Kupno modułu GPS

• 28 Odpowiedzi
  • 4600 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
  • Sprzęt: HP iPAQ 2110 + iBlue 737
Kupno modułu GPS
« dnia: Sierpień 29, 2007, 14:51:23 »
Temat GPS jest mi stosunkowo obcy, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Poczytałem kilka artykułów na tym forum i teraz już zgłupiałem :) - za dużo tych możliwości... Więc może powiem co mam i o co mi chodzi, a ktoś kto 'siedzi w tym' będzie mógł coś zasugerować. Otóż:

Co mam?
- palmtop HP iPAQ 2110
- telefon SE k510i [Java, BT]
- software do nawigacji: brak :P
- samochód

O co mi chodzi?
Nie jeżdzę dużo, ale jak jeżdzę to zdarza mi się [dość często] się zgubić [może dlatego, że nie jeżdzę dużo :) ]. W każdym razie poza kilkoma oblatanymi trasami nie znam zupełnie mojego miasta [Warszawa]. Jedni twierdzą, że lepiej się pomęczyć i pobłądzić i nauczyć [i mają pewnie rację], ale to i tak mnie czeka, a z GPSem będzie prościej się nauczyć. Poza tym, zawsze fascynowała mnie idea nawigacji. No, a czasem [dość często względem ogółu mojej jazdy] wypad za miasto w nieznane i wtedy dopiero robi się wesoło :) No i czasem na piechotę też by nie zaszkodziło... Tak więc chciałbym do tego co mam 'dorobić' GPS.

Jak widać nie jestem żadnym 'profesjonalnym' kierowcą czy poszukiwaczem przygód ;) więc nie chcę wydać za dużo na to wszystko. Powiem więcej, chciałbym kupić najtańszy możliwie moduł GPS i w ten sposób móc więcej wydać na dobry software do nawigacji, niż odwrotnie.

Co prawda jeśli chodzi o software to jestem całkiem przekonany do AutoMapy [widziałem na żywo i byłem pod wrażeniem], ale może są lepsze do moich skromnych celów?

A jeśli chodzi i moduł GPS - tutaj mam największy zgryz. Z jednej strony nie chcę móc używać GPSu tylko w aucie, z drugiej moduły na BT wymagają baterii... Myślałem o takim na CF, ale to jest po pierwsze duże, po drugie nie wiem czy odpowiednio mocne. Poza tym, do auta trzeba kupić uchwyt, to może lepiej od razu z modułem?
Wybór modułu jest chyba tym, co wprowadza w mojej głowie największy zamęt :S

Przed chwilą czytałem tutaj o programach do nawigacji w Javie [a mój telefon pewnie by dał radę] i teraz już kompletnie nie wiem w którą stronę się kierować...

Mam nadzieję, że ktoś oblatany w tych sprawach będzie potrafił dać jakąś radę w jakim kierunku czytać/szukać, a może nawet co kupić :)

Pozdrawiam,
QmQ
-- QmQ --

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Kupno modułu GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 29, 2007, 15:09:09 »
...chciałbym kupić najtańszy możliwie moduł GPS i w ten sposób móc więcej wydać na dobry software do nawigacji, niż odwrotnie.

ja bardziej kierowałbym się ku odwrotnej możliwości, ponieważ odbiornik GPS kupisz jeden porządny i wystarczy Ci na lata...bardzo długie lata, a co do map, co chwila wychodzą aktualizacje, nowe wersje, 2D, 3D itp itd. Moim zdaniem jeśli jest wybór pomiędzy zakupem dobrego odbiornika a zakupem dobrego programu wybrałbym odbiornik. Dodatkowo, jeśli kupisz kiepskiej jakości odbiornik to na nic przyda Ci się najlepszy nawet soft do nawigacji...po prostu nie złapiesz fixa, albo będziesz prowadzony zamiast drogą jakimś polem...bo tanie, kiepskie odbiorniki różnią się najczęściej dokładnością. Generalnie polecił bym odbiornik na BT, z tego względu, że coraz mniej urządzeń posiada slot na CF, a z drugiej strony moduł BT jest bardzo powszechny. Odbiorniki BT posiadają faktycznie akumulatory, ale wytrzymują one przynajmniej 10h co spokojnie wystarcza do przebycia dłuższej podróży.

