[HTC UNIVERSAL / XDA EXEC] Brak reakcji na dotyk - co jeszcze mozna zrobic??

• 21 Odpowiedzi
  • 2110 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline simon.jg

• Ekspert FS z GSM
  • 416
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Sprzęt: Motorola MOTOLUXE XT615
Potrzebuje pomocy w zdiagnozowaniu usterki i ewentualnej porady - co jeszcze mozna zrobic.

Postaram sie jaknajbardziej dokladnie opisac problem oraz jakim zabiegom / eksperymentom sprzet zostal juz poddany (w pewnym znanym na forum serwisie, ktorego nazwy raczej nie bede wymienial - chyba, ze osoba z tego serwisu sama bedzie miala cos do powiedzenia i sie wypowie).

1. OPIS PROBLEMU
Sprzet - jak w temacie XDA EXEC - przestal reagowac na dotyk, poczatkowo wygladalo to jakby sie zawiesil i pierwszy raz mialo to miejsce po otrzymaniu sms'a - na ekranie pojawil sie dymek ale po tapnieciu w niego rysikiem sprzet nie reagowal - wykonalem Soft Reset i... wszystko wrocilo do normy - niestety nie na dlugo poniewaz nastepnego dnia rano chcac wylaczyc budzik sytuacja sie powtorzyla - ekran nie reagowal, ponownie SR i... tym razem nie pomoglo - po zaladowaniu sie systemu nie moglem wstukac PIN-u. Wpisalem PIN z klawiatury sprzetowej i udalem sie do pracy pozostawiajac EXEC'a w domu - po powrocie z pracy zaskoczenie... wszystko dzialalo poprawnie.
W ciagu paru kolejnych dni podobna sytuacja powtarzala sie kilkukrotnie (losowo ekran reagowal lub nie) i przestalo mnie to bawic wiec wykonalem ponizsze czynnosci;

2. CO ZROBILEM (po przeczytaniu na forum kilkunastu watkow dotyczacych problemow z wyswietlaczami)
a) odkleilem folie (Brando)
b) sprawdzilem czy cos nie wpadlo w szczeline pomiedzy warstwa dotykowa a obudowa
c) odinstalowalem SPB Diary - niektore programy SPB lubia zawieszac system (chociaz tutaj nie mamy do czynienia z zwisem poniewaz klawisze sprzetowe dzialaly normalnie i mozna bylo korzystac z sprzetu)
d) Hard Reset

Na tym skonczyly sie moje zmagania i doszedlem do wniosku, ze uszkodzeniu ulegla warstwa dotykowa lub tasma - po telefonicznej konsultacji z serwisem XXX i wstepnej diagnozie potwierdzily sie moje przypuszczenia - warstwa dotykowa ewentualnie tasma.
Wyslalem sprzet do serwisu.

3. CO ZROBIONO W SERWISIE (przynajmniej tak twierdzi osoba z serwisu)

Nastąpiła wymiana testowo w celu weryfikacji uszkodzenia:

- Elementu dotykowego
- całego lcd wraz z taśmą i elementem dotykowym
- zespołu układu kalibracji płyty głównej

EXEC byl kilkukrotnie odsylany do serwisu (trwa to juz od maja) poniewaz kazdorazowo po otrzymaniu 'naprawionego' sprzetu problem pojawia sie ponownie.
Teraz zaproponowano mi (w ramach kolejnego eksperymentu)

ZMIANA SYSTEMU OPERACYJNEGO NA SYSTEM DEDYKOWANY DO PALMTOPA XDA EXEC
Wymiana rom na aktualnie wgrywany do PDA MDA PRO Era GSM

Dodam, ze obecnie zainstalowany jest oryginalny ROM z O2, ktory nigdy (sprzet kupilem nowy) nie byl zmieniany i do czasu pojawienia sie opisanego problemu sprawowal sie bez zastrzezen.

Z gory dziekuje za wszelkie porady / pomysly / opinie / sugestie i komentarze.

