Potrzebuje pomocy w zdiagnozowaniu usterki i ewentualnej porady - co jeszcze mozna zrobic.
Postaram sie jaknajbardziej dokladnie opisac problem oraz jakim zabiegom / eksperymentom sprzet zostal juz poddany (w pewnym znanym na forum serwisie, ktorego nazwy raczej nie bede wymienial - chyba, ze osoba z tego serwisu sama bedzie miala cos do powiedzenia i sie wypowie).
1. OPIS PROBLEMUSprzet - jak w temacie XDA EXEC - przestal reagowac na dotyk, poczatkowo wygladalo to jakby sie zawiesil i pierwszy raz mialo to miejsce po otrzymaniu sms'a - na ekranie pojawil sie dymek ale po tapnieciu w niego rysikiem sprzet nie reagowal - wykonalem Soft Reset i... wszystko wrocilo do normy - niestety nie na dlugo poniewaz nastepnego dnia rano chcac wylaczyc budzik sytuacja sie powtorzyla - ekran nie reagowal, ponownie SR i... tym razem nie pomoglo - po zaladowaniu sie systemu nie moglem wstukac PIN-u. Wpisalem PIN z klawiatury sprzetowej i udalem sie do pracy pozostawiajac EXEC'a w domu - po powrocie z pracy zaskoczenie... wszystko dzialalo poprawnie.
W ciagu paru kolejnych dni podobna sytuacja powtarzala sie kilkukrotnie (losowo ekran reagowal lub nie) i przestalo mnie to bawic wiec wykonalem ponizsze czynnosci;
2. CO ZROBILEM (po przeczytaniu na forum kilkunastu watkow dotyczacych problemow z wyswietlaczami)
a) odkleilem folie (Brando)
b) sprawdzilem czy cos nie wpadlo w szczeline pomiedzy warstwa dotykowa a obudowa
c) odinstalowalem SPB Diary - niektore programy SPB lubia zawieszac system (chociaz tutaj nie mamy do czynienia z zwisem poniewaz klawisze sprzetowe dzialaly normalnie i mozna bylo korzystac z sprzetu)
d) Hard Reset
Na tym skonczyly sie moje zmagania i doszedlem do wniosku, ze uszkodzeniu ulegla warstwa dotykowa lub tasma - po telefonicznej konsultacji z serwisem XXX i wstepnej diagnozie potwierdzily sie moje przypuszczenia - warstwa dotykowa ewentualnie tasma.
Wyslalem sprzet do serwisu.
3. CO ZROBIONO W SERWISIE (przynajmniej tak twierdzi osoba z serwisu)
Nastąpiła wymiana testowo w celu weryfikacji uszkodzenia:
- Elementu dotykowego
- całego lcd wraz z taśmą i elementem dotykowym
- zespołu układu kalibracji płyty głównej
EXEC byl kilkukrotnie odsylany do serwisu (trwa to juz od maja) poniewaz kazdorazowo po otrzymaniu 'naprawionego' sprzetu problem pojawia sie ponownie.
Teraz zaproponowano mi (w ramach kolejnego eksperymentu)
ZMIANA SYSTEMU OPERACYJNEGO NA SYSTEM DEDYKOWANY DO PALMTOPA XDA EXEC
Wymiana rom na aktualnie wgrywany do PDA MDA PRO Era GSM
Dodam, ze obecnie zainstalowany jest oryginalny ROM z O2, ktory nigdy (sprzet kupilem nowy) nie byl zmieniany i do czasu pojawienia sie opisanego problemu sprawowal sie bez zastrzezen.
Z gory dziekuje za wszelkie porady / pomysly / opinie / sugestie i komentarze.
SPRZET NIGDY NIE UPADL ANI NIE BYL ZALANY CIECZA ITP.