Co prawda jeśli chodzi o software to jestem całkiem przekonany do AutoMapy [widziałem na żywo i byłem pod wrażeniem], ale może są lepsze do moich skromnych celów?

Wszystko jest zależne od tego co Ci tak naprawdę jest potrzebne. Nie określiłeś czy potrzebujesz tylko map Polski czy również Europy. Jeśli chcesz również Europę to zastanowiłbym się nad rozwiązaniami zagranicznymi typu IGo. Jeśli potrzebujesz tylko Polskę...oprócz AM też masz w czym wybierać, często za sporo niższą cenę.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 29, 2007, 15:20:23 »
Przed chwilą czytałem tutaj o programach do nawigacji w Javie [a mój telefon pewnie by dał radę]

jest taki maly szczegół, o ktorym niewiele osob zdaje sobie sprawe - JAVA, BT - tak; ale ta JAVA musi miec dostep do BT. taki popularny telefon jak SEt630i tez by dal rade; ale tam wlasnie JAVA nie miala dostepu do hardware BT; a juz SEt750/d750 - bez problemu; chociaz tu z kolei zauwazylem problemy we wspolprawcy z roznymi odbiornikami GPS. za to SE w300 mojej corki; czy tez popularna Nokia 6230i dzialaja (poprzez aplikacje JAVA) bez problemu z odbiornikami GPS.

takie wiec - komorki i GPS wymagaja szczegolnej starannosci przy dobieraniu bo z tym roznie bywa.

natomiast PDA z BT dziala praktycznie z dowolnym GPS BT

rowniez polecam Ci odbiornik GPS BT (ja jednak nie znam Twojego HP iPAQ 2110 wiec nie wiem czy tam jest BT; i ile jest pamieci ram, potrzebnej do sprawnej obslugi map).

co do map - najtansze jakie widzialem (legalne)  to Navigo 2 na allegro. mozesz je upatrzyc za kwote ponizej 100 zlotych - i wtedy warto kupic; bedziesz mial nawigacje glosowa z wyzaczaniem tras po Polsce. ale nie kuś sie na ten software za cene, ktora oferuje producent (ponad 200 zlotych) bo nie warto.

ja uzywam AM 3 i AM 4 i jestem zadowolony.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2007, 15:26:25 wysłana przez sdsi »

*

Offline Gemis

• 428
    • Gemis Home Page
  • Sprzęt: były:(Palm III => PalmIIIxe => iPaq3970 =>SPVC550=>HTC Trinity), jest:(iPaq rx3715 and HTC Iolite)
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 29, 2007, 15:27:12 »
Według mnie wybór jest naprawdę prosty....

Tylko odbiorniki na BT wchodzą w gre... Możesz podłączyć zarówno do Pocketa jak i telefonu jeśli będzie taka konieczność ( np na rowerze lub w sytuacji gdy nie potrzebna Ci zaawansowana nawigacja ) Poza tym przy zmianie sprzętu gps zostaje :)

Odbiornik na CF  ogranicza użycia go tylko do Pocketa a poza tym wystająca antena nie jest wygodna.

Co do poboru energii to tak jak powiedział mój przedmówca... 10h to minimum ( dla chipsetów sirfstar III )
natomiast jeśli potrzebne jest jeszcze dłuższe działanie, to te oparte na chipsecie nemerix wytrzymują nawet 30h!! :) Sam taki posiadam i naprawde baaaardzo rzadko ładuje... ich dokładność jest również wystarczająca.