SPRZET NIGDY NIE UPADL ANI NIE BYL ZALANY CIECZA ITP.
Nokia N-GAGE, O2 XDA Exec, FSC Pocket LOOX T830, HP iPAQ 914c

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
Odp: [HTC UNIVERSAL / XDA EXEC] Brak reakcji na dotyk - co jeszcze mozna zrobic?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2007, 16:49:47 »
Wymienic plyte glowna byloby najprosciej...
Macbook Black

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
Odp: [HTC UNIVERSAL / XDA EXEC] Brak reakcji na dotyk - co jeszcze mozna zrobic??
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2007, 17:23:15 »
jesli rzeczywiscie w serwisie wymienili testowo - zespół układu kalibracji płyty głównej - to pogratulowac wspanialego serwisu ... bo nie wiem czy to nie jest przypadkiem sciema ... bez urazy, ale jesli porwali sie na lutowanie "scalakow" stawianych na kulkach ... no to chyba taniej by wyszlo wymienic plyte glowna ...
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: [HTC UNIVERSAL / XDA EXEC] Brak reakcji na dotyk - co jeszcze mozna zrobic??
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 14, 2007, 09:23:17 »
ja też tego nie rozumiem...wymienili pół pda i nic nie znaleźli?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 14, 2007, 09:43:26 »
serwis nadaje sie do programu Usterka :)
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline simon.jg

• Ekspert FS z GSM
  • 416
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 14, 2007, 11:19:14 »
Jak juz pisalem - trwa to od maja, przysylaja 'naprawionego' EXEC'a a po 2 - 3 dniach ponownie go odsylam i czekam 2 - 3 tygodnie - przestalo mnie to bawic  :mad:

Macie jakies pomysly :?:  Sprobowac w innym serwisie :?:
Co myslicie o propozycji zmiany ROM-u :?:

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 15, 2007, 14:13:03 »
Odpisując na pw.... nie mam pojęcia jaka jest przyczyna usterki. Jeśli wymiana lcd nic nie dała to bym zrobił to co zasugerowano wyżej czyli wymiana całej płyty.
Are you shpongled?

*

Offline atek000

• 36
Odp: [HTC UNIVERSAL / XDA EXEC] Brak reakcji na dotyk - co jeszcze mozna zrobic?
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 15, 2007, 21:34:55 »
Już to miałem. Taśma czasem nie styka, a dalej będzie ta płyteczka w którą wpina się LCM. Miałem to w swoim, ale ja pracuje w serwisie w UK i to sobie wymieniłem "gratis" :) - pomogło.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 15, 2007, 23:56:06 »
jakby co to mam do sprzedania 100% sprawna plyte do spv m5000 :)

*

Offline simon.jg

• Ekspert FS z GSM
  • 416
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 16, 2007, 15:35:38 »
Cytat: atek000
Już to miałem. Taśma czasem nie styka, a dalej będzie ta płyteczka w którą wpina się LCM. (...)

atek000 - tutaj jest szczegolowy manual - moglbys zerknac i podeslac fotke z zaznaczonym elementem, ktory trzeba wymienic :?:
W serwisie chyba to wymieniali ale jak widac nie wyszlo im - o ile miales identyczny problem.

Cytat: pekniety jez
jakby co to mam do sprzedania 100% sprawna plyte do spv m5000 :)

pekniety jez - sprawdz PW.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 16, 2007, 16:05:20 »
Jak juz pisalem - trwa to od maja, przysylaja 'naprawionego' EXEC'a a po 2 - 3 dniach ponownie go odsylam i czekam 2 - 3 tygodnie - przestalo mnie to bawic  :mad:

Macie jakies pomysly :?:  Sprobowac w innym serwisie :?:
Co myslicie o propozycji zmiany ROM-u :?:

BTW a mozna sie dowiedziec jaki to jest dokladnie serwis ... bo ja bym tam zadnego znanego mi HTC wolal chyba jednka nie wysylac  :S

a propos ... moze bylaby szansa dogadania sie z uzytkownikiem w tym watku ktory mowi ze pracuje w serwisie w UK odnosnie naprawy i wymiany  :wink:

*

Offline simon.jg

• Ekspert FS z GSM
  • 416
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 16, 2007, 16:14:19 »
Cytat: andy_bez_wandy
(...)
a propos ... moze bylaby szansa dogadania sie z uzytkownikiem w tym watku ktory mowi ze pracuje w serwisie w UK odnosnie naprawy i wymiany  :wink:

Tez tak pomyslalem ale... gdyby atek000 mial nadal taka mozliwosc pewnie juz by to zaproponowal ::)
Jednak zapytac nie zaszkodzi ;D

atek000 - istnieje taka mozliwosc :?: - oczywiscie odplatnie.

