniej na starcie) mogloby chodzic nieco szybciej. Mam porownanie i system czasami nie nadaza... ale moze to kwestia optymalizacji/konfiguracji.

Ad.1: No nie powiedzialbym ze to dobry pomysl. O wiele lepiej bylo w Hermesie, w ktorym kciukiem mozna bylo "wymacac" przycisk wylacznika i nie bawic sie w ogladanie telefonu "gdzie to ten wylacznik jest" jak to sie dzieje teraz (w moim przypadku czasem)...

Moze i tak..., ale poprzednik mogl sie takze wylaczyc przypadkowo... tutaj ta szansa spada do NAPRAWDE malej (szczegolnie, jesli znajduje sie w futerale, ale to juz inna bajka ;) ).

Ad.2: Najpierw porownujesz do Hermesa a potem mowisz ze rysik znajduje sie w niestandardowym miejscu... Z tego co pamietam nawet w Wizardzie byl w tym miejscu rysik, wiec jest w jak najbardziej standardowym miejscu ;)

Si, w tej chwili uzywam h4150, natomiast z Hermesa mialem okazje korzystac przez kwartal (firmowy egzemplarz, w pewnej chwili byl hmm... przechodni, nazwijmy to tak). Stad tez takie odczucie, a nie inne. W starych Pocketach tak to wygladalo, czesc nowych modeli ma jednak wlasnie takie, a nie inne polozenie.

Ad.4: Tu nic do Twojej wypowiedzi, tylko zastrzezenie ze SAM port miniUSB nie jest najwygodniejszy (dopoki nie kupi sie przejsciowki), bo nie mozna ladowac i sluchac muzyki na raz...

To ja jeszcze offtopicowo dodam, ze pare najwiekszych producentow komorek (w kolejnosci wielkosci sprzedazy: Nokia, Samsung, Motorola, SE i LG) ustandardyzowaly format gniazda ladowania jako... microUSB ! (sic). No i teraz dopiero sie zaczna jazdy z malymi gniazdami. Choc w stosunku do 6288 dziewczyny, gdzie do gniazda ladowarki jest wpinana 'igielka' ladujaca, to pewnie jakis postep ;)

Ad.5: Hmm jakos np stacji dokujacej (ktora byla w wyposazeniu np MDA III) tam nie znalazlem a to wg mnie BARDZO wazne akcesorium palmtopa... Sklep z akcesoriami mnie nie powalil, nie mowie ze jest zly, ale powinni sie bardziej postarac...

Zgadzam sie. Ale zewnetrznej anteny GPS tam rowniez nie ma, a sklep z UK z ktorym koresponduje zapewnil, ze ma sie pojawic u nich - i to w nizszych cenach, niz w HTC bezposrednio. Pytanie tylko, kiedy (zapewne "when it's done... err... shipped ;)"). Nie ma takze rozszerzonej baterii 1800 mAh z powiekszonym tylem (acz nie 'pleckami' ;) ) ktora rowniez MA sie pojawic (i ktora sobie na 100 % sprawie). A wiec pozostaje miec nadzieje, ze kolyska sie rowniez pojawi, tez bym nabyl - w sumie to bardzo wygodny wynalazek, podpina sie do PC, do zasilania, ustala sensowne miejsce na biurku i tyle...

EDIT: Zewnetrzna antena GPS znajduje sie juz w ofercie sklepu HTC Accessories w cenie 18,95 funtow + przesylka (do Polski 9,95 funtow bez podatku (17,5 %)

Ad.6: Zawsze mozna zrzucic ROM ;)

Hmm... jakies szczegoly ? Moze na priva ? Jestem w tym temacie zielony :)

Ad.7: No u mnie to zadzialalo dopiero "manualnie" po wybraniu w settings "connections" i wybraniu sieci... Mam Ere... Poza tym nie ma tam Play, Heyah, Pop, Tak Tak, Sami Swoi, Orange Go, Play na karte itp... Sa 3 sieci i konfiguruje tylko abonament, wiec tak jak w moim przypadku (mam Heyah) nic nie dalo sie zrobic tylko manualnie ustawiac...