Kolejną zaletą odbiorników na bt jest własnie ich mobilność... albo w kieszeni, albo po prostu można go rzucić na tylną półke samochodu, nie trzeba uchwytów i takich tam...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2007, 15:33:25 wysłana przez Gemis »

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 29, 2007, 20:56:38 »
No to doprecyzujmy:

- tylko Polska
- nie wiem jak/gdzie sprawdzić, czy Java ma dostęp do BT [ale to słuszna uwaga - Siemens S55 nie miał]
- palmtop ma BT, wolnego RAMu jest przeważnie około 12MB [procesor: Intel PXA270 312 MHz] ale wiem, że można [było?] dostać go jako zestaw GPS [palmtop+mapa+GPS] więc chyba jest OK

Co do modułu - z tego co się zorientowałem w grę wchodzi tylko chipset Sirf Star III. Przeglądałem Allegro i stwierdzam, że spodziewałem się jednak, że to będzie tańsze. Znajdę coś odpowiedniego poniżej 250PLN?
-- QmQ --

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 29, 2007, 22:55:42 »
- co do javy i BT - tu juz musisz poczytac na forach o telefonach. ja wymienilem CI te co wiem.
- 12 MB ram - ja nie wiem czy na tym AM pojdzie...
- GPS na Sirf Star III - wcale nie jest teraz jednym rozwiazaniem. sa inne chipsety - rownie skuteczne lub bardziej. za przyklad podaje Ci odbiornik, ktory w testach wypadl lepiej niz Sirf Star III - Wintec WBT-201 (oraz tutaj i tutaj). zdecydowanie polecam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2007, 22:59:08 wysłana przez sdsi »

*

Offline Gemis

• 428
    • Gemis Home Page
  • Sprzęt: były:(Palm III => PalmIIIxe => iPaq3970 =>SPVC550=>HTC Trinity), jest:(iPaq rx3715 and HTC Iolite)
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2007, 00:50:23 »
co do Javy to musi być wersja MIDP 2.0 wtedy jest dostęp do sprzętu.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 30, 2007, 09:27:04 »
Co do modułu - z tego co się zorientowałem w grę wchodzi tylko chipset Sirf Star III. Przeglądałem Allegro i stwierdzam, że spodziewałem się jednak, że to będzie tańsze. Znajdę coś odpowiedniego poniżej 250PLN?

nie tylko odbiornik na SS III będzie dobry...tak jak koledzy piszą, są również Nemerixy itp, które są tańsze i czasem lepsze. Odwiedź dział zakupy, tam było kilka tematów o zakupie odbiornika...

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 30, 2007, 12:00:19 »
No to tak:

- MIDP 2.0 jest, więc Java widzi BT :)
- te 12 MB RAMu to dość płynna sprawa - palmtop dawno nie był resetowany i jest tam teraz lekki chaos. Mam do rozdzielenia 64MB na pamięć RAM i dysk, więc najwyżej zrobię reset i nie będę tego dysku zapełniał. Tym bym się nie martwił. A jest gdzieś jakieś "zestawienie" ile RAMu wymagają poszczególne aplikacje?  :ohreally:

A co do odbiornika to zaraz poczytam dział Zakupy, a tymczasem zapytam o taki:
http://allegro.pl/item229276776_iblue_gps_nemerix_bluetooth_30h_autoonoff_fv.html

Czy to by się nadawało? Z tego co sprzedający tu pisze to wygląda różowo, widać że umie zareklamować. Tylko ile z tego ma sens? Np. te 16 satelit, kiedy tutaj czytałem, że tylko 12 widać 'na raz'.
-- QmQ --

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 30, 2007, 12:42:51 »
zajrzyj tutaj:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=77305.0

maksymalnie zobaczysz 12 satelitów w danym miejscu na ziemi...