*

Offline rowin666

• *
  • 70
  • Sprzęt: XDA Orbit II O2 ;) udK Syrius R1 - WWE (Build 19971.1.2.6)
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 17, 2007, 01:17:34 »
z mojego doswiadczenia wiem ze w tych sprzetach czesto uszkadzaja sie tasiemki ( obrotowy ekran ), koles zassal taka kiedys z ebay koszt jakies 100 PLN  i dziala mu do dzisiaj, ja bym na twoim miejscu ja wymienil

pozdro

*

Offline simon.jg

• Ekspert FS z GSM
  • 416
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 19, 2007, 10:40:17 »
Dzieki wszystkim za odpowiedzi - wynika z nich, ze w serwisie albo nic nie zrobili albo zrobili zle (wymiana tasmy).
Teraz czekam az odesla Exec'a i na czesci od peknietego jeza - niestety atek000 nie daje zadnych oznak zycia i bede musial sprobowac wymiany tasmy lub plyty sam ewentualnie skorzystac z uslug innego serwisu.

O postepach bede informowal na biezaco.

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 22, 2007, 02:39:55 »
powiedział bym tak jeśli pda jest jeszcze na gwarancji to sprawa prosta 3 usterki (tego samego formatu ) wymiana na nowy sprzęcik
Jeśli tyczy sie ekranu raczej stawiam na bubel fabryczny 100% uwalone połączenia miedzy płytami zresztą koledzy mogą potwierdzić płyta wrstwowa potrafi nieraz przy lekkmim zgnieceniu przestać łączyć a serwis tylko dodał oliwy do ognia lutując układy na tzw kulki

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 22, 2007, 10:46:57 »
powiedział bym tak jeśli pda jest jeszcze na gwarancji to sprawa prosta 3 usterki (tego samego formatu ) wymiana na nowy sprzęcik

a to nie jest takie oczywiste .... w latach 2006 i 2007 mialem okazje seriwsowac qteka 9000 przez oficjalny kanal serwisowy HTC najpierw w Polsce a potem w Danii .... i te 3 naprawy oraz wymiana na nowy egz chyba nie do konca ich dotycza  :-|

*

Offline simon.jg

• Ekspert FS z GSM
  • 416
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 22, 2007, 15:27:07 »
powiedział bym tak jeśli pda jest jeszcze na gwarancji to sprawa prosta (...)

Byl na gwarancji w O2 - teraz po naprawach dokonanych w super PL serwisie moge zapomniec o gwarancji ale i tak nie mialem zamiaru wysylac go do UK.

*

Offline simon.jg

• Ekspert FS z GSM
  • 416
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 23, 2007, 18:44:17 »
Po rozkreceniu 'dawcy' od peknietego jeza zastanawiam sie czy dam rade sam wymienic ta tasme :oops: :(

Nadal czekam na Exec'a z serwisu :-|

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 23, 2007, 19:36:57 »
wczoraj wymienialem tasme od LCD dla jednego kolegi z forum, szkoda ze nie powiedzials wczesniej zrobilbym foto-poradnik ;)

*

Offline simon.jg

• Ekspert FS z GSM
  • 416
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 25, 2007, 15:39:42 »
wczoraj wymienialem tasme od LCD dla jednego kolegi z forum, szkoda ze nie powiedzials wczesniej zrobilbym foto-poradnik ;)

Dzieki ale chyba i tak bym nie skorzystal - ogladalem manuala z xda-dev. i wydawalo sie to prostsze :-|

:arrow: moze niedlugo w dziale sprzedam pojawi sie moj Exec z dosc bogatym wyposazeniem dodatkowym :cry:

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 09, 2007, 23:57:09 »
Koledzy jak zrobić kalibrację ekranu bez kalibracji (w MDA PRO z uszkodzonym ekranem dotykowym)?

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 10, 2007, 00:06:53 »
jest gdzies program - pocket controler + programik do omijania kalibracji - MaciejK o nim cos wie :)