U mnie zadzialalo po bodajze drugim SR (a moze trzecim)... wyskoczylo okienko z zapytaniem, czy skonfigurowac ustawienia. Odparlem ze tak, troche pomielil i zapytal czy dac SR, zeby wprowadzic zmiany. Akurat nie chcialem, bo testowalem cos innego :)

Ad.8: Cos sie machnales w tym zdaniu :P "Download wykorzystywal calosc, a download 2/3" :P W kazdym badz razie poprosilbym o nazwe jakiegos programu sprawdzajacego predkosc transmisji danych to sprawdze w centrum Krakowa (HSDPA w najwyzszej mozliwej w Erze opcji) jaki jest transfer i czy Kaiser praktycznie tez obsluguje HSUPA a nie tylko na papierze (a nawet nie na papierze, bo oficjalnie nie ma w "mozliwosciach" telefonu)

Si, chodzilo mi o to, ze upload zzeral mniej-wiecej 2/3 pasma 3G (czyli mniej-wiecej 256 kbps). Ja dokonalem swoich przeliczen w sposob lopatologiczny, liczac czas w sekundach i znajac objetosc docelowa pliku. Ale takie programy na pewno sa, tylko ze ja ich nie znam, wiec nie pomoge. BTW - HSUPA sprawdzali znajomi brytole i ponoc nie dziala.

Ad.9: Sprobuj sie zalogowac z 150ma znajomymi na liscie ;) MobileGadu zajmie wtedy jakies 2-3 minuty zanim sciagnie wszystkie opisy i "odda telefonowi wladze" ;)

Fakt faktem mam troche mniej (a nawet sporo mniej). Mysle, ze nowe wersje programu rozwiaza sprawe in plus - ewentualnie mozna wrocic do starszych wersji badz tez Pocket Gadu, ewentualnie poprzez Mirande etc.

Pozdrawiam! :)
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2007, 19:55:35 wysłana przez soulscythe »

« Odpowiedź #111 dnia: Październik 08, 2007, 00:36:32 »

Filmy mozna zapisyc w maksymalnej rozdzielczosci CIF - a wiec 352x288, w 30 klatkach na sekunde. Dostepne kodeki to MPEG4 i H.263, czyli odpowiednio .MP4 i .3GP. Tutaj takze licze na upgrade ROMu/software'u, bo sama kamera (na pewno zewnetrzna) wspiera nagrywanie VGA (w koncu w wideorozmowach), procesor wspiera to od strony mocy, jak i technologii (http://www.cdmatech.com/products/msm7200_chipset_solution.jsp - wiec tylko czekac, jak sie pojawic nagrywanie filmow VGA/30 fps). Niemniej jednak, nie spodziewam sie nawet wtedy rewelacji - filmy sa, mowiac delikatnie - srednie - i to co najwyzej.

Filmik

witam wszystkich(pierwszy raz na forum)
dziekuje kolego za niezły opis sprzetu ..
ale jakbym mogl prosic o przykladowy filmik nagrany 30klatek na sekunde w formacie MPEG4
bo w przykladowym jest .3gp (straszna jakosc no i ilosc klatek/s)
z gory dziekuje
PS.posiadam aktualnie N95 (jakosc filmikow MPEG4 30kl/s JEST POWALAJACA) i chcialem skonfrontowac z KAISERem do ktorego sie przymierzam z zakupem

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #112 dnia: Październik 08, 2007, 01:38:27 »
witam wszystkich(pierwszy raz na forum)
dziekuje kolego za niezły opis sprzetu ..
ale jakbym mogl prosic o przykladowy filmik nagrany 30klatek na sekunde w formacie MPEG4
bo w przykladowym jest .3gp (straszna jakosc no i ilosc klatek/s)
z gory dziekuje
PS.posiadam aktualnie N95 (jakosc filmikow MPEG4 30kl/s JEST POWALAJACA) i chcialem skonfrontowac z KAISERem do ktorego sie przymierzam z zakupem