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 30, 2007, 13:04:53 »
Hmm, bardzo ciekawe. I cena też niezła. Muszę się widzę zainteresować czy/jak można sobie takie cuś stamtąd sprowadzić, bo nigdy nie kupowałem jeszcze nic na eBayu.
-- QmQ --

*

Offline Gemis

• 428
    • Gemis Home Page
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 30, 2007, 14:48:21 »
Co do tego GPS-a to chyba używam identycznego, tyle że firmowany inną marką :) Tzn obudowe mam identyczną :) , chipset ten sam ( pewnie różnią sie tylko firmwarem ), ja swojego kupowałem daawwno, ( ok 300 zł dałem ).
Fajnie że od razu dostaje się łądowarke samochodową, sieciową i kabelek zwijany :)

Z użytkowania to nie narzekam. Czas pracy rewelacyjny, dokładność świetna, jedynie długie czasy startu, ale tylko gdy na wstępie już sie poruszamy.
Po prostu włączyć odbiornik gdy sie stoi i poczekać tą minute zanim sie ruszy...

Co do pamieci na programy i aplikacje..ja mam około 22 Mb wolnego i nie mam problemów z programami do nawigacji, wszystkie programy instaluje albo na karcie pamieci , albo na wbudowanym ipaq file storage ( ale tutaj trzeba zachować ostrożność ).

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 30, 2007, 16:37:04 »
No poczytałem trochę i wygląda na to, że dominacja SirfStar III wynika tylko z tego, że jest najstraszy. NemeriX jest nowszy, tańszy, dłużej trzyma na baterii, a w testach wypada [co ciekawe] różnie. W USA słabo, w Europie lepiej. Nie wiem z czego to może wynikać :)
Natomiast MTK wszędzie góruje. Jest też najnowszy i [niestety] najdroższy :(
Czekam na odpowiedź od loligo w sprawie kupna i-Blue 737 na eBayu i wtedy się okaże co i jak. Niby mogę tam ustawić 'Poland', ale to nic nie zmienia  :S [no chyba, że trzeba mieć konto, ale to by było dziwne...]

A tak przy okazji - kwestia gniazdek w UK. Bo z tego co widzę na zdjęciach wtyczka sieciowa jest jakaś inna, ale rozumiem, że też 230V [to ponoć norma UE], więc wystarczy przelutować wtyczkę.
A jak się sprawa ma z 'wtyczką' do samochodu? Takie same są w UK jak i u nas chyba, nie?
-- QmQ --

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 30, 2007, 22:39:29 »
Polecam Ci HOLUXa M1000 na chipsecie MTK. Mam również Globalsat BT-338 na SirfStar III i wymięka przy nim. Zapłaciłem za niego 259zł, bateria trzyma porównywalnie (a BT-338 jest znany z długości działania), jeśli nie lepiej - jedyna wada to brak ładowarki 230V.

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 30, 2007, 23:13:28 »
Dziękuję bardzo za polecenie. Wygląda całkiem OK, zwłaszcza, że kosztuje tylko 190 PLN [allegro]. Ale póki co jeszcze kręcę się wokół tegoż i-Blue 737... Rozumiem, że ma on nowszy chipset MTK.
-- QmQ --

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 30, 2007, 23:32:12 »
HOLUX to naprawdę ścisła czołówka w branży :ok:

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 31, 2007, 06:51:02 »
Poza tym, zawsze fascynowała mnie idea nawigacji. No, a czasem [dość często względem ogółu mojej jazdy] wypad za miasto w nieznane i wtedy dopiero robi się wesoło :) No i czasem na piechotę też by nie zaszkodziło...

