Temat GPS jest mi stosunkowo obcy, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Poczytałem kilka artykułów na tym forum i teraz już zgłupiałem

- za dużo tych możliwości... Więc może powiem co mam i o co mi chodzi, a ktoś kto 'siedzi w tym' będzie mógł coś zasugerować. Otóż:
Co mam?
- palmtop HP iPAQ 2110
- telefon SE k510i [Java, BT]
- software do nawigacji: brak

- samochód
O co mi chodzi?
Nie jeżdzę dużo, ale jak jeżdzę to zdarza mi się [dość często] się zgubić [może dlatego, że nie jeżdzę dużo

]. W każdym razie poza kilkoma oblatanymi trasami nie znam zupełnie mojego miasta [Warszawa]. Jedni twierdzą, że lepiej się pomęczyć i pobłądzić i nauczyć [i mają pewnie rację], ale to i tak mnie czeka, a z GPSem będzie prościej się nauczyć. Poza tym, zawsze fascynowała mnie idea nawigacji. No, a czasem [dość często względem ogółu mojej jazdy] wypad za miasto w nieznane i wtedy dopiero robi się wesoło

No i czasem na piechotę też by nie zaszkodziło... Tak więc chciałbym do tego co mam 'dorobić' GPS.
Jak widać nie jestem żadnym 'profesjonalnym' kierowcą czy poszukiwaczem przygód

więc nie chcę wydać za dużo na to wszystko. Powiem więcej, chciałbym kupić najtańszy możliwie moduł GPS i w ten sposób móc więcej wydać na dobry software do nawigacji, niż odwrotnie.
Co prawda jeśli chodzi o software to jestem całkiem przekonany do AutoMapy [widziałem na żywo i byłem pod wrażeniem], ale może są lepsze do moich skromnych celów?
A jeśli chodzi i moduł GPS - tutaj mam największy zgryz. Z jednej strony nie chcę móc używać GPSu tylko w aucie, z drugiej moduły na BT wymagają baterii... Myślałem o takim na CF, ale to jest po pierwsze duże, po drugie nie wiem czy odpowiednio mocne. Poza tym, do auta trzeba kupić uchwyt, to może lepiej od razu z modułem?
Wybór modułu jest chyba tym, co wprowadza w mojej głowie największy zamęt

Przed chwilą czytałem tutaj o programach do nawigacji w Javie [a mój telefon pewnie by dał radę] i teraz już kompletnie nie wiem w którą stronę się kierować...
Mam nadzieję, że ktoś oblatany w tych sprawach będzie potrafił dać jakąś radę w jakim kierunku czytać/szukać, a może nawet co kupić

Pozdrawiam,
QmQ