Od razu musze Cie zmartwic - zgodnie z tym, co pisalem, nie jest to bestia multimedialna. Widzialem filmiki z N95, jak i E90 i ich jakosc jest naprawde bardzo dobra, szczegolnie jak na komorke. (acz nie jakosc filmow DVD, jak je reklamuja ;) - choc 640x480 nie jest znowuz tak dalekie od PAL 720x576 czy NTSC 720x480, to jednak jakosc nagrywania odbiega od standardow kompaktow, nie mowiac o kamerach)
Kaiser jest pod tym wzgledem dokladnie tym, co napisalem - motywacja, zeby kupic mala, zgrabna cyfrowke, bo lustrzanki z jej jakoscia niestety nie bedziemy w stanie taszczyc ze soba za kazdym razem wszedzie, nie zawsze tez jej wartosc (szczegolnie przy klasie semi-pro i wyzszej) bedzie nas do tego zachecala, zeby wystawiac ja na wszelkie poswiecenia. Offtopicowo, ja akurat kupuje sobie Canona TX1 (nie sprzedawany w Europie, bardzo ciekawy ultra kompakt z 10x zoomem ; mialem to cacko w dloni i akurat ergonomia mi pasuje, mimo ze to nie jest jedyna jej wada, to jednak bedzie to aparat, ktory bede mial zawsze ze soba. Do lepszych zdjec wole uzywac lustrzanki wlasnie)
Zgodnie z prosba zalaczam link do filmiku, ktory nagralem zaraz po tamtym (rowniez ma 45 sekund - tym razem format MPEG4/.MP4), ostrzegam jednak przed moimi glupimi komentarzami, pod koniec filmu przyszlo mi na mysl nieco aktywniejsze uzycie mikrofonu i takie sa tego efekty, jak moje bezmyslne brednie ;) You have been warned... :)

A oto on: http://www.planet.w8w.pl/VIDEO_003.mp4

Jak widac, jakosc jest praktycznie taka sama - nie licze takze na fajerwerki w przypadku poprawek w ROMie przez producenta, czy tez grupy zewnetrzne. Juz bardziej licze na HSUPA, ewentualne szybsze HSDPA (do 7,2 Mbps, aktualnie 3,6 Mbps - acz nie wiem, czy jest to obslugiwane przez modul 3G), lepsza wydajnosc multimedialna (sterowniki graficzne, wieksza moc przerobowa poprzez optymalizje pracy z programami etc.), ewentualne dopieszczenie pracy GPSa (choc jak wiadomo, wg niektorych jest on lepszy w praniu niz SiRF STAR III) i moze inne, pomniejsze rzeczy.

BTW, w jaki sposob zostaje sie Clubowiczem, bo mnie to drazy ? : )

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2007, 10:28:32 wysłana przez soulscythe »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #113 dnia: Październik 08, 2007, 07:12:42 »
[EDIT]

Zgodnie z prosba zalaczam link do filmiku, ktory nagralem zaraz po tamtym (rowniez ma 45 sekund - tym razem format MPEG4/.MP4), ostrzegam jednak przed moimi glupimi komentarzami, pod koniec filmu przyszlo mi na mysl nieco aktywniejsze uzycie mikrofonu i takie sa tego efekty, jak moje bezmyslne brednie ;) You have been warned... :)

Jak widac, jakosc jest praktycznie taka sama - nie licze takze na fajerwerki w przypadku poprawek w ROMie przez producenta, czy tez grupy zewnetrzne. Juz bardziej licze na HSUPA, ewentualne szybsze HSDPA (do 7,2 Mbps, aktualnie 3,6 Mbps - acz nie wiem, czy jest to obslugiwane przez modul 3G), lepsza wydajnosc multimedialna (sterowniki graficzne, wieksza moc przerobowa poprzez optymalizje pracy z programami etc.), ewentualne dopieszczenie pracy GPSa (choc jak wiadomo, wg niektorych jest on lepszy w praniu niz SiRF STAR III) i moze inne, pomniejsze rzeczy.

BTW, w jaki sposob zostaje sie Clubowiczem, bo mnie to drazy ? : )

Pozdrawiam.
Klubowiczem zostaniesz jak będziesz miał 50 postów. Co do jakości filmów to rzeczywiście bardzo dobra a z tymi komentarzami nie było źle :ok:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #114 dnia: Październik 09, 2007, 15:05:14 »

Zgodnie z prosba zalaczam link do filmiku, ktory nagralem zaraz po tamtym (rowniez ma 45 sekund - tym razem format MPEG4/.MP4),

co do tych 30klatek to jakos mi ich brakuje (tzn plynnosc filmu jest tak jak kolega napisal prawie taka sama jak .3GP) hmm
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2007, 17:25:31 wysłana przez nowy57 »

*

Offline soulscythe

• 379
« Odpowiedź #115 dnia: Październik 09, 2007, 16:10:19 »
Zedytuj post, bo odpowiedz jest nieczytelna ;P

Anyways, 30 fps jest wskazane w manualu Kaisera i tej wersji sie bede trzymal :D
Zauwazylem, ze w lepszym swietle (zapewne naturalne sloneczne byloby preferowane, ale nie dane mi bylo tego sprawdzic) plynnosc odswiezania podgladu jest duzo lepsza i to samo mozna zaobserwowac na drugim filmiku (witryna po prawej), a wiec troche tak, jakby te fpsy zalezaly od oswietlenia.