No ale funkcja dataloggera moglaby byc czyms ciekawym dla Ciebie - rejestrowanie trackow, potem w domu wygodnie przy komputerze sprawdzanie na mapach i na GooglEarth gdzie sie dotarlo w tym "wypadzie w nieznanane" :)

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 31, 2007, 08:45:28 »
Prawda z tym dataloggerem, ale przecież palmtop też na pewno [na pewno?] to potrafi, a nie będę chodzić z samym modułem ;) Wiem, że sam odbiornik robi to lepiej, ale nie jest to coś dla mnie aż tak ważnego, jeśli mam dużo dopłacić, a ile mam dopłacić - nie wiem:

HOLUX m-1000 ~190 PLN [Allegro]
i-Blue 737:
Jak na eBay jest podana cena, a pod spodem cena za dostawę, to rozumiem, że mam zapłacić sumę tych dwóch cen. W takim razie jest ~31 funtów czyli ~175 PLN

Owszem, taniej, ale raz, że z UK transport mnie trochę martwi, dwa - gwarancja. Nie wiem, czy warto oszczędzić te 15 PLN kupując z UK [tzn. z Hong Kongu ;) ]

Co sądzicie? Który model [pomijając pieniądze i dostawę itp] jest lepszy?
Czy ten MTK MT3318 to nowszy chipset niż to, co jest w iBlue?
-- QmQ --

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 31, 2007, 12:07:40 »
Prawda z tym dataloggerem, ale przecież palmtop też na pewno [na pewno?] to potrafi, a nie będę chodzić z samym modułem ;)

jest tylko jedn problem - zasilanie.

ok - z mojej strony to tyle. powodzenia w zakupie :)

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 31, 2007, 13:35:52 »
Hmm, to fakt. Palm to 4-5h ciągłej pracy... :( [a ile z BT włączonym non-stop to nie wiem]
Ale z drugiej strony datalogger na MTK od iBlue jak widzę na eBayu to już kolejne 10 funtów więcej (~250 PLN, a to dla mnie za dużo)

Ale liczę jednak na to, że będę mógł nawigować [i/lub logować] poprzez telefon via Bluetooth. Na tym chyba poprzestanę i najwyżej będę sobie pluł w brodę jak się okaże, że coś nie działa z telefonem.

Czytałem dalej o MTK i to jak widzę jest jedyny słuszny wybór - wygrywa wszystkie porównania z SS3, i większość z Nemerixem.
Wciąz się pozostaje pytanie: droższy Holux z Polski czy tańszy i-Blue z UK? Wciąż czekam na opinie :)

==== EDIT ====
Właśnie się zorientowałem, że Holux nie ma BT auto on/off :( W takim razie chyba już się zdecydowałem... Ale krytyka mile widziana ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2007, 14:11:49 wysłana przez QmQ_ »
-- QmQ --

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 01, 2007, 00:26:51 »
Właśnie się zorientowałem, że Holux nie ma BT auto on/off :( W takim razie chyba już się zdecydowałem... Ale krytyka mile widziana ;)

Co przez to rozumiesz? Znaczy, że Holux nie ma BT auto on/off. Bo wg mnie to jakiś bełkot marketingowy.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2007, 00:31:18 wysłana przez akubit »

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 01, 2007, 14:18:43 »
Mam na myśli to, że Holux nie posiada mechanizmu przejścia w tryb Stand-by gdy utraci połączenie Bluetooth oraz włączenia się, gdy je odzyska. A więc wystarczy zabrać palmtopa z auta lub go wyłączyć i nie przejmować się baterią. To jak dla mnie bardzo wygodna rzecz, bo ciągłe włączanie i wyłączanie modułu nie zapowiada się przyjemnie.

i-Blue ma taki bajer i w Stand-by jak dobrze pamiętam może około 360h siedzieć.
-- QmQ --

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 02, 2007, 09:18:33 »
Aaa... Rzeczywiście mam taki ficzer w BT-338 - po 10 min. bez sygnału wyłącza się. Wygodne, szczególnie jak jest jeszcze możliwość wyłączenia tej opcji, bo niektórzy mają na stałe podłączone do zasilania.

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 03, 2007, 13:51:03 »
Ano właśnie o to chodzi. U mnie nie będzie podłączone więc winno być OK. Już sobie zamówiłem moduł, dam znać jak dostanę.

Co powiniennem zrobić/sprawdzić jak go odbiorę?
Jakie programy będą potrzebne?
-- QmQ --

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 13, 2007, 01:21:50 »
Przybył :D
... i działa.

A jak działa nie wiem, bo nie wiem jak to się sprawdza :P W domu (3 piętro, dwudziestoletni, żelbetonowy blok) łapie 6 satelit plus jeszcze kilka widać, ale są szare. Nie wiem co to znaczy (opisuję ekran 'Urządzenie GPS' programu TomTom).

Po włączeniu 'rozgrzewał' się chyba z 10 minut (niestety padało więc nie bardzo mogłem z nim wyjść, a było koło północy), po czym zaczął odbierać i szybko [oraz poprawnie] ustalił moją pozycję. Co prawda z początku wyglądało na to, że leżąc na łóżku porusza się 1-2 km/h, ale potem się zatrzymał ;)

Jakby ktoś chciał, żebym sprawdził coś konkretnego to w miarę możliwości służę :)
-- QmQ --

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 13, 2007, 10:39:46 »
Przybył :D
... i działa.

A jak działa nie wiem, bo nie wiem jak to się sprawdza :P W domu (3 piętro, dwudziestoletni, żelbetonowy blok) łapie 6 satelit plus jeszcze kilka widać, ale są szare. Nie wiem co to znaczy (opisuję ekran 'Urządzenie GPS' programu TomTom).

szare znaczy satelity które mają zbyt słaby sygnał aby mogły służyć do ustalenia pozycji, mogą służyć jako satelity kontrolne

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 13, 2007, 18:03:39 »
szare znaczy satelity które mają zbyt słaby sygnał aby mogły służyć do ustalenia pozycji, mogą służyć jako satelity kontrolne

No i wszystko jasne, dzięki za wyjaśnienie. Czytałem artykuł o fixach już dwa razy i wiem o co chodzi :)

Tak na szybko się tym bawiłem i mogłem coś pominąć, ale jak nie miałem GPSa to AM3 włączała 'Bluetooth Manager' czy coś takiego i szukała odbiornika. A po tym pierwszym włączeniu już nie włącza mi sama Bluetootha tylko mi mówi, że nie może otworzyć COM8 (tenże port jest 'przekierowany' z BT). Czy to standard, że sam muszę włączać BT nim włączę AM czy po prostu coś źle zrobiłem i może czas w kocu przeczytać jakąś instrukcję? :)
-- QmQ --

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 13, 2007, 21:15:50 »
jeśli masz włączony BT to połączenie powinno zostać wykryte automatycznie

*

Offline QmQ_

• *
  • 60
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 13, 2007, 23:10:42 »
No to wiem. Ale ja się bawiłem mapką przez parę dni bez odbiornika i bez włączonego BT i zawsze zaraz po włączeniu AM (czasem szybciej, a czasem wolniej) pojawiał się ekran wyszukiwania urządzenia GPS i wtedy BT się sam włączał (tzn. AM go włączała ;) ). No więc po sparowaniu sądziłem, że zamiast szukać od razu włączy BT i się połączy, a tu klapa. Jak ja nie włączę, to nie chce działać. Ale jeszcze popróbuję :)

A z innej beczki - dziś miałem okazję potestować odbiornik za spacerku oraz w aucie i w obu sytuacjach spisuje się znakomicie (w aucie w schowku). Co prawda nawigacja via telefon komórkowy jest o tyle problematyczna, że odbiornik w kieszeni się rusza, co powoduje 'latanie' pozycji i zaburzenia pomiaru prędkości (nie miałem co innego z nim zrobić, żeby był bardziej stabilny), ale jednak spokojnie można dzięki temu trafić gdzie się chce. Trzeba tylko wiedzieć co i jak, bo TrekBuddy niestety nie wyszukuje, tylko pokazuje mapę.

'GPS Info' - taki program widuję na screenach w różnych testach jednak nie mogę go nigdzie znaleźć. Jeśli jest to freeware, to skąd mogę go pobrać?
-- QmQ --