Jak dla mnie filmy sa co najwyzej przecietne - ale sa, i to sie liczy przede wszystkim zdaje sie ;)
Podobnie ze zdjeciami, co nie zmienia faktu, ze chyba i tak sa najlepsze z tych, ktore mozna bylo zrobic na urzadzeniach HTC.

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
  • Sprzęt: HTC TyTn II Kaiser, Mio A701
« Odpowiedź #116 dnia: Październik 12, 2007, 10:53:37 »
od wczoraj bawie sie Kaiserem, narazie wszystko ok! net mi na tym szybciej smiga niz neo 2 domu ;) jestem zadowolony po przesiadce z MIO A701

*

Offline Sith

• 21
« Odpowiedź #117 dnia: Październik 16, 2007, 13:14:54 »
Owszem, są też wady:
1) Nie działają aplikacje Java z fabrycznie zainstalowanym środowiskiem Java. Zainstalowałem Gmail i Operę Mini - obydwa wywalały się zupełnie przy próbie ich uruchomienia. Pomogło ręczne zainstalowanie z cab'a innego środowiska Java i przeinstalowanie apletów.

Czy moglbys napisac ktore srodowisko Java sciagnales i ew. skad ?

« Odpowiedź #118 dnia: Październik 18, 2007, 00:06:31 »
Mam takie zapytanko do użytkowników. Jak działa funkcja przeszukiwania kontaktów w momencie wklepywania z klawiatury. Dla uściślenia zapytam, czy Kaiser ma dialpada od HTC ? Z tego co się orientuję to chyba tak. W pytaniu chciałbym zwłaszcza ustalić jak reaguje na polskie znaki. W oryginalnym dialpadzie WM6 wyszukiawanie na Wizardzie działało ok. Tzn jak klepałem W I S N to wyskoczyło nazwisko Wiśniewski. Ale w Romie NBD gdzie był wgrany dialpad od HTC Touch już tak pieknie nie było. Po wpisaniu W I S N nie wyłapywał mi nazwiska Wiśniewski, po prostu nie rozpoznawał polskich liter. Czy zatem ktoś  może to potwierdzić. Bardzo mi na tym zależy, bo mam już około 500 kontaktów, i taki szkopuł to dla mnie ogromny problem.

*

Offline wyrm

• *
  • 82
  • Sprzęt: iPaq 3630 -> Mio 169 -> Xda Exec -> HTC Kaiser
« Odpowiedź #119 dnia: Październik 18, 2007, 08:38:40 »
No to mój kamyczek do ogródka  :D
Kaisera używam od czterech dni. Wcześniej pół roku siedziałem na Uni. Różnica jest, oczywiście, ogromna, ale tu albo wszystko powiedziano wcześniej (rozmiary, responsywność...), albo wynika wprost ze specyfikacji (pamięć <a właściwie brak problemów z oną>, wbudowany multi-launcher, task manager, itd.).

Jestem natomiast pod OGROMNYM wrażeniem szybkości działania modułu GPS. Trochę się bałem, że nie dorówna szybkością łapania fiksu i precyzją jego trzymania SirfStarowi III... i niesłusznie, absolutnie niesłusznie.
Wczoraj wrzuciłem pożyczonego AjGoła w wersji microSD. Zainstalował się, odpalił... i ekran po dwóch sekundach zmienił kolor z czerwonego na zielony. Już. Tak po prostu. I do tego w biurze, półtora metra od okna.
Kolejne próby, po wyłączaniu, resecie itd. miały identyczny przebieg. Odpalam iGo, InitDBfiles, Mainscreen, Starting, zielony. 5 do 7 satelitów w biurze, 8-9 w samochodzie.

Mio 169 do złapania fiksa potrzebował od pół minuty (przy idealnych warunkach) do pół godziny (metalizowana szyba samochodu, deszcz i mgła). Universal + BT-359S (skądinąd świetny GPS) podobnie, przy czym w odróżnieniu od modułu w Mio zbierał sygnał w każdych warunkach, może poza piwnicą   B)

GPS Kaisera jest niesamowity.
OK, OK, wiem, że wielka w tym zasługa QuickGPS, w końcu moduł nie musi przeszukiwać całego nieba i odpytywać każdego latającego kawałka blachy na okoliczność bycia satelitą... ale i tak działa to genialnie.
So there.
Did you realize that it takes *FIVE* babies to make just *ONE* bottle of baby oil?!